مکان تاریخی
قلعه ناصری به عنوان یکی از قلعه های مهم جنوب سیستان و بلوچستان همواره شمار زیادی از مسافران و گردشگران را در مناسبت های مختلف و تعطیلات بویژه ایام نوروز به خود جذب می کند. این قلعه ازبزرگترین و مهمترین قلعه های خشت و گلی در استان سیستان و بلوچستان محسوب می شود. با توجه به اسناد به جای مانده ناصر الدوله فرمانفرما که در سال 1258 هـ .ق حـاکم کـرمان و بلوچستان بود، پیشنهـاد ساخت این دژ نظامی بزرگ را در فهرج یا پهره (نام قدیم ایرانشهر) به ناصر الدین شاه قاجار داد که در سال 1264هجری شمسی به دستور ناصرالدین شاه قاجار توسط استاد «حسین معمارباشی کرمانی» ساخته شد. کار ساخت این قلعه هفت سال به طول انجامید و از آن پس بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور شد و مقّر حکمرانی بلوچستان که تا آن سال قلعه کهن و عظیم بمپور بود، به این قلعه انتقال یافت. این بنای تاریخی با مساحت هفت هزار و 500 متر مربع شامل بخش های مختلف از جمله چهار حیاط مجزا و بیش از 150 اتاق، هال بند، حوض خانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه و منطقه حاکم نشین بود. قلعه ناصری در سال 1375 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قلعه فوق در ابعاد 194×194 متر يعنى در زمينى به مساحت 37636 مترمربع ساخته شده است. حصار اطراف آن به ارتفاع 6/7 متر و ضخامت 4/5 متر بصورت توپُر است. مجهز به دو نوع تيركش دورزن و نزديك زن مىباشد و تيركشهاى آن حالت اریب دارند. قلعه داراى 7 برجك و 2 برج در جلو مىباشد و شامل سرباز خانه، قورخانه، مسجد، حمام، اصطبل، حوضخانه، شاه نشين، عام نشين، باغ و ... بوده است. در سال 1359 ه.ش توسط عده اى ناآگاه به ارزش ميراث فرهنگى كليه ابنيه داخل قلعه تخريب و همسطح شده است تنها حمام قلعه در پايينتر از سطح زمين بصورت ويرانهاى باقى مانده است. حمام داراى تون، حوض خانه و چاه فاضلاب است از هنرهاى جالب معمارى حمام كاربرد لوله هاى سفالى به اندازه 6 اينچ مىباشد كه به منظور تهويه هواى حمام و تخليه فاضلاب كار گذاشته شده اند. مصالح بكار رفته در حصار ها و برجهاى باقى مانده، خشت خام و آجر 20×30 سانتىمترى و ساروج بوده است طاقهاى آن به صورت 20 سانتى مترى و جناغى بودهاند كه بىنظير هستند. آب موردنياز بوسيله يك رشته قنات وارد قلعه مىشده و پس از ذخيره در حوضخانه ها به منظور زراعت و استفاده در آبيارى باغات كه در شمال قرار داشته اند از آن استفاده مىشده است. در بالاى ديوار از داخل قلعه معبرى به عرض بيش از يك متر در ارتفاع 5 مترى از زمين براى گرد نگهبانان و جان پناهى براى جلوگيرى از ديد خارج تعبيه شده است. در روى جان پناه سوراخهايى (مزقلها) با شيبهاى متفاوت تعبيه شده كه مدافعان از آن محلها بصورت نشسته و يا ايستاده لوله تفنگ را جهت مقابله با دشمن از آنها خارج مى نمودند. به جز برجهاى دروازه در زير سايه برجها، آسايشگاه سربازان قرار داشته كه برجهاى مذكور نيز مشابه ديوار داراى جان پناه يا مزقل هاى دفاعى با شيبهاى متفاوت بوده اند. قلعه در گذشته داراى 150 اطاق در اندازه هاى مختلف با چهارحياط مجزا بوده است.
متاسفانه به این قلعه رسیدگش نشده و جز خرابه چیزی باقی نمونده ازش
بله آنچه که فرمودید برای گذشته ی نه چندان دور هست اما الان هم بهسازی و بازسازی شده است . همچنان در حال مرمت و بازسازی و بهسازی هستند .
قلعه ای بزرگ و تاریخی و زیبا که نیاز به بازسازی داره
فضای قدیمی و جالبی دارد و نیاز به رسیدگی دارد تا از بین نرود و این آثار سرمایه های ملی است
قلعه ناصری (ایرانشهر) پس از قلعه بمپور یکی از بزرگترین بناهای خشت و گلی سیستان و بلوچستان است. بنا بر نوشته متون و مورخین معاصر، در عهد قاجاریه شخصی بنام ناصرالدوله فرمانفرما که در سال ۱۲۸۵ هجری شمسی حاکم وقت ایالات کرمان و بلوچستان بود؛ پیشنهاد ساخت یک دژ نظامی عظیم را در فهرج یا پهره، به ناصرالدین شاه قاجار میدهد. پهره نام قدیم ایرانشهر است که در سال ۱۳۰۸ هجری شمسی با تصرف این شهر توسط قوای رضاخان پهلوی به نام ایرانشهر تغییر نام مییابد. ناصرالدین شاه با ساخت این قلعه نظامی در پهره موافقت مینماید و بدین ترتیب کار ساخت قلعه در سال ۱۲۶۴ هجری شمسی به دست یکی از معماران توانا و مشهور کرمان بنام «استاد حسین معمار باشی کرمانی» آغاز و پس از مدت هفت سال به اتمام میرسد. از آن پس این قلعه بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور میشود که علت نامگذاری نیز همین است، مقّر حکمرانی بلوچستان که تا آن سال قلعه کهن و عظیم بمپور بود به قلعه ناصری تغییر یافت. این قلعه با ضعف دولت قاجار در اواخر عصر قاجار و اوایل عصر پهلوی به تصرف حاکم وقت بلوچستان بنام «دوست محمد خان بازکزایی» در میآید. و بنام قلعه دوست محمد خان معروف میگردد. با به قدرت رسیدن رضاخان و استقرار و قدرت گرفتن حکومت مرکزی، قشون دولتی رضاخان پهلوی به فرماندهی «تیمسار امان الله جهانبانی» بلوچستان و این قلعه را متصرف شده و از آن پس این قلعه به نام قلعه ایرانشهر شهرت مییابد. در عصر پهلوی دوم (محمدرضا شاه پهلوی) از این قلعه بنام پادگان ژاندارمری وقت و زمانی به عنوان مدرسه استفاده میشد. در اوایل انقلاب با متروک ماندن این قلعه عظیم و زیبا، به تدریج تبدیل به قلعه ای متروکه و نیمه ویرانه میشود که متأسفانه در سال ۱۳۶۱ هجری شمسی حدود ۹۸ درصد معماریهای فضای داخل به دستور شهردار وقت با بولدوزر تخریب میشود، و تنها سردر و حصار آن باقی میماند. 🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
قلعه ناصری ایرانشهر از آثار باستانی استان سیستان و بلوچستان است و خیلی عالیه وسط شهر ایرانشهر قرار گرفته
چیزی ندارع آخه
قلعه ناصری | نگین درخشان ایرانشهر این قلعه زیبا قدمتی بیش از ۱۰۰ سال دارد و نام آن برگرفته از نام ناصرالدین شاه قاجار است. این قلعه زیبا و دیدنی در شهر فهرج یا پهره یا همان ایرانشهر کنونی ساخته شد. ساخت این قلعه توسط استاد حسین معمار باشی صورت گرفته و در اواخر دوران قاجاریه به تصرف حاکم بلوچستان در آمد. اگرچه بخشهای زیادی از این قلعه از بین رفته اما آجرکاریها و کاشی کاریهای ظریف آن همچنان خودنمایی میکند.
با به قدرت رسیدن رضاخان و استقرار و قدرت گرفتن حکومت مرکزی، قشون دولتی رضاخان پهلوی به فرماندهی «تیمسار امان الله جهانبانی» بلوچستان و این قلعه را متصرف شده و از آن پس این قلعه به نام قلعه ایرانشهر شهرت مییابد.در عصر پهلوی دوم (محمدرضا شاه پهلوی) از این قلعه بنام پادگان ژاندارمری وقت و زمانی به عنوان مدرسه استفاده میشد. در اوایل انقلاب با متروک ماندن این قلعه عظیم و زیبا، به تدریج تبدیل به قلعه ای متروکه و نیمه ویرانه میشود که متأسفانه در سال ۱۳۶۱ هجری شمسی حدود ۹۸ درصد معماریهای فضای داخل به دستور شهردار وقت با بولدوزر تخریب میشود، و تنها سردر و حصار آن باقی میماند.
قلعه ای بزرگ و باستانی در قلب شهر ایرانشهر.
از کوههای مریخی گرفته تا شهر سوخته، جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان هر گردشگری را غافلگیر میکند. تفاوتی ندارد که طبیعتگرد باشید یا علاقهمند به تاریخ، برای هر سلیقهای در این استان پهناور جاذبهای نهفته وجود دارد. یکی از این نمونهها، قلعه ناصری ایرانشهر است. قلعه ناصری ایرانشهر به فرمان ناصرالدین شاه قاجار و توسط استاد حسین معمارباشی کرمانی ساخته شده است. پس از گذر سالهای بسیار، دیوارهای استوار قلعه همچنان در دل شهر استوار هستند و نگاههای بسیاری را مجذوب خود میکنند. قلعه ناصری از مهمترین جاهای دیدنی ایرانشهر به شمار میآید و در مرکز شهر واقع شده است. قدمت این بنای تاریخی به دوره قاجار بازمیگردد. هرچند فضاهای داخلی قلعه مانند گذشته نیستند و بخش زیادی از آنها تخریب شدهاند؛ همچنان قلعه ناصری مانند نگینی در میان شهر میدرخشد. این بنای ارزشمند تاریخی در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. با توجه به متون تاریخی، فردی به نام ناصرالدوله فرمانفرما (حاکم وقت ایالات کرمان و بلوچستان در دوره قاجار) به ناصرالدین شاه قاجار پیشنهاد میکند که یک قلعه نظامی بزرگ را در فهرج یا پهره (نام قدیم ایرانشهر) درست کنند. ناصرالدین شاه این پیشنهاد را قبول میکند و بدینگونه عملیات احداث دژ در سال ۱۲۶۴ هجری شمسی توسط یکی از معماران مقتدر و معروف کرمان به نام «استاد حسین معمار باشی کرمانی» شروع میشود. بعد از گذشت هفت سال، ساخت قلعه به پایان میرسد. در آن زمان این قلعه با نام ناصری یا ناصریه معروف شد.
این مکان جزو زیباترین و دیدنی مکان های استان سیستان و بلوچستان است. حتما از آن دیدن کنید.
خیلی زیباست
تخریب شده
عالی
قلعه ناصری ایرانشهر (مکان تاریخی) در ایرانشهر و خیابان فارابی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند موزه قرآن و عترت (بیت رهبری) و بازار دکه ها و همچنین عمده فروشی آرایشی بهداشتی ریگی، قنادی ولیعصر، دفتر پیشخوان نیرومند، برنج فروشی جاپر و کره کباب لقمینو قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.