مکان تاریخی - باز است : ۷:۳۰ تا ۱۸
ساعت کاری: باز است - ۷:۳۰ تا ۱۸
طبق اسناد تاریخی تمدن مردمان تپههای سیلک مغلوب تمدن آریایی شد و تنها یادگارهایی از آنها در لایههای گوناگون حفاری مانند ظروف لولهدار بلند با نگاره اسب و خورشید و جنگ افزار آهنی و شمشیر و نیزههای بلند پیدا شده است.
سیَلْک نام نخستین تمدن ایرانِ مرکزی در کاشان است. محوطهٔ باستانی سیلک که در منطقهٔ فینِ کاشان واقع شده قدمتی در حدود بیش از هشت هزار سال دارد. این تپه دراصل ویرانههای زیگورات باستانی ایران است. «نزدیک به هشت هزار سال پیش از میلاد، مردم غارنشین فلات ایران در پی دگرگونیهایی که از لحاظ آب و هوا و تشکیل مزارع و چمنزارها به وجود آمد به دشتها روی آوردند و زندگی تازهای را آغاز کردند و در تمدن آنها نسبت به دورانهای پیشین پیشرفت بیشتری دیده شد؛ کهنترین مردم دشتنشین، مردم محل سیلک (Sialk) نزدیک کاشان بودند که آثار زندگی ایشان را در آنجا به دست آوردهاند.» سیلک یکی از محوطههای باستانشناختی مهم فلات ایران است که در حدود بیش از هفت هزار و پانصد سال پیش از میلاد یکی از قدیمیترین سکونتگاههای فلات مرکزی ایران در آن به وجود آمد. در خرابههای تپه باستانی سیلک چند اسکلت انسان و ظروف باستانی پیدا شدهاست که این اشیاء در موزههای لوور فرانسه، موزهٔ ملی ایران و موزهٔ باغ فین و موزهای در کنار این مجموعهٔ باستانی قرار داده شدهاست. از نکات دیدنی این منطقه باستانی وجود خرده سفالهای چند هزار ساله روی زمین و پیرامون این تپهها است. پیداشدن دوکهای ریسندگی و بافندگی نشانی از آشنایی این مردم در هزارههای پیش از میلاد از صنعت ریسندگی و بافندگی دارد. همچنین ساکنان این منطقه با ذوب کردن فلزات برای خود وسائل و ابزارهای کار میساختند. با کشف کوره ذوب فلزات در بخش جنوبی این تپه، میتوان شهر سیلک را جزو صنعتیترین شهرهای آن دوران محسوب کرد.
یکی از بناهایی که تمدن اولیه ایرانیها را منعکس میکند، همین تپه های سیلک کاشان است این مکان زیبا یکی از مناطق دیدنی کاشان است که دیدن آن خالی از لطف نیست. این تپه محل دفن انسانهای عصر باستان است که به دو گروه الف و ب تقسیم شده است. بنا بر شواهد و اسناد تاریخی مقبرههای الف ۳۵۰۰ سال و مقبرههای ب حدود ۳۰۰۰ سال قدمت دارد. این تپهها در زمانهای دور، محلی برای عبادت ایرانیها بوده است. در ساختمان این سازه از گل و سفال استفاده شده است. این بنای طبیعی و تاریخی پس از راه افتادن سیل سر از خاک بیرون آورد و ارزش خود را به رخ همگان کشید.
تپههای سیلک کاشان گور خمره ای با قدمت ۱۲۰۰۰ سال نمادی از یک تمدن کهن در ایران زمین
تپه های با قدمت هشت هزار سال پیش که آثار گندمی که اون موقع استفاده کردند مونده واقعا شگفت انگیزه و اسکلت هشت هزار ساله هم داره دیدنش به همه توصیه میکنم
تپه های سیلک کاشان قطعا بازدید از مکانی که میتواند از کهنترین تمدنهای تاریخ بشری باشد، جالب و هیجانانگیز خواهد بود. تپههای سیلک کاشان برای علاقهمندان به تاریخ و باستانشناسی، بسیار جذاب است. گورستانهای الف و ب هرکدام بهترتیب از قدمتی بیش از ۳۵۰۰ و ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد برخوردار هستند و در آن، لایههای تمدنی متفاوتی توسط باستانشناسان رقم خورده است. این زیگورات از گل رس و سفال ساخته شده است و تا مدتها از وجود آنها، اطلاعاتی در دسترس نبود تا اینکه پس از جاری شدن سیل در هشتاد سال پیش، سر از خاک بیرون آورد و بهعنوان آثاری تاریخی و ارزشمند، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
کاشان تپه سیلک ناحیه سیلک (فتح یا و سکون لام در رایج ترین تلفظ) به عنوان یکی از قدیمی ترین مراکز سکنای بشر ماقبل تاریخ در ایران شناخته شده است. تا پیش از آغاز کاوش های علمی، کسی به ارزش باستانی و اهمیت تاریخی آن پی نبرده بود. در سال 1311 هجری خورشیدی، هیاتی فرانسوی به سرپرستی دکتر گریشمن از طرف موزه لوور فرانسه، در این تپه ها به عملیات اکتشافی پرداختند و بعد از کندن کانال ها و گمانه های حفاری، نمونه ها و اشیای نفیس و نوید بخشی به دست آوردند که موجب شد تا سال 1316 خورشیدی، متناوبا این کاوش ها ادامه یابد. این منطقه مسکونی در جوار بقایای دریای تتیس (دریای عظیمی که تمام فلات مرکزی ایران و افغانستان را در برگرفته بوده) قرار گرفته و شاید با خشک شدن آرام دریا و پدید آمدن خشکی های حاصلخیز، انسان هایی را که احتمالا در ارتفاعات زندگی می کرده اند، به سمت خود کشانده است. منطقه ای بسیار کهن با قدمتی در حدود 7000 سال! با تمام ویژگی های منحصر به فرد سیلک، افراد زیادی به دیدن تپه نمی روند چرا که در نگاه ابتدایی یک تپه خاکی جاذبه برای دیدن، آن هم در گرمای شهر کاشان ندارد ولی با کمی توجه به قدمت و شناخت تاریخ، آنوقت این تپه دالانی برای ورود به دنیایی دیگر محسوب خواهد شد و این، وسوسه دیدار از آن را برخواهد انگیخت. این تپه در مغرب مسیر کاشان- فین و در مجاورت جاده قرار دارد. سیلک در حال حاضر مشتمل بریک تپه شمالی و یک تپه جنوبی است که به فاصله 500 متر از یکدیگر قرار دارند.در جلو این تپه ها گورستان هایی از انسان های ما قبل تاریخ وجود دارد.این تپه ها برای افراد عادی جذابیت فراوانی ندارد. به غیر از قسمت کوچکی از دیوارهای خشتی و چند ابزار و اسکلت به نمایش گذاشته شده، تنها تپه های خشک و بی آب و علف دیده می شود که احتمالا توجه افراد عادی را جلب نخواهد کرد. به همین دلیل در صورتی که همراهان شما از مشتاقان به امور باستانی و آشنا به این قضیه نیستند، توجه به این نکته مفید فایده خواهد بود.
عالی بود
تجربه جالبیهههه
دو بار اینجا اومدم خیلی به تمدن کهن و پیشرفته ی سرزمینم افتخار می کنم
@hakha.kerman 1. بلیت تپه ی سیلک 5000 تومان است. 2. موزه ی درون تپه رایگان است. 3. این تپه ی باستانی درون شهر قرار دارد و راه رسیدن تا تپه ی سیلک هموار و آسفالت است. 4. در کنار این پهنه ی باستانی کشتزار و خانه های مردم دیده می شود!
پاییز، مهر ۱۴۰۲
تپه سیلک (مکان تاریخی) در محله شهرک امیرالمومنین کاشان و خیابان امیرالمومنین، ذوالفقار 10 واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی رستوران بزرگ شب های سیلک قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.