مکان تاریخی
سقف زیر زمین گنبدی است و تقارن زیبایی دارد؛ در طبقه اول سقف تقریبا مثل زیرزمین است اما نقش های زیبایی بر روی آن حک شده است. برای ساخت این قلعه از ترکیبی از سبک های مختلف معماری استفاده شده؛ درسته که کلیت بنا به سبک قلعه سازی دوره ساسانی است اما برای ساخت شاه نشین ها و گوشواره ها از سبک سلجوقی استفاده شده است. برای همین هم هست که با دیدن قلعه احساس می کنید با بنایی چند صدساله طرف هستید اما در واقع از عمر بنا فقط حدود ۱۵۰ سال می گذرد. ساخت قلعه به حدود ۱۵۰ سال قبل برمی گردد؛ در آن زمان حاکم دشتی، شخصی به اسم محمدخان دشتی، باعث و بانی ساخت قلعه شد، قلعه ای به مساحت ۱۲۰ در ۱۱۰ متر که ۴ برج گلی، و دیوارها و باروهایی به بلندای ۱۰ تا ۱۲ متر داشت. در ساخت این قلعه از سبک قلعه سازی دوره ساسانی الهام گرفته شده و برای تزئین دیوارها و اتاق های آن از طاقنما و گچ بری استفاده شده که بر جذابیت آن افزوده است. در هنگام ساخت قلعه از معمارانی شیرازی و اصفهانی دعوت شد تا به اینجا بیایند و بخش هایی مثل قراول خانه و مهمانخانه ای به سبک معماری ایتالیایی و صفوی را در داخل قلعه بسازند. برای ورود و خروج به داخل قلعه دو درب نصب شد؛ دربی بزرگ از جنس چوب درختان جنگلی در ابعاد ۴ در ۵ متر که محل عبور و مرور ماشین و سواران بود و دربی دیگر در ابعاد ۵.۳ و ۵.۱ که به چیله معروف بود و پیاده ها از آن استفاده می کردند. از کنار این در چشمه ای روان عبور می کرد و محمد خان در چند قدمی آن حمامی به سبک قاجار ساخته بود. قلعه خورموج به مدت ۲۰ سال محل زندگی محمد خان بوده و پس از آن جمال خان دشتی در بخش جنوب غرب آن قلعه ای جذاب و گچی احداث کرد. قلعه نمونه ای باشکوه از بناهای دوره قاجار است و در آن تزئینات منحصربفرد و جذابی به کار رفته است اما با این حال در طول مدت عمر نه چندان طولانی اش بارها تاخت و تازهای زیادی را تحمل کرده است به طوری که امروز فقط بک برج از آن باقی مانده است. این قلعه در زمان پهلوی مدتی اشغال و قسمت مهم آن نابود شد به طوری که از آن همه شکوه و عظمت چیزی به جز برج جمال خان بر جای نماند. سال ها قبل برای ساخت ساختمان شهرداری بسیاری از بخش های این اثر تاریخی نابود شد اما خوشبختانه امروز تنها برج به جای مانده هم می تواند تداعی گر شکوه و معماری قلعه تاریخی باشد. این قلعه در زمان های دور، مرتفع ترین بنای شهر بود به طوری که از هر کجای شهر دیده می شد اما امروز در میان سازه های شهر پنهان شده و خطرات زیادی آن را نشانه گرفته است
طبق معرفی و توضیحات راهنما، این قلعه بازمانده مجموعه ای بزرگ از چندین برج و قلعه بوده که اکنون فقط همین یک برج از آن باقی مانده است. در بیشتر مواقع درب آن بسته است و فقط باید با هماهنگی از آن بازدید کنید. خیلی بزرگ نیست و به نسبت آثار بزرگ دیگر شاید چیزی برای دیدن نداشته باشد. داخل آن هم یک موزه خیلی کوچک درست کرده اند و مجسمه هایی از افراد و بزرگان این منطقه در آن قرار داده اند.
یک مکان تاریخی بسیار زیبا هست
قلعه خورموج دشتی بوشهر این قلعه یک قلعه تاریخی واقع در استان بوشهر، ایران است. این قلعه در شهرستان دشتی و در نزدیکی شهر خورموج واقعشده است. قدمت این قلعه به دورههای قرونوسطی برمیگردد و بهعنوان یک بنا و تلفیقی از معماری اسلامی و ساسانی شناخته میشود. قلعه خورموج دشتی از بناهای تاریخی و فرهنگی مهم استان بوشهر محسوب میشود. ساختار اصلی این قلعه از سنگ و آجر ساختهشده است و شامل برجها، دیوارهای دفاعی و حفرههای تیراندازی است. این قلعه درگذشته بهمنظور نگهبانی و دفاع در برابر تهاجمات و تجاوزات نیروهای دشمن استفاده میشده است. اکنون قلعه خورموج دشتی بهعنوان یک مقصد گردشگری و بازدید از گذشته تاریخی استان بوشهر، موردتوجه مسافران و علاقهمندان قرار دارد. بازدید از این قلعه به علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ منطقه فرصتی میدهد تا از معماری زیبا و نقشه بناهای دفاعی آن لذت ببرند و به نزدیکی دریا و مناظر طبیعی زیبای اطراف قلعه نیز بپردازند.
جای تاریخی توریستی و گردشگری زیبا و منحصر به فرد با معماری بی نظیر
قلعه خورموج یا قلعه محمدخان دشتی در شهر خورموج با فاصله ۸۷ کیلومتری از شهر بوشهر قرار دارد. سفر به آن با خودرو حدود ۱ ساعت زمان می برد. قلعه در زمان قاجار و به سبک قلعه های سلجوقیان و ساسانیان ساخته شده است. متاسفانه بیشتر قسمت های قلعه تخریب شده و تنها یکی از برج های آن باقی مانده است. قلعهی محمدخان دشتی که روزگاری بلندترین بنای شهر خورموج بوده و از همه ی نقاط شهر نمایان بود، اکنون در ساخت و سازهای شهری گم شده است. متاسفانه خطراتی این اثر ملی را تهدید میکند
بافت قدیمی که صاحبان خانه هنوز آن را حفظ کردند
، قلعه خورموج که برخلاف نامش، تنها شامل یک برج میشود. این برج بازمانده مجموعهای بزرگ است که حدود یک و نیم قرن پیش ساخته شد، مجموعهای از فضاهای معماری نظیر عمارت مرکزی و قراول خانه و اصطبل. قلعه خورموج در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است بیش از یک و نیم قرن پیش محمدخان دشتی، حاکم دشتی، در دوره قاجار قلعهای را ساخت که ۲۰ سال در آن حکومت میکرد. پس از آن جمال خان دشتی در قسمت جنوب غرب آن قلعه گچی بسیار زیبایی را بنا کرد. در اواسط دوره پهلوی اول، قلعه به تصرف ارتش درآمد. در سال ۱۳۵۷ نیز، شهرداری وقت خورموج بخش اعظم قلعه را بهمنظور احداث ساختمان جدید شهرداری تخریب کرد. در سال ۱۳۷۹، قلعه خورموج در فهرست آثار ملی به شماره ۳۰۳۲ به ثبت رسید. محمدخان دشتی متولد ۱۲۴۶ (وفات در ۱۲۹۸ قمری)، فرزند حاجی خان و نوه جمال خان دوم است. وی پس از درگذشت برادرانش حيدرخان و حسینخان، حکومت دشتی را به عهده گرفت. این خان شاعر در روستای شنبه از محال دشتی زاده شده بود. تحصيلات مقدماتی را در دشتی به پايان رساند و سپس در نوجوانی، برای تکميل تحصيلات به عتبات عاليات رفت. در این سفر، محمدخان همراه با مادر و برادران خود بود. او تا زمانی که مادرش در قيد حيات بود، در عتبات باقی ماند و بعد از درگذشت مادرش به دشتی بازگشت.
خورموج یکی از شهرهای استان بوشهر است که در فاصله ۸۰ کیلومتری آن قرار دارد. از مهمترین آثار تاریخی این شهر، قلعه خورموج است که برخلاف نامش، تنها شامل یک برج میشود. این برج بازمانده مجموعهای بزرگ است که حدود یک و نیم قرن پیش ساخته شد، مجموعهای از فضاهای معماری نظیر عمارت مرکزی و قراول خانه و اصطبل. قلعه خورموج در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.قلعه خورموج یکی از مهمترین جاهای دیدنی بوشهر در خورموج است و با نام قلعه محمدخان دشتی نیز شناخته میشود. از این قلعه که پیشتر ابعادی بزرگتر و بخشهای بیشتری داشت، امروزه تنها یک برج بازمانده است. در دوران شکوه خود، قسمتی از مجموعه به نام قلعه محمدخان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جمال خان معروف بود. قلعه محمدخان دشتی که روزگاری بلندترين بنای شهر خورموج محسوب میشد و از همه نقاط شهر نمايان بود، اکنون در ساختوسازهای شهری گم شده است. متاسفانه خطراتی اين اثر ملی را تهديد میکند. بیش از یک و نیم قرن پیش محمدخان دشتی، حاکم دشتی، در دوره قاجار قلعهای را ساخت که ۲۰ سال در آن حکومت میکرد. پس از آن جمال خان دشتی در قسمت جنوب غرب آن قلعه گچی بسیار زیبایی را بنا کرد. در اواسط دوره پهلوی اول، قلعه به تصرف ارتش درآمد. در سال ۱۳۵۷ نیز، شهرداری وقت خورموج بخش اعظم قلعه را بهمنظور احداث ساختمان جدید شهرداری تخریب کرد. در سال ۱۳۷۹، قلعه خورموج در فهرست آثار ملی به شماره ۳۰۳۲ به ثبت رسید.
سقف زیر زمین گنبدی است و تقارن زیبایی دارد؛ در طبقه اول سقف تقریبا مثل زیرزمین است اما نقش های زیبایی بر روی آن حک شده است. برای ساخت این قلعه از ترکیبی از سبک های مختلف معماری استفاده شده؛ درسته که کلیت بنا به سبک قلعه سازی دوره ساسانی است اما برای ساخت شاه نشین ها و گوشواره ها از سبک سلجوقی استفاده شده است. برای همین هم هست که با دیدن قلعه احساس می کنید با بنایی چند صدساله طرف هستید اما در واقع از عمر بنا فقط حدود ۱۵۰ سال می گذرد. ساخت قلعه به حدود ۱۵۰ سال قبل برمی گردد؛ در آن زمان حاکم دشتی، شخصی به اسم محمدخان دشتی، باعث و بانی ساخت قلعه شد، قلعه ای به مساحت ۱۲۰ در ۱۱۰ متر که ۴ برج گلی، و دیوارها و باروهایی به بلندای ۱۰ تا ۱۲ متر داشت. در ساخت این قلعه از سبک قلعه سازی دوره ساسانی الهام گرفته شده و برای تزئین دیوارها و اتاق های آن از طاقنما و گچ بری استفاده شده که بر جذابیت آن افزوده است. در هنگام ساخت قلعه از معمارانی شیرازی و اصفهانی دعوت شد تا به اینجا بیایند و بخش هایی مثل قراول خانه و مهمانخانه ای به سبک معماری ایتالیایی و صفوی را در داخل قلعه بسازند. برای ورود و خروج به داخل قلعه دو درب نصب شد؛ دربی بزرگ از جنس چوب درختان جنگلی در ابعاد ۴ در ۵ متر که محل عبور و مرور ماشین و سواران بود و دربی دیگر در ابعاد ۵.۳ و ۵.۱ که به چیله معروف بود و پیاده ها از آن استفاده می کردند. از کنار این در چشمه ای روان عبور می کرد و محمد خان در چند قدمی آن حمامی به سبک قاجار ساخته بود. قلعه خورموج به مدت ۲۰ سال محل زندگی محمد خان بوده و پس از آن جمال خان دشتی در بخش جنوب غرب آن قلعه ای جذاب و گچی احداث کرد. قلعه نمونه ای باشکوه از بناهای دوره قاجار است و در آن تزئینات منحصربفرد و جذابی به کار رفته است اما با این حال در طول مدت عمر نه چندان طولانی اش بارها تاخت و تازهای زیادی را تحمل کرده است به طوری که امروز فقط بک برج از آن باقی مانده است. این قلعه در زمان پهلوی مدتی اشغال و قسمت مهم آن نابود شد به طوری که از آن همه شکوه و عظمت چیزی به جز برج جمال خان بر جای نماند. سال ها قبل برای ساخت ساختمان شهرداری بسیاری از بخش های این اثر تاریخی نابود شد اما خوشبختانه امروز تنها برج به جای مانده هم می تواند تداعی گر شکوه و معماری قلعه تاریخی باشد. این قلعه در زمان های دور، مرتفع ترین بنای شهر بود به طوری که از هر کجای شهر دیده می شد اما امروز در میان سازه های شهر پنهان شده و خطرات زیادی آن را نشانه گرفته است.
مکانی بسیار زیبا
قلعه محمد خان دشتی یک از آثار تاریخی شهرستان دشتی و در شهر خورموج مرکز شهرستان دشتی قرار دارد
یک مکان تاریخی بسیار زیبا هست
قلعه خورموج (قلعه محمدخان دشتی) (مکان تاریخی) در خورموج و خیابان شهید مطهری، شهید محمد خان دشتی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مرکز خرید یوکابد و همچنین فروشگاه موبایل سینا، مسجد جامع خورموج، کافه رستوران قلعه، شرکت موج بهمن و داروخانه شبانه روزی دکتر ایمان دار قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.