info
عکس بنای تاریخی حیدر آباد خاشعکس بنای تاریخی حیدر آباد خاش
category

بنای تاریخی حیدر آباد خاش خاش

مکان تاریخی

درباره‌ی بنای تاریخی حیدر آباد خاش

بنای تاریخی حیدر آباد خاش (مکان تاریخی) در خاش و خیابان رودکی، سرباز واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی صافکاری خالد، کابینت صنعان، اداره بنیاد شهید و امور ایثارگران خاش، مسجد قلعه حیدر آباد و آپاراتی وتعویض روغن شهنوازی قرار گرفته است.


نظرات کاربران در مورد بنای تاریخی حیدر آباد خاش

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    پارسا نشان
    سه شنبه 20 دی ماه 1401

    سازنده این قلعه شخصی به نام عیدوخان بود که آن را در سال 1288 شمسی در این منطقه ساخته است. عیدوخان از این قلعه به عنوان محل سکونت خود و اعضای خانواده اش استفاده می کرد و تا سال 1307 نیز در این مکان ساکن بودند.زمانی که نیروهای انگلیسی به سرپرستی ژنرال دایر به بهانه همکاری بلوچ ها با آلمانی ها به سیستان حمله کردند این قلعه را نیز تصرف کردند که در این زمان از آن به عنوان محلی برای نگهداری آذوغه و مهمات نیروهای انگلیسی استفاده می شد. چهار برجک نگهبانی در اطراف قلعه وجود دارد که جهت نگهبانی مورد استفاده قرار می گرفتند. این اثر تاریخی در تاریخ 18 اردیبهشت‌ ماه 1380 با شماره‌ی ثبت 3825 در فهرست آثار ملی ایران جای گرفته است. پلان ابتدایی این قلعه به صورت مستطیل شکل بوده که بعد از گذشت مدت زمانی در قسمت جنوبی شرقی آن تعدادی اتاق اضافه شده است، که باعث شد شکل کلی این قلعه شبیه به ذوزنقه در بیاید. این قلعه دارای برج هلالی و استوانه ای است که در چهار طرف آن قرار گرفته اند.تزئیناتی که برای این قلعه استفاده شده، تنها به کنگره های هلالی شکل که بر دیواره حصار برونی ایجاد شده است محدود می شود. البته در قسمت دیوار اتاقک نگهبانی نیز کادربندی هایی مشاهده می شود، که می توان آن را نیز از تزئینات بنا به حساب آورد. نکته ای که در مورد این قلعه وجود دارد سوراخ هائیکه در دیوار آن تعبیه شده، است که به آنها تیرکش گفته می شد. این تیرکش ها در زمان حمله به قلعه مورد استفاده قرار می گرفتند و نیروهای داخلی از درون آنها شلیک می کردند.

    8
  • avatar
    شیروانی پور فیل آبادی
    چهارشنبه 13 بهمن ماه 1400

    قلعه حیدرآباد خاش در سال ۱۹۲۰ میلادی (۱۲۹۹هجری شمسی) از سوی شخصی به نام عیدوخان ساخته شد و تا سال ۱۳۰۷ هجری شمسی به عنوان محل سکونت همین شخص و خانواده وی مورد استفاده قرار گرفت. عیدوخان حاکمان منطه سرحد در دوره قاجار بود. نیروهای انگلیسی به سرپرستی ژنرال دایر که در سال ۱۲۹۵ به بهانه همکاری سرداران بلوچ با قوای آلمانی به بلوچستان حمله کردند مدتی از این قلعه به عنوان محل نگهداری آذوقه و مهمات شان استفاده می کردند. نقشه اصلی قلعه حیدرآباد به صورت مستطیل بوده که با اضافه شدن چند اتاق و دیوار در قسمت جنوب شرقی آن نقشه به بنایی ذوزنقه ای شکل تبدیل شده است. این قلعه در قسمت جنوبی خیابان ۲۴ متری رودکی (سرباز) و در جنوب شرقی شهر خاش واقع شده و عمده مصالح به کار رفته در قلعه خشت خام و کاهگل است و دارای برج ها و طاق های هلالی زیبایی می باشد که از سوی سازمان میراث فرهنگی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. قلعه حیدرآباد در جنوب شرق خاش از جمله آثار تاریخی باقیمانده از دوره متقدم اسلامی در این منطقه است. در ساخت و تکمیل این قلعه از تزیینات معماری خاصی بهره گرفته نشده تنها تزیینات کنگره ای شکل نیم دایره ای متمایل به بیضی و تیرکش‌های تعبیه شده در قسمت فوقانی حصار خارجی و تزیینات کادربندی اتاقک های نگهبانی بالای سر در ورودی‌ها و همچنین خشت چینی نیم دایره ای، قوس سردر ورودی اتاق هشت ضلع غربی حیاط مرکزی بخش سوم قلعه و تزئینات کاربردی آن از عناصر تزیین معماری این اثر است. معماری قلعه حیدرآباد شامل سه بخش می باشد که معماری بخش اول در قسمت شمالی و فوقانی پلان مستطیل شکل واقع شده و خود شامل قلعه ای کوچک و دفاعی با چهار برج دیدبانی مدور در چهار راس آن مجزا و محدود شده و در مرکز حیاط اصلی و در اطراف آن مجموعه‌ای از اتاق ها و فضاهای معماری احداث شده که محل زندگی بانی و صاحب قلعه و خانواده عیدوخان و همسرش ماهوک بوده است. حصار اصلی قلعه به طور متوسط حدود ۶ متر ارتفاع داشته و در قسمت فوقانی ورودی های اصلی بنا، اتاقک هایی مکعب مستطیل شکل دیده‌بانی احداث شده است. در قسمت جنوب قلعه و خارج از حصار آن بقایای معماری های مخروبه الحاقی و وابسته به آن نیز به چشم می خورد که برداشت پلان و نقشه وضع موجود آنها مستلزم پیگردی پی ها و دیوارها است. این اثر در ۱۸ اردیبهشت سال ۸۰ با شماره ۳۸۲۵ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و توسط استادکاران متبحر در چند فصل مرمت شده است. هر جای این سرزمین که نشان از قلعه، برج، بارو، ارگ، کهندژ، دربند، خندق و دروازه و نظایر آنها است نشان از ناامنی محیط زندگی و توجه و تدبیر آگاهانه مردمان این دیار به ملاحظات دفاعی حکایت دارد.

    5
  • avatar
    امان
    پنجشنبه 27 اردیبهشت ماه 1403

    قلعه حیدرآباد در جنوب شرق خاش از آثار تاریخی باقی‌مانده از دوره متقدم اسلامی در این منطقه است. در اواخر دوره قاجار حاکم بلوچستان، عیدو خان ریگی تا سال ۱۳۰۷ هجری خورشیدی در آن سکونت داشت. همچنین از این قلعه به‌عنوان محل نگهداری آذوقه و مهمات نیروهای انگلیسی به سرپرستی ژنرال دایر استفاده شده است. عمده مصالح به‌کار رفته در قلعه خشت خام و کاهگل است و دارای برج‌ها و طاق‌های هلالی است که از سوی سازمان میراث فرهنگی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. نقشه اصلی قلعه حیدرآباد به‌صورت مستطیل بوده که با اضافه شدن چند اتاق و دیوار در قسمت جنوب شرقی آن نقشه به بنایی ذوزنقه‌ای شکل تبدیل شده‌است. در ساخت و تکمیل این بنا از تزئینات معماری خاصی بهره گرفته نشده، تنها تزئینات کنگره‌ای شکل نیم دایره‌ای متمایل به بیضی و تیرکش‌های تعبیه شده در قسمت فوقانی حصار خارجی و تزئینات کادربندی اتاقک‌های نگهبانی بالای سر در ورودی‌ها و همچنین خشت چینی نیم دایره‌ای، قوس سردر ورودی اتاق ۸ ضلع غربی حیاط مرکزی بخش سوم قلعه و تزئینات کاربردی آن از عناصر تزئین معماری این اثراست. aman

    3
  • avatar
    پندار
    پنجشنبه 24 اسفند ماه 1402

    مکان تاریخی حیدرآباد جایی آرام و برای ایران گردها پیشنهاد میشه ببینن حتما لذت خواهید برد

    3
  • avatar
    کاربر نشان معین
    سه شنبه 29 اسفند ماه 1402

    قلعه تاریخی ودیدنی ویک بنای که از خشت خام و گل ساخته شده است ویک جای دیدنی در این شهر است

    3
  • avatar
    ناصری
    سه شنبه 24 فروردین ماه 1400

    بنای تاریخی حیدرآبادخاش جایی بسیار زیباست و طبیعتی خوب و زیبا داره و اب وهوای خوبی داره و پیشنهادمیشه

    3
  • avatar
    طوسی
    سه شنبه 18 خرداد ماه 1400

    نقشه اصلی قلعه حیدرآباد به صورت مستطیل بوده که با اضافه شدن چند اتاق و دیوار در قسمت جنوب شرقی آن نقشه به بنایی ذوزنقه‌ای شکل تبدیل شده‌است.

    2
  • avatar
    اوستا
    جمعه 04 تیر ماه 1400

    مکان تاریخی زیبا و با معماری خاص و منحصر به فردی هستش هر چند که اگه‌بیشتر مورد توجه و رسیدگی قرار بگیره ،بهتر میشه

    2
  • avatar
    امان
    چهارشنبه 27 تیر ماه 1403

    قلعه حیدر آباد از آثار تاریخی و جاهای دیدنی خاش به‌ شمار می‌رود. این قلعه درسال ۱۲۹۹ هجری شمسی (۱۹۲۰ میلادی) توسط شخصی به نام «عیدوخان» ساخته شد و تا سال ۱۳۰۷ هجری شمسی محل سکونت همین شخص و خانواده‌اش بود. بعدها از این قلعه به‌عنوان محل نگهداری آذوقه و مهمات نیروهای انگلیسی به سرپرستی ژنرال دایر استفاده کردند. این اثر در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۳۸۲۵ به‌‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    چهارشنبه 29 آذر ماه 1402

    عالی

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 24 تیر ماه 1403

    این ینا یکی‌از بناهای دوره قاجاریه هست‌که در خیابان سرباز خاش قراردارد


آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط درب برقی۰۹۱۵۳۴۱۶۸۹۵ (شهریار سطح ۹ نشان) در تاریخ جمعه 05 مرداد ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی بنای تاریخی حیدر آباد خاش اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

آخرین بروزرسانی: جمعه 05 مرداد ماه 1403
کاربر گرامی،
اطلاعات درج‌شده در مورد بنای تاریخی حیدر آباد خاش در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه بنای تاریخی حیدر آباد خاش ندارد.
location استان سیستان و بلوچستان، خاش، رودکی، سرباز
clock - مشاهده ساعات کاری

ساعت کاری بنای تاریخی حیدر آباد خاش

شنبه 09:00 تا 14:00
یک‌شنبه 09:00 تا 14:00
دوشنبه 09:00 تا 14:00
سه‌شنبه 09:00 تا 14:00
چهارشنبه 09:00 تا 14:00
پنج‌شنبه 09:00 تا 14:00
جمعه تعطیل است
ثبت نظر و تصویر
neshan logo