info
عکس یخچال خشتی میبدعکس یخچال خشتی میبدعکس یخچال خشتی میبدعکس یخچال خشتی میبد
category

یخچال خشتی میبد میبد

مکان دیدنی

درباره‌ی یخچال خشتی میبد

یخچال خشتی میبد (مکان دیدنی) در میبد و خیابان رازی ۶ واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی موزه سفال میبد و همچنین کاروانسرای شاه عباسی میبد، چاپارخانه میبد، رستوران شاه عباسی، باغ بستنی میبد و آش آبادانی و کله پاچه شقایق قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از مکان‌های دیدنی خوب این منطقه می‌باشد.


نظرات کاربران در مورد یخچال خشتی میبد

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    کیهان
    یکشنبه 31 اردیبهشت ماه 1402

    عزیزان توجه کنید که یخچال طبیعی میبد همین عکسی هست که گذاشتم یعنی بازدید شما در حد چند دقیقه بیشتر طول نمیکشه.(دایره بازدید شما کوچک می باشد)

    9
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 06 اسفند ماه 1402

    در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال یزد، یخچال خشتی میبد قرار گرفته که بنایی برای ساخت و تولید یخ بوده است. داخل یخچال‌ها معمولا سه بخش اصلی با نام‌های دیوار سایه‌انداز، حوضچه‌ تولید یخ و مخزن یخ وجود داشته است. در ساخت بنای این یخچال، از خشت و گل استفاده شده است. خشت و گل بهترین عایق بوده، چرا که مانع ورود گرما و خروج سرما می‌شده است. یخچال خشتی میبد مربوط به دوره قبل از قاجار (احتمالا صفویه) و بزرگترین یخچال در نوع خود است.

    6
  • avatar
    اینترنت آسیاتک مرکزی
    جمعه 15 دی ماه 1402

    یکی از آثار تاریخی یزد که بازمانده از دوران صفوی است، یخچال‌های خشتی در میبد است. این اثر باستانی که در نزدیکی شهر یزد قرار دارد، در زمان‌های گذشته، برای نگهداری یخ به‌کار می‌رفته است.

    4
  • avatar
    محمد
    پنجشنبه 23 شهریور ماه 1402

    مکان قدیمی وهنر روزگار دیرین مردمان سرزمین کهن ایران زمین

    4
  • avatar
    ⭐مرتضی قاسمی⭐
    شنبه 31 اردیبهشت ماه 1401

    در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال یزد، یخچال خشتی میبد قرار گرفته که بنایی برای ساخت و تولید یخ بوده است. داخل یخچال‌ها معمولا سه بخش اصلی با نام‌های دیوار سایه‌انداز، حوضچه‌ تولید یخ و مخزن یخ وجود داشته است. در ساخت بنای این یخچال، از خشت و گل استفاده شده است. خشت و گل بهترین عایق بوده، چرا که مانع ورود گرما و خروج سرما می‌شده است. یخچال خشتی میبد مربوط به دوره قبل از قاجار (احتمالا صفویه) و بزرگترین یخچال در نوع خود است

    4
  • avatar
    مینی پاریس ایران
    جمعه 11 فروردین ماه 1402

    یخچال خشتی و تاریخی که ضخامت دیوارهای آن بیش از ۲ متر بوده و برای نگهداری یخ هایی که در فصل زمستان به آنجا انتقال میدادند استفاده میشد .

    3
  • avatar
    شیروانی پور فیل آبادی
    جمعه 15 بهمن ماه 1400

    از آثار به یادگار مانده از دوران گذشته که معماری آن جای بحث و تامل دارد و یکی از جاذبه های دیدنی و تاریخی محسوب می شود، وجود یخ چال ها یا یخ دان ها دربسیاری از نقاط کشورمان است. این یخچال ها که تعداد آن هم در کشورمان کم نیست ساخت و بنای آن به دوره ای برمی گردد که هنوز بشر به تکنولوژی امروزی دست نیافته بود. یکی از این دست سازها که حاصل خلاقیت و فکر مردمان گذشته است یخچال میبد است. در کشورمان از پیشینه تاریخی این یخچال ها یا یخ دان ها و قدمت آن تا پیش از صفویان اطلاعات دقیقی در دست نیست و محققان در این زمینه به اطلاعات موثق و درستی هنوز دست نیافتند. اما در متون و منابع تاریخی و نوشته های پیش از دوره صفویه واژه ی یخ فراوان به کار رفته و در اشعار و قصه های آن دوران این واژه دیده می شود ولی اینکه این یخ به شکلی درست می شده و راه تولید یخ چگونه بوده هیچ توضیحی در منابع دیده نمی شود از ویژگی مهم این یخچال، به‌ کارگیری درست و مدیریت مناسب منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک ایران بوده است؛ با ساخت این یخچال‌ ها نه تنها تابستان‌ های گرم و سوزان با دشواری‌ های کمتری طی می‌شد، بلکه برای دیگر فصل‌‌های سال و مواقع کم آبی و خشکسالی‌‌های احتمالی نیز ذخایر آب در دسترس بود. کارایی یخچال‌‌ها در سال دوبار صورت می‌گرفت؛ یکی در میانه‌ی زمستان که برای انباشتن یخ در مخزن و پوشاندن سطح یخ با پوشال و کاه سراغ آن‌ها می‌رفتند و دیگری در میانه‌ی تابستان جهت بهره‌ برداری از یخ‌های انباشتی برای شرب و نیازهای دیگر.روش تهیه‌ی یخ به‌ این صورت بود که در طول شب‌‌‌های سرد چله‌ی زمستان، آب نهر یا قنات را از مسیر آب‌روها به حوض یخ‌ بند هدایت می‌کردند تا اینکه یخی ضخیم، فشرده و چند لایه در یخ بند‌ها تشکیل شود. پس از تشکیل یخ، آن‌ را شکسته و در پاچال می‌ریختند و در بین تکه‌ های یخ، آب می‌پاشیدند تا فشرده شوند و این‌کار باعث می‌شد تا دیرتر ذوب گردند. آبی که از ذوب یخ به‌دست می‌آمد، نیز به حال خود رها نمی‌شد؛ یک راه‌ آب باریک در پایین پاچال درست شده بود تا مقدار آب ناچیزی که از ذوب احتمالی یخ‌ ها به‌وجود می‌آمد، به سمت چاه سرازیر گردد.

    3
  • avatar
    Mohsen
    پنجشنبه 10 فروردین ماه 1402

    خوب و عجیب

    2
  • avatar
    NVF
    شنبه 19 فروردین ماه 1402

    آقایی که ورودی می‌گرفت برامون توضیح داد که ارتفاع گنبد ۱۵ متر هستش و ضخامت پوسته گنبد از حدود ۲.۵ متر شروع میشه و به ۲۵ سانتی متر میرسه. در قدیم زمستان‌ها از این مکان برای تولید و نگهداری یخ استفاده میشد که یک منظور آن نگهداری از غذا و فاسد نشدن آن بود.

    2
  • avatar
    esmaeilikia
    شنبه 20 فروردین ماه 1401

    در ایران قدیم، ساختمانی به نام یخدان یا یخچال به‌منظور تولید یخ در فصل زمستان و نگهداری آن تا فصل تابستان می‌ساختند که از حیث معماری بسیار ارزشمند است. یخچال‌های باقی‌ مانده در نقاط مختلف کشور نشان‌دهنده‌ این مطلب هستند که از دو نقشه‌ کاملا متفاوت برای ساخت یخچال استفاده می‌شد: نقشه‌های مدور و نقشه‌های تونلی که یخچال خشتی میبد از نوع مدور است در این نوع یخچال‌ها روی مخزنِ مدور نگهداری یخ، گنبدی مخروطی شکل احداث می‌کردند. در واقع، مخزن این نوع یخچال‌ها در اتاقی به‌شکل دایره با سقفی گنبدی قرار دارد. بیشتر یخچال‌های باقی مانده از قدیم از این نوع هستند یخچال خشتی میبد در فاصله‌ ۵۰ کیلومتری شمال یزد، در کنار راه کاروان‌سرا و در جوار چاپارخانه، آب‌انبار و رباط شاه عباسی میبد قرار دارد و از جاهای دیدنی میبد و بزرگترین یخچال خشتی جهان می باشد که در دوره صفویه ساخته شد و در تاریخ ۱۶ دی ۱۳۷۵ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۸۲۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. یخچال میبد با معماری متفاوت و کاربری بسیار مهم خود، نقش مخزن خنک‌کننده را داشت که برای تامین یخ در تابستان به کار می‌رفت. یخچال میبد از نوع یخچال‌های دارای گنبد است که در میان این نوع از یخچال‌ها از حیث ابعاد، بزرگ‌ترین محسوب می‌شود. گنبد یخچال میبد از نوع دورچین با خشت خام و ارتفاع حدود ۱۵ متر است. ضخامت پوسته‌ گنبد در پایین‌ترین ارتفاع به ۲۴۰ سانتی‌متر و در بالای گنبد به‌اندازه‌ طول یک خشت (۲۰ سانتی‌متر) می‌رسد. گنبدی خشتی با دو ردیف راه پله روی آن و مخزن یخ این یخچال به‌شکل گودالی بزرگ با قطر دهانه‌ حدود ۱۳ متر و قطر مقطع ۶٫۵ متر است و عمقی حدود پنج متر دارد. گرداگرد این گودال، سکویی به عرض ۱٫۵ متر برای رفت‌وآمد تعبیه شده است. دیوارهای سایه‌انداز این یخچال با ضخامت دو متر و ارتفاع هشت متر هستند. طول دیوار سایه‌انداز اصلی ۴۲ متر و طول دیوارهای جانبی آن ۲۰ متر است. در فصل زمستان از این یخچال برای ذخیره آب و تبدیل آن به یخ استفاده می‌شد و این یخ در فصل تابستان یخ آن به فروش می‌رسید یخ در گذشته جزو کالاهای گران‌بها محسوب می‌شد که همه‌ اقشار جامعه قدرت خرید آن را نداشتند و افراد مرفه بیشترین استفاده را از یخ می‌کردند. ارزش یخ به‌گونه‌ای بود که کارگران یخچال‌ها به‌جای دستمزد یا در کنار دستمزد خود مقداری یخ رایگان می‌گرفتند. ارزش اقتصادی یخ باعث شده بود که مالکان یخچال‌ها، افرادی ثروتمند باشند. یخ‌های یخچال‌ها از حیث کیفیت یکسان نبودند و درجه‌بندی داشتند. یخ‌های بلوری و درجه یک برای خنک‌کردن نوشیدنی‌ها، یخ‌های متوسط برای نگهداری مواد غذایی و یخ‌های درجه پایین در تولید بستنی استفاده می‌شدند. از آنجا که بستنی‌بندها مایع بستنی را در ظروف فلزی گذاشته و بعد آن را درون یخ می‌گذاشتند، کیفیت یخ آن‌چنان برایشان مهم نبود.

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    دوشنبه 06 فروردین ماه 1403

    هفت سین زیبا

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    سه شنبه 29 اسفند ماه 1402

    شعر نو برای شما بسیار زیبا سروده

    1
  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    شنبه 17 تیر ماه 1402

    یخچال خشتی میبد از جاهای دیدنی میبد به شمار می‌رود که با توجه به هماهنگی طراحی و کاربری آن با زیست بوم منطقه، در شمار سازه‌های سبز محسوب می‌شود. این بنای دیدنی در دوره صفویه ساخته شد و در تاریخ ۱۶ دی ۱۳۷۵ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۸۲۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. یخچال میبد با معماری متفاوت و کاربری بسیار مهم خود، نقش مخزن خنک‌کننده را داشت که برای تامین یخ در تابستان به کار می‌رفت.

    1
  • avatar
    جدیدی
    شنبه 02 اسفند ماه 1399

    یکی از جاذبه های دیدنی میبد و دیدن روند پیشرفت بشر در طی این سال ها

    1
  • avatar
    قبادی
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    یخچال دیدنی و بزرگ با فضای دلنشین و با صفا که خیلی ارامش بخش است

    1
  • avatar
    jalali
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    فک کنم از بزرگ ترین یخچال های ایران باشه ولی بهش اصلا رسیدگی نمیکنن

    1
  • avatar
    حسین
    چهارشنبه 19 اردیبهشت ماه 1403

    در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال یزد، یخچال خشتی میبد قرار گرفته که بنایی برای ساخت و تولید یخ بوده است. داخل یخچال‌ها معمولا سه بخش اصلی با نام‌های دیوار سایه‌انداز، حوضچه‌ تولید یخ و مخزن یخ وجود داشته است. در ساخت بنای این یخچال، از خشت و گل استفاده شده است. خشت و گل بهترین عایق بوده، چرا که مانع ورود گرما و خروج سرما می‌شده است. یخچال خشتی میبد مربوط به دوره قبل از قاجار (احتمالا صفویه) و بزرگترین یخچال در نوع خود است

  • avatar
    شاهان
    دوشنبه 03 اردیبهشت ماه 1403

    مکانی زیبا که در زمان خودش کاربرد مهمی داشته، در گذشته در محوطه بیرونی این مکان تعداد ۸عدد حوض بزرگ وجود داشته که در زمستان پر آب می کردند و پس از یخ بستن آب آنها را تکه تکه کرده و داخل چاله درون ساختمان(که در آن زمان ۳ متر عمیق تر بوده ) قرار می دادند و بین لایه های یخ ها کاه قرار می دادند و در را کاه گل می کردند و در بهار و تابستان به مدت ۷/۵ ماه از یخ ها استفاده می نمودند(از در کوچک روبروی ورودی)، عرض دیوارها تا ارتفاع ۴ متر ۲/۵ می باشدو همین مانع از ورود گرما و آب شدن یخ ها می شود.

  • avatar
    کاربر نشان
    پنجشنبه 09 فروردین ماه 1403

    بسیار دیدنی

  • avatar
    کاربر نشان
    سه شنبه 29 اسفند ماه 1402

    توضیحات کامل

  • avatar
    کاربر نشان
    چهارشنبه 23 اسفند ماه 1402

    عالی ولی سرد

  • avatar
    ناتو دلشکسته
    دوشنبه 08 آبان ماه 1402

    می توان کاربری بنا را با " تئاتر شهر" تلفیق نمود زیرا با توجه به پژواک صدا در این مکان بسی زیباست. حتی برگزاری بسیاری از مسابقات ورزشی از قبیل "مسابقات کشتی"، وشو، کنفو و .... در این مکان امکان پذیر است.

  • avatar
    amir88king
    جمعه 04 فروردین ماه 1402

    خیلی جالبه.فقط کسی راهنما نیست!!!

  • avatar
    دهکده رنگها
    سه شنبه 04 بهمن ماه 1401

    خوب

  • avatar
    گچساران
    شنبه 17 دی ماه 1401

    آن روزها که خبر از یخچال و فریزرهای کنونی نبود بناهایی در شهرها ساخته می شد که به آن یخچال گفته می شود. در این یخچال ها مقداری از آب را در زمستان از مخزن نگهداری آب به مخزن کوچک و کم عمق وارد می کردند و اجازه می دادند تا سرمای درون یخچال باعث انجماد آن شود و سپس به این یخ مجدادا آب اضافه می کردند و اجازه می دادند تا یخ بزند و عمق یخ عمیق و عمیق تر شود. سپس این یخ های حجیم را می شکستند و به مخزن یخ در زیر گنبد یخچال منتقل می کردند تا در تابستان مردم و کاروانیان بتوانند از آن استفاده کنند. یکی از قدیمی ترین این یخچال ها امروزه در میبد یزد در بافت تاریخی در کنار دیگر آثار تاریخی میبد از جمله نارین قلعه و کاروانسرای شاه عباسی قراردارد. اگر بازدید از میبد را در برنامه سفر خود جای دادیدحتما از این یخچال قدیمی نیز دیدن کنید.


آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط شادکام (شهریار سطح ۳ نشان) در تاریخ پنجشنبه 20 اردیبهشت ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی یخچال خشتی میبد اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

آخرین بروزرسانی: پنجشنبه 20 اردیبهشت ماه 1403
کاربر گرامی،
اطلاعات درج‌شده در مورد یخچال خشتی میبد در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه یخچال خشتی میبد ندارد.
neshan logo