مکان تاریخی
قدمی ترین مسجد ایران است و معماری خیلی خوبی دارد و شهر دامغان شهر کویری و طبیعت خوبی دارد
علاقه وافر به اماکن تاریخی یه برج خیلی بزرگ داره که حیرت انگیزه و اولین نسجد ایران بوده هواش توی سه ماه اول سال عالیه
مسجد تاریخانه جز مساجد قدیمی و تاریخی که از گذشتگان به یادگار مانده شنیدم قبلاً آتشکده بوده
مسجد خیلی زیباییه معماری خاصی داره بازسازی هم شده بهتر شده و برای عکاسی همخوبه
یکی از جاهای دیدنی دامغان مسجد تاریخانه است. تاریخانه که نام دیگر آن مسجد چهل ستون است، از قدیمیترین مساجد ایران است. قدمت تاریخانه به دوره ساسانیان میرسد. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. تاریخانه قبل از تسلط اعراب بر ایران، آتشکده بود و جایی مقدس و مهم برای مردم دامغان محسوب میشد. اما بعد از ورود اسلام به ایران، تاریخانه تغییر کاربری داد و به مسجد تبدیل شد. معماری بنا به سبک دوره ساسانیان است. این بنا چون ابتدا کاربری آتشکده داشته و محل نیایش بوده، «تاریخانه» نامیده میشد. تاریخانه به معنای «خانه خدا» است. دلیل اینکه به «تاریخانه»، «چهل ستون» هم میگویند، وجود ستونهای متعدد در این بناست. تاریخانه ۲۶ ستون دایرهای با حدود ۶ متر ارتفاع از زمین تا پشت بام دارد. در سفر به دامغان بازدید از این بنای تاریخی از جاهای دیدنی دامغان را از دست ندهید.
متاسفانه جزو اولین مسجدهای ایران است و رسیدگی بسیار کمی میشود
بسیار زیبا و دیدنی
تاریخانه، قدیمیترین مسجد ایران و مربوط به دوره ساسانیان در سدههای ۲ و ۳ و ۵ ه. ق است که در شهر دامغان، خیابان شهید مطهری، جای گرفتهاست. این اثر در (۱۵ دی ۱۳۱۰) با شمارهٔ ثبت ۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. تاریخانه از آثار باستانی دامغان است که بر پایه پژوهشهای اداره کل باستانشناسی، پیش از تسلط اعراب بر ایران، آتشکده بوده و بعداً به مسجد تبدیل شدهاست. ساختمان بنای دوباره آن مربوط به سده دوم هجری است و شیوه ساختمان آن نیز به شیوه بناهای دوره ساسانیان میباشد. تاریخانه در ترکی به معنای خانهٔ خداست. این مسجد نمونهٔ بسیار زیبا و کاملی از مساجد سدههای آغازین اسلام بهشمار میرود. شیوهٔ معماری مسجد برگرفته از معماری ساسانی است. ساختمان مسجد دربردارنده یک صحن یا حیاط مرکزی است که پیرامون آن را رواقهای سرپوشیده دربر گرفتهاست. شبستان مسجد بر روی هجده ستون مدور (سه ردیف شش تایی) استوار شدهاست که این ستونها یک متر و نیم قطر دارند و از نظر ویژگیهای معماری همانند ستونهای کاخهای ساسانی هستند. طاقهای مسجد از آجر است و به طاقهای دورهٔ پیش از اسلام، یعنی عهد ساسانی همانندی و همسانی بسیار دارد. مناره در پی سدهها، تاریخانهٔ دامغان بارها مرمت و بازسازی شدهاست. منارههای آجری در دوره سلجوقیان به این مجموعه افزوده شدهاست که اکنون ۲۵ متر ارتفاع دارد و بدنهٔ آن با آجرکاری تزیین شدهاست. طبق کتیبهٔ کوفی مسجد، مناره به همت بختیار بن محمد، در قرن پنجم هجری احداث و به مجموعهٔ تاریخانه پیوند خوردهاست. در جنب مسجد تاریخانه سمت شمال مناری وجود دارد که با آجر ساخته شدهاست. ارتفاع این منار ۲۶ متر است و ۸۶ پله از داخل دارد، محیط آن در پایین در حدود ۱۳ متر میباشد و به نسبت ارتفاع منار از سطح زمین از محیط آن کاسته میشود بهطوریکه دور منار در بالا ۸/۶ متر است، این منار سکو ندارد و از روی زمین مدور ساخته شده. نقوشی از آجر در روی منار هست که به منزلهٔ نما و تزیین آن محسوب میشود، در ارتفاع ۵/۱۰ متری کتیبهای از آجر به خط کوفی است به عرض ۳۰/۱ متر که فقط «الامیر السید الاجل» آن را خواندهاست. آجرهایی که در ساختمان داخلی به کار رفته به قطر ۴ تا ۵/۴ سانتیمتر و به طول و عرض ۲۲ سانتیمتر و آجرهایی که در تزئینات خارجی مصرف شده به طول ۵/۱۷ و به عرض ۱۷ و به قطر ۵/۳ سانتیمتر میباشد. بلندای این منار در قدیم بیشتر بوده و گویا در اثر زلزله قسمتی از بالا و کلاهک آن فروریختهاست، بانی این منار بختیار بن محمد حاکم ایالت قومس و ممدوح منوچهری دامغانی است که منار مسجد جامع سمنان نیز از بناهای وی بهشمار میرود.
زیبا و دیدنی و قشنگ و یک اثر تاریخی و با ارزشی هست چند باری هم از نزدیک این محل تاریخی رد شدم و دیدم به نظر من جایی منحصربفردی هستش و بنده به همه مسافران و گردشگران توصیه می کنم که از این مکان بسیار عالی بازدید فرمایید خیلی عالی است
برگشت از سفر اربعین، از کوچه پس کوچه های دامغان، این مسجد تاریخی دامغان خود نمایی می کند. کاش باز بود
تاریخانه در زبان ترکی به معنای خانه خداست این مسجد از اولین مسجد هایی است که ساخته شده و از معماری کاخ های ساسانی پیروی می کند این مسجد در دوره های مختلف شامل خرابی های زیادی شده و بازسازی شده در زمان قاجار به دلیل زلزله طاق های مسجد از بین می رود و طاق هایی که به جای آنها می سازند به سبک معماری اسلامی و بسیار کوتاه تر است اگر به طاق اصلی در وسط مسجد نگاه کنید متوجه این نکته می شوید دلیل ساخت طاق های کوتاه احتمالا کمتر کردن هزینه هاست دوستان این مسجد بیش از 1000 سال قدمت دارد لطفا به آن آسیب نرسانید
دراصل اینجا آتشکده بوده بعدها مسجدشده
به نظر بنده حقیر این بنا به کاخ و عمارتهای ساسانی بیشتر شبیه هستش که در طول تاریخ و گذشت زمان با ترمیم و تعمیرات به این حالت امروزی که مثل مساجد به نظر میرسه . ولی هرچی که هستش یک بنای زیبا و با شکوه از گزشتگان هنرمند ایرانی به جا مانده .
یکی از بناهای تاریخی و مهم ایران در دامغان
جای تاریخی ودیدنی زیبا و منحصربفرد
مسجد تاریخانه (مکان تاریخی) در محله امام دامغان و خیابان هفتم واقع شده است. این مکان یکی از سه مکان تاریخی در محله امام دامغان میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مناره مسجد تاریخانه، تعمیرات پکیج کولرگازی و آبی ، مسجد حاج شکرالله، خانه تسنیم دامغان و گلخانه الاله قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.