محل عبادت
مکانی آرامش بخش یه صفای خاصی داره بقعه میر حیدر و سه سید
اینجا آرامگاه سیّد حیدر آملی متوفی ۷۸۷ ه.ق هست در محله قدیمی آمل واقع است در گذشته های دور نام آن محل "حازمه کوی" بوده است که نزدیک مسجد امام حسن عسکری آمل واقع در محله پایین بازار آمل می باشد و توده مردم این مرقد را به نام سیّد سه تن می شناسند بانی این مرقد سیّد عزیز الدین بهاء الدین آملی است که آن را برای مدفن سیّد حیدر ساخته است سیّد عزیز الدین از معاریف آمل بوده و ملقب به قطب المحققین و برهان السالکین می باشد و او را پس از مرگ در جوار سیّد حیدر دفن نمودند و نفر سوم مدفون در این مقبره امام سید تاج الدین فخر الاسلام ابوالقاسم فرزند ابو المحاسن رویانی است . از این رو این مقبره به آرامگاه سیّد سه تن اشتهار دارد. مقبره سیّد حیدر از حیث بناء و ساختمان مربوط به قرن نهم ه ق است که بنای آجری است با هشت ضلع و گنبدی هرمی به ارتفاع بیست متر که بر روی صفحه ای چهار گوش قرار گرفته است . این بنا در محیطی تاریخی و قدیمی ساخته شده و یکی از نمادهای معماری و آرا مگاه سازی در ایران است ، مصالح به کار رفته و شیوه معماری با طاق نماهایی که در هر یک از اضلاع کار شده و قرنیس های سینه کفتری که بالای طاق نماها قرار گرفته و تبدیل چهار ضلع داخلی که با جمع شدن چهار کنج چهار ضلع دیگر ایجاد شده است و مجموعا هشت ضلع شده که کمر بند گنبد را تشکیل داده و سقف روی آن قرار گرفته و از خارج گنبد مثمن القاعده شده است ، مجموع این عوامل سبب شده است تا این بنا در میان برج ها و مقبره های چهار ضلعی و قرنیس دار ، جلب توجه کند از ماندگاری بیشتری برخوردار باشد ، چنانکه در تواریخ آمده است چند بار شهر آمل بر اثر سیل و زلزله و آتش سوزی و هجوم بیگانگان به طور کلی نابود شده است و این آرامگاه از معدود بناهای است که با این حوادث ، هم چنان بر پایه هایش استوار است گرچه اخیرا از طرف میراث فرهنگی دستی به سر و صورتش کشیده اند و متاسفانه بیشتر به حواشی و مسائل پیرامونی این آرامگاه پرداختند تا به خود آرامگاه . صاحب ریاض العلما مینویسد: فاضل عالم جلیل مفسر فقیه محدث و از بزرگان علمای امامیهاست و از تألیفات او تفسیری موسوم به محیط الاعظم میباشد؛ و بازمیگوید: من تعدادی از مسائل فقهی و کلامی را که سید آنها را از فخرالمحققین، فرزند علامه پرسید و جوابهایی که به آن سوالات داده شده را دیدم. پروفسور هانری کربن در مقدمه رصین و وزینش بر جامع الاسرار سید حیدر آملی مینویسد: سید حیدر آملی یکی از بزرگترین متفکران مذهب شیعه است که به سال ۷۲۰ هجری متولد شدهاست. او یکی از ارکان فلسفه و معنویت مذهب تشیع دوازده امامی است
رضوان الله تعالی علیهم. فضایی معنوی و روحانی داره.
بنای اصلی مقبره میر حیدر آملی متعلق به قرن ۶ هجری قمری بوده که در دوران مختلف بازسازی شده ولی شکل اولیه خود را حفظ نموده این ساختمان آجی با برج ۸ ضلعی و گنبد هرمی با ارتفاع ۱۲ متر در نزدیکی گنبدهای ناصر الحق و شمس طبرسی در منطقه چاکسر آمل و در مجاورت بلوار شهید بهشتی قرار دارد. این مکان مدفن ابوالقاسم پسر ابوالحسنی الرویانی است که در سده ششم هجری قمری وفات یافته است. در طی قرون هشتم و نهم هجری قمری، سه تن از سادات و عرفا در این محل مدفون گردیدند که یکی از آنها علامه می حیدر آملی است که از متفکران و مشاهیر شبیه بوده است . بانی این مکان سيد عزالدین بن سيد بهاالدین آملی است.آرامگاه میر حیدر آملی: برج آرامگاهی میر حیدرآملی یا آرامگاه سه سید، مقبره میر حیدر آملی مربوط به سدهٔ ۹ هجری قمری است و در آمل، محله پائین بازار، چاکسر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۶۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این بنا در محیطی تاریخی و قدیمی با وجود حیاط زیبا و موزه تاریخی بنا شده و یکی از نمادهای معماری آرامگاهسازی در ایران است. حکیم عارف صوفی، بهاء الدین سید حیدر بن علی بن حیدر معروف به شیخ حیدر آملی یا میر حیدر آملی عارف و صوفی و مفسر شیعه دوازده امامی قرن هشتم است. وی از نوادگان علویان مازندران است. این بنا آجری با برج ۸ ضلعی و گنبد هرمی با ارتفاع ۱۲ متر است. قسمت پایین بنا چهارگوش است و در ورودی با طاق جناقی در ضلع شرقی است؛ و ضلع مقابل آن از خارج دارای دو طاقنمای باریک است به خلاف ضلع دیگر که هر کدام یک طاقنما به پهنای ۲۰۷ سانتیمتر در میان آن بنا شدهاست بالای طاقنما محلی برای نصب کتیبه دارد؛ و بالای آنها در هر ضلع ده قرنیس سینه کفتری و کشکولی است و بالای هر دو قرنیس کشکولی نیم دایرهای از کاشی است. چهار کنج بالای نما را از داخل جمع کرده و چهار ضلع دیگر به وجود آوردهاند که با چهار ضلع اصلی مجموعاً ۸ ضلع میشود که کمربند گنبد را تشکیل میدهد و سقف را بر آن بنا کردهاند و با آن از خارج گنبد مثمن القاعده است. مصالحی که در این بنا به کار رفته آجر و گچ است که در نوع خود در بین برجها و مقبرههای چهار ضلعی و قرنیس جالب توجه و خاص است. در داخل حیاط مقبره پارک کوچک و مقبره ۶ شهید گمنام هم دیده میشود. متن کتیبه صراحت دارد که در این گور جد ابوالقاسم پسر ابوالمحاسن رویانی آملی به خاک سپرده شدهاست نه خود ابوالمحاسن رویانی که به دست اسماعیلیان کشته شد. بسم الله الرحمن الرحیم. لا اله الا الله. محمد رسولالله الملک لیله العزه لله الحمدلله هذه قبر الامام السعید القاضی القضاه تاج الدین فخرالاسلام ابوالقاسم بن الامام الشهید فخر الاسلام ابوالمحاسن الرویانی آملی قدس الله الروحه این کتیبه سنگی قبر سید سه تن یا میر حیدر آملی است.
مکانی آرامش بخش یه صفای خاصی داره بقعه میر حیدر و سه سید
بقعه علامه میر حیدر آملی و سه سید (محل عبادت) در محله امام حسن عسگری آمل و خیابان امین ۱۲ واقع شده است. این مکان یکی از دو محل عبادت در محله امام حسن عسگری آمل میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مسجد امام حسن عسکری، فروشگاه برق و روشنایی آموشید، دبیرستان راهنمایی شریعت زاده، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفتر آیت الله جوادی آملی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از محلهای عبادت خوب این منطقه میباشد.