مکان تاریخی - بسته است
ساعت کاری: بسته است
این مکان موقتا تعطیل است
این مکان موقتا تعطیل استاین باغ 6.5 هکتاری به دلیل چمشمه ای که در آن قرار داشت به باغ چشمه معروف گردید. ولی حوادث مختلفی باعث شد تا با نام های دیگری نیز شناخته شود. گفته شده که مالک شخصی این باغ فردی به نام «حاج محمد مهدی تاجر قندهاری» بوده است و از طرفی دیگر آن را ساختمانی دولتی می دانند که که در زمان محمد تقی خان پسیان از آن به عنوان مرکز ژاندارمری استفاده می شد.این باغ بعد ها به عنوان کنسولگری روسیه به فرماندهی "ژنرال سرکسی میکولوتوف" در دسترس روس ها قرار گرفت اما به دلیل قانون منع واگذاری ملک به اتباع بیگانه، مالکیت آن ها ممکن نبود و آن ها تنها اجازه داشتند تا باغ را اجاره کنند.طبق روایات تاریخی در سال ۱۳۳۰ شمسی از این باغ مسجد گوهرشاد را به توپ بستند. وجه تسمیه باغ خونی جالب است بدانید وجه تسمیه ی نام باغ نیز بی ارتباط با این موضوع نمی باشد.البته دلایل دیگری برای نام گذاری این باغ وجود دارد که منطقی تر به نظر می رسد. عده ای عقیده داشتند که در واقعه ی به توپ بستن حرم امام رضا، روس ها اجساد زائران حضرت را به این باغ منتقل و دفن کردند و از آن زمان به بعد این باغ به باغ خونی شهرت یافت.ولی در زمان ناصرالدین شاه اون این اغ را باغ خونی خواند که در نتیجه این ادعا رد می شود و اینکه این باغ به باغ روس ها بیشتر معروف است. در ابتدا گفته شده که این باغ، به باغ چشمه نیز معروف است. دلیل آن این است که طبق نظر تاریخ شناسان نام خون، خین، خونیک و خانیک تلفظ های مختلف واژه ای پهلوی به معنای چشمه است و به همین دلیل این وجه تسمیه از دیگر موارد دیگر معقول تر و صحیح تر به نظر می رسد. برگرفته از yejayekhoob.com
قابلیت بازدید نداره چون نیروهای انتظامی اونجا مستقر شدند
واقعا؟
ای کاش شهرداری مشهد یک فکری برای این محل بزرگ میکرد . میشد اینجا یک موزه یا نمایشگاهی نسبت به پیشینه تاریخی خودش ایجاد کرد.
اولین چیزی که درباره این مجموعه جذاب است، اسم آن است. اسم این باغ برگرفته از زبان پهلوی است که در آن خان به معنی چشمه است. هدف از ساخت باغ خونی، معرفی نمادی تمامعیار از باغهای ایرانی برای آیندگان بود اما سرگذشت این باغ هم مثل اسمش عجیب است و داستانهای زیادی داشته است.
اسم باغ عجیبه! آدم اگه هیچ پس زمینه فکریای نداشته باشه و اسم همچین باغی رو بشنوه فکر میکنه پشتش یه داستان ترسناک هست. مثل داستان خونههایی که میگن جن دارن ولی خب داستان باغ خونی نه جنیه نه ترسناک. ولی قطعا خون آلود هست! درباره نامگذاری باغ به اسم باغ خونی دو تا روایت داریم. روایت اول از دل زبان و ادبیات فارسی بلند شده و میگه اسم این باغ از زبان پهلوی گرفته شده و معنی چشمه رو میده. قدیمترها این باغ رو، باغ چشمه هم صدا میزدن چون چند تا چشمه تو دل خودش داشته یعنی بهشتی بوده برای خودش. اما دومین روایت یه حکایت تاریخیه. حکایتی که واقعا ازش بوی خون میاد! اگه در خاطرت باشه و یکم اهل تاریخ باشی میدونی که توی سال ۱۳۲۰ قمری روسها مردم متحسن توی حرم امام رضا (ع) و مسجد گوهرشاد رو به توپ بستن و افراد خیلی زیادی رو به خاک و خون کشیدن. حالا جایی که از اون توپها شلیک شدن همین باغ بوده. این روایت میگه روس ها بعد از اینکه این جنایت رو مرتکب شدن اجساد مردم رو توی این باغ دفن کردن و به همین خاطر هم مردم از اون موقع به بعد این باغ رو باغ خونی صدا میزنن. پس همینطور که گفتم داستان باغ خونی ترسناک نیست ولی قطعا خون آلوده.
عالی
مجموعه باغ خونی مربوط به دوره قاجار است و در مشهد، خیابان عنصری واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۲۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در اوایل قاجاریه، در بخش جنوبی خارج از حصارهای شهر مشهد نمادی از باغ ایرانی با وسعت ۵/۶ هکتار ساخته شد که به باغ خونی یا به واسطه وجود چشمهای در آن به باغ چشمه موسوم گردیده است. این باغ دارای سه عمارت مستقل بوده که دو ساختمان آن تخریب شده است. بنا بر روایات تاریخی در سال ۱۳۳۰ شمسی ۱۹۱۲ میلادی از این باغ مسجد گوهرشاد را به توپ بستند. این مکان امروزه در ضلع شمال شرقی میدان بسیج (در محدوده خیابان عنصری) واقع است. در مورد قدمت باغ خونی مشهد امروزه شهر مشهد با اینکه کمبود فضای سبز دارد، اما در گذشته های نه چندان دور چنین نبود و در گذر از صد سال اخیر رفته رفته به جای باغات سرسبز و مصفا، ساختمان های سیمانی جایگزین شدند و دیگر جایی برای نفس کشیدن باقی نماند.از آن همه باغ در داخل و اطراف شهر مشهد تنها چند باغ ویژه و مهم به جای مانده که همه کم و بیش آن هارا میشناسیم . ولی باغ دیگری نیز در جایی از این شهر همچنان به چشم می خورد که در حال حاضر نامی مهجور دارد؛ باغی که تا به امروز پابرجا مانده، اما در حصار سیم های خاردار رو به نابودی میرود!یکی از باغات صد ساله مشهد است که این روزها به سختی نفس می کشد باغ خونی است. باغ خونی در فاصله ۵۰۰ متری از حرم مطهر در حد فاصل میدان بیت المقدس (فلکه آب) و میدان بسیج (فلکه برق یا فلکه گل خطمی) ودر انتهای خیابان عنصری ۹ قرارگرفته است.باغی که در زمان قاجار احداث شد و ظاهراً مالک شخصی آن فردی به نام «حاج محمد مهدی تاجر قندهاری» بود.از قولی دیگر، آن را عمارتی دولتی میداند که در زمان اقتدار کلنل محمد تقی خان پسیان از آن به عنوان مرکز ژاندارمری استفاده می شد. دولت وقت در پی طلب روس ها اقدام به حرکتی می کند که به موجب آن باغ ۶ هکتاری به روس ها تعلق می گیرد، اما با استناد به قانون منع واگذاری ملک به اتباع بیگانه، این اتفاق ناشدنی می نماید و تنها باغ به اجاره داده می شود.باغ خونی مدتی به عنوان کنسولگری روسیه در مشهد و سپس مدتی به نام دفتر بازرگانی دولت روسیه، در اختیار روس ها قرار گرفت. سرانجام با فروپاشی کمونیسم، روس ها در سال ۱۳۶۹ شمسی باغ را برای همیشه ترک کردند. اولین سند باغ در سال ۱۳۱۷ شمسی به نام اداره مالیه زده شده است که در سال های پس از انقلاب به بانک کشاورزی تعلق می گیرد. بعد از آن نیز این باغ به نیروی انتظامی تعلق می گیرد. جالب اینکه برای وجه تسمیه باغ دو روایت وجود دارد که با رد یکی، دیگری قوت بیشتری میگیرد.عده ای بر این باورند که در حادثه به توپ بستن حرم رضوی، روس ها اجساد زائران حضرت را به این باغ منتقل و دفن کردند و از آن زمان به بعد این باغ به باغ خونی شهرت یافت. ولی باغ مذبور بیشتر به باغ روس ها معروف بوده وبا توجه به اسناد تاریخی، در زمان ناصرالدین شاه از این باغ تحت عنوان باغ خونی نام برده شده است که به موجب آن روایت اول رد می گردد. طبق نظر تاریخ شناس برجسته مشهدی، استاد سیدی، نام خون، خین، خونیک و خانیک تلفظ های مختلف واژه ای پهلوی به معنای چشمه است و احتمالا وجود چشمه ای در این باغ، این نام را به وجود می آور د واین نظریه بر اساس دلایل موجود صحیح تر به نظر می رسد.
آیا امکان بازدید داره ؟
سلام، یادش بخییر، سال 1388 آنجا زندگی کردم، آخه سرباز یگان امداد نیروی انتظامی مشهد مقدس بودم، ساختمانش قدیمی بود و مربوط به دوره قاجار... الان شنیدم دیگه دست ناجا نیست، نمیدونم این شنیده درسته یا نه
عمارت باغ خونی که در زمان قاجاریان از روس ها بوده روس ها برای هدف قرار دادن مسجد گوهر شاد از این محل شلیک داشته اند.
بدترین جای مشهد
چه جالب فکر نمیکردم همچین باغی تو کوچه ما باشه چون اصلا معلوم نبود تا اینکه از تو نشان دیدم همچین جایی هست کنار خونمون
اجازه بازدید ک نداره.متروک افتاده
مجموعه باغ خونی مربوط به دوره قاجار و در مشهد در ضلع شمال شرقی میدان بسیج (در محدوده خیابان عنصری) واقع است. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۲۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است در اوایل قاجاریه، در بخش جنوبی خارج از حصارهای شهر مشهد نمادی از باغ ایرانی با وسعت ۵۶ هزار متر مربع ساخته شد که به باغ خونی یا به واسطه وجود چشمهای در آن به باغ چشمه (خانی=چشمه) موسوم گشت. این باغ دارای سه عمارت مستقل بوده که دو ساختمان آن تخریب شده است. باغ خونی در دوره قاجار از آن بانک استقراضی شد که مالکیت روسی داشت. پس از انقلاب اکتبر و تغییر نظام در روسیه، ایران و شوروی در ۲۶ فوریه ۱۹۲۱ عهدنامه مودت بستند که طبق آن همه دارایی بانک استقراضی، از جمله باغ خونی به دولت ایران واگذار شد، با این شرط که یکی از خانههای این باغ به کنسولگری شوروی در مشهد داده شود. چون سرکنسول شوروى هنگام ورود به مشهد جایی نداشت، وزارت خارجه در دی ۱۳۰۰ (ژانویه ۱۹۲۲) دستور داد که باغ خونی را در اختیار او بگذارند. سالها بعد کنسولگری در صدد ثبت باغ به نام خود درآمد که اداره مالیه خراسان به دستور مرکز پیشدستی کرد و در اسفند ۱۳۱۲ باغ را به نام بانک ایران به ثبت رساند که با دارایی بانک استقراضی تأسیس شده بود. ولی سرکنسولگری و سفارت شوروی پیوسته معترض بودند. وزارت امورخارجه از همان سالهای اول بعد از انعقاد عهدنامه مودت بارها شفاهاً و کتباً چه در تهران و چه در مسکو از دولت شوروی خواهان تخلیه باغ خونی شد اما دولت شوروی با استناد به شرطی که در عهدنامه مودت ذکر شده بود، ادعای دولت ایران را بر باغ خونی مبنی بر سوءتفاهم دانست و از تخلیه باغ خودداری کرد. پس از تعطیل شدن سفارت شوروی در مشهد، استدلال دولت ایران این بود که وقتی اصلاً کنسولگری وجود ندارد، دیگر آن شرط در عهدنامه مفهومی نمیتواند داشته باشد. بنا بر روایات تاریخی در سال ۱۳۱۲ خورشیدی، از باغ خونی مسجد گوهرشاد را به توپ بستند.
عمارت باغ خونی (مکان تاریخی) در محله عنصری مشهد و خیابان عنصری 11 واقع شده است. این مکان یکی از دو مکان تاریخی در محله عنصری مشهد میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند شهربازی هتل درویشی، بیمارستان شهید کامیاب و بازار دانش و همچنین هتل آپارتمان آجیلیان، خانه معلم منطقه 3 تهران، مسجد امین، حسینیه شهدای گمنام تبریز و خوار و بار فروشی نوروزی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.