مکان دیدنی
گنبد سبز (قبه سبز) از جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر کرمان به شمار میآید که قدمت آن به قرن نهم هجری قمری برمیگردد. پیشنهاد میکنیم در سفر به کرمان اگر به دیدن بناهای تاریخی علاقه دارید حتما از گنبد سبز این شهر دیدن کنید تا جلوه و شکوه معرق ایرانی را از نزدیک مشاهده کنید. کاشیکاری قبه سبز شهر کرمان قدیمیترین نمونهی کاشی معرق ایران شناخته شده است که ارتفاع گنبد آن از سطح زمین تا نوک گنبد به 50 متر میرسد. بدنهي گنبد سبز کرمان را با كاشيهاي فيروزهاي دو پوشه و منحصر به فرد پوشاندهاند. به همين دليل بیشتر اهالی کرمان گنبد سبز را به نام قبه سبز و گنبد كبود میشناسند. در گذشته این بنا پایگاه امروزه در بازدید از گنبد سبز به غیر از یک سردر، چیزی از زیباییهای این گنبد را مشاهده نمیکنید. گنبد سبز کرمان در دی ماه سال ۱۳۱۰ با شماره ۱۲۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.اثر تاریخی قبه سبز کرمان، دی ماه سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و نقشه و ضوابط حریم آن مهرماه 1354 مورد تایید شورای فنی حفاظت آثار باستانی قرار گرفت. طبق اطلاعات میدانی به دست آمده، سقف ایوان ورودی در زلزله مذکور آسیبهای فراوانی دید و پس از مدتی به علت بیتوجهی و با تخریب و متروکه شدن، بنای مدرسه به طور کامل فروریخته است اما مدتی پس از زلزله در پی اقدامی برای مرمت بنا، سقف بزرگ و عظیم آن را باری دیگر اجرا و کاشیکاری لعابدار سبزرنگ با طرح چهارپر، مجددا تزیین کردند. مرداد ماه سال 1396 نخستین بار پس از زلزله سال 1314، دوباره مرمت قبه سبز آغاز شد و یک سال به طول انجامید هرچند این اثر کماکان بخشی از تاریخ شناخته نشده کرمان و منطقهای از جنوب شرق ایران است.
جای تاریخی خوبیه حتما تشریف ببرید
💔بــه نام خــداونــد طـوفان و بـاد کـه نـامش میبـرد غمـهـا ز یــاد💔 سلام،،،در زمان حاکمیت قراختاییان در کـرمـان، نشانههای بسیار قوی از تمدن غنی و فرهنگ پیشرفته در این خطه دیده میشود. در این دوره بناهای تاریخی بسیار زیادی با کارکردهای مختلف در کرمان ساخته شده که امروزه آثار کمی از آنها برجای مانده است. قبه سبز یکی از بناهای تاریخی کرمان است که سابقه آن به دوره حاکمیت قراختاییان در حدود ۷۸۰ سال پیش ( تقریباً ۶۵۰هجری قمری) میرسد. قراختاییان کرمان یکی از سلسلههای ملوکالطوایفی ایران بود که نزدیک به ۸۳ سال بر کرمان حکمرانی کردند. به مناسبت لقب موسس آن براق حاجب به سلسله قتلغ خانی نیز گفته میشود. در اثر زلزله ای در تاریخ ۷ خرداد ۱۲۷۶ شمسی بسیاری از آن فرو ریخت و امروزه از این بنای زیبا، تنها یک ایوان باقی مانده است. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۲۴ بهعنوان یکی از اثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.،این بنای زیبا یک مجموعه فرهنگی کامل را دربر میگرفت. این مجموعه بنا شامل دارالشفا، مسجد و بازار بوده است. طبق منابع تاریخی سازنده این بنا قتلغ ترکان خاتون همسر براق حاجب بوده است که پس از مرگ وی با قطبالدین ازدواج کرد و پس از مرگ قطبالدین به مدت ۲۵ سال، خود شخصاً حاکمیت کرمان را به عهده گرفت. با این توضیح میتوان گفت که ساخت بنا توسط براق حاجب آغاز شده و ترکان خاتون آن را تکمیل کرده است. در قبه سبزی که بالای قبر اوست کتیبهایست مشتمل بر اسامی معمارانی که بنا را ساختهاند و تاریخ آن سال ۶۴۰ است یعنی سال تمام شدن آن ساختمان در زمان سلطنت اسمی پسر قتلقخان که خواهرش ترخان خاتون او را از سلطنت معزول کرد. باتشکر
عالی کامل و دقیق و کارآمد
بسیار زیبا ولی محوطه در دست تعمیر است و پر از زباله
همیشه بسته است
مربوط به دوره قراختاییان یعنی۷۸۰سال پیش است
عالی
حیف ک فرسوده شده اما بوی قدیم رو میده عالیع
قبه(گنبد) سبز یکی از قدیمی ترین و زیباترین آثار تاریخی کرمان، در خیابان ابوحامد واقع شده است. قبه سبز کرمان از بناهای قرن هفتم هجری قمری است که ساختمان آن توسط براق حاجب، موسس سلسله قراختائیان کرمان در حدود سال 630 هجری قمری آغاز شد. در سال 681 هجری قمری این بنای زیبا پذیرای ترکان خاتون همسر قطب الدین و حاکم دانشمند و محبوب کرمان شد، ترکان خاتون مدرسه قطبیه(ترکانیه) که به دستور قطب الدین محمد آغاز شده بود را به پایان رساند. اين مكان روزگارى پايگاه علم و ادب و نخستين دانشگاه كرمان بود بطوریکه پایگاه 750 ساله علم و دانش به شمار میرفته است. کاشیکاری قبه سبز شهر کرمان قدیمیترین نمونه کاشی معرق ایران؛ اين گنبد 50 متري داراي بدنه اي با كاشي هاي فيروزه اي دو پوشه پوشانده شده است به همين دليل به قبه سبز، گنبد كبود يا گنبد سبز نيز ناميده ميشود.
بنای گنبد سبز که یکی از نخستین دانشگاههای ایران محسوب میشود؛ در ابتدا در مجاورت آرامگاه حکام قراختایی و برای توجه به آرامگاه آنان بنا شد؛ اما کاربری آن چیزی جز مدرسه و مرکز علمی نبود. بهعبارتی، ترکان خاتون شرایط را برای حضور دانشمندان و علما و آموزش به دیگران در این مرکز فراهم کرده بود.قسمت اعظم بنای قبه سبز در اثر عوامل طبیعی بهویژه وقوع زلزله در سال ۱۳۱۴ هجری قمری، حفاریهای غیرمجاز و بیتوجهیهای سالهای معاصر آسیب زیادی دیده است. در این بنا حفاریهای باستانشناسی نیز صورت گرفته و نشانههایی از آثار معماری ارزشمندی از زیر بافتهای مسکونی اطراف پیدا شده است. در حال حاضر، سازمان میراث فرهنگی با همکاری استانداری در حال تملک و خریداری خانههای اطراف قبه هستند. احتمالا پس از آزادسازی حریم این بنا، کارهای مرمتی، حفاظتی و حفاریهای باستانشناسی آغاز شده و با کشیدن حصاری به دور محوطه قبه سبز و تعیین حریم، این بنای تاریخی احیا میشود.
واقعا حیف که فرسوده شده است حیف
قبه سبز یکی از جاهای دیدنی کرمان است که سابقه آن به دوره حاکمیت قراختاییان در این خطه میرسد. قراختاییان کرمان یکی از سلسلههای ملوکالطوایفی ایران بودند که نزدیک به ۸۳ سال بر کرمان حکمرانی کردند. این اثر تاریخی در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت؛ گرچه وقایعی همچون زمینلرزه، حفاریهای غیرمجاز و بیتوجهیهای سالهای معاصر باعث شدهاند که امروزه از این بنای زیبا، تنها یک ایوان باقی بماند.
گنبد سبز (قبه سبز) (مکان دیدنی) در کرمان و خیابان بازار عزیز واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان پیامبر اعظم (ص)، موزه مطبوعات و پاساژ ایران و همچنین هتل آپارتمان کریمان، خانه خوشرو، نمایندگی فیلیپس کرمان، مسجد گل مشکی و فرش کرمان بقایی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از مکانهای دیدنی خوب این منطقه میباشد.