مشهد دومین شهر پرجمعیت ایران محسوب میشود و مقصدی زیارتی است؛ از همین رو، به نظر میرسد که رفتوآمد بدون استفاده از سیستم مترو مشکلساز و دردسرساز باشد.
شهر مشهد، شامل چهار خط مترو میشود که از این میان، دو خط مترو فعال و دو خط مترو در حال ساخت است که به گفته مسئولان، در سال 1404 به بهرهبرداری میرسند.
نقشه متروی مشهد نشان میدهد که خطوط این سامانه، 57.5 کیلومتر را خدماترسانی میکند و در مجموع 37 ایستگاه فعال دارد؛ طبق گزارشها در سال 1398، بیش از 51 میلیون نفر از قطار شهری مشهد بهرهمند شدند.
خط شمارۀ یک مشهد که ۱۹ کیلومتر طول و 24 ایستگاه دارد، پیوندی میان فرودگاه شهید هاشمینژاد و منطقۀ وکیلآباد است.
فاز اول خط یک در پاییز سال 1379 به اجرا درآمد. این پروژه 10.5 کیلومتر به صورت زیرزمینی و در تونل کمعمق و 8.5 کیلومتر در سطح زمین احداث شده است خط یک همچنین، در ایستگاه شریعتی واقع در میدان تقیآباد، با خط دو تلاقی پیدا میکند.
بررسی ایستگاههای متروی مشهد روی نقشه گویای این است که با استفاده از خط یک، دسترسی به حرم امام رضا (ع)، یکی از پر ترافیکترین فرودگاههای ایران یعنی فرودگاه شهید هاشمینژاد، بیمارستان امام رضا، پارک ملت و دانشگاه فردوسی امکانپذیر خواهد بود.
خط دو قطار شهری مشهد بهطول 14.5 کیلومتر از پایان طبرسی شمالی آغاز میشود و به منطقۀ رضاشهر میرسد که این منطقه، سرشار از مراکز تجاری و خدماتی است.
این خط با 13 ایستگاه طراحی شده است که 6 ایستگاه اول در سال 1395 افتتاح شد و بقیه ایستگاهها تا سال 1398 به صورت تدریجی و مرحلهای احداث شدند.
خط دو مشهد باعث سهولت رفتوآمد در مکانهای مهمی مثل حرم امام رضا، مرکز زیست خاور، ایستگاه راهآهن مشهد و بیمارستان هاشمینژاد میشود.
خط 3 قطار شهری مشهد، مسیر شهرک ابوذر تا الهیه را پوشش میدهد؛ این خط 28.5 کیلومتر طول و 24 ایستگاه دارد که باعث خدماترسانی به مردم از جنوب شرق به شمال غرب میشود.
خط 3 متروی مشهد، بیشترین خدمات را به زائرین امام رضا ارائه خواهد کرد و از پایانه اتوبوسرانی در انتهای خیابان امام رضا آغاز میشود و تا فلکه آب ادامه دارد. این خط نقش مهمی در آیندۀ دومین شهر پرجمعیت ایران، ایفا خواهد کرد.
راهاندازی این خط از سال 1394 شروع و تاکنون ادامه دارد؛ این خط توانایی جابهجایی 20 هزار مسافر در هر مسیر را دارد؛ بهعلاوه، این خط محور اتصالی از جنوب شرق مشهد به شمال غرب شهر است.
خط 4، از جمله خطوط متروی مشهد است که در پروسه احداث قرار دارد. این خط محور ارتباطی بین شرق و شمال است، برای این خط، شش ایستگاه برنامهریزی شده است که دو ایستگاه آن در همسایگی حرم امام رضا و شارستان قرار خواهد داشت.
با توجه به اینکه این خط از ضلع شمالی حرم عبور میکند، راحتترین و بهینهترین دسترسی را به حرم خواهد داشت.
هزینه بلیط متروی مشهد در سال 1403، 1،500 تومان است.
متروی مشهد از ساعت 6 صبح تا 10 شب در روزهای عادی و در روزهای تعطیل، از ساعت 7 صبح تا 10 شب مسافران را انتقال میدهد.
برای هر مترو در خط 1 متروی مشهد، 4.5 دقیقه تا 6 دقیقه باید منتظر ماند اما در خط 2 مشهد این انتظار گاهی به 10 دقیقه نیز میرسد. در روزهای تعطیل، فاصله زمانی حرکت قطارها (Headway) نسبت به روزهای عادی بیشتر است.