یکی از ارزشمندترین آثار باستانی به جا مانده از دوران حکومت ساسانیان، کاخ اردشیر بابکان در شهرستان فیروز آباد استان فارس است که با معماری و ساختار منحصر به فردش توجه گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است. کاخ اردشیر بابکان که مهم ترین اثر تاریخی فیروز آباد است، در سه کیلومتری فیروز آباد قرار دارد. این کاخ تاریخی که اخیرا نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفته و ثبت شده است، در سال ۱۳۱۰ نیز در فهرست آثار تاریخی کشور ثبت شده است. بنابر گفته ها، کاخ اردشیر بابکان در گذشته به عنوان کاخ کاربرد نداشته و به عنوان آتشکده یاد می شده است. زیرا به اعتقاد گذشتگان هر بنای مهم ساخته شده در کنار آب، محل پرستش الهه آب (آناهیتا) می باشد. اما با این حال برخی اسناد بر کاخ بودن این بنا تأکید دارند. بنابر گفته های استاد پیرنیا، که یکی از معروف ترین باستان شناسان کشور هستند، باستان شناسان غربی در حال تلاش برای معرفی این بنا به عنوان کاخ هستند و این در حالی است که استاد پیرنیا این نظریه را رد کرده و معتقد است این بنا فضا و مشخصه های یک کاخ را دارا نیست. همچنین، یکی از دلایل این که کاخ اردشیر بابکان را "آتشکده فیروز آباد" می نامند، این است که این کاخ در کنار چشمه " قمپ آتشکده" واقع شده است. به هر حال، این کاخ آتشکده فیروز آباد و بزرگ ترین آتشکده استان فارس نامیده می شود و در متون و اسناد گذشتگان نیز به عنوان آتشکده اعظم شناخته و معرفی شده است. به اعتقاد برخی باستان شناسان کاخ اردشیر بابکان پایتخت جمشید بوده است، زیرا در گذشته اردشیر بابکان، بنیان گذار سلسله ساسانی در این کاخ اقامت رسمی داشته و تخت گزیده بود.
خیلی جالب و حیرت انگیز بود
کاخ اردشیرپایکان نخستین بنای طاق دار ساسانی ست از دستش نده. روستای آتشکده از زیباترین مکان تفریحی فارس می باشد زیبا و دیدنی است
این اثر تاریخی باعظمت، که منسوب به اردشیر بابکان است از مهمترین آثار ثبتشده ایران در میراث جهانی است که تحتعنوان منظر باستانشناسی ساسانی منطقه فارس در یونسکو به ثبت رسیده و بخشهای در خطر آن در سالهای اخیر مرمت شده است. پیشنهاد میکنم اگر به تاریخ و تمدن ایران علاقه دارید از آثار ساسانی استان فارس که در ۳ سایت فیروزآباد: شامل کاخ اردشیر بابکان، قلعه دختر، دو سنگنگارههای پیروزی اردشیر بابکان، اردشیر خوره؛ سایت بیشاپور شامل شهر بیشاپور و پیکره شاپور یکم و سایت سروستان و کاخ ساسانی آن دیدن کنید.
گوشه ای از تاریخ و عظمت تمدن کهن ایران زمین رو اینجا ببینید. فقط نوشتن یادگاری روی کاکتوس بیچاره توی محوطه کاخ خیلی آزاردهنده بود.
3 فروردین 1404 بسیار زیبا از نظر فضای تاریخی و طبیعت بکر مناسب برای بازدید در فصل بهار
مکان زیبا از لحاظ طبیعی و تفریحی و غنی از نظر تاریخی
کاخ و اتشکده
جای قشنگیه حتما لاپولو با گردن بخورید
آثار تاریخی شکوهمند ایران باستان در مهد تمدن ایران، استان فارس
تالارهایی با سقف بلند، راه روهای باریک و حس ساسانی بودن بنا!
کاخ اردشیر بابکان یا کاخ اردشیر پاپکان که به آتشکدهٔ اردشیر نیز معروف است، قلعهای است که در نزدیکی فیروزآباد استان فارس، در دامنهٔ کوهی در نزدیکی قلعه دختر واقع شده و در سال ۲۲۴ پس از میلاد به دستور اردشیر بابکان بنیانگذار شاهنشاهی ساسانی ساخته شده است. این قلعه در دو کیلومتری شمال شهر باستانی گور قرار دارد. شهر باستانی که کاخ در آن قرار دارد، پس از اینکه اردشیر با سرنگونی اردوان، آخرین پادشاه اشکانی، شاهنشاهی ساسانی را تأسیس کرد، به «پروز» (پیروز) تغییر نام داد. پس از حملهٔ اعراب به ایران، اعراب پیروز را فیروز نامیدند و این نام، باقی ماند. شهر کنونی فیروزآباد از این رو در تاریخ ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. بنای مشابه خود، قلعه دختر است. بهنظر میرسد که این محوطه بهجای اینکه یک بنای مستحکم برای اهداف دفاعی باشد، برای نمایش تصویر سلطنتی اردشیر بابکان طراحی شده است. به همین دلیل است که شاید بهتر باشد این بنا را «کاخ» بدانیم تا «قلعه»، هرچند که در اطراف آن دیوارهای عظیمی (دوبرابر ضخامت دیوارهای قلعه دختر) دارد و یک بنای محدود است. با توجه به نوع طراحی و معماری، بهنظر میرسد این کاخ، بیشتر مکانی برای اجتماعاتی بوده است که در آن میهمانان، با تاجوتخت پادشاهی آشنا میشدهاند. این کاخ دارای تالارهای تو در تو است و با گذشت ۱۸۰۰ سال گچبری بخش بالای دیوارهای درونی آن همچنان بدون آسیب مانده است. در ضلع شرقی کاخ، چهار ساختمان گنبدی شکل سترگ وجود دارد، این گنبدها به وسیلهٔ فیلپوش بالا رفته که مشابه آن در قلعه دختر (قلعه اردشیر) دیده میشود. قسمتی از نوک سقف گنبدها در دایرهای به قطر یک متر باز است. در ضلع شمالی بیرون از دیوار کاخ نیز چشمهای از دل خاک میجوشد و استخری طبیعی جلوی این چشمه به پدیدار شده است. رودی از کنار دیوار شرقی کاخ گذر میکند که زمینهساز آبادانی شهر گور و کاخ ساسانی بوده است. کمی بالاتر از کاخ آتشدانی برای برگزاری آیینهای دینی وجود دارد. وجود چهار عنصر طبیعی آب، باد، خاک و آتش برجستگی ویژهای را به این منطقه بخشیده است. کاخ از چند قسمت تشکیل شده بود. در شمال شرقی یک طاق بزرگ (ایوان) وجود داشت که به باغی با حوض (دولین) باز میشد. این نما احتمالاً شبیه کاخ اشکانی در تیسفون بوده است. در پشت ایوان شمال شرقی، دو - در اصل سه - اتاق بزرگ با گنبد و به دنبال آن یک بارگاه بزرگ در جنوب غربی که توسط اتاقهای مسکونی زیادی احاطه شده بود، خواهید دید. طول کل مجموعه بیش از صد متر (بهطور دقیق ۱۰۴) و عرض پنجاه و پنج متر بود. دیوارها با گچبری تزیین شده بود که از معماری تخت جمشید الهام گرفته شده بود. دیوارهای نگهدارنده گاهی بیش از چهار متر عرض دارند که قابل درک است زیرا در طبقه اول راهروها و گالریهایی وجود داشت که امکان گردش در اطراف گنبدها را فراهم میکرد. اینها قدیمیترین نمونههای این نوع معماری در ایران هستند.
صدهزار افسوس...تاریخ ایران...
کاخ اردشیر بابکان در سده سوم میلادی (در سال ۲۲۴ میلادی) و بهدست اردشیر بابکان یکی از بنیانگذاران سلسله ساسانی ساخته شده است. کاخ اردشیر ساسانی در شهرستان فیروزآباد در استان فارس واقع شده و قدمت آن به بیش از ۱۸۰۰ سال پیش باز میگردد. برخی از کارشناسان معتقدند که کاخ اردشیر بابکان در گذشتههای دور کاربردی بهعنوان کاخ نداشته و در اصل آتشکده بوده است. دلیل این اعتقاد، قرارگیری بنای کاخ در کنار آب است. گذشتگان ما معتقد بودند هر بنایی که در کنار آب ساخته میشود، در اصل محلی برای پرستش آناهیتا، الهه آب، خواهد بود. به همین دلیل نیز یکی از اصلیترین دلایل نامگذاری این کاخ به آتشکده فیروزآباد، قرارگرفتن آن در کنار چشمه “قمپ آتشکده” است
کاخ اردشیر بابکان (مکانهای تاریخی) در فارس، شهرستان فیروز آباد و جاده کوار - فیروزآباد واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی چشمه قمپ آتشکده و همچنین پارکینگ عمومی روباز کاخ اردشیر قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.