مکان تاریخی
بازار اراک یکی از بناهای نخستین شهر اراک است. با این همه بنای مجموعه بزرگ بازار اراک شامل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها و کاراوانسراها در زمان فتحعلی شاه قاجار و توسط یوسف خان گرجی در سال ۱۲۲۸ هجری قمری در بافت مرکزی سلطان آباد (نام قدیم اراک) بنیان گذاشته شد. این بازار به مرکزیت چهارسوق، دارای دو مسیر شمالی، جنوبی و شرقی، غربی است که از ۴ جهت به دروازههای قدیم شهر متصل میشدهاست و به نوعی استراتژیکترین نقطه شهر در زمانهای گذشته بودهاست.تاریخ شکلگیری و ساخت بازار به دوران ساخت شهر قدیم سلطان آباد (اراک امروزی) بازمیگردد و در واقع تاریخ ساخت بازار شهر با تاریخ ساخت شهر یکی است، گرچه ساخت شهر چند سالی طول کشیده ولی در متون تاریخی به زمان دقیق ساخت بازار اشارهای نشدهاست. چنانکه در اسناد و کتابهای تاریخی بیان شده ساخت شهر احتمالاً حدود بیست سال طول کشیده و در این میان بنای بازار و ارکان آن مانند راستهها و سراها و دالانها در خلال همین سالها ساخته شدهاست.[۲] بنای اولیه این بازار را حاکم وقت اراک (سپهدار اعظم) که نام مسجد و مدرسهای در بازار نیز به نام وی میباشد در اوایل قرن ۱۳ گذاشت. یکی از دلایل ساخت بازار وجود اقتصاد قوی در اطراف شهر سلطان آباد بود. مرغوبیت محصولات کشاورزی در منطقه عراق (اراک) و نیز شهرت جهانی فرش ساروق و نیاز به ایجاد مرکزی برای فروش محصولات انگیزه اصلی ایجاد شهر و بازار آن از لحاظ اقتصادی بود.مجموعه بازار اراک بر اساس طرحی از پیش اندیشیده احداث شدهاست و بر خلاف بازارهای دیگر مسیر آن به صورت آزاد و منحنی نیست، بلکه مسیرها منطم و دارای تقارن هندسی هستند. راسته بازار با گذرهای متعددی که آن را قطع میکند اساس بافت شطرنجی شهر سلطان آباد قدیم را ساخته بود.[۴] این بازار دارای دو محور عمود برهم میباشد که یکی محور شمالی جنوبی به طول ۷۲۰ متر و دو ورودی یکی در شمال و یکی در جنوب و محور شرقی غربی به طول ۲۰۰ متر و دارای ۸ گذر و ورودی شرقی غربی است. گذرهای فرعی عمود بر دو گذر اصلی ساخته شدهاند.[۵] به علت معماری خاص بکار رفته در ساخت بنای بازار هوای داخل بازار در زمستان گرم و متبوع و در تابستان علیرغم سر پوشیده بودن بسیار خنک است. محور شمالی جنوبی و محور شرقی غربی همدیگر را در محلی معروف به چهار سوق قطع میکنند که در این محل یک حوض سنگی نیز وجود دارد. مساحت کل مجموعه بازار بالغ بر ۱۴ هکتار میباشد. در قدیم در چهار طرف بازار ۴ دروازه به نامهای دروازه قبله و دروازه راهزان و دروازه شهرجردو دروازه حاج علینقی وجود داشته که در گذر زمان از بین رفتهاند.در ساخت این مجموعه بیشتر از آجر استفاده شده و ملات گچ و آهک و خاک رس نیز مکمل بنای بازار هستند و برای استحکام بنا از تیرچه چوبی استفاده شدهاست. در پای ستونها نیز صفحات و ورقهای منجمد مسی و سربی استفاده شدهاست. سقف بازار به صورت گنبدی میباشد و در نمای پشت بام گنبدها در دو محور شمالی جنوبی و شرقی غربی به صورت ممتد دیده میشوند که گنبد مربوط به چهار سوق یا همان محل تلاقی دو محور بزرگتر و متمایزتر از باقی گنبدها ست. در مرکز هر گنبد نور گیر چند ضلعی تعبیه شده که علاوه بر نقش نورگیری کار تهویه را نیز بر عهده دارد. به علت معماری خاص بکار رفته در ساخت بنای بازار هوای داخل بازار در زمستان گرم و متبوع و در تابستان علیرغم سر پوشیده بودن بسیار خنک میباشد.
بازار سنتی قشنگیه فرش های خاص وخوشگلی داره برای عکاسی هم خوبه
واقعا بافت فوق العاده ای داره و به زودی ثبت جهانی یونسکو خواهد شد . ضمنا بزرگترین راسته بازار ایران هست
بازار قدیمی و قشنگی است و فروشگاه های خوبی دارد و فروشندگان برخورد و رفتار خوبی دارند
بازار تاریخی اراک بازاری سنتی و زیبا و شلوغ که چندان جذاب نیست و نظم نداره
بازار اراک یکی از گنجینه تاریخی اراک و کشور هست و دیدنی
سلام تشکر از نظرتون
در روزگار حکومت فتحعلیشاه قاجار و همزمان با شکلگیری سلطانآباد (اراک امروزی) شخصی به نام یوسف خان گرجی بازار تاریخی اراک را ساخت. این مجموعه ارزشمند با مساحتی 14 هکتاری به عنوان نگین معماری و شهرسازی اسلامی دارای حمام، مسجد، مدرسه، آبانبارها، گذرها و کاراوانسراهایی بوده است و به دلیل موقعیتی که داشت استراتژیکترین نقطه شهر به شمار میرفت. در این مجموعه کالاهای متنوع با قیمتهای مناسب وجود دارد و صادرات کالاهایی مانند میوهخشک، صنایعدستی و فرش دستبافت نیز در این بازار انجام میشود. مسجد و مدرسه سپهدار یکی از دیدنیهای اطراف این بازار است که بازدید از آن را نباید از دست داد نقد و بررسی
بازارها همیشه از اولین بناهایی بودند که به یک شهر، رنگ زندگی و حیات میبخشیدند. بازار تاریخی اراک نیز با قدمتی ۱۷۴ ساله، از اولین بناهای جذاب تاریخی این شهر و جزو جاهای دیدنی اراک است. در حجرههای قدیمی این بازار، میتوانید هر چیزی که فکرش را بکنید، پیدا کنید! همینطور که در حال گشتوگذار میان صنایعدستی و محصولات دیدنی این بازار هستید، نگاهی هم به سقف بالای سرتان بیندازید؛ طاقهای بلند و تقارنهای هندسی در ۴ سوق بازار، قطعا شما را شیفته معماری باشکوه این بازار خواهند کرد. بازار تاریخی اراک از بخشهای متعددی همچون مسجد، سقاخانه، کاروانسرا و آبانبار تشکیل شده است که هر بخش آن، راهی به دروازه اصلی شهر دارد. این را هم باید بگوییم که این بازار، جزو مراکز اصلی تجاری در شهر اراک است. بنابراین، قصد خرید هر نوع سوغاتی را که داشتید، بهترین آن را میتوانید در این بازار قدیمی بیابید.
🌿 بازار تاریخی اراک یکی دیگر از جاهای دیدنی اراک بازار سرپوشیدهی آن است که سال تاسیس آن به دوران 1228 هجری قمری برمیگردد. در گذشته بازار اراک شامل حجرههای متنوع، مسجد، کاروانسرا، سقاخانه، مدرسه، آبانبار و... میشده و امروزه آثار به جا مانده از آن مسجد، سقاخانه و بارانداز است.
یک روز به یاد ماندنی از تاریخ ایرانم فوق العاده زیبا👍🏻
زیبا و تمیز و مملو از زیبایی های بصری😍
سلام بروی ماهتون اوقات بکام سلاطین جاده های ایران عزیز و تبریک سال نو در خصوص بازار اراک که همانند مابقی بناها و ابنیه های تجاری باستانی که در عهد قاجار که تجارت از اهمیت خاصی برخوردار بود شکل گرفت که از زمره بازارهای کامل و بی نقص میباشد که طراحان و سازندگان این آثار باستانی بفکر همه امکانات و تجهیزات و دسترسیها بودهاند و دارای کاروان سرا های زیاد و بزرگ و جالب هست که جا داره ادارات متولی و مسئولان استان در خصوص حفظ این آثار باستانی حداکثر توان خود را بگذارند انشالله اگر اراک آمدید حتما از این بازار که هم اکنون نیز با مالکیت اوقات به قیمت های نجومی خرید و فروش میشود بازدید کنید
خوبه
نگین و جواهری در قلب پایتخت صنعت ایران یادگاری به جا مانده از ۲۵۰ سال پیش دارای کاروانسرا ها و راسته های مختلف و زیبا حتما به این بازار سر بزنید بزرگترین بازار تاریخی شطرنجی کشور هست هم برای خرید و هم برای بازدید بسیار زیباست.
بازار و بافت قدیمی و بی نظیر اراک در زمان قاجار ساخته و دارای معماری خاص و فوق العاده زیبایی ست .و دارای ۳۰ سرا و حجره و تیمچه ست ..و در فهرست آثار ملی ایران است از سال ۱۳۵۵
بی نظیر
بازار تاریخی اراک (مکان تاریخی) در محله بافت تاریخی اراک و خیابان محسنی، گذر چهارسوق بازار واقع شده است. این مکان یکی از سی و نه مکان تاریخی در محله بافت تاریخی اراک میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند خانه بازی آبرنگ، موزه حسن پور و بازار تاریخی اراک و همچنین رستوران و سفره خانه سنتی حجره، سرای مهر، چهار سوق، فتیر سنتی مادربزرگ و مسجد امام هادی (ع) قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.