info
عکس حمام خانعکس حمام خان
category

حمام خان محله امامزاده، یزد

مکان تاریخی

درباره‌ی حمام خان

حمام خان (مکان تاریخی) در محله امامزاده یزد و خیابان کاشی گری واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند میدان امیر چخماق، موزه آب خانه کلاهدوز ها و بازار مسگرها و همچنین هتل آنتیک ملک التجار یزد، رستوران سنتی خانه ابراهیمی، مسجد ملا اسماعیل، میدان خان یزد و کافه هره قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.



نظرات کاربران در مورد حمام خان

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 06 اسفند ماه 1402

    حمام خان یزد در سال ۱۲۱۲ هجری قمری به دستور حاکم وقت یزد ساخته شد. این بنا در دوران قاجار ساخته شده و چون بیشتر بزرگان شهر از آن استفاده می‌کردند به «حمام خان» معروف شده است. این حمام در گذشته علاوه بر استفاده به عنوان محلی برای استحمام، جایی برای گذراندن اوقات فراقت، گفتگو، رفع خستگی، جمع شدن دوستان و حل و فصل مسائل زندگی بوده است. اما اکنون روح تازه‌ای در کالبد بنا دمیده شده و با تغییر کاربری آن به رستوران و چایخانه سنتی، گردشگران بسیاری را به این سو جذب می‌کند.

    7
  • avatar
    ﷽🇵🇸🇮🇷 یا علی 🇮🇷🇵🇸
    پنجشنبه 25 اسفند ماه 1401

    حمام خان یزد یکی از صدها حمام قدیمی ایرانی محسوب می‌شود که خوشبختانه از گزند حوادث طبیعی و تاریخی در امان مانده است. این حمام که از جاهای دیدنی یزد به حساب می‌آید، در مرداد ۱۳۷۸ هجری شمسی در فهرست میراث ملی ایران ثبت شد. این اثر تاریخی امروزه به سفره‌خانه حمام خان تغییر کاربری داده است و با انواع غذاهای ایرانی و غذاهای سنتی یزدی از گردشگران پذیرایی می‌کند حمام خان که از جاهای دیدنی استان یزد است، در خیابان قیام شهر یزد، جنب مسجد ملا اسماعیل قرار دارد. آدرس: استان یزد، شهر یزد، خیابان قیام، میدان خان، جنب مسجد ملا اسماعیل حمام خان معروف به گرم‌خانه یا گرمابه‌ نور در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در زمینی به مساحت ۱,۱۷۰ متر مربع و زیربنای ۹۰۰ متر مربع احداث شد. این بنا که یکی از زیباترین آثار معماری در شهر تاریخی یزد به حساب می‌آید، در سال ۱۲۲۴ هجری قمری بازسازی شده است. حمام خان نیز مثل سایر حمام‌های قدیمی، در گذشته تنها محل استحمام نبود و مردم برای اهدافی مثل گذران اوقات فراغت، گفت‌وگو و تبادل نظر، رفع خستگی، عبادت، دورهمی دوستان و حل‌و‌فصل مسائل زندگی به آن مراجعه می‌کردند. حمام مذکور در مرداد ۱۳۷۸ هجری شمسی با شماره ۲۴۰۶ در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسید. سازنده حمام خان یزد حمام خان به دستور محمدتقی خان بافقی، حاکم یزد، ساخته شد. محمدتقی خان سرسلسله‌ خاندانی مشهور به خوانین یزد بود که در سال ۱۱۶۱ هجری قمری به حکمرانی رسید.

    7
  • avatar
    ⭐مرتضی قاسمی⭐
    شنبه 31 اردیبهشت ماه 1401

    قبل از بازدید از این مکان پیشنهاد میکنم اطلاعاتی رو که از منابع مختلف جمع آوری کردم رو مطالعه بفرمایید از برنامه نشان سپاسگزارم که این بستر رو فراهم کرد تا بتونیم نظراتمون روبه اشتراک بگذاریم و به راحتی به اون مکان سفر کنیم.. حمام خان معروف به گرم‌خانه یا گرمابه‌ نور در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در زمینی به مساحت ۱,۱۷۰ متر مربع و زیربنای ۹۰۰ متر مربع احداث شد. این بنا که یکی از زیباترین آثار معماری در شهر تاریخی یزد به حساب می‌آید، در سال ۱۲۲۴ هجری قمری بازسازی شده است حمام خان نیز مثل سایر حمام‌های قدیمی، در گذشته تنها محل استحمام نبود و مردم برای اهدافی مثل گذران اوقات فراغت، گفت‌وگو و تبادل نظر، رفع خستگی، عبادت، دورهمی دوستان و حل‌و‌فصل مسائل زندگی به آن مراجعه می‌کردند. حمام مذکور در مرداد ۱۳۷۸ هجری شمسی با شماره ۲۴۰۶ در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسید حمام خان به دستور محمدتقی خان بافقی، حاکم یزد، ساخته شد. محمدتقی خان سرسلسله‌ خاندانی مشهور به خوانین یزد بود که در سال ۱۱۶۱ هجری قمری به حکمرانی رسید.با وجودی که بزرگان شهر از حمام خان استفاده می‌کردند، این سازه ساده و زیبا به‌نوعی ساخته شده بود که عموم مردم از جمله اقشار کم درآمد نیز بتوانند از آن بهره ببرند.بنای این حمام نیز مثل اکثر حمام‌های تاریخی مشتمل بر ورودی، دالان، سربینه، میان‌در، گرم‌خانه، قرینه، تون، گاورو، فضای پشتیبانی سرویس و طویله است. دالان فضایی است که سلسله مراتب ورود و خروج و سربینه را ایجاد می‌کند. سربینه از لحاظ مساحت و تزیینات نسبت به سایر بخش‌های حمام بارزتر بوده و دارای سکوهایی برای نشستن، رختکن و جاکفشی است. این مکان به‌منظور پوشیدن لباس و آماده‌شدن برای ورود به گرم‌خانه (محل شستشو و تطهیر بدن) به کار می‌رفت. سربینه‌ حمام خان، نورگیر زیبایی دارد که در گنبد تعبیه شده و وظیفه‌ تامین نور حمام در روز را داشته است. دیوارهای داخلی سربینه در گذشته با نقاشی‌های زیبایی منقوش شده بودند که امروزه متاسفانه بخش اندکی از آن‌ها باقی مانده است. به فضای بین سربینه و گرم‌خانه «میان‌در» می‌گویند.گرم‌خانه نیز فضایی مثل سربینه دارد و دارای چهار ستون در وسط، ستون‌هایی در کنار و دو سقف گنبدی شکل است. بعد از گرم‌خانه استخر قرار دارد که با فضایی سرپوشیده و نسبتا بزرگ، مکان اصلی استحمام است. شاه‌نشین، گرم‌خانه و استخر را به هم وصل می‌کند. روی دیوارهای شاه‌نشین، نقاشی‌هایی از داستان‌های شاهنامه دیده می‌شود که مربوط‌ به دوره قاجار هستند و در بازسازی این بنا به آن اضافه شده‌اند. خزینه که مملو از آب گرم است، گرمخانه و تون را به یکدیگر متصل می‎‌کند. در پایان نیز گاورو قرار دارد؛ فضای باریک، دراز و شیب‌دار که برای حرکت گاو و کشیدن آب از چاه استفاده می‌شد. گرمابه‌ طوری ساخته شده است تا پایین‌تر از سطح زمین قرار بگیرد و این موضوع علاوه بر تسهیل دسترسی به آب سالم، باعث خنک‌شدن هوای حمام هم می‌شد؛ به‌گونه‌ای که در تابستان‌های بسیار داغ یزد، دمای آن به ۲۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسید.

    5
  • avatar
    امیر
    پنجشنبه 14 دی ماه 1402

    حمام خان معروف به گرم‌خانه یا گرمابه‌ نور در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در زمینی به مساحت ۱,۱۷۰ متر مربع و زیربنای ۹۰۰ متر مربع احداث شد. این بنا که یکی از زیباترین آثار معماری در شهر تاریخی یزد به حساب می‌آید، در سال ۱۲۲۴ هجری قمری بازسازی شده است.

    3
  • avatar
    یاس
    یکشنبه 04 تیر ماه 1402

    حمام خان معروف به گرمخانه نور حمامی است بنا شده توسط محمد تقی خان بافقی حاکم یزد به سال ۱۲۱۲(ه. ق) درمیدان خان و در کنار مجموعه خان یزد واقع می‌باشد این حمام در زمینی به مساحت ۱۱۷۰ متر مربع و با زیر بنای ۹۰۰ متر مریع بنا گردیده که شامل بخشهای مختلفی از جمله گاوروتون، شاه نشین، خزینه می‌باشد. امروزه از این بنا به عنوان چایخانه و رستوران سنتی استفاده می‌گردد. سال ۱۲۱۲ ه.ق، در بازار یزد، کنار بازارهای کاشی گری و تبریزیان، حمامی بنا شد که آن را “گرمخانه نور” می نامیدند. اکنون هم با نام “حمام خان” در بین مردم شهرت دارد. این حمام که در ضلع جنوب غربی “میدان خان” قرار دارد. سال ۱۲۲۴ ه.ق، این بنای زیبا که هنوز پابرجا و سالم بود را مرمت کردند که در این اقدام، در فضای شاه نشینش، نقاشی هایی نیز ترسیم شد. در ساخت حمام های سنتی معمولا از الگوهایی یکسان استفاده شده است. در ساخت حمام خان هم مانند سایر حمام ها به دلیل کارکردشان و میزان رطوبت موجود در آن ها، از مصالح مرغوب استفاده شده است. در طراحی تمام سقف های بنای حمام خان، از طاقِ تویزه ای (طاق نوعی سقف قوسی شکل است و به دندانه های قوسی شکل داخل طاق که سنگینی سقف را به دیوار منتقل می کند تويزه گفته می شود) استفاده شده است که نمونه آن، در قسمت سربینه حمام (با چهار ستون و یک سقف) مشاهده می شود. همچنین قرارگیری بنا در عمق زمین، هم باعث کاهش تبادل حرارتی بین فضای داخلی و بیرون می شد و هم با تقویت دیوارهای جانبی، ساختمان را در برابر زلزله و رانش ایمن می کرد.[۱] ویکی پدیا

    3
  • avatar
    کاربر نشان
    جمعه 03 فروردین ماه 1403

    سفره خانه سنتی حمام خان یزد با فضای زیبا و دلنشین همراه با غذاهای سنتی

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    پنجشنبه 02 فروردین ماه 1403

    سلام حمام خان از تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ بازگشایی شد و آماده پذیرایی از میهمانان عزیز می باشد غذاهای سنتی و فضایی زیبا و دلنشین

    2
  • avatar
    حبیب
    دوشنبه 18 اردیبهشت ماه 1402

    حمام خان معروف به گرمخانه نور حمامی است بنا شده توسط محمد تقی خان بافقی حاکم یزد به سال ۱۲۱۲(ه. ق) درمیدان خان و در کنار مجموعه خان یزد واقع می‌باشد.این حمام در زمینی به مساحت ۱۱۷۰ متر مربع و با زیر بنای ۹۰۰ متر مریع بنا گردیده که شامل بخشهای مختلفی از جمله گاوروتون، شاه نشین، خزینه می‌باشد. امروزه از این بنا به عنوان چایخانه و رستوران سنتی استفاده می‌گردد. تاریخچه حمام خان یزد ویرایش سال ۱۲۱۲ ه.ق، در بازار یزد، کنار بازارهای کاشی گری و تبریزیان، حمامی بنا شد که آن را “گرمخانه نور” می نامیدند. اکنون هم با نام “حمام خان” در بین مردم شهرت دارد. این حمام که در ضلع جنوب غربی “میدان خان” قرار دارد. سال ۱۲۲۴ ه.ق، این بنای زیبا که هنوز پابرجا و سالم بود را مرمت کردند که در این اقدام، در فضای شاه نشینش، نقاشی هایی نیز ترسیم شد.در ساخت حمام های سنتی معمولا از الگوهایی یکسان استفاده شده است. در ساخت حمام خان هم مانند سایر حمام ها به دلیل کارکردشان و میزان رطوبت موجود در آن ها، از مصالح مرغوب استفاده شده است. در طراحی تمام سقف های بنای حمام خان، از طاقِ تویزه ای (طاق نوعی سقف قوسی شکل است و به دندانه های قوسی شکل داخل طاق که سنگینی سقف را به دیوار منتقل می کند تويزه گفته می شود) استفاده شده است که نمونه آن، در قسمت سربینه حمام (با چهار ستون و یک سقف) مشاهده می شود. همچنین قرارگیری بنا در عمق زمین، هم باعث کاهش تبادل حرارتی بین فضای داخلی و بیرون می شد و هم با تقویت دیوارهای جانبی، ساختمان را در برابر زلزله و رانش ایمن می کرد. تغییر کاربری حمام خان یزد به رستوران و چایخانه “حمام خان” که با شماره ثبت ۲۴۰۶ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است، در سال ۱۳۷۳ ه.ش به رستوران و چایخانه تغیر کاربری داد.

    2
  • avatar
    روشنک
    دوشنبه 01 دی ماه 1399

    رستورانش خیلی دیزی های خوبی داره امتحان کنید

    2
  • avatar
    دهناد
    شنبه 04 اردیبهشت ماه 1400

    حمام قدیمی که تبدیل به چای خانه شده با غذاهای با کیفیت و قیمت مناسب، مکانی زیبا در شهر یزد.

    2
  • avatar
    saberi
    سه شنبه 03 فروردین ماه 1400

    حمام خان رسیدگی خیلی ضعیفی داره خیلی کثیفه سرویس دهی ضعیفی داره و پیشنهاد نمیشم

    1
  • avatar
    mojdehmoshiri
    شنبه 14 فروردین ماه 1400

    وقتی میام اینجا میرم برای ناهار ولی تقریبا توی 5 سال منو تغییری نداشته و کیفیت سرویس کم شده امسال محیط هم تمیز نبود.... نکته مثبت دوغ محلی اینجا و دیزیش

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    دوشنبه 23 بهمن ماه 1402

    در تاریخ ۲۱بهمن ۱۴۰۲ برای دیدن این مکان رفتيم و با در بسته رو به رو شدیم ،بعد از پرس و جو فهمیدیم که گویا خیلی وقته تعطیله،همینطور سفره خانه اش

  • avatar
    کاربر نشان
    دوشنبه 20 شهریور ماه 1402

    از دوران کرونا بسته است

  • avatar
    مهدی
    چهارشنبه 09 شهریور ماه 1401

    حمام قدیمی که تبدیل شده به سفره خانه ولی هنوز زیباییهای خود را دارد

  • avatar
    حبیب
    پنجشنبه 07 بهمن ماه 1400

    سلام این مکان الان یک سال هست که تعطیله

  • avatar
    سید علی
    شنبه 09 بهمن ماه 1400

    عالیه

  • avatar
    کاربر نشان
    شنبه 20 فروردین ماه 1401

    خوبه

  • avatar
    نظرت را بنویس و ❤️ کن.👇
    چهارشنبه 11 خرداد ماه 1401

    حمام خان هم بخشی از مجموعه‌ای است که به دستور حاکم یزد در دوران قاجار در میدان خان شهر یزد بنا شده است. این حمام نقش‌ونگارهای زیبایی دارد که نقاشی‌های بخش ورودی آن ملهم از شاهنامه‌اند. بنای حمام مشتمل بر ورودی ها، سربینه، گرم‌خانه و فضاهای مرتبط با آن‌ها و همچنین استخری در کنار گرم‌خانه است. این بنا امروزه کاربری رستوران و چای‌خانه‌ی سنتی دارد.حمام خان هم بخشی از مجموعه‌ای است که به دستور حاکم یزد در دوران قاجار در میدان خان شهر یزد بنا شده است. این حمام نقش‌ونگارهای زیبایی دارد که نقاشی‌های بخش ورودی آن ملهم از شاهنامه‌اند. بنای حمام مشتمل بر ورودی ها، سربینه، گرم‌خانه و فضاهای مرتبط با آن‌ها و همچنین استخری در کنار گرم‌خانه است. این بنا امروزه کاربری رستوران و چای‌خانه‌ی سنتی دارد.

  • avatar
    حسین ۱۳۶۴
    شنبه 22 مرداد ماه 1401

    در خیابان قیام کوچه ای قرار دارد که انتهای آن مسجد ملااسماعیل پیداست. در کنار مسجد نیز بازارچه ای است که قدم زدن در آن حس و حال خوبی به آدم می دهد. صنایع دستی، خشکبار، دیگ و دیزی سنگی، جاروهای بافتی و … این جا به راحتی گیر می آید. گونی های بزرگ داروهای گیاهیِ مغازه های عطاری که بیرون از مغازه گذاشته می شوند، بویی دلنشین در فضا ایجاد می کنند. کمی جلوتر ورودیِ مجموعه خان ساخته “محمد تقی خان بافقی” قرار دارد. از زیر طاقی که رد شوی، میدانی کوچک، اما دنج را می بینی که شیفته صمیمت و فضای نوستالژیکش می شوی. بازار قیصریه، مدرسه علمیه و البته بانک شاهنشاهی از جمله دیدنی های این مجموعه قاجاری محسوب می شوند. می توان اندکی روی نیمکت های تعبیه شده بر دور حوض نشست و از آرامش و فضای دلنشین آن لذت برد. در میان میدان، ورودی بازار قیصریه است که با گذر از آن، به کوچه های اطراف می رسی که حمام خان در آن قرار دارد. حمامی که نسبت به سایر بناهای شبیه به خود، سالم تر باقی مانده و نمونه ای بارز از هنر معماری حمام های سنتی ایران است. این حمام در حال حاضر تغییر کاربری داده و به رستوارن و چایخانه تبدیل شده است. می توانید با بازدید از آن، هم با فضای یک حمام سنتیِ تمام عیار آشنا شوید و هم در رستوران و چایخانه آن طعم غذاهای سنتی را بچشید. در حمام خان چه خواهید دید مانند اغلب بناهای قدیمی ایرانی، با رسیدن به درِ ورودی، دو سکو در دو طرف درگاه می بینید که بالای سَردرِ آن، روی کاشی، نام “حمام خان” دیده می شود. با گذر از درِ چوبی قدیمی با کلون های زیبایش، وارد راهرویی با سقف های گنبدی شکل و دیوارهای مرمت شده خواهید شد که زمانی تاریک بود و بوی رطوبت از همان بدو ورود به مشام می رسید، اکنون فضای آن روشن است و رنگ سفید دیوارهای بلندِ آن خودنمایی می کند. دیوار بعضی از قسمت ها نیز با آجر روکار، زیبایی و قدمت خود را بیش تر به معرض نمایش می گذارد. با گذر از دری دیگر وارد قسمت سربینه حمام خواهید شد که اکنون فضای رستوران است و در همان ابتدای ورود می توانید بلیط خود را از فردی که دم در نشسته است، تهیه کنید. فضای سربینه، گرمخانه، شاه نشین، خزینه و … اکنون با کاشی کاری های زیبا و میز و صندلی های چیده شده گرداگرد حوضخانه هایی که به رنگ آبی و لاجوردی مرمت شده اند و آبی زلال در آن ها ریخته شده، تبدیل به فضایی برای استراحت و گذران اوقات به همراه صرف چای، شیرینی و غذا شده است. سکوهای بخش شاه نشین که زمانی محل نشستن و شستوشوی افراد بود، اکنون فرش شده است و می توانید با نشستن بر روی آن ها و با بستن چشم خود، صدای همهمه حمام، شرشر آب و فریاد حمامی ها و دلاک ها برایتان تداعی شود. نقاشی های فضای شاه نشین حمام از گذشته، بر روی دیوارها باقی مانده اند و از زیبایی آن ها هیچ کم نشده است.

  • avatar
    Mra
    جمعه 18 شهریور ماه 1401

    بنای این حمام نیز مثل اکثر حمام‌های تاریخی مشتمل بر ورودی، دالان، سربینه، میان‌در، گرم‌خانه، قرینه، تون، گاورو، فضای پشتیبانی سرویس و طویله است. دالان فضایی است که سلسله مراتب ورود و خروج و سربینه را ایجاد می‌کند. سربینه از لحاظ مساحت و تزیینات نسبت به سایر بخش‌های حمام بارزتر بوده و دارای سکوهایی برای نشستن، رختکن و جاکفشی است. این مکان به‌منظور پوشیدن لباس و آماده‌شدن برای ورود به گرم‌خانه (محل شستشو و تطهیر بدن) به کار می‌رفت. سربینه‌ حمام خان، نورگیر زیبایی دارد که در گنبد تعبیه شده و وظیفه‌ تامین نور حمام در روز را داشته است. دیوارهای داخلی سربینه در گذشته با نقاشی‌های زیبایی منقوش شده بودند که امروزه متاسفانه بخش اندکی از آن‌ها باقی مانده است. به فضای بین سربینه و گرم‌خانه «میان‌در» می‌گویند


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده حمام خان واقع شده‌اند:

  • آب انبار حوض ملتکیه (چهار منار)
    شهید رجایی، شهید شیر غلامی، بین موسی الرضا و پروانه
  • شرکت توسعه گردشگری استان یزد
    امام خمینی، خیابان مسجد جامع، تل خاکستری
  • خانه ملک ثابت
    امام خمینی، خرمیان، خرمیان یکم
  • کاروانسرا لب خندق
    خیابان قیام، بازار خان
  • اداره مالیه یزد
    (5.0)
    امام خمینی، رجبعلی بستان
  • آدرس، اطلاعات و شماره تماس و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط داور (شهریار سطح ۶ نشان) در تاریخ دوشنبه 06 فروردین ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی حمام خان اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: دوشنبه 06 فروردین ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد حمام خان در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه حمام خان ندارد.
    neshan logo