خانه موزه مقدم از جمله خانههای مجلل دوران قاجار به شمار میآید و متعلق به یکی از درباریان آن دوران به نام محمد تقی خان احتساب الملک، بوده است. احتساب الملک دارای دو پسر به نامهای حسن و محسن بود که برای ادامه تحصیل به اروپا رفتند. حسن در فعالیتهای ادبی، سیاسی و اجتماعی حضور فعالی داشت و در جوانی فوت کرد. از او نمایشنامه بسیار معروف «جعفرخان از فرنگ آمده» بهجامانده است. برادر کوچکتر، محسن، پس از اتمام تحصیلات خود در رشتههای نقاشی، تاریخ هنر و باستانشناسی در سال ۱۳۱۵ به ایران بازگشت و بههمراه همسر فرانسوی خود «سُلما» در خانه پدری -محل کنونی موزه مقدم- ساکن شد و در کنار فعالیتهای علمی به گردآوری آثار و اشیای تاریخی و فرهنگی پرداخت. استاد مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمعآوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده و... را با الهام از فضاهای سنتی تاریخی بهنحو چشمگیری در جایجای این عمارت قدیمی نصب کرد. برخی دیگر را مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و غیره را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگه داشت.
این خانه موزه در آغاز، عمارتی بزرگ و مجلل و محل سکونت خاندان محمدتقی خان احتسابالملک از صاحبمنصبان مشهور دربارقاجاریان و رئیس ادارهٔ احتسابیهٔ تهران و وزیر مختار ایران در برن سوئیس،[۳] بوده که بعدها در اختیار فرزندش، محسن مقدم، استادباستانشناسی دانشگاه تهران قرار میگیرد. او به همراه همسرش، سلما کویومجیان در خانهٔ پدری خود در تهران ساکن شد. محسن مقدم و سلما که زادهٔ بلغارستان و رئیس کتابخانه موزه ملی ایرانبود[۴]، در کنار فعالیتهای علمی، آثار و اشیاء فراوانی را با هدف حفظ میراث فرهنگی و تاریخی ایران گردآوری کردند.[۵] محسن مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمعآوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و غیره را با الهام از فضاهای سنتی ـ تاریخی به نحو چشمگیری در جای جای این عمارت قدیمی نصب کرد و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق ووافور و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی،مسکوکات، مُهرها و اسناد تاریخی و غیره را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگهداری نمودهاست.[۶] خانهٔ احتسابالملک یکی از یادگارهای تهران قدیم است که اکنون به موزه تبدیل شدهاست. این خانه در سال ۱۳۵۱ از سویمحسن مقدم پسر احتسابالملک به دانشگاه تهراناهدا شد.[۳] محسن مقدم در سال ۱۳۶۶ ه.ش درگذشت و پس از مرگِ همسرش سلما، در سال ۱۳۶۹ ه. ش، تولیت موزه مقدم در اختیار مستقیمدانشگاه تهران قرار گرفت.[۶] عمارت خانه مقدم مربوط به اواخر دورهٔ قاجاراست و در تهران، در ضلع شمالی خیابان امام خمینی (سپه)، خیابان شیخ هادی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۲۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.[۷] محسن مقدم از بنیانگذاران دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران و استاد ممتاز این دانشگاه بود. نشان دانشگاه تهران (آرم دانشگاه) را که با الهام از تاریخ و فرهنگ کهن ایران طراحی کردهاست، علیرغم همهٔ تحولات دهههای اخیر، هنوز هم بر سردر دانشگاه باقی است. او اولین ایرانی است که به دریافت نشان لژیون دو نور با درجهٔ «اوفیسیه» از طرف شارل دو گلرئیسجمهور فرانسه مفتخر شدهاست.[۸]
موزه و خانه مقدم ها که گرد آورنده اصلی اشیا موزه محسن مقدم یک باستان شناس بوده است.از اشیایی که بدست می آمده نمونه هایی مخصوصا از کاشی ها در دیوارهای این خانه کار کرده که منظره زیبایی را بوجود آورده است.البته یکسری اشیا باستانی دیگر هم وجود دارد که در اتاقهای خانه به نمایش گذاشته شده اند.در بعضی از اتاق ها هم تعدادی نقاشی و عکسهای این خانواده به نمایش گذاشته شده است. این مجموعه ورودی دارد و در ابتدای ورود باید کیف خود را تحویل بدهید ولی دوربین را میتوانید به داخل مجموعه ببرید. حتما سعی کنید با راهنما از این مکان بازدید کنید و از کنار اهنما دور نشوید.بعضی از توضیحات خاض همراه با اشیایی که می بینید جذابیت زیادی ایجاد می کند. داخل مجموعه کافی شاپ و یک حیاط زیبا دارد که میتوانید با پرداخت هزینه استفاده کنید.
بسیار زیبا
عالیه برای عکاسی لوکیشنهای خیلی خوبی داره
مکانی مناسب برای دیدن
بسیار زیبا و ارزشمند است
امروز از ساعت ۱۲ بازه نشان لطفا اصلاح کن
مکانی دلپذیر
موزه مقدم..عالی و پر خاطره
عالی و ممتاز
بسیار زیبا هرچه قدر زمان بزارید کمه
عالی ادرس دقیق بزارید
خانه موزه مقدم (موزه) در محله شیخ هادی تهران و خیابان امام خمینی واقع شده است. این مکان یکی از چهار موزه در محله شیخ هادی تهران میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند کاخ مرمر (هنر ایران) و مجتمع تجاری ابزارآلات صنعتی و تراشکاری فجر و همچنین فروشگاه اتکا شهید چمران، فروشگاه اصغری شاپ، فروشگاه ایران بور، دارالترجمه رسمی مهاجر و هنرستان موسیقی پسران تهران قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از موزههای خوب این منطقه میباشد.