مجموعه خانقاه و بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی نمونهای شاهکار از هنر و معماری ایرانی به شمار میرود که محل دفن شیخ صفی، شاه اسماعیل و تعدادی از صاحبمنصبان دوره صفوی است. بناهایی از سال ۷۳۵ تا ۱۰۳۸ هجری قمری (۷۱۴ تا ۱۰۰۸ هجری شمسی) در این مجموعه ساخته شدهاند که از نظر معماری، تزیینات (کاشیکاری معرق، مقرنس، گچبری)، صندوق منبت و مشبک قبور و غیره، شکوه معماری مذهبی از دوره ایلخانی تا صفوی را به نمایش میگذارند. سردر و حیاط ورودی، صحن اصلی یا حیاط قندیل خانه، جنت سرا، گنبد اللّهاللّه، مقبره شاه اسماعیل اول، عمارت چینی خانه، حرم خانه، چله خانه، تالار دارالحفاظ، دارالحدیث و حیاط و گورستان شهیدگاه از مهمترین بخشهای این مجموعه هستند.
عالی
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی، مجموعهای از آرامگاههای بزرگان، مشایخ و سلاطین صفوی و فضاهای آیینی و عبادی واقع در اردبیل و از آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو میباشد. سابقه بخشهایی از این بنا به دوره خود شیخ صفی الدین و سابقه بخشهایی از آن به زمان دیگر شاهان صفوی و فرزندان شیخ صفی میرسد. در این محوطه علاوه بر مقبره شیخ صفیالدین اردبیلی، مقبرههای شاه اسماعیل اول (نخستین پادشاه صفویه) و همسر شاه اسماعیل (مادر شاه طهماسب) نیز قرار دارد. قسمتی از این بنا مزار کشته شدگان جنگهای شیروان و چالدران میباشد. این بقعه حاوی دهها اثر بدیع در مضامین مختلف رشتههای هنری است که از آن جمله میتوان به عالیترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچبری کتیبههای زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میر عماد، میر قوام الدین، محمد اسماعیل و...) منبتهای ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طلاکاری، نقاشی و تنگ بری و غیره اشاره کرد. این اثر از ساختار معماری فخیمی برخوردار است که گرد هم آمدن فضایل هنری نام برده، آن را در مجموعههای تاریخی ایران شاخص و متمایز نمودهاست. این بقعه یکی از آثار تاریخی مهم شهر اردبیل که به لحاظ معماری و کاشیکاری از شاهکارهای سده هشتم هجری آن اضافه کرد. اهمیت این بنا بواسطه رابطه اش با سلسله خاندان صفوی جلوه گر می شود. پس از شروع حکومت صفویه، به دلیل ارادت شاهان صفوی به جد خود بخش های مختلفی به این مجموعه اضافه شد. این بقعه از بناهای دوران مختلفی تشکیل شده است که شاه تهماسب برای اولین بار انها را به صورت یک مجموعه واحد درآورد. و بعدها شاهان عباسی بناهای مهم دیگری را نیز به آن اضافه نمودند و اصلاحاتی را درآن ایجاد کردند. در دوره شاه عباس اول به دلیل آنکه وی ارادت بسیاری به شیخ صفی الیدن داشت و به کررات به زیارت مقبره شیخ می رفت برای تکمیل و تزئین این بنا کارهی بسیاری انجام داد.
سلام ودرود خدمت شما تشکر ویژه بابت اطلاعات خوبتون ....
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، مجموعهای از آرامگاه های بزرگان، مشایخ و سلاطین صفوی و فضاهای آیینی و عبادی واقع در اردبیل و از آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو میباشد. سابقه بخش هایی از این بنا به دوره خود شیخ صفی الدین و سابقه بخش هایی از آن به زمان دیگر شاهان صفوی و فرزندان شیخ صفی میرسد. در این محوطه علاوه بر مقبره شیخ صفیالدین اردبیلی، مقبره های شاه اسماعیل اول (نخستین پادشاه صفویه) و همسر شاه اسماعیل (مادر شاه طهماسب) نیز قرار دارد. قسمتی از این بنا مزار کشته شدگان جنگ های شیروان و چالدران میباشد. این بقعه حاوی ده ها اثر بدیع در مضامین مختلف رشته های هنری است که از آن جمله میتوان به عالی ترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچ بری کتیبه های زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میر عماد، میر قوام الدین، محمد اسماعیل و...) منبت های ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طلا کاری، نقاشی و تنگ بری و غیره اشاره کرد. این اثر از ساختار معماری فخیمی برخوردار است که گرد هم آمدن فضایل هنری نام برده، آن را در مجموعه های تاریخی ایران شاخص و متمایز نموده است.
آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی یکی از مکانهای تاریخی و باستانی شهر اردبیل در شمال باختری ایران و از آثار ثبتشدهٔ ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است
آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی یکی از مکانهای تاریخی و باستانی شهر اردبیل در شمال باختری ایران و از آثار ثبتشدهٔ ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است در این مکان علاوهبر آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی، مقبرههای شاه اسماعیل یکم (نخستین پادشاه صفوی) و مادر شاه اسماعیل (دختر اوزون حسن آققویونلو) و نیز برخی از مشایخ و صاحبمنصبان دوران صفوی و نیز جانباختگان ایرانی جنگ چالدران، قرار دارد. از دیگر بخشهای این مجموعه چینیخانه، مسجد، جنتسرا، خانقاه، چلهخانه، شهیدگاه و چراغخانه است
آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی یکی از مکانهای تاریخی و باستانی شهر اردبیل در شمال باختری ایران و از آثار ثبتشدهٔ ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است. در این مکان علاوهبر آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی، مقبرههای شاه اسماعیل یکم (نخستین پادشاه صفوی) و مادر شاه اسماعیل (دختر اوزون حسن آققویونلو) و نیز برخی از مشایخ و صاحبمنصبان دوران صفوی و نیز جانباختگان ایرانی جنگ چالدران، قرار دارد. از دیگر بخشهای این مجموعه چینیخانه، مسجد، جنتسرا، خانقاه، چلهخانه، شهیدگاه و چراغخانه است. آرامگاه شیخ صفی در اردبیل در واقع یک شگفتی معماری است؛ ترکیبی خیرهکننده از عناصر هنر ایرانی، آذربایجانی و اسلامی. ساختار پیچیده این بنا نشاندهنده نبوغ استادانی است که مهارتهایشان را وقف تلفیق هنر و معنویت کردهاند. آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی از نظر تاریخی و فرهنگی اهمیت خیلی زیادی دارد؛ شیخ صفی الدین اردبیلی از عارفان برجسته در سلسله صفویه بود. این مکان مقبره سایر اعضای خانواده اردبیلی را هم در خود جا داده که ارزش تاریخیاش را چند برابر میکند.
در این مکان علاوهبر آرامگاه شیخ صفیالدین اردبیلی، مقبرههای شاه اسماعیل یکم (نخستین پادشاه صفوی) و مادر شاه اسماعیل (دختر اوزون حسن آققویونلو) و نیز برخی از مشایخ و صاحبمنصبان دوران صفوی و نیز جانباختگان ایرانی جنگ چالدران، قرار دارد. از دیگر بخشهای این مجموعه چینیخانه، مسجد، جنتسرا، خانقاه، چلهخانه، شهیدگاه و چراغخانه است.
آرامگاه شیخ صفی در اردبیل در واقع یک شگفتی معماری است؛ ترکیبی خیرهکننده از عناصر هنر ایرانی، آذربایجانی و اسلامی. ساختار پیچیده این بنا نشاندهنده نبوغ استادانی است که مهارتهایشان را وقف تلفیق هنر و معنویت کردهاند. آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی از نظر تاریخی و فرهنگی اهمیت خیلی زیادی دارد؛ شیخ صفی الدین اردبیلی از عارفان برجسته در سلسله صفویه بود. این مکان مقبره سایر اعضای خانواده اردبیلی را هم در خود جا داده که ارزش تاریخیاش را چند برابر میکند.
بهترین مکان و تاریخی و جذاب ترین دیدنی اردبیل
سقف نگاره ها با خطوطی آذین شده به پودر طلا و جوهری چرم گون جلوه خاص و ویژه ای داشت
بخش هایی جذاب از بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی
ارزش دیدن و گردش بالایی داره
شربت خانه
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی (مکانهای تاریخی) در محله عالی قاپو اردبیل و خیابان شیخ صفی الدین اردبیلی، پیادهراه اسفریس، سلیمان شاه واقع شده است. این مکان یکی از سه مکان تاریخی در محله عالی قاپو اردبیل میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند مرکز جراحی سرپایی سینا، پیاده راه اسفریس (گذر فرهنگ و هنر اردبیل)، موزه مردم شناسی اردبیل و مجتمع تجاری صدف و همچنین شهیدگاه (آرامگاه شهدای جنگ چالدران با عثمانی)، رستوران مارتا، موزه باستان شناسی، یمن کافه و هتل سبلان اردبیل قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.