info
عکس گنبد پیر علمدارعکس گنبد پیر علمدارعکس گنبد پیر علمدار
category

گنبد پیر علمدار محله خوریا، دامغان

مکان تاریخی

درباره‌ی گنبد پیر علمدار

گنبد پیر علمدار (مکان تاریخی) در محله خوریا دامغان و خیابان تاریخانه (مطهری)، احمدیان واقع شده است. این مکان یکی از چهار مکان تاریخی در محله خوریا دامغان می‌باشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند موزه تاریخ شهر دامغان (خانه لطفی) و پاساژ ولیعصر و همچنین مناره مسجد جامع، تالار طوبی، نانوایی سنگکی، پارکینگ عمومی و بانک رفاه کارگران قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.


نظرات کاربران در مورد گنبد پیر علمدار

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    مسافر
    پنجشنبه 07 دی ماه 1402

    آرامگاه پیرعلمدار مربوط به سدهٔ ۵ ه‍.ق است و در دامغان، خیابان ایستگاه راه‌آهن واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۷۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. این برج آرامگاهی از مجموعه مقبره‌های مازندران و گیلان است که دوران زیاری بنا شده‌اند. این برج در شرق شهر دامغان در محلّهٔ خوریا نزدیک مسجد جامع و مدرسه حاج فتح علی‌بیگ (حوزه علمیه دامغان) واقع شده‌است. این مقبره در سال ۴۱۷ هجری قمری به صورت برج مدور آجری با گنبد مخروطی پیازی شکل ساخته شد. ارتفاع این بنا ۱۳ متر، قطر داخلی آن ۵/۴ متر و شهرت آن به دلیل کتیبه‌ای زیبا با خط کوفی مشبک است. این ساختمان به سبک بنای چهل دختران ولی نه به ظرافت و زیبایی آن ساخته شده‌است. ساختمان مذکور مقبره محمد بن ابراهیم، پدر ابوحرب بختیار، ممدوح منوچهری دامغانی است. گنبد مذکور سابقاً ایوانی داشت که امروزه اثری از آن باقی نمانده‌است.

    4
  • avatar
    شیروانی پور فیل آبادی
    دوشنبه 29 فروردین ماه 1401

    يكي از قدیمی‏ترین بناهاي تاریخی دامغان‏ در دوره اسلامی، بقعه معروف‏ به «پیر علمدار» که در قسمت شرقی شهر واقع‏ گردیده است. این‏ برج سیزده متری‏ بعد از گنبد قابوس‏ (397 ه.ق) از حدود پنجاه برجی‏ که در ایران‏ وجود دارد، از نظر قدمت دومین برج‏ ایران محسوب می‏شود بقعه پیر علمدار دارای‏ بدنه‏ ای استوانه‏ ای‏ شکل و دارای گنبد است این بنا سه سری کتیبه دارد:. کتیبه اول که در بدنه خارجی بنا با آجر بر روی سطح‏ گچی کار شده است به معرفی بنا، کسی که دستور ساخت بنا را داده، سازنده بنا و تاریخ ساخت بنا اختصاص‏ دارد. براساس این کتیبه، بقعه قبر جعفر محمد بن‏ ابراهیم است که ظاهرا پیرعلمدار، لقب وی می باشد. براساس کتیبه، شخصی که‏ دستور ساخت بقعه را داده، پسر بختیار از دولتمردان آل‏ زیار است. این،امیرزاده(فلک المعالی منوچهر)در زمان‏ ساخت بقعه(417 ه.ق)از نظر مقام در حد پایین‏تری‏ از پدرش(بختیار)بوده است و به همین دلیل هیچ نوع‏ عنوانی را برای خود ذکر نکرده است. بر روی دیوارهای داخلی این بنا دست نوشته های قدیمی افراد وجود دارد که دعا و حاجات خود را بر روی آن نوشته اند. همچنین آیات سوره زمر با خطی زیبا و جالب بر دیواره داخلی این بنا نوشته شده است. بلیط ورود به این بنا ۱۵۰۰ تومان است.

    3
  • avatar
    علی تنکابنی
    دوشنبه 16 اسفند ماه 1400

    آرامگاه پیر علمدار مربوط به سدهٔ ۵ ه‍.ق است و در دامغان، خیابان ایستگاه راه‌آهن واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۷۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است. این برج در شرق شهر دامغان در محلّهٔ خوریا نزدیک مسجد جامع و مدرسه یِ حاج فتح علی‌ بیگ (حوزه علمیه دامغان) واقع شده‌ است. این مقبره در سال ۴۱۷ هجری قمری به صورت برج مدور آجری با گنبد مخروطی پیازی شکل ساخته شد ارتفاع این بنا ۱۳ متر، قطر داخلی آن ۵/۴ متر و شهرت آن به دلیل کتیبه‌ای زیبا با خط کوفی مشبک است. این ساختمان به سبک بنای چهل دختران ولی نه به ظرافت و زیبایی آن ساخته شده‌ است. ساختمان مذکور مقبره محمد بن ابراهیم، پدر ابوحرب بختیار، ممدوح منوچهری دامغانی است. گنبد مذکور سابقاً ایوانی داشت که امروزه اثری از آن باقی نمانده‌ است

    3
  • avatar
    صدیق
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    گنبد پیر علمدار جزء اماکن تاریخی دوره‌ی سلجوقی هست امروزه به این مکان رسیدگی نمیشه، اکثرا بسته است، صدا به صورت شگفت انگیزی در گنبد پژواک میشه

    3
  • avatar
    کاربر نشان Jt
    یکشنبه 14 مرداد ماه 1403

    یکی دیگر از مکان های تاریخی و دیدنی شهر دامغان

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    چهارشنبه 11 مرداد ماه 1402

    يكي از قدیمی‏ترین بناهاي تاریخی دامغان‏ در دوره اسلامی، بقعه معروف‏ به «پیر علمدار» که در قسمت شرقی شهر واقع‏ گردیده است. این‏ برج سیزده متری‏ بعد از گنبد قابوس‏ (397 ه.ق) از حدود پنجاه برجی‏ که در ایران‏ وجود دارد، از نظر قدمت دومین برج‏ ایران محسوب می‏شود بقعه پیر علمدار دارای‏ بدنه‏ ای استوانه‏ ای‏ شکل و دارای گنبد است این بنا سه سری کتیبه دارد:. کتیبه اول که در بدنه خارجی بنا با آجر بر روی سطح‏ گچی کار شده است به معرفی بنا، کسی که دستور ساخت بنا را داده، سازنده بنا و تاریخ ساخت بنا اختصاص‏ دارد. براساس این کتیبه، بقعه قبر جعفر محمد بن‏ ابراهیم است که ظاهرا پیرعلمدار، لقب وی می باشد. براساس کتیبه، شخصی که‏ دستور ساخت بقعه را داده، پسر بختیار از دولتمردان آل‏ زیار است. این،امیرزاده(فلک المعالی منوچهر)در زمان‏ ساخت بقعه(417 ه.ق)از نظر مقام در حد پایین‏تری‏ از پدرش(بختیار)بوده است و به همین دلیل هیچ نوع‏ عنوانی را برای خود ذکر نکرده است. بر روی دیوارهای داخلی این بنا دست نوشته های قدیمی افراد وجود دارد که دعا و حاجات خود را بر روی آن نوشته اند. همچنین آیات سوره زمر با خطی زیبا و جالب بر دیواره داخلی این بنا نوشته شده است. بلیط ورود به این بنا ۲۵۰۰ تومان است.

    2
  • avatar
    پدرام
    جمعه 22 اردیبهشت ماه 1402

    جزو زیباترین و تاریخی مکان های دامغان؛ حتماً از آن دیدن کنید.

    2
  • avatar
    محمد
    دوشنبه 08 فروردین ماه 1401

    بسیار زیبا اما تعطیل. بنده از بیرون این مکان رو بررسی کردم

    2
  • avatar
    Reza
    سه شنبه 06 دی ماه 1401

    مکان خوبیه حتماً سر بزنید

    1
  • avatar
    STM
    جمعه 08 اردیبهشت ماه 1402

    داخل آن یک کتیبه خط کوفی بسیار زیبا هست اما متاسفانه در بنا معمولا بسته است ظاهراً کلید آن دست نگهبان مسجد تاریخانه است و باید با ایشان هماهنگ کرد تا بیاید و باز کند

    1
  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    چهارشنبه 24 خرداد ماه 1402

    بقعه پیر علمدار دامغان، برجی را در خود جای داده است که به جهت معماری، ویژگی‌های بارزی داشته و از همین روی مورد توجه محققان این عرصه قرار گرفته است. این برج از جاهای دیدنی دامغان به شمار می‌رود و از سری برج‌های مدور آجری کم‌خیز دارای گنبد مخروطی پیازی است که نزدیک به پنجاه عدد از این نوع برج‌ها در ایران زمین موجود است. برج پیر علمدار از جهت قدمت بعد از برج گنبد قابوس گرگان (ساخته شده به سال ۳۹۷ هجری قمری) دومین برج کهن ایران است.این بنای تاریخی، آرامگاه ابی جعفر محمد بن ابراهیم، پدر یکی از فرمانروایان حکومت آل زیار در ناحیه‌ قومس (سمنان و دامغان کنونی) به نام بختیار ملقب به ابوحرب است و با توجه به یکی از کتیبه‌های موجود در این قصر (ساختمان‌های دارای گنبد را در آن زمان قصر می‌نامیدند) بنا، به دستور بختیار بعد از وفات پدرش در سال ۴۱۷ هجری قمری و توسط حاجی حسین مشهور به بنای دامغانی ساخته شده است.این برج، با ارتفاع ۱۳ متر دارای گنبدی با قطر داخلی ۴٫۵ متر است و از جمله نخستین بناهایی است که در آن از نقش برجسته‌ آجرچینی برای خارج کردن نمای ساختمان از رج‌های هم‌شکل و یکنواخت استفاده شده است.بدنه‌ استوار این برج، شامل دو بخش است: بخش پایین که حدود نیمی از ارتفاع کلی برج را شامل می‌شود. آجرکاری ظریف، ساده و بدون بندکشی دارد و دروازه‌ ورودی (واقع در جنوب غربی برج و رو به سوی مسجد و صحن) به همراه تزییناتش در این بخش جای گرفته است.بخش فوقانی شامل هفت نوار تزیینات تسمه‌ای آجرتراش به همراه کتیبه‌ای زیبا زیر پیش‌آمدگی سطح بالای دیوار است که سبب شهرت گنبد شده است. این پیش‌آمدگی سازه‌ای است که گنبد را نگه داشته است.

    1
  • avatar
    امامی
    سه شنبه 21 بهمن ماه 1399

    ما نتونستیم داخلش رو ببینیم بسته بود

    1
  • avatar
    لنگان
    پنجشنبه 16 بهمن ماه 1399

    یک مکان تاریخی جالب که بیشتر اوقات درش قفل و باید با هماهنگی مراجعه کنید تا درش باز کنند

    1
  • avatar
    korosh.007
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    شهر تاریخی دامغان پر است از بناهای باستانی که آدم رو به گذشته های دور میبره و مقبره پیر علمدار هم یکی از هزاران اثر تاریخی دامغان.

    1
  • avatar
    ادیب
    پنجشنبه 03 خرداد ماه 1403

    جای پارک زیاد ، دسترسی مناسب ، ولی امکان بازدید داخل نبود


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده گنبد پیر علمدار واقع شده‌اند:

  • دیوار بارو
    (5.0)
    دشت بهشت، ابوذر
  • حمام خوریا
    (5.0)
    خیابان تاریخانه (مطهری)، خیابان مسجد جامع، کوچه خوریا، بین اتحاد و کوچه احمدیان
  • خانه صدیق
    (4.6)
    بلوار امام خمینی، دوازدهم فروردین
  • مناره مسجد جامع
    (4.5)
    تاریخانه (مطهری)، شهید آل حکمت
  • آدرس، اطلاعات و شماره تماس و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط maryam (شهریار سطح ۱۲ نشان) در تاریخ سه شنبه 06 شهریور ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی گنبد پیر علمدار اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: سه شنبه 06 شهریور ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد گنبد پیر علمدار در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه گنبد پیر علمدار ندارد.
    location استان سمنان، دامغان، تاریخانه (مطهری)، احمدیان
    clock - مشاهده ساعات کاری

    ساعت کاری گنبد پیر علمدار

    شنبه 08:00 تا 18:00
    یک‌شنبه 08:00 تا 18:00
    دوشنبه 08:00 تا 18:00
    سه‌شنبه 08:00 تا 18:00
    چهارشنبه 08:00 تا 18:00
    پنج‌شنبه 08:00 تا 18:00
    جمعه تعطیل است
    ثبت نظر و تصویر
    neshan logo