مسجد جامع مرند یکی از مساجد تاریخی و توریستی این شهره و بافت بسیار زیبایی داره و بسیارعالیه
مسجد جامع مرند بنایی تاریخی و ارزشمند است که ماجراهای زیادی در دل خود دارد. با توجه به بررسیهای صورت گرفته، این مسجد در طول زمان کاربریهای زیادی داشته است؛ در روزگار ساسانی آتشکدهای معروف بهشمار میرفت، با سکونت ارامنه در این منطقه به کلیسا تبدیل شد و پس از پیروزى اعراب بر بابک در قرن سوم هجرى و همزمان با اسلام آوردن مردم آذربایجان، به شکل مسجد درآمد. امروزه کف مسجد به اندازه سه پله از سطح کوچه مجاور پایینتر است و دالانی به طول ۱۲ متر با سه طاق گنبدی، ورودی را به شبستانها مربوط میسازد. در سمت چپ این دالان، شبستان جنوبی با گنبدی کمخیز واقع شده است. این اثر تاریخی بهعنوان یکی از جاهای دیدنی مرند در استان آذربایجان شرقی، در ۱۵ دی ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مسجد جامع یکی از مکانهای تاریخی و مقدس شهر مرند است که در پشت عمارت جدید فرمانداری این شهر قرار گرفته است. نمای بیرونی این مسجد از آجر ساخته شده است و دارای درب قهوهای رنگ است. کف مسجد به اندازه هشتاد سانتیمتر پایینتر از کوچه قرار گرفته و برای ورود به محوطه آن باید از سه پله عبور نمایید. این بنای باشکوه دارای یک درگاه ورودی به طول ۱۲ متر با سه طاق گنبدی بزرگ است که قسمت ورودی مسجد را به شبستان متصل میکند. در محوطه داخلی این مسجد شش گنبد آجری قرار گرفته و محراب نیز در قسمت جنوب مسجد واقع شده است. در اطراف محراب این مسجد آیات قرانی به خط کوفی به زیبایی هر چه تمام گچبری شده است. قدمت مسجد جامع مرند به دوره ایلخانیان و زمان سلطنت ابوسعید بهادر خان برمیگردد و هم اکنون نیز جزء آثار ملی ایران محسوب میشود.
مسجد جامع مرند یکی از مساجد تاریخی و توریستی این شهره و بافت بسیار زیبایی داره و بسیارعالیه
از قدیمی ترین مسجدها که ثبت آثار ملی هم شده
مسجد جامع مرند در مرکز شهر مرند واقع شده که مطابق کتیبه محراب مسجد، این بنا در سال ۷۳۱ هجری قمری در زمان سلطنت ابوسعید بهادرخان ساخته شده است. محراب در قسمت جنوبی مسجد واقع شده و مزین به آیات قرآنی به خط کوفی و گچبریهای بدیع میباشد امروزه کف مسجد به اندازه سه پله از سطح کوچه مجاور پایین تر است و دالانی به طول ۱۲ متر با سه طاق گنبدی، ورودی را به شباستان ها مربوط میسازد. در سمت چپ این دالان، شبستان جنوبی با گنبدی کم خیز واقع شده است بنا به بررسیهای انجام شده این بنا در مرکز شهر واقع شده این مسجد ظاهراً در آغاز یکی از آتشکدههای دورهٔ ساسانی بود که بعدها با سکونت ارامنه در این منطقه به کلیسا تبدیل شد، پس از پیروزی اعراب بر بابک در قرن سوم هجری و همزمان با اسلام آوردن مردم آذربایجان به مسجد تبدیل شدهاست. طبق کتیبه-ی محراب این مسجد در اوایل سدهٔ هشتم یعنی در سال ۷۳۱ هـ ق در زمان سلطنت ابوسعید بهادرخان و به دستور او ساخته شد این مسجد نه صحن دارد و نه سردر، چون در اصل کلیسا بود و در زمان مغول به مسجد تبدیل شدهاست. در سال ۷۰۴، این مسجد در حالی که بیش از ۹ سال از عمر آن نمیگذشته توسط تاج خواجه مورد مرمت قرار گرفتهاست. محوطه اصلی مسجد یا سقفی مشتمل بر شش گنبد فضاهای اصلی مسجد را تشکیل میدهد. محراب به عرض ۷۵/۲ و ارتفاع ۶ متر در قسمت جنوب مسجد واقع شده و مزین به آیات قرآنی به خط کوفی و گچ بریهای زیبا و بدیع میباشد. از جمله آثار مشهود در محیط داخلی گنبد اصلی مسجد که مبین قدمت بیش از ۱۵۰۰ساله بنا میباشد وچود صلیب شکستههای متعدد میباشد که با فواصل مشخص و منظم به صورت برجسته نگاری خودنمائی میکند لذا جا دارد موضوع قدمت بنا و ابنیههای احتمالی موجود در داخل ساختمان و محوطه تاریخی آن مورد مطالعه و کنکاش علمی قرار گیرد
مسجد جامع مرند (مسجد) در مرند و خیابان رجایی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند موزه دکتر نصیری و بازار رضا و همچنین فروشگاه افق کوروش، بازار موبایل الماس، مجتمع تجاری جواهر مرند، دفتر نظام مهندسی مرند و آبمیوه و بستنی کیانی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از مسجدهای خوب این منطقه میباشد.