بازار کهنه دزفول (بازار و مرکز خرید) در محله کوی قلعه دزفول و خیابان شریعتی واقع شده است. این مجتمع یکی از شش بازار و مرکز خرید در محله کوی قلعه دزفول میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند پلا بچیلون، خانه تیزنو، دیدگاه ساحلی دز و مجتمع تجاری ولیعصر (عج) و همچنین بازار قدیم، نوشت افزار کودک آموز، پاساژ سبزقبا (ع)، ایستگاه تاکسی دزفول - اندیمشک و رستوران احسان قرار گرفته است.
آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط فاطمه (شهریار سطح ۱۱ نشان) در تاریخ شنبه 03 شهریور ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و بهروز شدهاند. (چنانچه در اطلاعات ثبتشده یا موقعیت جغرافیایی بازار کهنه دزفول اشکالی مشاهده کردید میتوانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)
بازار کهنه یا قدیم دزفول از چهار بخش بازار آهنگران، بازار بزازان، بازار خردهفروشان و بازار خراطان تشکیل شده است. در میان بازار، کاروانسرایی تاریخی قرار گرفته است که بسیار دیدنی است. همچنین قدیمیترین بنای موجود در بازار بقعه شیخ اسماعیل قصر است که قدمت آن به قرن ششم هجری میرسد.
2بازار کهنه دزفول در گذشته مهمترین مراکز خدماتی دزفول مجاور محله قلعه قرار داشتهاست و چنانکه در سفرنامهها آمده است بازار به صورت میدان بوده است که همه معاملات در آن انجام میگرفته است. این مراکز خدمات شهری از طرفی مجاور مسجد جامع و از طرف دیگر به دو سرْمیدان ختم میشود. بازار در مرتفعترین شیب شهر بنا شدهاست و امتداد گذرهای محلات به بازار ختم میشود. مراکز محلات و گذرهای اصلی بازار شهر بر اساس توپوگرافی زمین شکل گرفتهاند و حرکت پیاده از طریق گذرها همگی به بازار ختم میشود. قدیمیترین بنای موجود در بازار دزفول مقبره شیخ اسماعیل قصری است که وفات او در سال ۵۵۵ هجری شمسی ذکر گردیدهاست. اما دو دورههای اخیر بهطور کامل بازسازی شدهاست. چهار راسته موازی، بازار قدیم دزفول را تشکیل میدهند، که هریک مخصوص صنف خاصی بودهاست در مجاورت مسجد جامع و در جهت حرکت مشرق به مغرب به طرف دروازه شوشتری چندین کاروانسرای قدیمی وجود داشتهاست که متأسفانه به جز یکی دو بنای نیمه مخروبه بقیه از بین رفتهاند. انواع صنایع دستی از قبیل خراطی (شامل ساخت شمعدانی و قلیان و…) کپو و کرتله بافی، گلیم بافی، سجاده بافی، ورشو سازی ، طلاسازی و نمدمالی در بازار قدیم دزفول دیده میشود کاروانسرای زیبایی موسوم به کاروانسرای بازار در میان این بازار خودنمایی میکند که حال و هوای داد و ستد در دوران گذشته را تداعی میکند. بازار قدیم در مرکز شهر دزفول قرار دارد و در حال حاضر نیز به عنوان یکی از مراکز اصلی تجارت شهر فعال است. وجود شغلها و راستههای قدیمی با شکل خاص معماری مغازهها و فروش برخی صنایع دستی معروف دزفول در این بازار موجب استقبال ویژه گردشگران میشود
2بازار کهنه دزفول که با نام بازار قدیم دزفول نیز شناخته میشود، حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد و محل داد و ستد و تامین نیازهای عشایر ییلاقات زاگرس و قشلاق خوزستان بوده است. این بازار شامل چندین راسته میشود که هر کدام از راستهها مخصوص به صنفی خاص بودهاند. برخی از این راستهها بازار آهنگران، بازار بزازان، بازار خراطان و بازار زرگران نام داشتهاند. قدیمیترین بنای حاضر در بازار دزفول مقبره شیخ اسماعیل قصری است. همچنین از چندین کاروانسرای آن، تنها یکی دو بنای مخروبه به جای ماندهاند. در این بازار میتوانید انواع صنایع دستی از قبیل خراطی (شامل ساخت شمعدانی و قلیان و…) کپو و کرتلهبافی، گلیمبافی، سجادهبافی، ورشوسازی ، طلاسازی و نمدمالی را تهیه کنید. با توجه به ارزش تاریخی، بازار کهنه دزفول بهعنوان یکی از جاهای دیدنی دزفول میزبان گردشگران داخلی و خارجی است و در ۲ آبان ۱۳۵۶، با شماره ثبت ۱۵۴۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بد نیست