info
عکس یخدان مویدیعکس یخدان مویدیعکس یخدان مویدی
category

یخدان مویدی کرمان

مکان تاریخی

درباره‌ی یخدان مویدی

یخدان مویدی (مکان تاریخی) در کرمان و بلوار کامیاب، کامیاب 5 واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان مهرگان و مجتمع اطلس و همچنین پمپ بنزین خورشید، سردر تاریخی کتابخانه ملی کرمان، کتابخانه ملی، دبیرستان پسرانه شاهد و کامپیوتر مرکزی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.



نظرات کاربران در مورد یخدان مویدی

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    کاربر حذف شده
    سه شنبه 17 مرداد ماه 1402

    به نام خداوند رنگین کمان💔❤💚 سلام،،یخدان مویدی کرمان بزرگترین یخچال خشتی ایران و جهان است. این بنا در اواخر دوره صفویه بنا شده و نام «مؤیدی» از آن نظر است که قنات مشهور به قنات مؤیدی آب آن را تأمین می‌نموده‌است. این یخدان در خیابان ابوحامد واقع شده و در تاریخ ۲ آبان ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۳۷ به‌عنوان یکی از اثار ملی ایران و کرمان به ثبت رسیده‌است،،نوک این بنا مخروطی شکل به گونه‌ای ساخته شده‌است که حداقل میزان تابش آفتاب را جذب کند و در اطراف این مخروط دیوارهای بلندی احداث شده‌است که با وزش باد و استفاده از سایه ایجادشده، دمای هوا را به صورت محسوس کاهش می‌داد.،،عناصر تشکیل‌دهنده یخدان عبارتند از مخزن، حصار، استخر و چاله یخ. پلان مخزن دایره‌شکل است که گنبدی روی آن احداث کرده‌اند. حصار آن نسبتاً بلند و ۲۰ متر ارتفاع دارد. مصالح بنا خشت خام و ملات گل است.پله‌های یخدان نیز برای دسترسی و نگهداری مطلوب و تعمیر خشت‌ها بنا نهاده شده بود و در حقیقت هر سال یک لایه جدید خشت و گل روی گنبد می‌کشیدند. اتاقک‌های اطراف این بنا به گونه احداث شده‌است که در تابستان خنک و در زمستان گرم هستند،،، در پشت دیوارهای بلند و قطور آن سطوحی صاف تعبیه می‌کردند که در شب‌های زمستان به‌طور یکنواخت روی آن آب قرار می‌گرفت و در سرمای شدید زمستان یخ می‌بست وظیفه دیوار بلند این بود که در طول روز از تابش آفتاب بر روی آب‌های منجمد شده قبلی جلوگیری کند در صورتی که در شرق و غرب کمی آفتاب بر روی سطوح یخ‌گیری می‌تابید آن وقت در این نقاط هم دیوارهای جانبی بنا می‌کردند. مقدار آبی که هر شب روی توده‌های منجمد از یخ‌های قبلی هدایت می‌شد تا حدودی بود که سرمای یک شب بتواند آن را منجمد سازد یا به عبارت دیگر ارتفاع آب روی سطوح یخ گیر از چند سانتی‌متر تجاوز نمی‌کرد این شرط فنی به خوبی می‌رساند که یخچال سازان مجبور بودند با کمال دقت سطوح یخ‌گیری را طراز کنند.،،پس از آن تقریباً قطر یخ به ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر می‌رسید، یخ‌ها را قطعه قطعه کرده و به داخل یخدان که در مجاورت سطوح یخ‌گیری قرار داشت می‌بردند و انبار می‌کردند. در کف یخدان، یک یا چند چاه پیش‌بینی شده بود تا آب هائی که احتمالاً در فصل گرما از آب شدن یخ‌ها به وجود می‌آمد از کف یخدان دور گردد و روی هر طبقه از یخ‌ها مقداری کاه می‌ریختند تا از چسبیده شدن آن‌ها به یکدیگر جلوگیری شود باتشکر و ارزوی بهترینها،،،،

    6
  • avatar
    مسافر
    شنبه 12 فروردین ماه 1402

    زمانی که هنوز برق اختراع نشده بود، کرمانی‌ها یخچال‌ها را با استفاده از خشت و گل، احداث کردند؛ بناهای بزرگی که همچنان بسیاری از آن‌ها پابرجا هستند و از این سازه‌ها یخ را در اوج گرمای طاقت‌فرسای تابستان کویر نیز در خود نگاه می‌داشتند. معروف‌ترین یخدان‌های کرمان عبارت‌اند از یخدان چوب مفیدی، یخدان‌های زریسف، یخدان رحیم آباد و یخدان مویدی. بقیه یخدان‌ها تماما از بین رفته‌اند و اثری از آن‌ها باقی نیست. آب این یخدان‌ها از قنوات تامین می‌شد و غالبا فالوده‌فروشان صاحب یخدان‌ها بودند. البته در بعضی موارد یخدان‌ها را وقف عام می‌کردند. یخدان مویدی با قرارگیری در مرکز شهر، امروزه میزبان گردشگران است. این بنای تاریخی با ویژگی‌های معماری خود سال‌های سال، به خانواده‌های کرمانی خدمت‌رسانی کرده و هم‌اکنون نیز به تفرجگاه تبدیل شده است. یخدان مویدی در تاریخ ۲ آبان ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۴۳۷ به‌عنوان یکی از آث ملی ایران به ثبت رسید. 

    4
  • avatar
    samadian
    جمعه 10 اردیبهشت ماه 1400

    کاربری یخدان در گذشته نگهداری یخ برای ایام تابستان مردم شهر بوده‌است. مویدی نام محله‌ای درشهركرمان است و شامل بخشی از زمین‌ها و قنات قدیمی واقع درمحدوده میدان تختی و خیابان‌های خورشید و ابوحامد است.

    4
  • avatar
    نظرت را بنویس و ❤️ کن.👇
    چهارشنبه 04 خرداد ماه 1401

    یخدان مویدی کرمان بزرگترین یخچال خشتی جهان است که در دوران صفوی ساخته شد و هم‌اکنون در خیابان کمیاب میان میدان بسیج و خیابان شهید رجایی قرار دارد. شاید برایتان جالب باشد بدانید نام مویدی به این دلیل بر این یخدان گذاشته شده که آب قنات مویدی از زیر آن می‌گذرد.سقف این بنا به صورت مخروطی طراحی شده تا میزان جذب نور آفتاب را به حداقل برساند همچنین، در اطراف این مخروط بزرگ دیوارهای بلندی به ارتفاع ۲۰ متر بنا شده تا با ایجاد سایه، دمای یخدان را پایین نگه دارد.

    3
  • avatar
    ..
    پنجشنبه 05 فروردین ماه 1400

    یخدان مویدی، یکی از مکان های زیبای شهر کرمان است، مویدی نام قنات که به این اسم مشهوره.

    3
  • avatar
    میثم
    سه شنبه 26 مرداد ماه 1400

    یکی از جاذبه های تاریخی شهرکرمان که حکایت از هوش و ذکاوت کرمانیان دارد.

    3
  • avatar
    سعیدی زاده_رضا
    دوشنبه 23 فروردین ماه 1400

    یک مکان تاریخی مربوط به دوره صفوی که بازسازی شده و جالبه

    3
  • avatar
    نسترن
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    یخدانمویدی بهتر بود برای همچین مکانی مبلغ ورودی دریافت نمیشد، با وجود اینکه کانون پرورش فکری کودکان در حال حاضر در این مکان فعالیت میکنند!

    3
  • avatar
    ح.ماه
    شنبه 04 فروردین ماه 1403

    یکی از نماد های شهر کرمان محسوب می‌شود به مسافران توصیه میکنم‌حتما از این‌مکان زیبا دیدن کنند

    2
  • avatar
    اینترنت آسیاتک مرکزی
    شنبه 16 دی ماه 1402

    یخدان مویدی با قرارگیری در مرکز شهر، امروزه میزبان گردشگران است. این بنای تاریخی با ویژگی‌های معماری خود سال‌های سال، به خانواده‌های کرمانی خدمت‌رسانی کرده و هم‌اکنون نیز به تفرجگاه تبدیل شده است. یخدان مویدی در تاریخ ۲ آبان ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۴۳۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    پنجشنبه 03 فروردین ماه 1402

    عملکرد سازه و معماریش جالب بود

    2
  • avatar
    علی کوچولو
    پنجشنبه 03 فروردین ماه 1402

    یخدان مویدی در خیابان ابوحامد کرمان قرار دارد. در گذشته اهالی این شهر با استفاده از ابزارهایی خاص و به کار بردن خلاقیت، با ساخت قنات، حفر کانال‌، ساخت آب‌انبارها و یخدان‌ها آب مورد نیاز خود را تامین می‌کردند. قنات‌ها آب مورد نیاز آب‌انبارها و آب‌انبارها هم آب مورد نیاز یخدان‌ها را تامین می‌کردند و یخدان‌های بزرگ هم قنات‌های اختصاصی داشتند. این یخدان‌ها یخچال‌های شهر بودند. یخدان مویدی در دوم آبان ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

    2
  • avatar
    محمد اسدی
    دوشنبه 29 آبان ماه 1402

    اوج هنر اجداد ما،برای نگهداری یخ،انهم در دل کویر

    1
  • avatar
    vahidreza
    جمعه 17 شهریور ماه 1402

    قبلآهازیادمیرفتم توپارک ریاضیات ویخدون،یادشبخیر..

    1
  • avatar
    فقط حیدر امیرالمؤمنین است
    دوشنبه 12 تیر ماه 1402

    کاربری یخدان در گذشته نگهداری یخ و برخی از مواد غذایی برای ایام تابستان مردم شهر بوده‌است. معماریویرایش نوک این بنا مخروطی شکل به گونه‌ای ساخته شده‌است که حداقل میزان تابش آفتاب را جذب کند و در اطراف این مخروط دیوارهای بلندی احداث شده‌است که با وزش باد و استفاده از سایه ایجادشده، دمای هوا را به صورت محسوس کاهش می‌داد. عناصر تشکیل‌دهنده یخدان عبارتند از مخزن، حصار، استخر و چاله یخ. پلان مخزن دایره‌شکل است که گنبدی روی آن احداث کرده‌اند. حصار آن نسبتاً بلند و ۲۰ متر ارتفاع دارد. مصالح بنا خشت خام و ملات گل است. پله‌های یخدان نیز برای دسترسی و نگهداری مطلوب و تعمیر خشت‌ها بنا نهاده شده بود و در حقیقت هر سال یک لایه جدید خشت و گل روی گنبد می‌کشیدند. اتاقک‌های اطراف این بنا به گونه احداث شده‌است که در تابستان خنک و در زمستان گرم هستند.[۲] نحوه ساخت یخویرایش در پشت دیوارهای بلند و قطور آن سطوحی صاف تعبیه می‌کردند که در شب‌های زمستان به‌طور یکنواخت روی آن آب قرار می‌گرفت و در سرمای شدید زمستان یخ می‌بست وظیفه دیوار بلند این بود که در طول روز از تابش آفتاب بر روی آب‌های منجمد شده قبلی جلوگیری کند در صورتی که در شرق و غرب کمی آفتاب بر روی سطوح یخ‌گیری می‌تابید آن وقت در این نقاط هم دیوارهای جانبی بنا می‌کردند. مقدار آبی که هر شب روی توده‌های منجمد از یخ‌های قبلی هدایت می‌شد تا حدودی بود که سرمای یک شب بتواند آن را منجمد سازد یا به عبارت دیگر ارتفاع آب روی سطوح یخ گیر از چند سانتی‌متر تجاوز نمی‌کرد این شرط فنی به خوبی می‌رساند که یخچال سازان مجبور بودند با کمال دقت سطوح یخ‌گیری را طراز کنند. پس از آن تقریباً قطر یخ به ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر می‌رسید، یخ‌ها را قطعه قطعه کرده و به داخل یخدان که در مجاورت سطوح یخ‌گیری قرار داشت می‌بردند و انبار می‌کردند. در کف یخدان، یک یا چند چاه پیش‌بینی شده بود تا آب هائی که احتمالاً در فصل گرما از آب شدن یخ‌ها به وجود می‌آمد از کف یخدان دور گردد و روی هر طبقه از یخ‌ها مقداری کاه می‌ریختند تا از چسبیده شدن آن‌ها به یکدیگر جلوگیری شود.[۲]

    1
  • avatar
    🤍🤍
    چهارشنبه 09 آذر ماه 1401

    بنای تاریخی زیبا

    1
  • avatar
    💥امیرخان🚚
    پنجشنبه 04 آذر ماه 1400

    عالی

    1
  • avatar
    شایان
    جمعه 12 فروردین ماه 1401

    یخدان مویدی واقع در منطقه شها(ب) و در خیابان پیروزی است در حال حاضر تبدیل به زورخانه پهلوان استاد ناصر تبدیل شده است بنای تاریخی زیبایی است شاه مردان علی

    1
  • avatar
    هژار
    پنجشنبه 06 مرداد ماه 1401

    یخدان مؤیدی بزرگترین یخچال خشتی ایران و جهان است. این بنا در اواخر دوره صفویه بنا شده و نام «مؤیدی» از آن نظر است که قنات مشهور به قنات مؤیدی آب آن را تأمین می‌نموده‌است. این یخدان در خیابان ابوحامد واقع شده و در تاریخ ۲ آبان ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۳۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. در پشت دیوارهای بلند و قطور آن سطوحی صاف تعبیه می‌کردند که در شب‌های زمستان به‌طور یکنواخت روی آن آب قرار می‌گرفت و در سرمای شدید زمستان یخ می‌بست وظیفه دیوار بلند این بود که در طول روز از تابش آفتاب بر روی آب‌های منجمد شده قبلی جلوگیری کند در صورتی که در شرق و غرب کمی آفتاب بر روی سطوح یخ‌گیری می‌تابید آن وقت در این نقاط هم دیوارهای جانبی بنا می‌کردند. مقدار آبی که هر شب روی توده‌های منجمد از یخ‌های قبلی هدایت می‌شد تا حدودی بود که سرمای یک شب بتواند آن را منجمد سازد یا به عبارت دیگر ارتفاع آب روی سطوح یخ گیر از چند سانتی‌متر تجاوز نمی‌کرد این شرط فنی به خوبی می‌رساند که یخچال سازان مجبور بودند با کمال دقت سطوح یخ‌گیری را طراز کنند. پس از آن تقریباً قطر یخ به ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر می‌رسید، یخ‌ها را قطعه قطعه کرده و به داخل یخدان که در مجاورت سطوح یخ‌گیری قرار داشت می‌بردند و انبار می‌کردند. در کف یخدان، یک یا چند چاه پیش‌بینی شده بود تا آب هائی که احتمالاً در فصل گرما از آب شدن یخ‌ها به وجود می‌آمد از کف یخدان دور گردد و روی هر طبقه از یخ‌ها مقداری کاه می‌ریختند تا از چسبیده شدن آن‌ها به یکدیگر جلوگیری شود.

    1
  • avatar
    محمدحسینی
    چهارشنبه 09 شهریور ماه 1401

    بسیار جای زیبایی

    1
  • avatar
    ahmadkhan
    چهارشنبه 12 آبان ماه 1400

    خوبوعالی هرچی باشه ازآثارقدیمی شهرمونه طوریش نیسته

    1
  • avatar
    PARSA
    جمعه 10 فروردین ماه 1403

    خیلی جالب بود ارتفاع یخدان حدود۱۲ متر است و طرحی که دور خودش پیچ میخوره نمای بیرونش رو خیلی جذاب کرده.

  • avatar
    کاربر نشان
    چهارشنبه 08 فروردین ماه 1403

    اثری به یادگار از ۶۰۰ سال قبل و‌ دوره صفویان. با مهندسی شیخ بهائی

  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    یکشنبه 14 خرداد ماه 1402

    کرمان به‌عنوان مرکز، تعداد زیادی از جاذبه‌های استان کرمان را در خود جای می‌دهد که غالب آن‌ها بناهای تاریخی هستند. این آثار از تاریخ و معماری گذشتگان نشان دارند و از زندگی اجدادمان روایت‌هایی گوناگون را نقل می‌کنند. یکی از بهترین این نمونه‌ها، یخدان‌ مویدی است.  یخدان مویدی با برخورداری از ویژگی‌های خاص معماری و زیر نظارت دقیق یخ‌سازان، برای زمانی طولانی بخشی از یخ موردنیاز اهالی کرمان را تامین می‌کرد. بررسی سازو‌کار یخ‌سازی و انبار آن برای فصول دیگر نشان‌دهنده هوش و خلاقیت مردمان در گذشته است. هرچند با اختراع برق و کارخانه‌های یخ‌سازی، یخدان مویدی در کنار دیگر یخدان‌ها از دور خارج شدند، همچنان بنای بزرگ آن‌ را می‌توان بازدید و بررسی کرد. با کجارو همراه باشید و درباره یخدان مویدی بیشتر بخوانید. زمانی که هنوز برق اختراع نشده بود، کرمانی‌ها یخچال‌ها را با استفاده از خشت و گل، احداث کردند؛ بناهای بزرگی که همچنان بسیاری از آن‌ها پابرجا هستند و از جاهای دیدنی کرمان محسوب می‌شوند. این سازه‌ها یخ را در اوج گرمای طاقت‌فرسای تابستان کویر نیز در خود نگاه می‌داشتند. معروف‌ترین یخدان‌های کرمان عبارت‌اند از یخدان چوب مفیدی، یخدان‌های زریسف، یخدان رحیم آباد و یخدان مویدی. بقیه یخدان‌ها تماما از بین رفته‌اند و اثری از آن‌ها باقی نیست. آب این یخدان‌ها از قنوات تامین می‌شد و غالبا فالوده‌فروشان صاحب یخدان‌ها بودند. البته در بعضی موارد یخدان‌ها را وقف عام می‌کردند. یخدان مویدی با قرارگیری در مرکز شهر، امروزه میزبان گردشگران است. این بنای تاریخی با ویژگی‌های معماری خود سال‌های سال، به خانواده‌های کرمانی خدمت‌رسانی کرده و هم‌اکنون نیز به تفرجگاه تبدیل شده است. یخدان مویدی در تاریخ ۲ آبان ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۴۳۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. مویدی نام محله‌ای درشهر كرمان است و بخشی از زمین‌ها و قنات قدیمی در آن جای گرفته‌اند. این محله در محدوده میدان تختی و خیابان‌های خورشید و ابوحامد واقع شده است. یخدان مویدی نیز در ابتدای خیابان شهید كامیاب، در محله مویدی قرار دارد.

  • avatar
    driver
    دوشنبه 26 دی ماه 1401

    عالی

  • avatar
    Driver
    پنجشنبه 22 دی ماه 1401

    بنای قدیمی و تاریخی. فضای پشت یخدان و دیوار بلند یخدان،متاسفانه محلی دنج برای استعمال دخانیات و مواد مخدر شده. چقدر دردناکه که نوجوان ها رو میبینی و چقدر ناراحت کننده است که بی تفاوتیشون رو میبینی. انگار نه انگار.کار خودشون رو میکنن. کاش کسی بود کمکشون میکرد که به اشتباهشون پی ببرند.

  • avatar
    ایلیا سبزقباپور
    پنجشنبه 30 تیر ماه 1401

    بسیار زیبا

  • avatar
    نادر
    شنبه 18 دی ماه 1400

    عالیه

  • avatar
    sir mh
    پنجشنبه 02 دی ماه 1400

    پارک ویخدان مویدی


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده یخدان مویدی واقع شده‌اند:

  • بیمارستان و زایشگاه عدل
    شریعتی، شریعتی 1
  • خانه خوشرو
    (4.3)
    بلوار شهید چمران، چمران 18، سیزدهم شریعتی - سادات خوشرو 10
  • سردر تاریخی کتابخانه ملی کرمان
    (3.6)
    بلوار پاسداران، پاسداران 4، بلوار کامیاب، کامیاب 5
  • حصار قدیمی شهر کرمان
    (4.6)
    شهید قرنی، بین عدالت و معلم
  • آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط فازی (شهریار سطح ۱۲ نشان) در تاریخ شنبه 11 فروردین ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی یخدان مویدی اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: شنبه 11 فروردین ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد یخدان مویدی در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه یخدان مویدی ندارد.
    neshan logo