مکان تاریخی
سنگ نوشته گنج نامه همدان سنگنوشته هایی از دوران داریوش بزرگ و خشایارشاه هخامنشی است که بر دل یکی از صخرههای الوند در فاصله ۵ کیلومتری غرب همدان و در انتهای درهٔ عباسآباد حکاکی شدهاست. این سنگ نوشته خیلی شبیح سنگ نوشته کلات نادر می باشد کتیبهها هر کدام در سه ستون ۲۰ سطری به زبانهای پارسی باستان، زبان ایلامی و بابلی نو نوشته شدهاند. متن پارسی باستان در سمت چپ هر دو لوح جای گرفتهاست و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتیمتر دارد
کتیبه های گنج نامه در فاصله 5 کیلومتری غرب شهر همدان در انتهای دره سرسبز عباسآباد قرار دارند. این اثر تاریخی بینظیر در ابتدای مسیر جادهای که همدان را به تویسرکان و غرب کشور مرتبط میسازد، واقع شده است و از آنجا که این مسیر در زمان هخامنشیان یکی از شعبات اصلی راه باستانی شاهی بوده که از دامنه الوند، هگمتانه (پایتخت تابستانی هخامنشیان) را به بابِل در مرکز بینالنهرین مرتبط میساخت، از راههای پر رفت و آمد و امن دوران باستان به شمار میرفت. به علاوه این راه به جهت این که به بابِل ختم میشد، راه مقدسی محسوب میگشت به همین دلیل مکان مناسبی بود تا شاهان هخامنشی، با ایجاد سنگ نوشته، باورها و اندیشههای پاکشان و همچنین بزرگی و عظمت نیاکان خود را به رهگذران گوشزد نمایند. گنجنامه در واقع عبارت از دو لوح سنگی بزرگ به خط میخی میباشد که بر سینه وسیع صخرهای عظیم در دامنه کوه الوند حک شدهاند. کتیبه سمت چپ توسط داریوش بزرگ نوشته شده که طول آن 290 و ارتفاعش 190 سانتیمتر میباشد. کتیبه سمت راست که پایینتر از دیگری قرار دارد، متعلق به خشایارشا (پسر داریوش) میباشد و کاملاً مشخص است که کتیبه دوم به تقلید از کتیبه نخست نوشته شده زیرا نوشتهها و معنی هر دو کتیبه کاملاً یکسان میباشد فقط در کتیبه دوم به جای اسم «داریوش»، نام «خشایارشا» و به جای نام پدر داریوش (ویشتاسب)، نام پدر خشایارشا (داریوش) نوشته شده است. طول کتیبه سمت راست 270 و ارتفاعش 190 سانتیمتر است. کتیبههای گنجنامه هر کدام به سه زبان پارسی قدیم، بابلی و عیلامی و مشتمل بر 20 سطر به خط میخی از چپ به راست نوشته شدهاند و متن پارسی آنها در سمت چپ هر یک از الواح مزبور نوشته شده است. مضمون و ترجمه لوح سمت راست (متعلق به خشایارشا) به شرح زیر میباشد: «خدای بزرگ اهورامزدا (است) که بزرگترین خدایان (است) که این زمین را آفرید، که آسمان را آفرید که مردم را آفرید، که به مردم شادی داد، که خشایارشاه را پادشاه نمود. یگانه شاه از میان شاهان بسیار و یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بسیار. من خشایارشاه بزرگ شاه شاهان، شاه کشورهای دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگِ دوردستِ پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی» این کتیبهها از دیرباز نامهای گوناگونی داشتهاند از جمله سنگ نبشته، نبشت خدایان، دادمهان یا دادبهان، تنبابر، کتیبههای الوند، جنگنامه و گنجنامه (دو نام جنگنامه و گنجنامه در سدههای اخیر بیشتر مصطلح بودهاند).
آبشار و کتیبه های قدیمی این مکان که مربوط به دوره هخامنشیان میباشد بسیار زیبا و دیدنی ست. یک تفریحگاه های علی و زیبا می باشد
ببخشید شما کی تشریف بردید
این سنگ نوشته خیلی جالب و قشنگ است
در هر سر ساعت از روز که بخواهید می توانید از این کتیبه های زیبا و تاریخی دیدن کنید. در این مکان آبشار زیبا و دیدنی وجود دارد که 20 کتیبه قدیمی نیز در محوطه این آبشار وجود دارد. در این مکان تله کابین هم وجود دارد که متاسفانه مامور رسیدگی ندارد و شلوغ است.
آبشار زیبایی داره آبش خیلی سرده تو این فصل نمیشه رفت زیرش وگرنه یخ میزنید
سنگ نوشته های باستانی گنجنامه در دل کوه قرار دارد .پل های دیدنی برای عبور از روی آبشار دارد که فرهنگ و تمدن ایرانی را به رخ میکشد.
اثار تاریخی زیادی ندارد تله کابین و رستوران مناسب ولی ترافیکش خیلی زیاده
سنگنوشتههای گنجنامه نوشتارهایی از دوران داریوش بزرگ و خشایارشای هخامنشی است که بر دل یکی از صخرههای کوهستان الوند در فاصله ۵ کیلومتری غرب همدان و در انتهای درهٔ عباسآباد حکاکی شدهاست. کتیبهها هر کدام در سه ستون ۲۰ سطری به زبانهای پارسی باستان، زبان ایلامی و بابلی نو نوشته شدهاند. متن پارسی باستان در سمت چپ هر دو لوح جای گرفتهاست و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتیمتر دارد. متن زبان ایلامی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن بابلی نو در ستون سوم قراردارد. این کتیبهها از دیرباز نامهای گوناگونی را بر خود گرفتهاست. تا سدهٔ ششم هجری از جمله «سنگنبشته، نبشت خدایان، دادمهان یا دادبهان، تنبابر، ینبابر، ببنایه، کتیبههای الوند، جنگنامه و گنجنامه» خوانده میشدهاست. دو نام «جنگنامه» و «گنجنامه» در سدههای اخیر مصطلح بودهاست. محمد معین با قید احتمال، آن را به صورت اسم مرکب «بنیاد هرمز دادمهان» نیز نامیدهاست. دربارهٔ وجه تسمیهٔ گنجنامه میتوان گفت: گنجنامه در زبان فارسی به معنای حکایت و داستان گنج است و عموم مردم را تصور بر این بودهاست که راز گنجی نهان را در این کتیبهها نگاشتهاند، و به نظر میرسد واژهٔ جنگنامه نیز تحت تأثیر ذهنیتی که از جنگ و جنگاوری شاهان گذشته در سر مردم بوده، یا با جایگزینی عامیانهٔ واژهٔ جنگ بهجای گنج به وجود آمده باشد. سنگ نوشتههای باستانی گنجنامه در جنوب غربی همدان به فاصله پنج کیلومتری محل فعلی شهر، در انتهای دره سرسبز و خرم عباسآباد و در ابتدای مسیر جادهای که همدان را به تویسرکان و غرب ایران مرتبط میسازد و روی یکی از صخرههای الوند واقع شدهاست. این جاده همان ره کاروان رویی است که در عهد هخامنشیان هم وجود داشته و داریوش و خشایارشا با لشگریان و همراهان خویش از آن عبور میکردهاند. از آنجا که این مسیر در عهد هخامنشیان یکی از شعبات اصلی راه باستانی شاهی بوده که از دامنه الوند، هگمتانه (پایتخت تابستانی هخامنشیان) را به بابِل در مرکز میانرودان مرتبط میساخت، از راههای پر رفتوآمدی و امن دوران باستان بهشمار میرفت. بعلاوه این راه به جهت ختم به بابل، راه مقدسی نیز محسوب میشد. به همین دلیل مکان مناسبی بود تا شاهان این دودمان با ایجاد سنگ نگاشته، باورها و اندیشهها پاکشان و همچنین بزرگی و عظمت نیاکان خود را به رهگذران گوشزد نمایند. موقعیت صخره (سنگ) خارا طوری است که روی سنگ نبشتهها درست به سوی مشرق است؛ فرو رفتگیها به شکل مربع مستطیل به طول ۲/۹متر وعرض ۱/۹ متر و به گودی ۳۰ سانتیمتر است. این دو لوح تاریخی هر کدام به سه زبان پارسی قدیم، بابلی و عیلامی قدیم نقر گردیدهاست. متن پارسی در سمت چپ هر یک از دو لوح مزبور نوشته شده و پهنای آن قریب به ۱/۱۵ است. متن بابلی در هر دو لوح در وسط نوشته شده و عرض آن کمتر از متن پارسی است و متن عیلامی در هر دو لوح در طرف راست قرار دارد و پهنای آن از متن بابلی هم کمتر است. لوح طرف چپ کمی بالاتر در سنگ کوه کنده شده بنام داریوش کبیر است و لوح سمت راست مختصری پایین واقع گشته بنام خشایارشا میباشد. هر یک از متنهای سهگانه در هرکدام از دو لوح مشتمل بر بیست سطر بوده، مضمون هر دو کتیبه در هر سه متن یکی و مشترک است که به خط میخی نگاشته شدهاست. در اطراف دو لوح مزبور سوراخهای منظمی بر سنگ کوه دیده میشود که میرساند این دو نوشته تاریخی در عهد قدیم ظاهراً درها و پوش فلزی قرار داشته و آنها را از گزند باد و باران و آفتاب و غیره حفظ مینمودهاست.
سنگ نوشته و آبشار گنج نامه همدان . آب و هوای بسیار دلپذیر و درختان سایه گستر
عالی ♥️
بسیار دیدنی و عالی
بعد از آفرینش انسان اشاره به شادی شده پس شاد باشید و سفر کنید
ارزش یکبار دیدن را حتما دارد.
سنگ نوشته های داریوش خشایارشاه
مکانی ک میشود ب دنیا فخر فروخت
زیبااااا👏👏👏👏ارزش دیدن داره
زمستان گنجنامه همدان
سنگ نوشته های باستانی گنجنامه (مکان تاریخی) در استان همدان، شهرستان همدان و جاده گنج نامه، جاده پیست اسکی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند دهکده فرهنگی ورزشی و توریستی گنجنامه، آبشار گنجنامه و مرکز خرید گنجنامه و همچنین باغ رستوران ساعی، آبمیوه بستنی گنجنامه، سوپر مارکت کتیبه، پارک گنجنامه و پارکینگ قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.