info
عکس آب انبار میرزا مهدیعکس آب انبار میرزا مهدی
category

آب انبار میرزا مهدی ساری

مکان تاریخی

درباره‌ی آب انبار میرزا مهدی

آب انبار میرزا مهدی (مکان تاریخی) در ساری و خیابان ملا مجدالدین، 18 دی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند خانه بازی آیدا، بیمارستان امیر مازندرانی، میدان و برج ساعت، خانه تاریخی فاضلی و بازار ملامجدالدین (بازار سنتی ساری) و همچنین خانه تاریخی کلبادی، داروخانه مجیدیان، چلوکبابی میثم، موبایل عمویی و کتابفروشی هدف قرار گرفته است.


نظرات کاربران در مورد آب انبار میرزا مهدی

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    ﷽🇵🇸🇮🇷 یا علی 🇮🇷🇵🇸
    پنجشنبه 06 بهمن ماه 1401

    آب‌انبار میرزا مهدی واقع در خیابان ۱۸ دی ساری به شماره ۱۰۰۵ در تاریخ ۱۳۵۳/۸/۱ ثبت شده‌است.[۱]آب انبار میرزا مهدی در یکی از محلات کهن ساری ساخته شده بود که اینک وجود ندارد. نام این محله «ملا آق بابا» بود. «محلهٔ ملاآقا بابا، از طرف شمال به محلهٔ همت‌آباد، از طرف جنوب به محله نوآمبار، از طرف مشرق به کهنه باغ‌شاه و از طرف مغرب به محله شاه غازی بن منتهی می‌شد.»[۲] ملاآقا بابا، فرد روحانی از تلارم دودانگه بود و تمکن مالی خوبی داشت؛ به همین دلیل موقوفات زیادی در شهر ساری ایجاد کرد؛ یکی از آن‌ها تکیه‌ای بود که در زمان پهلوی اول هنگام احداث خیابان ۱۸ دی تخریب شد و دیگر اثری از محله و تکیه باقی نماند.[۳]آب انبار میرزامهدی یکی از آثار برجای مانده از این محله تاریخی است قدمت این آب انبار بر اساس اطلاعات موجود در پرونده ثبتی، مربوط به دورهٔ افشاریه - زندیه است. این آب‌انبار دارای عناصر مخزن گنبدی شکل، ورودی، راه‌پله، پاشیر و خیشخان است. مخزن آن با پلان مدور و سقف گنبدی آجری است که بالای آن خیشخانی با گنبد مخروطی شکل با ۶ روزن عمل تهویه درون مخزن را انجام می‌داد.[۴]ارتفاع تقریبی گنبد از قسمت بیرونی بنا ۵/۸ متر و قطر گنبد تقریباً ۱۲ متر است. همانند دیگر آب‌انبارها، ورود به مخزن آب‌انبار میرزا مهدی نیز از طریق یک ورودی مجزا صورت می‌گرفت که متأسفانه این ورودی تخریب شده‌است. در پرونده ثبتی این اثر به این موضوع اشاره شده‌است: «در ورودی و سردر آن در حد شرقی بوده که چندی قبل توسط مستأجر خراب شده».[۵]ورودی اصلی به فضای راه‌پله که در حال حاضر رو به خیابان ۱۸ دی و در ضلع جنوبی مخزن ساخته شده‌است، دارای یک تاق جناغی و آجرکاری خفته راسته در نما است. راه ورود به پاشیر این آب‌انبار از طریق ورودی و راه‌پله‌ای با دو پاگرد می‌باشد. پوشش تاق‌دار فضای داخلی را در قسمت بیرون بنا با استفاده از شیوه کنوسازی به سطحی تخت و شیبدار تبدیل کرده‌اند. بر خلاف آب‌انبارهای دیگر که فضای راه‌پله و پاشیر جنب گنبد و مخزن قرار گرفته، فضای راه‌پله و پاشیر این اثر، روبه‌روی مخزن تعبیه شده‌است. فضای پاشیر آن نیز دارای پلان مربع شکل و با سقف بلندی است که نورگیری بالای آن برای روشنایی و تهویه وجود دارد. به علت تخریب ورودی مخزن در دهه‌های گذشته دیوار رو به مخزن را در فضای پاشیر تخریب کرده‌اند تا یک راه ورود به فضای مخزن ایجاد نمایند. پوشش نورگیر نیز در حال حاضر تخریب و یک سازه بتنی حلقه‌ای جایگزین آن شده‌است. مصالح مورد استفاده در این بنا همانند آجر ۵*۲۰*۲۰، ملات آهکی و اندود ساروج در بدنه مخزن می‌باشد.[۶] عرصهٔ اطراف مخزن حدود بیست سال است در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و تبدیل به چایخانه شده‌است.

    3
  • avatar
    شجاعی
    پنجشنبه 23 اردیبهشت ماه 1400

    آب انبار میرزا که بسیار فرتوت و قدیمی شده و نیاز به رسیدگی دارد و قسمت بیرونی آن بسیار ترسناک می باشد که از کافه سنتی خوبی دارا می‌باشد

    3
  • avatar
    نشانک
    دوشنبه 02 اسفند ماه 1400

    مکانی زیبا و دارای کافه و رستوران

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    سه شنبه 22 فروردین ماه 1402

    جای دیدنی وعادی هستش

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    پنجشنبه 19 اسفند ماه 1400

    خیلی قشنگه

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 30 مرداد ماه 1401

    براش وقت نذارید 27مرداد برای بازدید رفتیم که بسته بود و گفتن بازدید نداره😐


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده آب انبار میرزا مهدی واقع شده‌اند:

  • خانه تاریخی ناظریان
    (5.0)
    قارن، قارن ٧، آب انبار، بین سجاد و نیکبخت
  • خانه تاریخی میرگتی
    (5.0)
    انقلاب اسلامی، انقلاب دوم، آب انبار
  • حمام صادق خان
    (4.3)
    قارن، قارن 16، قلیچ، بین یکم و سوم
  • کاروانسرای حضرت
    (5.0)
    جمهوری اسلامی، بهرام اتر، 13 پیچ
  • خانه سردار جلیل ساروی
    (5.0)
    جمهوری اسلامی، دادگر
  • آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط اندرابی (شهریار سطح ۵ نشان) در تاریخ یکشنبه 19 فروردین ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی آب انبار میرزا مهدی اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: یکشنبه 19 فروردین ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد آب انبار میرزا مهدی در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه آب انبار میرزا مهدی ندارد.
    neshan logo