سد لفور

سفری به‌یادماندنی به دریاچه لفور

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

آیا لذت اتراق در حوالی دریاچه لفور را تا به حال تجربه کرده‌اید؟ دریاچه لفور که در جنگل لفور واقع شده، یکی از زیباترین دیدنی‌های طبیعی استان مازندران است. این منطقه به دلیل مناظر خیره‌کننده‌ای که دارد از محبوبیت زیادی برخوردار است و در هر فصل سال از بازدیدکنندگان بسیاری پذیرایی می‌کند. 

لفور یا لپور به معنای دو لب دو رودخانه، یعنی نقطه تلاقی دو رودخانه با هم است. از آنجایی که در جنگل لفور،‌ رودهای کوچک و بزرگ با انشعابات زیادی را می‌بینیم، این جنگل را به نام «جنگل لفور» می‌شناسیم. دریاچه لفور در این جنگل سرسبز، در میان درختان سربه‌فلک‌ کشیده‌ و طبیعت بکر قرار گرفته است. برگ‌های سبز و کوچک درختان در فصل بهار،‌ هوای مطبوع در گرمای تابستان، زیبایی تماشایی و فوق‌العاده در پاییز و جذابیت‌های خاص در فصل زمستان، باعث می‌شود این دریاچه همیشه مورد توجه طبیعت‌دوستان باشد. 

سد لفور از جاذبه‌های طبیعی منطقه

سد لفور که روی دریاچه لفور ساخته شده، از جاذبه‌های طبیعی این منطقه است. به این سد، «سد البرز» یا «سد پاشاکلا» هم می‌گویند. پیشینه ساخت این سد به سال ۱۳۷۴ برمی‌گردد. در آن سال دستور احداث یک سد مخزنی روی رودخانه بابل‌رود در منطقه لفور شهرستان سوادکوه صادر و سد لفور روی تلاقی سه رودخانه کار سنگ‌رود، آذررود و اسکلیم روهار احداث شد. 

سد لفور را در ابتدا به نام سد «صالحی مازندرانی» و بعدها با نام «پاشاکلا» می شناختند. این سد که بر روی دریاچه لفور ساخته شده، با هدف تامین‌ آب شرب اهالی منطقه لفور و همچنین تامین آب مورد نیاز ۵۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی شهرستان‌‌های بابل، بابلسر، قائم‌شهر، خزرشهر، فریدون کنار و جویبار احداث شد. از آنجا که این سد از مواد طبیعی و سنگریزه ساخته شده، آلودگی کمتری در منطقه ایجاد می‌کند.

ارتفاع این سد مخزنی ۷۸ متر، طول تاج آن ۸۳۸ متر، عرض تاج ۱۲ متر و عرض پی ۴۵۰ متر است. خوب است بدانید که حجم کل مخزن آن ۱۴۲ میلیون متر مکعب و حجم مفید آن به ۱۲۲ متر مکعب می‌رسد.

سد لفور کجاست؟

همان‌طور که اشاره کردیم شما می‌توانید سد لفور را در منطقه لفور مازندران پیدا کنید. در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی بابل. اگر از جاده فیروزکوه سفر می‌کنید، بعد از گذر از شهرهای پل سفید، زیرآب و شیرگاه مسیر خود را به سمت بابل‌کنار تغییر دهید تا از مناطق کلیج‌خیل و اسلام‌آباد عبور کنید. فاصله شیرگاه تا سد لفور کلا ۳۰ کیلومتر است و تقریبا می‌شود گفت به مقصد رسیده‌اید. 

در بابل باید به دنبال حرکت در مسیر جاده گنج‌افروز به طرف بابل‌کنار باشید. با عبور از بابل‌کنار به سه‌راهی شیردارکلا می‌رسید. پس از آن باید حدود ۵ کیلومتر را طی کنید تا به روستای گالشکلا برسید.

فاصله لفور تا تهران،‌ مشهد و بابلسر

اگر قصد دارید از تهران به منطقه لفور سفر کنید، خوب است برای برنامه‌ریزی بهتر بدانید که فاصله سد لفور تا تهران حدود ۲۳۵ کیلومتر است و تقریبا سه ساعته به آنجا خواهید رسید. در مسیری که از آن عبور می‌کنید،‌ مناظر طبیعی چشم‌نوازی را خواهید دید و کلی لذت خواهید برد.

شاید هم از مشهد قصد دیدن دریاچه لفور را دارید. فاصله مشهد تا سد لفور، چیزی حدود ۷۵۰ کیلومتر است و برای رسیدن به این منطقه رویایی باید از نیشابور، سبزوار، شاهرود، دامغان، ساری و در نهایت قائم‌شهر عبور کنید.

اگر در بابلسر هستید، واقعا فاصله چندانی تا سد لفور ندارید. تنها ۷۵ کیلومتر را طی کنید و از مسیر بابلسر به بابل و جاده گنج افروز، به سمت لفور حرکت کنید.

جاهای دیدنی لفور

منطقه جنگلی لفور وسعت چشمگیری دارد و با حدود ۸ هکتار مساحت، از چندین روستای زیبا تشکیل شده. درازکلا، کالیکلا و امیرکلا از روستاهای منطقه جنگلی لفور هستند.

جنگل لفور با بافتی هیرکانی یکی از باارزش‌ترین و البته جذاب‌ترین مناطق جنگلی مازندران است. شما می‌توانید در این جنگل، پوشش گیاهی هیرکانی را با قدمت حدود ۴۰ میلیون سال ببینید. در جنگل لفور گیاهان و درختانی خاص وجود دارند. درخت انجیلی با برگ‌های پهن،‌ نمونه‌ای از این گیاهان است. برگ‌های این درخت در هر فصل،‌ رنگی منحصربه‌فرد و جلوه‌ای خیره‌کننده دارد. این جنگل پوشیده از درختان ممرز، لیکی، راش، افرا، انواع درختچه‌های سیب، پسته وحشی، گلابی، انار و… است. در کل چیزی حدود ۸۰ گونه گیاهی را می‌توانید در جنگل لفور پیدا کنید.  

همان‌طور که گفتیم دریاچه لفور هم با منظره تماشایی خود از جذاب‌ترین و مشهورترین جاهای دیدنی این منطقه است. شما می‌توانید در این دریاچه به ماهیگیری مشغول شوید. ماهی‌هایی که در دریاچه لفور زندگی می‌کنند، زردپر، سرخ باله و سفید رودخانه‌ای هستند. 

از دیگر دیدنی‌های مازندران که در منطقه سرسبز لفور قرار گرفته‌اند،‌ می‌توانیم به هفت آبشار، پلنگ دره، آبشار آهکی اسکلیم،‌ جنگل اوریم، دریاچه شورمست، غار زنگیان، روستا و پل ورسک، روستای برنت سوادکوه و آبشار گزو اشاره کنیم. 

آبشار اسکلیم

آبشار آهکی اسکلیم در جنگل لفور قرار دارد و به عروس آبشارهای منطقه سوادکوه شهره است. این آبشار پلکانی با انواع درختان و پوشش‌های گیاهی زیبا احاطه شده و یکی از دیدنی‌ترین مکان‌های منطقه لفور است. اگر به آبشار اسکلیم سری زدید، از عکاسی غافل نشوید.

آبشار اسکلیم
آبشار آهکی اسکلیم در منطقه لفور

هفت آبشار

در بخش غربی جنگل لفور،‌ هفت آبشار قرار دارند که به هفت آبشار تیرکن معروف شده‌اند. بلندترین آبشار، ۹ متر ارتفاع دارد. برای بازدید از این آبشارها پیاده‌روی ۲ ساعته‌ای در دل جنگل را در نظر بگیرید چون برای دیدن تمام این ۷ آبشار باید ۳ کیلومتر را طی کنید.

آبشار گزو

آبشار گزو در ۴۰ کیلومتری شهر زیرآب در سوادکوه قرار دارد. این آبشار با ۴۸ متر ارتفاع یکی از بلندترین آبشارهای ایران است. برای بازدید از آبشار گزو سعی کنید فصل بهار یا پاییز را در نظر بگیرید.

دریاچه شورمست

این دریاچه را می‌توان تنها دریاچه طبیعی شهرستان سوادکوه دانست. در اطراف آن می‌توانید درختان بلند توسکا را ببینید که منظره‌ای فوق‌العاده به این دریاچه بخشیده‌اند. 

سد سنبل رود جنگل لفور

همان‌طور که اشاره کردیم یکی از جذاب‌ترین تفریحات منطقه لفور،‌ ماهیگیری است. سد سنبل رود در روستای شیرگاه یکی از بهترین مکان‌هایی است که می‌توانید ماهی‌گیری را در آن تجربه کنید. قایق سواری در آب‌های این سد هم از دیگر تفریحات جذاب در سنبل رود است.

پلنگ دره

اگر در فصل تابستان به منطقه لفور سفر می‌کنید، حتما سری به رودخانه زیبای پلنگ دره بزنید. این رودخانه در انتها به یک آبشار ۸ متری می‌رسد. گشت‌وگذار در رودخانه پلنگ دره و آبتنی در حوضچه پایین این آبشار می‌تواند یکی از لذت‌بخش‌ترین خاطره‌های سفر شما باشد. 

پارک جنگلی آذررود

کمی بالاتر از سد و دریاچه لفور و در مجاورت روستای نفت‌چال،‌ به پارک جنگلی زیبایی به نام آذررود می‌رسید. در این پارک می‌توانید از امکانات رفاهی زیادی مانند آلاچیق، سرویس بهداشتی، کافه و رستوران و… استفاده کنید. اگر امکان پیاده‌روی ندارید یا کودک یا فرد مسنی همراهتان است، نگران نباشید. یکی از ویژگی‌های قابل‌توجه این پارک،‌ مسیر ماشین‌رو به داخل آن است.

آبشار ترز

آبشار زیبای ترز یکی دیگر از تماشایی‌ترین مناطق لفور است. این آبشار که در نزدیکی روستای قرآن‌تالار قرار گرفته، ۱۸ متر ارتفاع دارد و برای رسیدن به آن باید در کنار رودخانه بابل‌رود حرکت کرده و از روی یک پل چوبی قدیمی عبور کنید.  

عکاسی در جنگل لفور

اگر گذارتان به جنگل لفور و دریاچه لفور افتاد، از عکاسی در این منطقه بی‌نظیر غافل نشوید. مناظر بی‌نظیر جنگل و دریاچه لفور یکی از بهترین انتخاب‌ها برای عکاسی هستند. کلبه‌های جنگلی،‌ آبشارها و مناظر دیدنی داخل جنگل، درختان زیبا و سربه‌فلک کشیده و دریاچه‌ای رویایی در میان جنگل، همگی می‌توانند سوژه‌های فوق‌العاده‌ای برای عکاسی باشند. مطمئن باشید این عکس‌ها خاطره‌ای فراموش‌نشدنی از یک اتراق منحصربه‌فرد در طبیعت را برای شما به جای می‌گذارند.

اقامتگاه لفور

اگر اهل طبیعت‌گردی و شب ماندن در دل طبیعت هستید،‌ جنگل لفور و محوطه حاشیه سد و دریاچه لفور،‌ مناسب گذراندن یک شب هیجان‌انگیز هستند. می‌توانید با رعایت نکات ایمنی آتشی برپا کنید و به شب‌نشینی بپردازید،‌ با صدای دل‌نشین آب سد و دریاچه لفور در چادر به خواب بروید و صبح منظره زیبای طلوع را از میان درختان جنگل نظاره‌گر باشید. 

اما اگر برای اقامت در چادر آمادگی ندارید، می‌توانید یکی از خانه‌های بوم‌گردی یا کلبه‌های چوبی و کاه‌گلی در دل جنگل را انتخاب کنید. تجربه اجاره کلبه در سد لفور بسیار به‌یادماندنی و شیرین است. آن‌ها اندازه‌های متفاوتی دارند. برخی از کلبه‌ها بزرگ‌اند و شما می‌توانید همراه با خانواده یا دوستان به‌طور دسته‌جمعی و گروهی در آن‌ها اقامت داشته باشید و بعضی دیگر از این کلبه‌ها دنج و جمع‌وجور هستند. بهتر است در انتخاب محل اقامت خود، نزدیک بودن به امکانات رفاهی سد و دریاچه لفور را هم در نظر داشته باشید.

برای پیدا کردن این کلبه‌ها و خانه‌های بوم‌گردی به آگهی‌هایی که در طول مسیر می‌بینید دقت کنید و به‌طور مستقیم با مالک تماس بگیرید. از طرفی می‌توانید با یک جستجوی ساده در اینترنت، سایت‌هایی که این محل‌های اقامت را به شما معرفی می‌کنند پیدا کنید. 

کلبه‌های چوبی منطقه لفور
بوم‌گردی‌ها و کلبه‌های چوبی در اطراف دریاچه لفور میزبان شما هستند.

امکانات رفاهی سد لفور

با توجه به تعداد زیاد بازدیدکنندگان از دریاچه لفور، اطراف این سد امکانات مناسبی برای گردشگران در نظر گرفته شده است. اگر در این منطقه اتراق می‌کنید، نیازی نیست نگران امکانات رفاهی و تفریحی باشید. 

۱. رستوران

در کنار این سد رستورانی قرار دارد که انواع غذاهای خوش‌طعم در آن سرو می‌شود. این رستوران چندان قدیمی نیست اما کیفیت خوب و فضای دل‌انگیزی که دارد، آن را تبدیل به مکانی محبوب در بین گردشگران دریاچه لفور کرده است.

۲. کمپینگ

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، یکی از جذابیت‌های دریاچه لفور این است که در اطراف آن امکان کمپ زدن وجود دارد. برای کمپینگ شما امکانات مناسبی در این منطقه در نظر گرفته شده است. بنابراین می‌توانید با خیال راحت چادر بزنید و از طبیعت و حال‌وهوای بی‌نظیر دریاچه لفور لذت ببرید.

۳. قایق سواری

قایق سواری یکی از امکانات تفریحی هیجان‌انگیز دریاچه لفور است. در وسط این دریاچه جزیره‌ای قرار گرفته که عده‌ای معتقدند یک گورستان قدیمی را در دل خود جای داده است. اگر به این جزیره سر می‌زنید، می‌توانید از آرامگاه یک امامزاده هم دیدن کنید. برای رفتن به این جزیره و البته گشت‌وگذار در دریاچه، قایق‌های کوچک اجاره‌ای برای شما در نظر گرفته شده است. می‌توانید قایقی اجاره کنید،‌ گشتی در دریاچه بزنید و از جزیره هم دیدن کنید.

مسیریابی دریاچه لفور با نشان

شاید تا اینجای مطلب دستگیرتان شده باشد که منطقه لفور از جمله مناطقی است که نیاز به مسیریابی و نقشه همراه دارد. پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه از سفر خود لذت بیشتری ببرید و با خیال آسوده‌تری به کشف و تجربه در این منطقه بی‌نظیر بپردازید،‌ نقشه و مسیریاب نشان را دانلود کنید و در پیدا کردن مناطق زیبای این محل و همچنین بهترین مسیر رسیدن به آن‌ها از نشان کمک بگیرید. 

شما می‌توانید نظر کاربران دیگر در مورد زیبایی‌ها،‌ امکانات،‌ تفریحات و محل‌های اقامت را در نشان بخوانید و از تجربه آن‌ها استفاده کنید. یادتان باشد اگر شما هم به این منطقه سفر کردید،‌ تجربیات خودتان را در قسمت نظرات با ما و کاربران دیگر نشان به اشتراک بگذارید. 

سوالات متداول

دریاچه لفور کجاست؟

دریاچه لفور در سوادکوه شمالی، شیرگاه، منطقه لفور قرار دارد.

بهترین فصل سفر به دریاچه لفور چه زمانی است؟

بهار و تابستان بهترین فصل‌های سفر به دریاچه لفور هستند.

فاصله سد لفور تا تهران چقدر است؟

فاصله سد لفور تا تهران حدود ۲۳۵ کیلومتر است.

جاهای دیدنی لفور کجا هستند؟

جنگل لفور، سد و دریاچه لفور، پلنگ دره، پارک جنگلی آذررود، آبشار آهکی اسکلیم،‌ هفت آبشار،‌ دریاچه شور مست، آبشار گزو، سد سنبل رود و… از جاهای دیدنی لفور هستند.

آخرین مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + چهار =