info
عکس عمارت موسی خانی
category

عمارت موسی خانی شهر بابک

مکان تاریخی

درباره‌ی عمارت موسی خانی

عمارت موسی خانی از بناهای تاریخی زمان قاجاریه، در شهر بابک از شهرهای استان کرمان واقع است. تاریخ احداث این بنا ۱۲۶۵-۱۲۷۰ هجری قمری و مساحت آن ۷۵۰۰ متر مربع (۲۳۰۰متر مربع زیر بنا، ۵۲۰۰ متر مربع باغ عمارت)می باشد.
پس از حاج محمد علی ملقب به "حاج آقا" فرزندش در شهر بابک به حکومت رسید. دوران حکومت او هم زمان با سلطنت محمد شاه و ناصرالدین شاه قاجار بود و موقوفات بسیاری داشته‌است. وی نزدیک ۳۰ سال حکومت کرد و عمارت بزرگی ساخت که به "عمارت موسی خان" معروف است و امروزه سازمان میراث فرهنگی از آن محافظت می‌کند. بنای باعظمت عمارت موسی خانی از جمله بناهای دوران قاجار است که توسط موسی‌خان پسر شیخ‌الله ساخته شده‌است. بنای زیبای موسی‌خانی تزیینات آن به صورت گچبری و سیم در بخش‌های مختلف نمای ساختمان اجرا شده‌اند. مصالح به کار رفته در بنا خشت خام و گل رس، کاه، آهک، گچ، سنگ، چوب و شیشه است. نوع چوب‌های به کار رفته در درها و پنجره‌ها و ارسی‌ها چوب گردو و تمامی ستون‌ها و حایل‌ها از چوب درخت توت است .
بنا در دو طبقه و در سه ضلع اصلی ساخته شده‌است:

ضلع شمالی: (زمستانی) که به صورت دوبلکس ساخته شده، دارای یک بادگیر دوقلو بوده که برای استفاده در بهار کاربرد داشته‌است، بادگیرها در زمان فرج الله خان (نوه موسی خان) به برج نگهبانی تبدیل گشته‌اند و این قسمت در حال حاضر به عنوان موزه مردم‌شناسی استفاده می‌شود.
ضلع غربی: (تابستانی) کاربرد این ضلع در تابستان بوده‌است.در این ضلع یک بادگیر بزرگ و بلند قرار دارد که تاج آن در سیل سال ۱۳۶۵ خورشیدی تخریب گشته است.
ضلع جنوبی: (بهار نشین) تمامی اتاق‌ها و ایوان اصلی آن به باغ بزرگ عمارت و حیات داخلی آن مشرف می‌باشد.طرف جنوبی ضلع بهارنشین که رو به باغ عمارت است از دو ایوان دو طبقه به صورت متقارن و یک ایوان اصلی در وسط تشکیل شده‌است.در تقاطع ضلع شمالی و غربی، انبار غله وجود دارد، که به خاطر نوع طراحی خاص آن همیشه دمایی کمتر از بقیه قسمت‌های عمارت دارد. در تقاطع ضلع جنوبی و غربی برج اصلی عمارت است که بر رودخانه و قسمت غرب و جنوب بنا اشراف کامل دارد.
این بنا در سال‌های ۱۳۷۱ -۱۳۷۳ مورد بازسازی قرار گرفته‌است و مجدداً در سال ۱۳۹۷ تحت مرمت قرار گرفته‌است.این بنا در تاریخ ۱۳۸۱/۱۱/۱۲ به شماره ۷۲۸۱ ثبت ملی شده‌است.
منبع: ویکی‌پدیا

عمارت موسی خانی (مکان تاریخی) در شهر بابک و بلوار شهید بهشتی جنوبی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی موزه مردم شناسی و همچنین پیتزا هات ، نانوایی عمارت (کهکشان)، نمایندگی افق کوروش، مواد غذایی جنت و لوازم خانگی وکادویی نگین قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.


نظرات کاربران در مورد عمارت موسی خانی

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    سیدمهدی
    یکشنبه 08 بهمن ماه 1402

    بنای عظيم عمارت موسي خاني از جمله بناهای دوران قاجار است که توسط موسي خان پسر شيخ الملک ساخته شده است. بنای عمارت موسي خاني از جمله ابنيه مسکوني اعياني و حاکم نشين شهربابک است که از 2 بخش اندروني و بيروني تشکيل شده است. اين بنا دارای 7000 متر مربع زير بنا و 60 اطاق کوچک و بزرگ است. ورود به اندروني اين بنا از جبهه جنوبي امکان پذير است. بدين نحو که در پشت سر در، هشتي تقسيم واقع شده است که با 90 درجه زاويه و گذشتن از داالني طوالني به حياط خانه راه مي يابيم . در ضلع شمالي حياط مرکزی، ايوان در محور و باريکه ها و سه دری ها در طرفين آن به صورت قرينه واقع شده اند. در ضلع جنوبي بنا با توجه به موقعيت زمين صرفا طاقنما هايي ايجاد شده است. در اضالع شرقي و غربي نيز در محور پنج دری و در طرفين آن راهرو ها و سده دری به صورت قرينه قرار دارند. برج مدور آجری نيز در گوشه شمال غربي فضای اندروني قرار دارد که بخش فوقاني آن دارای تزئينات کنگره ای است. شايد بتوان يکي از دلايل اهميت بنای زيبای عمارت موسي خاني را، تزئينات زيبای آن دانست که به صورت تزئينات گچ بری و سيم گل در بخش های مختلف نمای ساختمان اجرا شده است. مهمترين تزئينات گچبری اجرا شده در اين بنا عبارتند از نقوش حيواني (کبوتر), نقوش گياهي (سرو، گل و بوته) و نقوش هندسي (شمشه، قاب بندی)

    6
  • avatar
    کاربر حذف شده
    چهارشنبه 27 اردیبهشت ماه 1402

    سلام عمارت موسی خانی یا خانه ی موسی خانی یکی از مکانهای تاریــخی و جاذبه های گردشگری شهر زیبا و تاریخی شهــربابــک میباشد از زیبــایی های این عمارت تاریخی میتوان به معماری شگفت انگیز ان اشــاره کرد که نمونه کاملی از معماری سنتی ایــرانی میــباشد و حاصل تلاش و زحمت معماران زحمتکش ایرانی در حدود دوره صفویه میباشد بله ساخت این عمارت زیبا و با شکوه به دوره ی صفویه بر میگـــردد و یکی از جاهایی بوده که شاهان صفوی خیلی به آن علاقه داشته اند و در کتب تاریخی ایـــران هم به این بنای بی نقص اشاراتی شده است،،

    6
  • avatar
    shokri
    یکشنبه 01 فروردین ماه 1400

    عمارت موسی خانی از مکان های تاریخی و زیبایی می باشد که از معماری زیبایی برخوردار است و رفتن به آن مکان خالی از لطف نمی باشد

    4
  • avatar
    Erfun.k
    چهارشنبه 11 فروردین ماه 1400

    یکی از مکان های دیدنی جالب شهربابک

    2
  • avatar
    الهامی
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    خونه ی جالبیه معماری ایرانی سنتی زیبایی داره

    2
  • avatar
    شیروانی پور فیل آبادی
    جمعه 08 بهمن ماه 1400

    عمارت موسی‌خانی شهر بابک دارای مساحتی معادل 7500 متر مربعی می‌باشد که 2300 آن زیر بنا و 5200 متر آن شامل باغ عمارت است. عمارت ذکر شده نمونه بارز معماری سنتی و هنر و ذوق معمار ایرانی می‌باشد. تزئینات منحصر به فرد سیم و سکه در بخش‌های مختلف نمای بنا آن را به یکی از زیباترین عمارت‌های ایرانی تبدیل کرده است. بخش دوم عمارت موسی خانی شهربابک را باغی تشکیل می‌دهد که دارای دیوارهایی هشت متری است. حیاط آن نیز با آجر مفروش شده و حوضی با رنگ‌بندی چشم نواز در آن قرار دارد. بنا در سال 1371- 1373 بازسازی شد و همچنین در تاریخ 12/ 11/ 1381 در فهرست آثار ملی به ثبت ر عمارت در دو طبقه ساخته شده و دارای سه ضلع شمالی، جنوبی و غربی می‌باشد. اتاق‌های اصلی دارای ابعاد 4 در 7 متر، در دو طبقه هستند. در هر جهت شمالی، جنوبی و غربی، 5 اتاق ساخته شده است. تمامی بخش‌های عمارت در مجموع دارای 60 اتاق کوچک و بزرگ می‌باشند. دو طبقه عمارت موسی‌خانی دارای جلوه چهار فصل هستند. در بخش شمالی و زمستانه‌ی شاه نشین اتاق پنج دری قرار دارد. در بخش جنوبی و تابستانه‌ی آن نیز اتاق‌های سه دری ساخته شده است. ورود به بخش اندرونی از جبهه جنوب شرقی امکان‌پذیر می‌باشد. به بیان دیگر می‌توان این گونه اظهار داشت که در پشت سر در هشتی بخش اندرونی قرار دارد. بدین ترتیب به راحتی می‌توان به انبار غله، بادگیر و قسمت‌های دیگر دسترسی داشت. مهم‌ترین تزئیناتی که برای ساخت خانه از آن بهره گرفته‌اند شامل نقوش حیوانی کبوتر، نقوش گیاهی سرو کوهی، گل و بوته و همچنین نقوش هندسی شمسه و قاب‌بندی است. برای ساخت عمارت از مصالح مختلفی از قبیل خشت خام، گل رس، کاه، آهک، گچ، سنگ، چوب و شیشه استفاده شده است. جالب است بدانید که نوع چوب‌های بکار رفته در پنجره‌ها و ستون‌ها با یکدیگر متفاوت می‌باشد. در ساخت در، پنجره و ارسی‌ها از چوب گردو و برای ساخت ستون‌ها و حایل‌ها از چوب درخت توت استفاده شده است

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 12 فروردین ماه 1403

    عمارتی از دوران بابک...

  • avatar
    کاربر نشان
    سه شنبه 24 مرداد ماه 1402

    خیلی عالی بود


آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط کاربر نشان (شهریار سطح ۴ نشان) در تاریخ پنجشنبه 13 اردیبهشت ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی عمارت موسی خانی اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

آخرین بروزرسانی: پنجشنبه 13 اردیبهشت ماه 1403
کاربر گرامی،
اطلاعات درج‌شده در مورد عمارت موسی خانی در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه عمارت موسی خانی ندارد.
location استان کرمان، شهر بابک، شریعتی، بلوار شهید بهشتی جنوبی، بین شهید بهشتی 15 و 17
clock - مشاهده ساعات کاری

ساعت کاری عمارت موسی خانی

شنبه 07:45 تا 20:00
یک‌شنبه 07:45 تا 20:00
دوشنبه 07:45 تا 20:00
سه‌شنبه 07:45 تا 20:00
چهارشنبه 07:45 تا 20:00
پنج‌شنبه 07:45 تا 20:00
جمعه 07:45 تا 20:00
ثبت نظر و تصویر
neshan logo