مکان تاریخی - امروز بسته است
ساعت کاری: امروز بسته است
آرامگاه استر و مردخای مکانی ارزشمند و تاریخی بقعهای یهودی است که در مرکز شهر همدان
این مکان خیلی ناشناخته مونده احتمالا خیلیا نشنیدن راجع بهش
جای تاریخی خوبی است
تایم محدودی برای بازدید داره. مکان تاریخی و مذهبی جالبی هست و میتونه به یک مکان توریستی آبرومند تبدیل بشه
آرامگاه استر و مردخوای (به عبری: קבר אסתר ומרדכי) بقعهای یهودی است که در مرکز شهر همدان، ابتدای خیابان دکتر شریعتی قرار دارد. بنا بر سنت یهودی ایرانی، این بقعه مدفن اِستِر و مُردُخای است. این سنت مورد پشتیبانی یهودیان خارج از ایران قرار ندارد و در هیچیک از تلمودهای بابلی یا اورشلیمی ظاهر نشدهاست. اولین منبع یهودی در خصوص این بقعهها بنیامین تطیلی است که در سال ۱۰۶۷ میلادی از همدان بازدید کرد. به گفته او، در همدان که اِستِر و مُردُخای در آن در برابر یک کنیسه دفن شده بودند ۵۰۰۰۰ یهودی زندگی میکردند. شاهین نخستین منبع سنت یهودی ایرانی، رویاهای اِستِر و مُردُخای و رفتنشان به همدان که در آنجا درون کنیسه ابتدا مُردُخای و سپس یک ساعت بعد اِستِر درگذشتند را روایت میکند. این بقعه جزء مهمترین زیارتگاههای یهودیان ایران و جهان است. این مقبره جزء آثار میراث فرهنگی ایران ثبت شدهاست. وجود این زیارتگاه، عامل مهمی در شکلگیری و تداوم حضور جامعه یهودی در همدان بودهاست. محل مشهور به قبر «اِستِر» گور ملکه «سوسن»(Suzan) است که محله یهودینشین همدان است. در دربار شاه اخشورش (به روایتی خشایارشا)، پادشاه هخامنشی که بر ۱۲۷ استان فرمان میراند، مهمانی برگزار شد و شاه در حالت مستی ،ملکه وشتی را فراخواند در میهمانی حاضر شود و زیبایی خود را به میهمانان نشان دهد. از آنجا که زنان ایرانی به عفت شهره بوده و برای آن بسیار اهمیت قائلاند ملکه از این کار سر باز زد، و شاه با مشاوره مردخای، تصمیم گرفت که او را عزل کند و بکشد و شخص دیگری را جای او بنشاند. در جستجو برای یافتن دختری بجای ملکه، دختران زیباروی باکره به قصر برای گلچین شدن آورده شدند. یکی از این دختران، هدسه، یا همان استر، دختر یتیم از نسل تبعیدشدگان یهودیّه که به عنوان ملکه برگزیده شد. طبق آموزش پسرعمویش (مردخای) او هیچ سخنی از تبارش نگفت. در این داستان ذکر میشود که مردخای توطئهای را که دو تن از خواجه سرایان ضد شاه ترتیب داده بودهاند کشف میکند و همین موضوع بعدها باعث ترفیع وی به مشاور شاه میشود و بعدها انها یک جوان به اسم مهدی در ۲۴ اردیبهشت قربانی کردن . بر بالای دیوار مقبره نیز، کتیبهای به زبان عبری و به صورت برجسته گچ بری شدهاست. خطوط عبری روی صندوق استر، و گچ بریهای برجسته، متعلق به قرون هشتم و نهم هجری میباشند. در مورد هویت مدفونین این بقعه، تاکنون نظرات متفاوتی داده شدهاست، اما روایت مشهورتر، که با روایت مورخین یونانی و روایت تورات در مورد سرگذشت استر و مردخای تطبیق دارد، به شرح زیر است. خشایارشا با دختری از یهود به نام استر، که خواهرزاده یکی از درباریان یعنی مردخای بود، ازدواج کرد (دختر عموی او استر نام داشت). به این ترتیب یهودیان در دربار خشایارشاه نفوذ زیادی پیدا کردند. در این بین، شخصی به نامهامان که او نیز از درباریان با نفوذ و پرقدرت بود، نسبت به نفوذ روزافزون یهودیان بیمناک بود و از این رو فرمان قتل مردخای را از خشایارشا گرفت. اما مردخای به وسیله استر همسر خشایارشا، درخواست پس گرفت و ابطال دستور را کردند. اما پادشاه ایران حکم خود را غیرقابل ابطال دانست؛ و گفت که برگشت دادنی نیست. و به جای آن حکم جدیدی صادر کردند که براساس آن دفاع از جان که تا آن زمان بر اساس حکم قبلی پادشاه غیرقانونی قلم داد میشد اکنون قانونی بود. بدین ترتیب خشایارشا به یهودیانی که در هر شهری بودند، اجازه داد که جمع شوند و از جان خود دفاع نمایند.
داخل مقبره مرد یهودی که اونجا بود نذاشت ببینیم و فقط از بیرون دیدیم البته با توجه به داستانی که از گذشته ازشون نقل میشه زیادم از اینکه ندیدم ناراحت نشدم
افتضاح. به هیچ وجه نرید، از ما ۳۰۰ هزار تومن پول گرفت برای چند دقیقه بازدید!!! پیرمرد یهودی که اونجاست فقط واسه سر کیسه کردن مردم نشسته! اول میگه بنا برای بازدید نیست ولی حالا چون شمایید استثنا" بفرمایید. بعد در رو براتون باز میکنه و جوری رفتار میکنه که انگار وارد چه جای عظیمی شدید (کلا دو تا قبره که تو واقعی بودنشون هم شکه). بعد چهار تا جمله از استر میگه که معلوم میشه استر اصلا زن خشایارشاه نبوده و پرستویی بوده برای رسیدن به اهدافش! آخرش هم میگه غیر از قیمت بلیط باید به اونجا کمک کنید و میره از مغازه روبرو کارتتون رو میکشه! یه دزدی تو روز روشن!! من تازه کامنت های بقیه تو گوگول و لست سکند خوندم و متوجه شدم این مردک با همه این کار رو میکنه!
دقیقاً تائید میکنم البته ما فقط 50تومن دادیم جا بلیط و کمک بچه طهرون باخت نمیده
تا اطلاع ثانوی بسته است
این بقعه جزء مهمترین زیارتگاههای یهودیان ایران و جهان است. این مقبره جزء آثار میراث فرهنگی ایران ثبت شدهاست. وجود این زیارتگاه، عامل مهمی در شکلگیری و تداوم حضور جامعه یهودی در همدان بودهاست. محل مشهور به قبر «اِستِر» گور ملکه «سوسن»(Suzan) است که محله یهودینشین همدان است
از افتخارات ایران در تاریخ این بوده است که پیروان ادیان همگی در کنار هم و در آسایش و صلح در آن زیستهاند. شهر باستانی همدان نیز از مراکز کهن سکونت جامعه کوچک یهودیان در ایران بوده و آرامگاه ملکه استر همسر خشایار و دایی او مردخای در این شهر از مکانهای بسیار محترم نزد کلیمیان جهان است.
این همه راه رفتیم گفتند شش ماهه تعطیل است.
تماس گرفتم گفتن کلا تعطیل هستن تا معلوم نیست !!!
شخصیت های استر و مردخای در نزد کلیمیان یهود دارای ارزش بسیار زیادی هستند به طوری که از آنها به عنوان نجات دهندگان پیامبران یهودی از مرگ هم یاد می شود. استر دختر ابی حایل، ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در سرزمین پارس متولد شده بود. این دختر در دوران کودکی مادر و پدرش را از دست داده و بعد از آن در کنار دایی خود با نام مردخای زندگی می کرد. سیمای زیبا و نجابت این دختر در کنار فراز و فرود روزگار، باعث شد تا استر به عنوان ملکه وارد دربار خشایار شاه شود. خشایار شاه یک وزیر حیلهگر به نام هامان داشت که با فریب پادشاه به دلیل ترس از نفوذ و قدرت بیشتر یهودیان در دربار، توانسته بود حکم اعدام و اخراج قوم یهود را بگیرد. اصلی ترین دلیل محبوبیت استر و مردخای شجاعت این دو شخص در جلوگیری از وقوع این اتفاق بود. آنها توانستند با استفاده از جایگاه مناسبشان در دربار، جلوی عملی شدن این حکم را بگیرند. روزی که دستور منع اجرای این حکم صادر شد برای یهودیان بسیار با ارزش بوده و به عید پوریم مشهور است که در قسمت های بعدی بیشتر درباره آن توضیح می دهیم. همین اتفاق بیشترین تاثیر را در محبوبیت آرامگاه استر و مردخای دارد. البته یک روایت عجیب دیگر هم در مورد استر و مردخای وجود دارد؛ با افزایش نفوذ ملکه استر در دربار خشایار شاه، بعدها وزیر هامان و تعداد زیادی از ایرانیان در روزی معادل با ۱۳ فروردین کشته شده و از دربار اخراج شدند. یکی از دلایل فرهنگ خارج شدن از خانه و پناه بردن به طبیعت هم در این روز به این ماجرا بر می گردد! اگر بیشتر به بنای چهارگوش آرامگاه استر و مردخای دقت کنید، بیشترین اجزای تشکیل دهنده این بنا از سنگ و آجر می باشد. سبک معماری استفاده شده در بنای این زیارتگاه، معماری اسلامی متعلق به قرن هفتم هجری است و توسط ارغنون شاه ساخته شده است. در ورودی درب اصلی این زیارتگاه، یک در کوچک ساخته شده از سنگ وجود دارد که به وسیله کلون باز و بسته شده و می توانید وارد قسمت اصلی آرامگاه شوید. دقیقا در قسمت وسط بنای چهارگوش اصلی این زیارتگاه، دو مقبره را می بینید که متعلق به استر و مردخای است. تابوت این دو مقبره، صندوق هایی ارزشمند هستند که متن روی آنها با زبان عبری حک شده است. در آرامگاه استر و مردخای همدان، یک جلد از کتاب تورات هم وجود داشت که بر روی پوست آهو نوشته شده بود. این کتاب هم اکنون در موزه سازمان فرهنگی هنری همدان نگهداری می شود.
استر و مردخای عامل قتل عام هزاران ایرانی در روز عید پریم است. و آن بانوی بانجابت استر نبود ،بلکه ملکه ایرانی خشایارشا بود که بدلیل نجابت و اصالت و پاکدامنی و تحریک مردخای مورد خشم خشایار واقع شد . نظر شما ،نظر یهودیان ایرانی ستیز است.
این بنا شامل مدخل ورودی، دهلیز و مقبره، ایوان و شاه نشین است. دو قبر استر و مردخای در مرکز این بنا وجود دارد که با دو صندوق چوبی منبت کاری نفیس و قدیمی پوشیده شده. بالای مقبره کتیبه ای به خط عبری و به صورت برجسته و گچبری شده دیده میشه. خشایارشا با دختری به نام استر از قوم یهود ازدواج کرد و این پیوند دلیل حضور یهودیان در دربار شد. هامان یکی از درباریان بانفوذ بود که به حضور یهودیان حساس شده بود و دستور قتل یهودیان را از خشاریارشا گرفت. مردخای به کمک استر توانست فرمان شاه را پس بگیرد و مانع قتل یهودیان شود. مردخای، دایی استر بود که بعد از مرگ پدر و مادر استر سرپرستی او را برعهده گرفته بود. این مکان از یک طرف برای قوم یهود زیارتی و قابل احترام است و از طرف دیگر به عنوان یک اثر تاریخی با ارزش محسوب میشه.
آرامگاه اِستر و مُردخای (مکان تاریخی) در محله حمام قلعه همدان و خیابان استر واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بازار سنتی همدان، سایت موزه میدان امام و مرکز خرید شهرآرا و همچنین رستوران و موزه مردم شناسی حمام قلعه، پاساژ قائم، سینما فلسطین، فروشگاه شادینو (تم تولد) و کتاب فروشی جهان دانش قرار گرفته است.