info
عکس ارگ کلاه فرنگی بیرجندعکس ارگ کلاه فرنگی بیرجندعکس ارگ کلاه فرنگی بیرجندعکس ارگ کلاه فرنگی بیرجند
category

ارگ کلاه فرنگی بیرجند محله چهاردرخت، بیرجند

مکان تاریخی

درباره‌ی ارگ کلاه فرنگی بیرجند

ارگ کلاه فرنگی یکی از آثار تاریخی شهر بیرجند است. این بنا در دوره قاجار و بین سال‌های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شده‌است و در حال حاضر این ارگ در محل فرمانداری بخش بیرجند واقع است. این ساختمان که در گذشته به نام‌های دیگری همچون ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز خوانده می‌شد؛ صرف نظر از فرم زیگوراتی آن در بخش هم کف کاملترین نقشه و فضاسازی را دارا می‌باشد و قسمت ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ایجاد شده‌است که با چندین قوس طاق‌های زیبایی را در بنا به وجود آورده‌است.این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این ارگ که منسوب به امیر حسن خان شیبانی است و متعلق به امیر علم خزیمه بوده که وی آن را به فرمانداری بیرجند اهدا نمود.
سازمان میراث فرهنگی این بنا را به عنوان یک ساختمان قدیمی و ارزشمند به ثبت رسانده‌است. این ارگ به شکل شش ضلعی و در رأس به شکل مخروط و به رنگ سفید می‌باشد و مصالح این ساختمان از گل، آجر، آهک و ساروچ است.این اثر تاریخی که زمانی مقر حکومتی بود از یادگارهای اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار می‌باشد. عمارت ارگ صرف نظر از فرم ویژه «زیگوارتی» و «شش اشکوبه» از چند بخش مهم تشکیل شده‌است.
بخش هم کف بنا با داشتن کاملترین نقشه و فضاسازی، جایگاه ویژه‌ای در این بنا دارد. فضای ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ساخته شده و با چند قوس زیبا و چشمگیر طاق‌هایی را در آن به وجود آورده‌است. مجموع فضاهای به وجود آمده در طبقه هم کف، علاوه بر دارا بودن تزیینات و فنون تزیینی گوناگون به گونه‌ای طراحی شده که فضاهای مختلف مانند هشتی، گنبدی‌ها و اتاق‌ها به وسیله دالان‌های ارتباطی با هم مرتبط می‌باشند.
حوضخانه بنا نیز مرکزیتی را در طبقه هم‌کف به وجود آورده به‌طوری‌که ورودی‌های مختلفی از فضای پیرامون حوضخانه به این محل گشوده می‌شوند. محوطه حوضخانه یک متر از کف اصلی بنا پایین‌تر است و به صورت هشت ضلعی طراحی و ساخته شده‌است. فضای پیرامون این مکان دارای طاق‌نماهای تزیینی با مقرنس‌های زیبا می‌باشد به تعداد طاق نماها، سکوهای کوتاهی در بخش تحتانی آن تعبیه شده‌است. روشنایی فضای حوضخانه از طریق گنبدی کلاه فرنگی و توسط پنجره‌های نورگیر تأمین می‌شود. آب‌نمای زیبایی نیز با فرم مخصوص علاوه بر تهویه حوضخانه، هوای مطبوعی را در این مکان به وجود می‌آورد. از جمله تزیینات به کار رفته در فضای حوضخانه، مقرنس، رسمی‌بندی، کاربندی‌های لانه زنبوری و تزیینات گلدانی است.
طبقه اول بنا که به صورت هشت ضلعی بر روی طبقه هم کف ساخته شده، دارای فضای کمتری است و چند اطاقک در آن ساخته شده‌است. همچنین سه طبقه دیگر بنا به صورت نمادی ساخته شده و صرفاً به دلیل فرم‌پذیری بنا می‌باشد.
این بنا در خیابان مطهری بیرجند واقع شده‌است.
منبع: ویکی‌پدیا

ارگ کلاه فرنگی بیرجند (مکان تاریخی) در محله چهاردرخت بیرجند و خیابان مطهری ۱۴/۲ واقع شده است. این مکان یکی از یازده مکان تاریخی در محله چهاردرخت بیرجند می‌باشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان امام رضا و موزه میراث پهلوانی و همچنین آرایش شهیاد(مرکزتعمیرو تیزکردن تیغه ماشین اصلاح )، دارالقرآن صاحب الزمان (عج)، شرکت برق صنعتی و کشاورزی ظفرنیرو، اداره صنعت و معدن و تجارت خراسان جنوبی و زیبایی آنسه قرار گرفته است.



نظرات کاربران در مورد ارگ کلاه فرنگی بیرجند

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    چهارشنبه 17 خرداد ماه 1402

    شهرستان بیرجند از جمله سرزمین‌های تاریخی در کشور است که احتمالا در اواخر پادشاهی ساسانی و به همت زرتشتیان اهل یزد و کرمان، به‌عنوان محلی برای اسکان و استراحت افرادی که قصد عبور از کویر به سمت شمال خراسان و ماوراءالنهر را داشته‌اند، ایجاد شده است. با توجه به قدمت و تاریخ غنی این شهرستان، آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری ارزشمندی در این سرزمین برجای مانده است که «ارگ کلاه ‌فرنگی»، یکی از آن‌ها است. «ارگ حسام‌الدوله»، «قصر بی‌بی عروس» و «ارگ سرکار»، از دیگر نام‌هایی است که این اثر تاریخی و ملی کشور به آن شهرت یافته است.کلاه فرنگی یا کوشک، درواقع نوعی از معماری سلطنتی است که اغلب در قاره‌ کهن و در کشورهایی همچون ایران، امپراطوری عثمانی و همچنین شبه قاره‌ هند، طرفداران بسیاری داشته و نمونه‌های متعددی از آن‌ها در طول تاریخ ساخته شده و برجای مانده است. بناهایی که در مرکز باغ یا در وسط تفریحگاه‌ها به صورت‌های مختلفی از جمله ساده یا تزئینی احداث می‌شد.«ارگ کلاه فرنگی» که در کنار دیگر جاهای دیدنی بیرجند همچون «مدرسه‌ شوکتیه»، «باغ اکبریه»، «قلعه بیرجند» و «ارگ بهارستان» دارای ارزش تاریخی و فرهنگی است، در دوران حکومت قاجاریان و در سال‌های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری در شهرستان بیرجند احداث شده است. عمارتی که گفته می‌شود طراح و سازندگان، آن را با کاربری مقر حکومتی و به مساحت تقریبی ۷۰۰ متر مربع احداث کرده است.

    12
  • avatar
    ⁦ಠ⁠‿⁠ಠ⁩
    سه شنبه 23 اسفند ماه 1401

    ارگ کلاه فرنگی یکی از آثار تاریخی شهر بیرجند است. این بنا در دوره قاجار و بین سال‌های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شده‌است و در حال حاضر این ارگ در محل فرمانداری بخش بیرجند واقع است. این ساختمان که در گذشته به نام‌های دیگری همچون ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز خوانده می‌شد؛ صرف نظر از فرم زیگوراتی آن در بخش هم کف کاملترین نقشه و فضاسازی را دارا می‌باشد و قسمت ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ایجاد شده‌است که با چندین قوس طاق‌های زیبایی را در بنا به وجود آورده‌است.این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این ارگ که منسوب به امیر حسن خان شیبانی است و متعلق به امیر علم خزیمه بوده که وی آن را به فرمانداری بیرجند اهدا نمود. سازمان میراث فرهنگی این بنا را به عنوان یک ساختمان قدیمی و ارزشمند به ثبت رسانده‌است. این ارگ به شکل شش ضلعی و در رأس به شکل مخروط و به رنگ سفید می‌باشد و مصالح این ساختمان از گل، آجر، آهک و ساروچ است.این اثر تاریخی که زمانی مقر حکومتی بود از یادگارهای اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار می‌باشد. عمارت ارگ صرف نظر از فرم ویژه «زیگوارتی» و «شش اشکوبه» از چند بخش مهم تشکیل شده‌است.بخش هم کف بنا با داشتن کاملترین نقشه و فضاسازی، جایگاه ویژه‌ای در این بنا دارد. فضای ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ساخته شده و با چند قوس زیبا و چشمگیر طاق‌هایی را در آن به وجود آورده‌است. مجموع فضاهای به وجود آمده در طبقه هم کف، علاوه بر دارا بودن تزیینات و فنون تزیینی گوناگون به گونه‌ای طراحی شده که فضاهای مختلف مانند هشتی، گنبدی‌ها و اتاق‌ها به وسیله دالان‌های ارتباطی با هم مرتبط می‌باشند. حوضخانه بنا نیز مرکزیتی را در طبقه هم‌کف به وجود آورده به‌طوری‌که ورودی‌های مختلفی از فضای پیرامون حوضخانه به این محل گشوده می‌شوند. محوطه حوضخانه یک متر از کف اصلی بنا پایین‌تر است و به صورت هشت ضلعی طراحی و ساخته شده‌است. فضای پیرامون این مکان دارای طاق‌نماهای تزیینی با مقرنس‌های زیبا می‌باشد به تعداد طاق نماها، سکوهای کوتاهی در بخش تحتانی آن تعبیه شده‌است. روشنایی فضای حوضخانه از طریق گنبدی کلاه فرنگی و توسط پنجره‌های نورگیر تأمین می‌شود. آب‌نمای زیبایی نیز با فرم مخصوص علاوه بر تهویه حوضخانه، هوای مطبوعی را در این مکان به وجود می‌آورد. از جمله تزیینات به کار رفته در فضای حوضخانه، مقرنس، رسمی‌بندی، کاربندی‌های لانه زنبوری و تزیینات گلدانی است.

    6
  • avatar
    پارسا نشان
    سه شنبه 18 بهمن ماه 1401

    «ارگ کلاه فرنگی» که در کنار دیگر جاهای دیدنی بیرجند همچون «مدرسه‌ شوکتیه»، «باغ اکبریه»، «قلعه بیرجند» و «ارگ بهارستان» دارای ارزش تاریخی و فرهنگی است، در دوران حکومت قاجاریان و در سال‌های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری در شهرستان بیرجند احداث شده است. عمارتی که گفته می‌شود طراح و سازندگان، آن را با کاربری مقر حکومتی و به مساحت تقریبی ۷۰۰ متر مربع احداث کرده است.این در حالی است که در عصر حاضر، این اثر تاریخی به عنوان ساختمان استانداری استان خراسان جنوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سازندگان این میراث ملی، آن را به فرم زیگوراتی یا شکل پله پله‌ای، در شش طبقه، با معماری زیبا و قابل توجهی ساخته‌‌اند و اکنون به همت سازمان میراث فرهنگی کشور، همچون عمارتی کهن و ارزشمند به ثبت ملی رسیده است. این بنا که در ابتدا با پلان شش ضلعی ساخته شده و در آخرین طبقه که راس عمارت را تشکیل می‌دهد به شکل مخروطی تبدیل شده و نمایی زیبا و باشکوه را ایجاد کرده است.محققان، این ارگ را به «امیر حسن خان شیبانی»، نسبت داده‌اند؛ عمارتی که تا اوایل دوران حکومت قاجار، همچنان به عنوان مقر حکومتی مورد استفاده قرار می‌گرفت و توسط مالک آن «امیر علم خزیمه»، در سال ۱۳۵۶ به فرمانداری بیرجند اهدا شد. امروزه سازمان میراث فرهنگی کشور نیز این بنای تاریخی و کهن را ارج نهاده و آن را در زمره‌ بناهای تاریخی مهم و جاهای دیدنی استان خراسان جنوبی قرار داده و با شماره‌ ۱۸۸۰ به ثبت ملی رسانده است. معمار و طراح ارگ بیرجند، آن را به شکل شش ضلعی و در راس آن را به‌صورت یک مخروط و سفید رنگ ساخته است که در نگاه نخست، توجه تماشاگران و کارشناسان معماری را به‌واسطه‌ زیبایی و طراحی جالب و قابل توجه‌ای که دارد، به خود جلب می‌سازد. عمده مصالح استفاده شده در ساخت ارگ بیرجند،گل، آجر، ساروچ و آهک است و ضمن داشتن شکل زیگوراتی و شش اشکوبه که خاص و منحصربه‌فرد جلوه می‌کند، متشکل از چند بخش اصلی و فرعی است. هم‌کف، فضای ورودی، هشتی، گنبدی‌ها، چندین اتاق، دالان‌های مختلف، فضای حوضخانه، فضای اطراف حوضخانه و طبقه‌ اول، از جمله قسمت‌هایی است که در این ارگ قدیمی طراحی و ساخته شده است.

    5
  • avatar
    کاربر نشان
    پنجشنبه 09 فروردین ماه 1403

    قشنگ بود . فقط لازم هست بیشتر به فضای سبزی برسن

    3
  • avatar
    Behrad
    شنبه 05 فروردین ماه 1402

    ارزش دیدن اگه نزدیک هستید

    3
  • avatar
    کاربر نشان
    جمعه 12 فروردین ماه 1401

    خیلی معماری قشنگی داشت خیلی آرامش داشت امیدوارم زود تر مرمت طبقه های بالا تموم بشه

    3
  • avatar
    کاربر نشان
    جمعه 11 فروردین ماه 1402

    اصلا خاص زیاد دیدنی نیست یه ساختمون با یه معماری همین چیز زیادی نیست اینقدر بزرگش کردن

    3
  • avatar
    مَشدی
    سه شنبه 28 فروردین ماه 1403

    متاسفانه چون در محوطه اداری فرمانداری بیرجند واقع شده، بازدید از آن همیشگی و راحت نیست و لذا زیاد روی بازدید ازش حساب نکنید.

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 06 فروردین ماه 1402

    ارگ زیباو جذابی بود توصیه میکنم تشریف ببرید

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    جمعه 29 بهمن ماه 1400

    عمارت کلاه فرنگی بیرجند یکی از زیباترین عمارتهای کلاه فرنگی مربوط به دوره قاجار است

    2
  • avatar
    Dr. Who
    شنبه 20 آبان ماه 1402

    کلاه فرنگی یا کوشک، درواقع نوعی از معماری سلطنتی است که اغلب در قاره‌ کهن و در کشورهایی همچون ایران، امپراطوری عثمانی و همچنین شبه قاره‌ هند، طرفداران بسیاری داشته و نمونه‌های متعددی از آن‌ها در طول تاریخ ساخته شده و برجای مانده است. بناهایی که در مرکز باغ یا در وسط تفریحگاه‌ها به صورت‌های مختلفی از جمله ساده یا تزئینی احداث می‌شد.محققان، این ارگ را به «امیر حسن خان شیبانی»، نسبت داده‌اند؛ عمارتی که تا اوایل دوران حکومت قاجار، همچنان به عنوان مقر حکومتی مورد استفاده قرار می‌گرفت و توسط مالک آن «امیر علم خزیمه»، در سال ۱۳۵۶ به فرمانداری بیرجند اهدا شد. امروزه سازمان میراث فرهنگی کشور نیز این بنای تاریخی و کهن را ارج نهاده و آن را در زمره‌ بناهای تاریخی مهم و جاهای دیدنی استان خراسان جنوبی قرار داده و با شماره‌ ۱۸۸۰ به ثبت ملی رسانده است. معمار و طراح ارگ بیرجند، آن را به شکل شش ضلعی و در راس آن را به‌صورت یک مخروط و سفید رنگ ساخته است که در نگاه نخست، توجه تماشاگران و کارشناسان معماری را به‌واسطه‌ زیبایی و طراحی جالب و قابل توجه‌ای که دارد، به خود جلب می‌سازد. عمده مصالح استفاده شده در ساخت ارگ بیرجند،گل، آجر، ساروچ و آهک است و ضمن داشتن شکل زیگوراتی و شش اشکوبه که خاص و منحصربه‌فرد جلوه می‌کند، متشکل از چند بخش اصلی و فرعی است. هم‌کف، فضای ورودی، هشتی، گنبدی‌ها، چندین اتاق، دالان‌های مختلف، فضای حوضخانه، فضای اطراف حوضخانه و طبقه‌ اول، از جمله قسمت‌هایی است که در این ارگ قدیمی طراحی و ساخته شده است.

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    سه شنبه 21 شهریور ماه 1402

    معماریش زیباست

    1
  • avatar
    امید
    سه شنبه 18 مرداد ماه 1401

    یک بنای تاریخی زیبا

    1
  • avatar
    hadi359
    پنجشنبه 15 اردیبهشت ماه 1401

    یک بنای جالب

    1
  • avatar
    نشانک
    پنجشنبه 18 فروردین ماه 1401

    یکی از آثار تاریخی شهر بیرجند است. این بنا در دوره قاجار و بین سالهای ۱۲۶۴ تا۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شده است و در حال حاضر این ارگ در محل استانداری خراسان جنوبی واقع است. این ساختمان که در گذشته به نام های دیگری همچون ارگ حسام الدوله ، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز خوانده میشد؛ صرف نظر از فرم زیگوراتی آن در بخش هم کف کاملترین نقشه و فضاسازی را دارا می باشد و قسمت ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ایجاد شده است که با چندین قوس طاق های زیبایی را در بنا به وجود آورده است. این ارگ که منسوب به امیر حسن خان شیبانیاست و متعلق به امیر علم خزیمه بوده که وی آن را به فرمانداری بیرجند اهدا نمود. سازمان میراث فرهنگی این بنا را به عنوان یک ساختمان قدیمی و ارزشمند به ثبت رسانده است. این ارگ به شکل شش ضلعی و در رأس به شکل مخروط و به رنگ سفید می‌باشد و مصالح این ساختمان از گل، آجر، آهک و ساروچ است.

    1
  • avatar
    گل افشان
    شنبه 11 اردیبهشت ماه 1400

    عمارتی است باشکوه و زیبا با معماری خاص، به جای مانده از دوره قاجار، پیشنهاد میدم برید و خودتون رو تصور کنید که در آن دوره تاریخی هستید

    1
  • avatar
    خراسانی
    شنبه 22 آذر ماه 1399

    وسط اداره ی دولتیه بهش رسیدگی نمیشه و سخت راه میدن برای بازدید

    1
  • avatar
    Hediye
    چهارشنبه 30 خرداد ماه 1403

    ارگ کلاه فرنگی متعلق به دوره قاجار و یکی از دیدنی‌ترین جاذبه های گردشگری بیرجند است. این بنا به نام‌های ارگ حسن خان، ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار هم شهرت دارد. این سازه شش ضلعی با سقف مخروطی شکل و طراحی زیگوراتی از فضاسازی بسیار خوبی برخوردار بوده و نمای آن با قوس‌های طاقی شکل زیبا تزیین شده است. در مرکز طبق همکف این بنا از جاهای دیدنی بیرجند حوضخانه‌ای را می‌بینید که به‌شکل هشت ضلعی طراحی شده و حال‌وهوایی اصیل و تاریخی را ایجاد کرده است. بادگیرها، هشتی‌ها، طاق‌نماهای تزیینی با مقرنس‌های باشکوه، سکوهای کوتاه، نورگیرهای بزرگ و یک آب‌نمای چشمگیر تنها برخی از دیدنی‌هایی هستند که گوشه‌ای از سبک زندگی و فرهنگ گذشتگان را در مقابل شما به‌نمایش می‌گذارند.

  • avatar
    Momen
    دوشنبه 14 خرداد ماه 1403

    بسیار زیبا و ارزشمند

  • avatar
    کاربر نشان
    دوشنبه 20 آذر ماه 1402

    ماکه الان 21 سال از خدا عمر گرفتیم بچه همین استان و دیاریم هنوز استان جای درستی و بوم گردی و برای گردشگری خوب نمیکنن و فقط پول و بودجه استان ما نمی‌دانیم چی میشه کجا میشه کجا میره با این همه منبانی که استان خرا سان جنوبی داره و این همه منابع طیبعی ملی و معلوم نیست پول همه چی استان کجا ها دار خرج میشه و گذشته براین این استان در دل نقطه شرقی کشور ایران هست و محسوب میشه و تمام جاده ابریشمی که میگن میره و به همه جا متصل هست و نه اینکه الان این همه جون بیکار و معتاد هست و دزد هست و خواهشن ازاین استان نگید زیاد که بالاو پاینش نکنید که فقط امکاناتی رو به راهی نیست من هز مردمی که اینجا میانو حضور دارن چه اهل استانهای میهمان میخوام که این مسولین رو خز خواب بیدار کنن چون از مردم این استان که بخاری نیست

  • avatar
    کاربر نشان
    جمعه 19 آبان ماه 1402

    عالیه

  • avatar
    چرخان
    چهارشنبه 19 مهر ماه 1402

    قرار بود از مسیر زیر زمینی وصل به قلعه پایین شهر بشه چی شد ؟ و مورد گردشگری قرار بگیره

  • avatar
    کاربر نشان
    چهارشنبه 01 شهریور ماه 1402

    خوب

  • avatar
    Reza
    سه شنبه 21 شهریور ماه 1402

    درش بسته بود ظاهراً فعالیت نمیکنن

  • avatar
    طاها موسوی
    دوشنبه 14 شهریور ماه 1401

    اجازه ورود نداریم اجازهعکس برداری نداریم اینجا نیایین

  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 23 مرداد ماه 1401

    بهترین جای تاریخی و دیدنی بیرجند

  • avatar
    mostafa
    سه شنبه 16 فروردین ماه 1401

    ارگ کلاه فرنگی شهرستان بیرجند، بین سال‌های 1264-1313 یعنی در اواخر دوران زندیه و اوایل قاجار ‏ساخته شده است. این ارگ در گذشته به نام‌های ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز ‏معروف بوده است. ارگ کلاه فرنگی را به امیر علم خزیمه نسبت می‌دهند که بعدها توسط ایشان به فرمانداری ‏بیرجند اهدا شده است‌. از این بنا امروزه به عنوان استانداری خراسان جنوبی استفاده می‌شود. آدرس ارگ کلاه ‏فرنگی در خیابان مطهری بیرجند قرار دارد. اگر علاقه مندید تا بیشتر در مورد ارگ کلاه فرنگی بیرجند بدانید، ‏شمارا به خواندن ادامه این مقاله دعوت می‌کنیم.‏ در قسمت ورودی به دلیل جلوتر قرار گرفتن از سالن همکف طاق‌های قوسی شکل زیبایی در جلو بنا به چشم ‏می‌خورد. چیزی که در نگاه اول به این بنا نظر بیننده را به خود جلب می‎کند، شکل مخروطی آن است که ‏معمولا این شکل بناها در ایران، هند و عربستان که دارای معماری سلطنتی بوده‌اند بیشتر دیده می‌شود. این ‏بنای "زیگوراتی" و "شش اشکوبه" چند بخش مهم دارد. این بنای شش ضلعی به رنگ سفید و از مصالحی ‏همچون گل، آجر، آهک و ساروج ساخته شده است. ایرانیان قدیم در ساخت بنا از ملاتی به نام ساروج استفاده ‏می‌کردند که برای ساخت این ملات، رس و آهک را به نسبت شش به چهار با هم مخلوط و سپس دو روز ورز ‏می‌دادند تا تبدیل به گلی سفت ‌شود. این ملات در دوران گذشته اهمیت زیادی داشته است و از آن برای ‏ساخت حوض، پل، آب انبار، برکه، گرمابه، بنای خانه و سد استفاده می‌شده است. پلان ارگ کلاه فرنگی ‏بیرجند در قسمت همکف کامل‌ترین نقشه و فضاسازی را دارد. این قسمت تزئینات زیبایی دارد و طراحی آنها ‏به گونه‌ای است که اتاق‌ها، هشتی و گنبدی‌ها توسط دالانی به یکدیگر مرتبط می‌شوند. یکی از مزیت‌های بسیار ‏زیبا در این طبقه حوض خانه آن است که از ورودی سایر فضاها به این حوض خانه راهی وجود دارد. فضای ‏کلی آن یک متر از کف طبقه هم کف پایین‌تر قرار دارد و به شکل هشت ضلعی طراحی شده است. دور تا دور ‏حوض خانه را طاق نماهای تزئینی با مقرنس‌های زیبا فرا گرفته است که به تعداد طاق نماها سکوهای کوتاهی ‏در زیر هر یک تعبیه شده است. روشنایی این طبقه از طریق گنبد کلاه فرنگی و پنجره‌های نورگیر تامین ‏می‌شود. از دیگر زیبایی‌های این حوض، آبنمای آن است که با شکل خاصی موجب تهویه هوا در این مکان ‏می‌شود. آنچه از هنر ایرانیان در این مکان به چشم می‌خورد بی‌شمار است و در هر گوشه این بنا، دستی ‏هنرمند تزئیناتی گلدانی، رسمی بندی، مقرنس، کاربندی‌های لانه زنبوری و صدها ریزه‌کاری دیگر را خلق کرده ‏است. طبقه دوم بنا نیز به شکل هشت ضلعی است که چند اتاق دارد و طبقه سوم و طبقات بعدی در اصل ‏نمادین و صرفا جهت تکمیل شکل بنا ساخته شده اند. آن طور که از تصاویر ارگ کلاه فرنگی بیرجند پیداست، ‏این بنا دارای دو بادگیر نیز بوده که در بازسازی‌های انجام گرفته حذف شده‌اند. ‏

  • avatar
    یادگاری
    یکشنبه 15 اسفند ماه 1400

    ارگ کلاه فرنگی به عنوان دارالحکوه محل حکمرانی امیر معصوم خان بوده که در اواخره دوره زندیه احداث شده است. بنای مزبور به طور کلی از نظر فرم معماری با سایر بناهای شهر متفاوت است. این ساختمان در 6 اشکوب بنا شده، دو اشکوب آن فضا دار وبقیه طبقات جهت تکمیل فرم نمای بیرونی بر روی گنبد حوضخانه ساخته شده است. بخش همکف آن از یک پلان مربع شکل که اتاق های متعددی آن را احاطه نموده تشکیل شده است. در همین طبقه 4 هشتی به شکل قرینه به چشم می خورد، که اصلی ترین بخش ساختمان یعنی حوضخانه نیز در آن واقع شده است. حوضخانه دارای پلان هشت ضلعی است که طاقنما و سکو هایی آن را احاطه کرده اند.  یک حوض در وسط و گنبد با تزئینات مقرنس، رسمی بندی و کاربندی های زیبا به شکوه آن افزوده است. طبقه دوم شامل یک هشت ضلعی می باشد که چند اتاق را در خود جای داده و بخش های فوقاتی فقط جنبه سمبلیک و زیبایی داشته با پنجره هایی کوچک و کم عرض که جهت تامین نور حوضخانه تعبیه شده و به کلاه فرنگی مرسوم است. بخش محوطه و باغ مجموعه بر اساس اسناد قدیمی آن به شکل چهار باغ بوده که به دلیل تغییراتی که در آن ایجاد شده شکل اصلی خود را از دست داده است. عمارت کلاه فرهنگی به امیر علم خزیمه تعلق داشته که وی آن را به فرمانداری بیرجند تقدیم نموده است. معماری بکار رفته در طبقه ی هم‌کف ساختمان، به‌ گونه ای است که به کمک دالان های ارتباطی بخش‌های مختلف از جمله گنبدی‌ها، اتاق‌ها و هشتی به یکدیگر راه دارند. جالب است بدانید که این عمارت با وجود دارابودن شش طبقه، تنها دو طبقه از آن قابل استفاده بوده و طبقات دیگر تنها جهت زیباسازی بنا ساخته شده اند.  صفتی که به این عمارت با شکوه داده شده نگین شهر بیرجند است که واقعا در خور زیبایی انکار ناپدیر آن می باشد. اگر قصد سفر به بیرجند را دارید حتماً از این عمارت با شکوه نیز دیدن نمایید.  این اثر جزو آثار به ثبت رسیده ملی ایران می باشد

  • avatar
    مهدوی
    سه شنبه 17 فروردین ماه 1400

    خاص نیست معمولیه. از زیباترین عمارتهای کلاه فرنگی. که داخل ساختمان فرمانداری هست

  • avatar
    کدخدا
    جمعه 06 فروردین ماه 1400

    دوربین عکاس را نمی توان برد داخل موزه بخاطر دلایل امنیتی موزه


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده ارگ کلاه فرنگی بیرجند واقع شده‌اند:

  • عمارت تاریخی شریف
    بلوار جمهوری اسلامی، جمهوری اسلامی 8، منتظری 10
  • سرای تاریخی امینی(کاروانسرای تاریخی برادران خرازی)
    شهید منتظری، منتظری 26
  • خانه تاریخی بی بی مرادی
    (4.0)
    شهید منتظری، منتظری 13، طالقانی
  • آب انبار اسماعیل خان
    (5.0)
    خیابان شهید منتظری، منتظری 13، طالقانی
  • خانه فرهنگی تاریخی جلالیان
    (5.0)
    دانشگاه، حکیم نزاری، حکیم نزاری 15، بین حکیم نزاری 11 و 13
  • آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط samimi.RAHA (شهریار سطح ۶ نشان) در تاریخ چهارشنبه 30 خرداد ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی ارگ کلاه فرنگی بیرجند اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: چهارشنبه 30 خرداد ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد ارگ کلاه فرنگی بیرجند در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه ارگ کلاه فرنگی بیرجند ندارد.
    neshan logo