مکان تاریخی
یکی از آثار تاریخی شهر بیرجند است. این بنا در دوره قاجار و بین سالهای ۱۲۶۴ تا۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شده است و در حال حاضر این ارگ در محل استانداری خراسان جنوبی واقع است. این ساختمان که در گذشته به نام های دیگری همچون ارگ حسام الدوله ، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز خوانده میشد؛ صرف نظر از فرم زیگوراتی آن در بخش هم کف کاملترین نقشه و فضاسازی را دارا می باشد و قسمت ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ایجاد شده است که با چندین قوس طاق های زیبایی را در بنا به وجود آورده است. این ارگ که منسوب به امیر حسن خان شیبانیاست و متعلق به امیر علم خزیمه بوده که وی آن را به فرمانداری بیرجند اهدا نمود. سازمان میراث فرهنگی این بنا را به عنوان یک ساختمان قدیمی و ارزشمند به ثبت رسانده است. این ارگ به شکل شش ضلعی و در رأس به شکل مخروط و به رنگ سفید میباشد و مصالح این ساختمان از گل، آجر، آهک و ساروچ است.
عمارتی است باشکوه و زیبا با معماری خاص، به جای مانده از دوره قاجار، پیشنهاد میدم برید و خودتون رو تصور کنید که در آن دوره تاریخی هستید
ارگ کلاه فرنگی شهرستان بیرجند، بین سالهای 1264-1313 یعنی در اواخر دوران زندیه و اوایل قاجار ساخته شده است. این ارگ در گذشته به نامهای ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز معروف بوده است. ارگ کلاه فرنگی را به امیر علم خزیمه نسبت میدهند که بعدها توسط ایشان به فرمانداری بیرجند اهدا شده است. از این بنا امروزه به عنوان استانداری خراسان جنوبی استفاده میشود. آدرس ارگ کلاه فرنگی در خیابان مطهری بیرجند قرار دارد. اگر علاقه مندید تا بیشتر در مورد ارگ کلاه فرنگی بیرجند بدانید، شمارا به خواندن ادامه این مقاله دعوت میکنیم. در قسمت ورودی به دلیل جلوتر قرار گرفتن از سالن همکف طاقهای قوسی شکل زیبایی در جلو بنا به چشم میخورد. چیزی که در نگاه اول به این بنا نظر بیننده را به خود جلب میکند، شکل مخروطی آن است که معمولا این شکل بناها در ایران، هند و عربستان که دارای معماری سلطنتی بودهاند بیشتر دیده میشود. این بنای "زیگوراتی" و "شش اشکوبه" چند بخش مهم دارد. این بنای شش ضلعی به رنگ سفید و از مصالحی همچون گل، آجر، آهک و ساروج ساخته شده است. ایرانیان قدیم در ساخت بنا از ملاتی به نام ساروج استفاده میکردند که برای ساخت این ملات، رس و آهک را به نسبت شش به چهار با هم مخلوط و سپس دو روز ورز میدادند تا تبدیل به گلی سفت شود. این ملات در دوران گذشته اهمیت زیادی داشته است و از آن برای ساخت حوض، پل، آب انبار، برکه، گرمابه، بنای خانه و سد استفاده میشده است. پلان ارگ کلاه فرنگی بیرجند در قسمت همکف کاملترین نقشه و فضاسازی را دارد. این قسمت تزئینات زیبایی دارد و طراحی آنها به گونهای است که اتاقها، هشتی و گنبدیها توسط دالانی به یکدیگر مرتبط میشوند. یکی از مزیتهای بسیار زیبا در این طبقه حوض خانه آن است که از ورودی سایر فضاها به این حوض خانه راهی وجود دارد. فضای کلی آن یک متر از کف طبقه هم کف پایینتر قرار دارد و به شکل هشت ضلعی طراحی شده است. دور تا دور حوض خانه را طاق نماهای تزئینی با مقرنسهای زیبا فرا گرفته است که به تعداد طاق نماها سکوهای کوتاهی در زیر هر یک تعبیه شده است. روشنایی این طبقه از طریق گنبد کلاه فرنگی و پنجرههای نورگیر تامین میشود. از دیگر زیباییهای این حوض، آبنمای آن است که با شکل خاصی موجب تهویه هوا در این مکان میشود. آنچه از هنر ایرانیان در این مکان به چشم میخورد بیشمار است و در هر گوشه این بنا، دستی هنرمند تزئیناتی گلدانی، رسمی بندی، مقرنس، کاربندیهای لانه زنبوری و صدها ریزهکاری دیگر را خلق کرده است. طبقه دوم بنا نیز به شکل هشت ضلعی است که چند اتاق دارد و طبقه سوم و طبقات بعدی در اصل نمادین و صرفا جهت تکمیل شکل بنا ساخته شده اند. آن طور که از تصاویر ارگ کلاه فرنگی بیرجند پیداست، این بنا دارای دو بادگیر نیز بوده که در بازسازیهای انجام گرفته حذف شدهاند.
خاص نیست معمولیه. از زیباترین عمارتهای کلاه فرنگی. که داخل ساختمان فرمانداری هست
معماری خاصی دارد، در ایران تک هست
دوربین عکاس را نمی توان برد داخل موزه بخاطر دلایل امنیتی موزه
🌿ارگ کلاهفرنگی بیرجند ارگ کلاه فرنگی یکی از آثار تاریخی شهر بیرجند است. این بنا در دوره قاجار و بین سالهای ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شدهاست و در حال حاضر این ارگ در محل فرمانداری بخش بیرجند واقع است. این ساختمان که در گذشته به نامهای دیگری همچون ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار نیز خوانده میشد؛ صرف نظر از فرم زیگوراتی آن در بخش هم کف کاملترین نقشه و فضاسازی را دارا میباشد و قسمت ورودی ارگ جلوتر از طبقه هم کف ایجاد شدهاست که با چندین قوس طاقهای زیبایی را در بنا به وجود آوردهاست.این اثر در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حتما ارزش دیدن داره ، معمولا بسته است اما با تماس با میراث فرهنگی و لطف خانم کاظمی تونستیم بعد از دوبار مراجعه ازین مکان دیدن کنیم.
ارگ کلاه فرنگی متعلق به دوره قاجار و یکی از دیدنیترین جاذبه های گردشگری بیرجند است. این بنا به نامهای ارگ حسن خان، ارگ حسام الدوله، قصر بی بی عروس و ارگ سرکار هم شهرت دارد. این سازه شش ضلعی با سقف مخروطی شکل و طراحی زیگوراتی از فضاسازی بسیار خوبی برخوردار بوده و نمای آن با قوسهای طاقی شکل زیبا تزیین شده است. در مرکز طبق همکف این بنا از جاهای دیدنی بیرجند حوضخانهای را میبینید که بهشکل هشت ضلعی طراحی شده و حالوهوایی اصیل و تاریخی را ایجاد کرده است. بادگیرها، هشتیها، طاقنماهای تزیینی با مقرنسهای باشکوه، سکوهای کوتاه، نورگیرهای بزرگ و یک آبنمای چشمگیر تنها برخی از دیدنیهایی هستند که گوشهای از سبک زندگی و فرهنگ گذشتگان را در مقابل شما بهنمایش میگذارند.
قشنگ بود . فقط لازم هست بیشتر به فضای سبزی برسن
یکی دیگه از مکانهای تاریخی بیرجنده که قدمت شو میرسونه
خوبه
عالی
بسیار تاریخی و جذاب
متاسفانه چون در محوطه اداری فرمانداری بیرجند واقع شده، بازدید از آن همیشگی و راحت نیست و لذا زیاد روی بازدید ازش حساب نکنید.
بنایی عالی است نشانگر فرهنگ و تاریخ شهر بیرجند است ولی چرا باید در داخل یک مرکز دولتی محصور باشد؟ باید فضای ارگ از فرمانداری برای مشاهده عموم از کوچه کناری جدا شود و فقط دست گردشگری باشد.
ارگ کلاه فرنگی بیرجند (مکان تاریخی) در محله چهاردرخت بیرجند و خیابان مطهری ۱۴/۲ واقع شده است. این مکان یکی از یازده مکان تاریخی در محله چهاردرخت بیرجند میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان امام رضا، موزه میراث پهلوانی و مجتمع تجاری هلال و همچنین آرایش شهیاد، پوشاک تاوینا، دارالقرآن صاحب الزمان (عج)، اداره صنعت و معدن و تجارت خراسان جنوبی و شرکت برق صنعتی و کشاورزی ظفرنیرو قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.