مسجد
مسجد جامع نهاوند مکانی تاریخی مربوط به دوره ی سلجوقیان هم مسجد بوده هم تکیه برای عرفا
مسجد جامع نهاوند در ضلع شمالی میدان قیصریه این شهر و در جوار بازار تاریخی شهر قرار دارد و هنوز هم نمازهای روزانه و مراسم مذهبی شهر در آن برگزار میشود. مسجد نهاوند قدیمیترین مسجد در استان همدان است و ۹۰۰ سال قدمت دارد. قدمت این مسجد به دوره سلجوقیان باز میشود. ارتفاع این مسجد از سطح خیابانهای اطراف آن بالاتر است و سه ورودی از سمت بازار قدیمی و میدان قیصریه دارد. معماری این بنا بسیار ساده و با آجر و گچ و خاک، ساخته شده است. کتیبه سنگی کوچکی این مسجد را زینت میبخشد و بالای قوس محراب در مسجد، لوحه سنگی کوچکی به تاریخ مرمت این مسجد در زمان صفویه، اشاره میکند.
هر شهری، چه کوچک باشد و چه بزرگ، در دل خود مسجد جامعی زیبا دارد. معمولا در همه شهرها، این مساجد جامع بسیار قدیم و دلنواز هستند. دقیقا همانند هر شهر دیگری، مسجد جامع نهاوند را نیز میتوان یکی از جاهای دیدنی نهاوند دانست. در مرکز شهر نهاوند، در کنار بازار و در شمال غرب میدان قیصریه، مسجد جامع نهاوند واقع شده. از گذشته تا به امروز با بانگ اذان، بازاریان کار و کسب را تعطیل میکنند و گروه گروه داخل مسجد حاضر میشوند. از نظر بنا، این مسجد به شکل مستطیل ساخته شده و دارای ۱۲ متر عرض و ۱۷ متر طول است. ستونهای این مسجد به شکل مکعبهای ضخیم ساخته شده و در برابر زلزلههای مختلفی که در این سالهای طولانی اتفاق افتاده، به خوبی مقاومت کرده است. بر اساس گفته محققان، بنای اصلی مسجد جامع نهاوند به دوره سلجوقیان باز میگردد. ظاهر این مسجد بسیار ساده و بی آلایش است. در حقیقت شما هیچ گونه تزئیناتی در این مسجد مشاهده نمیکنید. با قدم گذاشتن در مسجد جامع نهاوند، حس غریبانهای به شما دست میدهد. مصالح به کار رفته در این مسجد تنها خشت خام، سنگه لاشه، آجر، خاک رس و ملاتی با نام لوویی هستند. یک کتیبه باستانی در این مسجد قرار دارد که نشان دهنده احداث آن در عصر سلجوقیان است.
مسجد جامع نهاوند مکانی تاریخی مربوط به دوره ی سلجوقیان هم مسجد بوده هم تکیه برای عرفا
مسجد جامع نهاوند که به آن مسجد امام حسن (ع) نیز میگویند در سمت شمال میدان قیصریه شهر نهاوند و بر روی دامنه تپهای مشرف بر شهر واقعشده است. مسجد جامع نهاوند دارای سه در ورودی است؛ یکی از درها بهطرف بازار قدیمی بازمی شود و بالاتر از کف شبستان مسجد قرار دارد و ۲ در دیگر نیز بهطرف حیاط قدیمی مسجد قرار دارند. این مسجد از آثار دوره سلجوقیان است و از سادگی ویژهای برخوردار است و تنها تزیین مسجد کتیبه سنگی کوچکی به ابعاد ۵۰*۲۵ سانتیمتر و مربوط به دوره سلجوقیان است. در اطراف این کتیبه و بالای آن به خط کوفی جملات “لا اله الا الله ”و “محمد رسولالله ”نوشتهشده است و در بالای قوس محراب لوحه سنگی کوچکی نصبشده که شامل تاریخ مرمت مسجد در دوره صفویه است. طاق و گنبد مسجد بر روی چهارستون قطور استوارشده و سقف با سه گنبد همارتفاع پوشیده شده است. مصالح عمده در ساخت این مسجد را آجر با ملات گچوخاک تشکیل میدهد و همین امر سبب شده است تا مسجد جامع از سادگی ویژهای برخوردار شود. ارتفاع کف شبستان مسجد به کف خیابان حدود ۵/۵ متر است و برای دسترسی به مسجد باید از ۲۵ پله بالا رفت؛ این بنا دارای نقشهای به شکل مربعمستطیل به طول تقریبی ۱۷ و عرض ۱۲ متر است. در ضلع شرقی دیوار شبستان سه پنجره مشرفبه میدان قیصریه، داخل طاقنماهایی تعبیهشدهاند و جلوی آنها بالکن کمعرضی وجود دارد که پشتبام مغازههای جلوی مسجد است. مسجد جامع نهاوند از سادگی ویژهای برخوردار است که همین سادگی باعث زیبایی این مسجد تاریخی شده است
مسجدی سرشار از معنویت
مسجد جامع نهاوند (مسجد) در نهاوند و خیابان بازار سنگ میل واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند موزه شهدا و پاساژ گروس و همچنین تولیدی پوشاک سیف، آستان مقدس شاهزاده محمد(ع)، خشکشویی بهروز ، بانک قرض الحسنه مهر ایران و نانوایی گنجی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از مسجدهای خوب این منطقه میباشد.