موزه - بسته است : ۹ تا ۱۳، ۱۶ تا ۱۸
ساعت کاری: بسته است - ۹ تا ۱۳، ۱۶ تا ۱۸
کشور ایران سرزمین پهناوری است که هر گوشه از آن زیبایی های منحصر به فرد خود را دارد در سال ۲۰۱۱، ۹ مورد از باغ های مختلف از سراسر کشور انتخاب شدند و نامشان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. یکی از آن ها باغ اکبریه در بیرجند بود که در استان خراسان جنوبی واقع شده است. این بنای تاریخی شهر بیرجند امروزه با گسترش شهر داخل بافت شهری قرار گرفته است. برای آشنایی با این مجموعه باشکوه به جا مانده از اواخر دوران زندیه و قاجاریان با الی گشت همراه شوید. قدیمی ترین ساختمان مجوعه توسط حشمت الدوله پدر ابراهیم شوکت الملک (که او نیز پدر اسدالله علم می باشد) ساخته شد. با گسترش بیرجند، استفاده از ارگ بهارستان که به عنوان اولین ارگ حکومتی در بیرجند شناخته می شد، مقبولیتش را در نزد حاکمان منطقه از دست داد؛ چرا که با رشد محلات و این ارگ در کنار محل زندگی عموم مردک قرار گرفت و باعث مواجه شدند حاکمان با دو مشکل بزرگ شد، اول این که حراست و حفاظت از آن مجموعه سخت تر از گذشته انجام می شد و دیگر اینکه بر خلاف میل حاکمان، روابط و رفت و آمدهای آنان کاملا توسط مردم قابل مشاهده بود. این مسایل موجب شد تا در اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه، علی اکبر خان خزیمه، دستور احداث بنایی باشکوه باغ اکبریه را در مجاورت قنات و دامنه کوه باقران به دهد. وی از خاندان خزیمه علم بود که تبارشان به خازم بن خزیمه، سردار عرب و فاتح خراسان می رسید. او فرزندی به نام ابراهیم شوکت الملک داشت که از زمین داران بزرگ آن روزگار به شمار می آمد و حاکمیت منطقه بیرجند، جنوب خراسان و سیستان نیز بر عهده وی بود. ساخت آن از اواخر دوران زندیه آغاز شد و تا اوایل دوران قاجاریه (۱۳۰۰ تا ۱۳۶۴ هجری قمری) ادامه یافت. این عمارت در انتهای شرقی باغ قرار دارد و شامل دو طبقه می باشد. طبقه همکف که دارای دو دالان و راهرو نسبتا طویل است و ارتباط میان سه بخش مهم مجموعه، یعنی باغ اصلی، باغ جنوبی و اصطبل را برقرار می کند. پس از آن شوکت الملک ساختمان تشریفات را در باغ احداث کرد. آن ها از این باغ به عنوان محلی برای سکونت، پذیرایی و انجام امور دیوانی استفاده می کردند به طوری که در لهجه محلی به کلاته سرکار امیر (به معنای قلعه امیر شهر) شهرت یافته بود. به گفته علم آن ها چندین بار از رضاشاه و پسرش در این مجموعه پذیرایی کردند.
معماری ناب و تکرار نشدنی داره، بسیار زیبا و چشم نوازه، راهنمای خوبی داره و اونجا به خوبی راجع به همه چی برات توضیح میده
یکی از جالب ترین موزه هایی که دیدم تالار اینه ی قشنگی هم داره
فضای سنتی و شیکی داره که فقط میتونه یه فرق خوش ذوق همچین مکانی بسازه
خیلی جالب و زیبا بود🫠
عالی
خیلی عالی
بی نظیر و جذاب بخصوص در شب
فوق العاده زیبا
باغ اکبریه بیرجند با وسعتی در حدود ۴۵۰۶۹ متر مربع از دیدنی های استان خراسان جنوبی محسوب میشود و با شماره ۲۳۲۶ در ۲۰ خردادماه سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این باغ در بستری كوهستانی واقع شده و متشكل از ۲ بنا است كه قدیمیترین آن ساختمانی متعلق به حشمتالدوله پدر ابراهیم شوكتالملك كه تاریخ احداث آن به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه برمیگردد. بنای دیگری كه در این مجموعه واقع است ساختمان تشریفات است كه شوكتالملك ساخته است.این باغ بهعنوان محل سكونت، پذیرایی و انجام امور دیوانی مورد استفاده قرار میگرفت به طوری كه در لهجه محلی به (كلاته سركار امیر) شهرت یافت. بعد از درگذشت ابراهیم خان شوكتالملك، پسر وی اسدالله علم، وزیر دربار شاه، از این باغ بهعنوان محل سكونت در برخی از ایام سال استفاده میكرد.بنای مزبور را عَلَم وقف آستان قدس رضوی کرد و در سال ۱۳۷۱ در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت. این باغ نیز مانند سایر باغهای ایرانی دارای محوریت اصلی و تک محوری بودن باغ و وجود کوشکی در تقاطع محور عمود بر هم است که از ویژگیهای باغهای ایرانی در تمامی شهرهای ایران بوده و بر اساس الگوی چهارباغ از دوران هخامنشی این طرح اجرا شده است. الگوی اصلی چهارباغ به قدری ریشه در هنر و فرهنگ ایران دارد که در سایر هنرها نیز همچون هنر فرشبافی نیز الگوی چهار باغ و همان چلیپا دیده میشود.
باغ موزه و بازارچه صنایع دستی اکبریه
خیلی قشنگه
باغ اکبریه بیرجند نیز مانند سایر باغهای ایرانی نشانی از زیبایی و به کار گیری عوامل طبیعی در معماری بوده است. خالق باغ با اتکا به دانش تجربی خود، فضایی را ایجاد کرده که باعث بقاء و پویایی بستر طبیعی شده است. باغ ایرانی سه ساختار و طراحی منحصربهفرد دارد: اول در مسیر عبور جوی آب قرار دارد. دوم اینکه با دیوارهای بلند محصور است و سوم در داخل باغ عمارت تابستانی و استخر آب قرار گرفته است. باغ ایرانی با تاریخ پیدایش قنات پیوند دارد. باغ اكبریه از جاهای دیدنی بیرجند در استان خراسان جنوبی به شمار میرود و در انتهای خیابان معلم قرار گرفته است. اولین باغهای ایرانی در مسیر خروجی قناتها شکل گرفته است و چون حفر قنات و علوم وابسته به آن به طریقی تجربی به دست مقنیهای ایرانی برای اولین بار صورت گرفته است، از این رو شکلگیری باغ در کنار قناتها نیز از تفکرات و اندیشهی ایرانیان سرچشمه گرفته است. این سه مشخصه باغهای ایرانی را متمایز میکند. هنگامی که این باغسراهای ایرانی را جهانگردان اروپایی مشاهده کردند، آنها را با مشخصه و نام «پرشین گاردن» وصف کردهاند.باغ اکبریه بیرجند با وسعتی در حدود ۴۵۰۶۹ متر مربع از دیدنی های استان خراسان جنوبی محسوب میشود و با شماره ۲۳۲۶ در ۲۰ خردادماه سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این باغ در بستری كوهستانی واقع شده و متشكل از ۲ بنا است كه قدیمیترین آن ساختمانی متعلق به حشمتالدوله پدر ابراهیم شوكتالملك كه تاریخ احداث آن به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه برمیگردد. بنای دیگری كه در این مجموعه واقع است ساختمان تشریفات است كه شوكتالملك ساخته است.
همون باغ امیر اسدالله اعلم هست ؟
اغلب باغ های ایرانی در چند ویژگی مشترک هستند: اول این که در مسیر عبور جوی آب قرار دارند. دوم اینکه با دیوارهای بلند محصور شده اند و سوم در داخل باغ عمارت تابستانی و استخر آب قرار دارد. باغ ایرانی با تاریخ پیدایش قنات پیوند دارد. این باغ نیز در این خصوصیات با دیگر عمارت های ایرانی مشترک است. در این باغ الهامانی از معماری روس نیز دیده می شود که با سبک معماری اسلامی تلفیق شده و شکل جدید و زیبایی را ایجاد کرده است. در کل مجموعه دو باغ وجود دارد، باغ جنوبی و باغ شمالی که البته وسعت بیشتری دارد. در باغ جنوبی مکان هایی از جمله فضاهای خدماتی، عمارت مرکزی و دیواره غربی اصطبل قرار دارند و حوض بزرگی نیز در آن ساخته شده است. یکی از اساسی ترین ویژگی های باغ اکبریه وجود یک حیاط پشتی در قسمت جنوبی باغ است که بعدها از آن الگوبرداری شد و امروز می توان نمونه آن را در دیگر باغ ها و بناهای بیرجند مشاهده کرد. این حیاط، متصل به بافت روستایی اطراف است و شاه نشینی مستطیل شکل دارد که از یک طرف به فضای حیاط متصل می شود. نمونه این شاه نشین را در مقیاس بزرگتر در باغ ایل گلی تبریز و باغ فرح آباد اصفهان می توان مشاهده کرد
مسخره و بیخود
باغ و موزه مشاهیر اکبریه (موزه) در محله اکبریه بیرجند و بلوار پاسداران، پاسداران 50، معلم، بین میدان مادر و معلم 35 واقع شده است. این مکان یکی از سه موزه در محله اکبریه بیرجند میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان فوق تخصصی رازی، موزه مردم شناسی و باستان شناسی بیرجند و پردازش هوشمند و همچنین رستوران شمس العماره سنتی، پیتزا برند بیرجند، موبایل پارسیان، کتابخانه امام رضا (ع) و چایخانه سنتی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از موزههای خوب این منطقه میباشد.