کشور ایران سرزمین پهناوری است که هر گوشه از آن زیبایی های منحصر به فرد خود را دارد در سال ۲۰۱۱، ۹ مورد از باغ های مختلف از سراسر کشور انتخاب شدند و نامشان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. یکی از آن ها باغ اکبریه در بیرجند بود که در استان خراسان جنوبی واقع شده است. این بنای تاریخی شهر بیرجند امروزه با گسترش شهر داخل بافت شهری قرار گرفته است. برای آشنایی با این مجموعه باشکوه به جا مانده از اواخر دوران زندیه و قاجاریان با الی گشت همراه شوید. قدیمی ترین ساختمان مجوعه توسط حشمت الدوله پدر ابراهیم شوکت الملک (که او نیز پدر اسدالله علم می باشد) ساخته شد. با گسترش بیرجند، استفاده از ارگ بهارستان که به عنوان اولین ارگ حکومتی در بیرجند شناخته می شد، مقبولیتش را در نزد حاکمان منطقه از دست داد؛ چرا که با رشد محلات و این ارگ در کنار محل زندگی عموم مردک قرار گرفت و باعث مواجه شدند حاکمان با دو مشکل بزرگ شد، اول این که حراست و حفاظت از آن مجموعه سخت تر از گذشته انجام می شد و دیگر اینکه بر خلاف میل حاکمان، روابط و رفت و آمدهای آنان کاملا توسط مردم قابل مشاهده بود. این مسایل موجب شد تا در اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه، علی اکبر خان خزیمه، دستور احداث بنایی باشکوه باغ اکبریه را در مجاورت قنات و دامنه کوه باقران به دهد. وی از خاندان خزیمه علم بود که تبارشان به خازم بن خزیمه، سردار عرب و فاتح خراسان می رسید. او فرزندی به نام ابراهیم شوکت الملک داشت که از زمین داران بزرگ آن روزگار به شمار می آمد و حاکمیت منطقه بیرجند، جنوب خراسان و سیستان نیز بر عهده وی بود. ساخت آن از اواخر دوران زندیه آغاز شد و تا اوایل دوران قاجاریه (۱۳۰۰ تا ۱۳۶۴ هجری قمری) ادامه یافت. این عمارت در انتهای شرقی باغ قرار دارد و شامل دو طبقه می باشد. طبقه همکف که دارای دو دالان و راهرو نسبتا طویل است و ارتباط میان سه بخش مهم مجموعه، یعنی باغ اصلی، باغ جنوبی و اصطبل را برقرار می کند. پس از آن شوکت الملک ساختمان تشریفات را در باغ احداث کرد. آن ها از این باغ به عنوان محلی برای سکونت، پذیرایی و انجام امور دیوانی استفاده می کردند به طوری که در لهجه محلی به کلاته سرکار امیر (به معنای قلعه امیر شهر) شهرت یافته بود. به گفته علم آن ها چندین بار از رضاشاه و پسرش در این مجموعه پذیرایی کردند.
فضای سنتی و شیکی داره که فقط میتونه یه فرق خوش ذوق همچین مکانی بسازه
معماری ناب و تکرار نشدنی داره، بسیار زیبا و چشم نوازه، راهنمای خوبی داره و اونجا به خوبی راجع به همه چی برات توضیح میده
مکانی فوق العاده وزیبا باغی بزرگ با عمارت و سروهای خمره ای و موزه
مکانی تاریخی و زیبا
به یکبار دیدن می ارزد
بسیار عالی
باغ اکبریه یکی از زیباترین نمونه باغهای ایرانی در خراسان جنوبی و بیرجند است. در این باغ دو عمارت به چشم میخورند که قدمت آنها به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار میرسد. در ساخت باغ اکبریه همه الگوهای مربوط به باغهای ایرانی مانند دسترسی مناسب به قنات را رعایت کردهاند. این مجموعه یکی از باغهای ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است. استخر مربع شکل بزرگی فضای اصلی باغ اکبریه را احاطه کرده است و میان آن سکویی بزرگ به چشم میخورد. ساخت بناهای مجموعه اکبریه را در چند مرحله انجام دادهاند. یکی از عمارتها در منتهی الیه شرقی این باغ قرار دارد و دیگری در جبهه غربی واقع شده است. عمارت غربی در گذشته ساختمان اصلی باغ اکبریه بود که دو طبقه دارد. در این بنا تزئیناتی برجسته از منبت کاری، مشبک کاری و گچکاری به چشم میخورند. تنوع گونههای گیاهی و درختان در باغ اکبریه و عبور جوی آب با صدای گوش نواز در طول آن، محیط داخلی این باغ را بسیار باطراوت و زیبا کردهاند. در این باغ موزههای مختلفی قرار گرفتهاند که در بازدید از این جاذبه تاریخی و طبیعی میتوانید سری به این موزهها بزنید.
خیلی جالب و زیبا بود🫠
فوق العاده زیبا
عالی
بی نظیر و جذاب بخصوص در شب
خیلی عالی
باغ و موزه مشاهیر اکبریه (موزه) در محله اکبریه بیرجند و بلوار پاسداران، پاسداران 50، معلم، بین میدان مادر و معلم 35 واقع شده است. این مکان یکی از سه موزه در محله اکبریه بیرجند میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان فوق تخصصی رازی، موزه مردم شناسی و باستان شناسی بیرجند و پردازش هوشمند و همچنین رستوران شمس العماره سنتی، موبایل پارسیان، کتابخانه امام رضا (ع)، پیتزا برند بیرجند و چایخانه سنتی قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از موزههای خوب این منطقه میباشد.