مکان تاریخی
مسجد جامع قم یا مسجد جامع عتیق یکی از مساجد قدیمی در شهر قم است. مسجد جامع قم، در مرکز شهر قم و در محله لب چال در خیابان آذر و نزدیک دروازه ری واقع شدهاست. از راه خیابان آذر، بزرگراه "عمار یاسر" و تونل غدیر میتوان به این مسجد دسترسی پیدا کرد. این مسجد، مجموعهای از بناهای چند عصر و دوره است. سال احداث بنای کنونی گنبد خانه ۵۲۹ هـ. ق است، این تاریخ تا پیش از تعمیرات دوران فتحعلی شاه در کتیبه های گچبری موجود در بنا به وضوح نمایان بوده است. به بیان صنیع الدوله در کتاب مرآت البلدان در نیمه دوم قرن سوم ساخته شدهاست. مسجد جامع قم از بناهای قدیمی شهر است که بانی آن معلوم نیست اما در کتاب گنجینه آثار قم آمده است که بانی این مسجد و مدرسه روبه روی آن که جانی خان نام دارد ، سلطان جانی خان پادشاه تاتار ترکستان است و تاریخ بنای آن هم سال ۷۵۵ بودهاست. قدیمی ترین منبعی که در آن به وجود مسجد در این مکان اشاره شده است ، کتاب تاریخ قم، نوشته حسن بن محمد قمی است که در سال ۳۸ هجری نوشته شده است و در آن تصریح شده که ابوالصدیم حسین بن علی بن آدم اشعری مسجد جامع قم را که در میان قم و کمیدان بوده است در میانه قرن چهارم هجری بنا کرده است
مسجد جامع قم یا مسجد جامع عتیق یکی ازمساجد قدیمی در شهر قم است مسجد جامع قم، در مرکز شهر قم و در محله لب چال در خیابان آذر و نزدیک دروازه ری واقع شدهاست. از راه خیابان آذر، بزرگراه "عمار یاسر" و تونل غدیر میتوان به این مسجد دسترسی پیدا کرد. این مسجد، مجموعهای از بناهای چند عصر و دوره است. سال احداث بنای کنونی گنبد خانه ۵۲۹ هـ. ق است، این تاریخ تا پیش از تعمیرات دوران فتحعلی شاه در کتیبههای گچبری موجود در بنا به وضوح نمایان بودهاست. به بیان صنیع الدوله در کتاب مرآت البلدان در نیمه دوم قرن سوم ساخته شدهاست.[۱]مسجد جامع قم از بناهای قدیمی شهر است که بانی آن معلوم نیست اما در کتاب گنجینه آثار قم آمدهاست که بانی این مسجد و مدرسه روبه روی آن که جانی خان نام دارد سلطان جانی خان پادشاه تاتار ترکستان است و تاریخ بنای آن هم سال ۷۵۵ بودهاست.[۲] قدیمترین منبعی که در آن به وجود مسجد در این مکان اشاره شده است کتاب تاریخ قم، نوشته حسن بن محمد قمی است که در سال ۳۸ هجری نوشته شده است و در آن تصریح شده که ابوالصدیم حسین بن علی بن آدم اشعری مسجد جامع قم را که در میان قم و کمیدان بوده است در میانه قرن چهارم هجری بنا کرده است.[۳] مسجد جامع قم مجموعهای از بناهای چند عصر و از جمله مساجد دو ایوانی به شکل مربع مستطیل است. در قرن سوم هجری یکی از علما و محدثین قم به نام "ابوالصدیم حسین بن علی بن آدم اشعری" که در زمره صحابه علی النقی و حسن عسگری بهشمار میرفت، مسجدی در قم بنا کرد. طبق نوشته کتاب تاریخ قدیم قم که در قرن چهارم هجری نوشته شدهاست چهار احتمال برای این مسجد ساخته شده در قم داده شدهاست که یکی از آنها همین مسجد جامع است.[۴] اسکلت اصلی گنبد خانهٔ متوازن آن، به نیمهٔ نخست سده ششم هـ. ق تعلق دارد. این مسجد پس از مسجد حسن عسگری قدیمیترین مسجدی است که در قم بنا شدهاست.[۵] گنبد رفیع مسجد جامع قم یکی از باشکوهترین، شگفت انگیزترین و رفیعترین گنبدهای مساجد ایران است. جای تعجب نیست اگر برای هر بینندهای در مورد چگونگی ساخت این گنبد جای سؤالی وجود داشته باشد. برای ساخت این مسجد بزرگ و گنبد آن که حدود ۶۰۰۰ متر مربع وسعت دارد، حتی یک شاخه آهن نیز به کار نرفته و با گذشت سالیان سال از ساخت آن همچنان پابرجا و استوار ماندهاست.[۶] این مسجد دارای مقصوره و گنبدی باستانی و ایوانی قدیمی با دو گوشواره و سه شبستان و زیرزمین و ایوان و صحن و سردر ورودی است.[۷]
مسجد جامع قم مکانی تاریخی در شهر قم مسجدی بزرگ دوران سلجوقی
مسجد تاریخی با معماری سنتی ایرانی زیبا و دیدنی
مسجد جامع قم مسجد تاریخی و جالبیه اما اصلا بهش رسیدگی نمیشه
مسجد جامع قم، عمارتی کهن و زیبا در شهر قم است که از دیگر جاذبههای گردشگری این شهر به شمار میآید. قدمت دقیق این بنای تاریخی مشخص نیست؛ اما برخی از مورخان سال احداث آن را متعلق به ۲۶۵ قمری و برخی دیگر، مربوط به قرن هشتم هجری میدانند.
مسجد جامع قم، عمارتی کهن و زیبا در شهر قم است که از دیگر جاذبههای گردشگری این شهر به شمار میآید. قدمت دقیق این بنای تاریخی مشخص نیست؛ اما برخی از مورخان سال احداث آن را متعلق به ۲۶۵ قمری و برخی دیگر، مربوط به قرن هشتم هجری میدانند.
با صفا و معنوی🤲
یه فضای بسیار عالی... پر از آرامش و حس خوب... عصرانه خوردن در در ایوان هاش...
مسجد جامع قم، عمارتی کهن و زیبا در شهر قم است که از دیگر جاذبههای گردشگری این شهر به شمار میآید. قدمت دقیق این بنای تاریخی مشخص نیست؛ اما برخی از مورخان سال احداث آن را متعلق به ۲۶۵ قمری و برخی دیگر، مربوط به قرن هشتم هجری میدانند.
یک جای بسیار قدیمی و دیدنی پیشنهاد می کنم حتماً از آنجا دیدن کنید
بسیار با حال و با صفا و ارامش بخش
معماری مسجد جامع قم شامل شبستان، صحن، سردر ورودی و گنبدخانه است. این بنا در دوره های مختلف ساخته شده و میتوان گفت که گنبدخانه نسبت به دیگر قسمتها قدمت بیشتری دارد. دو ورودی در قسمت غربی و قسمت شمالی متصل به شبستان بوده و کاشی کاری های بسیار زیبا و همچنین مقرنس های بی نظیری در دو ایوان بکار رفته اند. ایوان های این مسجد بسیار زیبا ساخته شده و میتوان گفت چنین ایوانی کم نظیر است. ابعاد این ایوانها 7 متر در 14 متر و ارتفاع دهانه آن 18 متر است. بر روی لبه ایوان نیز تزئینات بسیار زیبایی بکار رفته شده که با دو قوس و با طره برنجی پیچی و کاشی های فیروزه ای با ابعاد 40 در 45 تزئین شده اند. در قسمت جنوبی ایوان مقصوره ای به ارتفاع 30 متر و عرض 23 متر وجود دارد که در قسمت جنوبی این مقصوره محراب بزرگی هست. در قسمت شمالی ایوان 3 درگاه ورودی در نظر گرفته شده که اندازه های مختلفی دارند. در قسمت شرقی و غربی معماری مسجد جامع قم دو درگاه ورودی وجود داشته که به سمت 2 گوشواره باز می شوند. در کنار ایوانها جرزهایی وجود دارند که دارای 18 متر ارتفاع و 2متر و نیم عرض هستند. بطور کلی، تعداد این جرزها 4 عدد است. در پیشانی ایوان که قسمت جلویی آن می شود و همچنین در طرفین، کتیبه ای با ابعاد 28 متر در 1 متر وجود دارد. بطور کلی، شبستان هایی در 3 طرف این مسجد وجود دارند که این شبستان ها متعلق به زمان فتحعلیشاه هستند. در شبستان شرقی 9 ردیف سه چشمه ای بر بالای 9 ستون چهار ضلعی و 18 ستون شش ضلعی قرار داشته که اینها جرزهایی هستند که دارای درهای آهنی و شیشه ای و در مقابل صحن هستند. در شبستان غربی 9 درگاه در 3 ردیف وجود دارند. زیرزمینی در انتهای شبستان غربی وجود داشته که به دستور شهاب الملک ساخته شد. او همچنین در سال 1305 گلدسته های طلایی صحن عتیق این مسجد جامع را ساخت. شبستان شمالی در قسمت جلویی ایوانی دارد که دارای 4 چشمه است. تنها ایرادی که میتوان از این بنای زیبا گرفت، بالا آمدن کف شبستان به اندازه یک متر است. دلیل این ارتفاع سرداب موجود است. این سرداب خود دارای ویژگی هایی بوده و دارای هوایی مطبوع هست. در شبستان ها چندین محراب ساخته شده که محراب شاه نشین دارای یک متر عرض و 4 متر طول است. این محراب شاه نشین متعلق به دوران قاجار بوده و تزئینات آن به وسیله کاشی های خشتی 7 رنگ است. بقیه قسمتهای ایوان که حدود 30 متر بوده، دارای جرز، اسپر و ازاره سنگی هستند. در این قسمت کتیبه کمربندی وجود دارد که با خط ثلث و گچبری سوره تبارک نوشته شده است. در همین کتیبه، نوشته هایی وجود دارند که نشان می دهند در زمان فتحعلیشاه و سال 1246 شبستان ها احداث و مقصوره مرمت شده است. در حال حاضر، تنها نام فتحعلیشاه را میتوان در این کتیبه دید. از جمله دیگر ویژگی های محراب این مسجد می توان به وجود مشبک هایی برای ورود و خروج هوا و خنک نگه داشتن هوای این قسمت و همچنین تامین روشنایی اشاره کرد. این مشبک ها را میتوان در قسمتهای مختلف مسجد مشاهده کرد. در اطراف محراب، پله هایی وجود دارند که همانند منبر بوده و به این بخش زیبایی خاصی داده اند.
کتابخونه ی خوبی داره . من برا کنکورم اونجا میخوندم و راحت بودم.
تاریخی و زیبا
در مورد قدمت و سال دقیق ساخت مسجد جامع قم، اظهارات و بیانات مختلفی وجود دارد. تعدادی از تاریخنویسان و کارشناسان مسائل تاریخی، بر این باورند که مسجد در سال ۲۶۵ هجری قمری، به همت و پیگیری «ابوالصدیم حسن بن علی بن آدم اشعری»، احداث شده است.به روایتی دیگر، مسجد جامع قم بنا به دستور امام حسن عسگری (ع) و به دست وکیل و نماینده آن حضرت، در قرن سوم هجری ساخته شد. این در حالی است که «عبدالجلیل رازی»، زمان تاسیس این اثر تاریخی را به دوران حکومت طغرل سلجوقی نسبت میدهد و اعتقاد دارد که فردی به نام «بهاءالدین کمال ثابت قمی»، این عمارت را احداث کرده است.احتمالا احداث این مسجد، در چند دوره مختلف تاریخی به وقوع پیوسته است؛ البته بسیاری از معماران و باستانشناسان با توجه به نوشتههای برجایمانده، قدمت ساخت آن را به زمان حکومت سلجوقیان نسبت دادهاند که تاریخ مذکور، از نظر سندیت و شواهد موجود، نسبت به سایر زمانها صحیحتر بهنظر میرسد.مسجد جامع قم حدود ۶,۰۰۰ مترمربع مساحت دارد. قسمتهای متعددی از جمله سردر ورودی، صحن، ایوان، گنبدخانه و شبستان برای مسجد در نظر گرفته شده است. ورودیها مسجد جامع قم دو ورودی دارد. یکی از این ورودیها در بخش غربی بنا و بهعنوان ورودی اصلی تلقی میشود و دیگری در کوچهای فرعی و متصل به شبستانهای واقع در شمال عمارت قرار دارد. گنبدخانه مسجد قبل از دیگر قسمتهای آن ساخته شده است. با توجه به نوشتههای حکشده در کتیبههای گچبری مسجد، پیکربندی اولیه گنبدخانه به سال ۵۲۹ هجری قمری، مقارن با اوایل قرن ششم باز میگردد. متاسفانه در دوران حکومت فتحعلی شاه، بخشی از کتبیههای برجایمانده از این اثر تاریخی، از بین رفته است. گنبد مسجد در مرتفعترین قسمت مجموعه قرار دارد. این بخش، زیبایی و شکوه چشمنوازی را برای مسجد جامع، به ارمغان میآورد و میتوان آن را بهعنوان یکی از مجللترین گنبدهای زمان خود در نظر گرفت.
مسجد جامع قم (مکان تاریخی) در محله رضویه قم و خیابان ۵۶ - مسجد جامع واقع شده است. این مکان یکی از چهار مکان تاریخی در محله رضویه قم میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بازار کهنه و بازار موبایل الزهرا و همچنین مدرسه جهانگیرخان، کافی نت میلاد رایانه، نان فانتزی پارسا، مرکز بهداشت شماره یک شهرستان قم مسجد جامع و سفره خانه یاد ایام قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.