لیست مکان‌های تاریخی قم

اطلاعات کامل مکان‌های تاریخی قم را در نقشه نشان ببینید

تعداد مکان‌های تاریخی در قم بسیار زیاد است. اطلاعات و آدرس دقیق مربوط به هر مکان تاریخی این شهر را می‌توانید در نقشه نشان ببینید. کاربران نشان برای هر مکان تاریخی در قم نظر و امتیاز ثبت می‌کنند که می‌تواند به شما کمک کند.

پربازدیدترین مکان تاریخی قم در نقشه نشان

می‌توانید در ادامه پربازدیدترین مکان‌های تاریخی در قم را مشاهده کنید. کاربران با توجه به تجربه خود، برای هر مکان تاریخی امتیازی در نظر می‌گیرند. پربازدیدترین مکان‌های تاریخی قم در نقشه نشان را می‌توان به این ترتیب معرفی کرد:

عکس ایوان آینه صحن اتابکی

ایوان آینه صحن اتابکی

score 4.9
32 رای
عکس گذر تاریخی شاه حمزه

گذر تاریخی شاه حمزه

score 4.5
6 رای
عکس گذر تاریخی حاج حسین

گذر تاریخی حاج حسین

score 4.5
4 رای
عکس ورودی گذر باغ پنبه

ورودی گذر باغ پنبه

score 4.5
4 رای
عکس آب انبار تاریخی لب چال

آب انبار تاریخی لب چال

score 4.5
4 رای
عکس بیت آیت الله بهجت

بیت آیت الله بهجت

score 4.4
5 رای
عکس آرامگاه محمد خان قاجار

آرامگاه محمد خان قاجار

score 4.3
9 رای
عکس خانه تاریخی حاج باقر روحانی

خانه تاریخی حاج باقر روحانی

score 4.3
9 رای
عکس آرامگاه فتحعلی شاه قاجار

آرامگاه فتحعلی شاه قاجار

score 4.3
6 رای
عکس خانه تاریخی میرزایی

خانه تاریخی میرزایی

score 4.3
3 رای
عکس گذر تاریخی باغ پنبه

گذر تاریخی باغ پنبه

score 4.3
18 رای
عکس حمام حاج عسگر خان

حمام حاج عسگر خان

score 4.3
18 رای

آخرین نظرات درباره مکان‌های تاریخی قم

در ادامه، جدیدترین نظراتی که کاربران برای مکان‌های تاریخی شهر قم ثبت کرده‌اند را می‌توانید بخوانید. اگر تجربه‌ای از مکان‌های تاریخی قم دارید، با امتیاز دادن و ثبت نظر درباره آن‌ها تجربیات خود را با سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

user avatar user badge

MJN.787

شهریار سطح ۷

عکس آرامگاه محمد خان قاجار

در خلال تدارک برای حمله به بخارا، روسیه به ایران حمله کرد و آقامحمدخان به قفقاز بازگشت اما پیش از رسیدن او سپاه روس عقب‌نشینی کرده بود. سپس با ابراهیم‌خان، حاکم قره‌باغ، درگیر شد؛ تا اینکه وی از جانبش گریخت. پس از این اتفاق، وارد شوشی، مرکز قره‌باغ، شد و در سومین روز اقامت در آنجا توسط خدمتکارانش کشته شد. البته به نظر من حقش بود چون آدم کینه ای و عقده ای بود

آرامگاه محمد خان قاجار

4.3
user avatar user badge

𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂

شهریار سطح ۱۰

عکس محوطه تاریخی قلی درویش

قم یکی از مناطق قدیمی ایران به حساب می‌آید. بد نیست بدانید بر اساس تحقیقات انجام‌شده، از نظر زمین‌شناسی نیز قم جزو قدیم‌ترین مناطق روی کره زمین به حساب می‌آید! پس یعنی قم حتی حضور دایناسورها را نیز به خود دیده است! محوطه باستانی قلی درویش یکی دیگر از جاهای دیدنی قم محسوب می‌شود. که در ورودی جمکران قرار دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده، قدمت این تپه به هزاره دوم پیش از میلاد مسیح باز می‌گردد. محوطه باستانی قلی درویش حدود ۱۰هکتار وسعت دارد و آثار بسیاری را از آن کفش کرده‌اند. این محوطه باستانی اهمیت بسیاری دارد و نام آن در فهرست آثار ملی ایران نیز به چشم می‌خورد.

محوطه تاریخی قلی درویش

4
user avatar user badge

مارکوپولو

شهریار سطح ۶

عکس بازار کهنه

راسته بازار دیدنی برای دوره صفویه و قاجار، متشکل از صنف های مختلف بخصوص نجاری، چاقو سازی، ادویجات، درانتهای راسته میدان کهنه که بیشتر میوه فروشی، نردبان و سنگ نمک و سبزی فروشی، و..... مختلف دیگر، برای جای پارک بهتراست از قبل از راسته بازار پارک فرمایید، یا ابتدای خیابان عماریاسر داخل گارکینگ طبقاتی

بازار کهنه

4.1
user avatar user badge

نظر منو پسندیدی لایک💜کن

شهریار سطح ۱۱

عکس ورودی گذر باغ پنبه

گذر تاریخی باغ پنبه قم که طی سال‌های گذشته دچار بهسازی و احیا شده‌ مربوط به دوره قاجار است. در اواخر این دوره شهر قم به ۱۰ محله تقسیم شده بود. یکی از این محلات ، محله باغ پنبه بود. این محله در واقع آخرین حلقه گسترش شرقی - غربی شهر قم به سوی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) بود. گواه این مطلب توسعه بازار کهنه و بازار بزرگ در همین امتداد جغرافیایی است. ضمن این که قسمتی از همین محله به نام کوچه نو که بعدها مستقل شد در منتهی الیه خط توسعه این دلیل را تقویت می‌کند. از نظر موقعیت این محله در بین خیابان ۵۵ متری عمار یاسر و خیابان ۱۹ دی واقع شده است. آغاز آن از چهار راه بازار و پایان آن هفت متری باجک ، مسجد رضویه ، عمار یاسر و منطقه عربستان است.

ورودی گذر باغ پنبه

4.5
user avatar user badge

𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂

شهریار سطح ۱۱

عکس آب انبار تاریخی سلماسی

آب انبار سلماسی از مکان های دیدنی قم است که با توجه به کتیبه‌ی موجود در این اثر تاریخی، قدمت ساخت آن به سال ۱۳۶۵ هجری قمری بازمی‌گردد. این آب انبار کهن نیز همانند دیگر آب‌ انبارهای قم از بخش‌های مختلفی همچون سردر ورودی، راه‌پله، بادگیر و مخزن تشکیل شده و به شکل مربع طراحی و ساخته شده است.

آب انبار تاریخی سلماسی

4.2
user avatar user badge

نظرتو بنویس و لایک❤کن👍

شهریار سطح ۱۱

عکس مسجد جامع قم

مسجد جامع قم یا مسجد جامع عتيق یکی از مساجد قدیمی در شهر قم است مسجد جامع قم، در مرکز شهر قم و در محله لب چال در یابان آذر و نزدیک دروازه ری واقع شده است. از راه خیابان آذری بزرگراه "عمار یاسر" و تونل غدیر میتوان به این مسجد دسترسی پیدا کرد. این مسجد، مجموعه ای از بناهای چند عصر و دوره است. سال احداث بنای کنونی گنبد خانه ۵۲۹ ه. ق است، این تاریخ تا پیش از تعمیرات دوران فتحعلی شاه در کتیبه های گچبری موجود در بنا به وضوح نمایان بوده است. به بیان صنیع الدوله در کتاب مرآت البلدان در نیمه دوم قرن سوم ساخته شده است.

مسجد جامع قم

4.2
user avatar user badge

AvA

شهریار سطح ۴

عکس بیت تاریخی امام خمینی

کسی میدونه جمعه ها هم باز هست یا نه؟

بیت تاریخی امام خمینی

4.1
user avatar

کاربر نشان

شهریار سطح ۲

عکس آب انبار یزدانشهر

الان واقعا این جای دیدنی هست چیش دیدنیه خواهشا یکم رسیدگی کنید انگار خرابس

آب انبار یزدانشهر

3.3
user avatar user badge

نظر منو پسندیدی لایک💜کن

شهریار سطح ۱۱

عکس گذر سفید آب

بافت تاریخی گذر سفیدآب ، متعلق به دوره قاجار بوده و به شماره ۲۸۸۰۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

گذر سفید آب

3.8
user avatar

کاربر نشان

شهریار سطح ۲

عکس گذر تاریخی شاه حمزه

مکانی بسیار زیبا وتاریخی

گذر تاریخی شاه حمزه

4.5
user avatar

کاربر نشان

شهریار سطح ۲

عکس خانه تاریخی یزدان پناه

محیط دنج و تمیزی بود، قیمت غذا به نسبت حجم و کیفیت بنظرم مناسب بود، رفتار پرسنل هم مودبانه و محترمانه بود. اگه منوی فارسی را هم برای غذاها اضافه کنند خیلی خوب میشه. سرویس بهداشتی هم خوب و تمیز ، راضی بودم و توصیه میکنم.

خانه تاریخی یزدان پناه

4
user avatar user badge

اینترنت آسیاتک مرکزی

شهریار سطح ۱۰

عکس حمام حاج عسگر خان

حمام‌ها از جمله جاهای دیدنی شهرها هستند که بیشتر مواقع به عنوان موزه‌های مردم‌شناسی استفاده می‌شوند؛ اما حمام حاج عسکر قم یک تفاوت عمده دارد و آن هم اینکه این حمام با وجود قدمتی ۲۰۰ساله، همچنان فعال است و آقایان حتی ممکن است شانس استحمام در این جای دیدنی قم را هم داشته باشند. اما با توجه به نظرات و گفته‌های مسافرانی که پیش از این به قم سفر کرده‌اند. بازدید از حمام تنها برای آقایان امکان پذیر است.

حمام حاج عسگر خان

4.3
user avatar user badge

𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂

شهریار سطح ۱۱

عکس منار میدان کهنه

محله‌های پامنار قم، بافت‌هایی تاریخی در این شهر هستند که محله میدان‌کهنه و محله مدرسه غیاثیه، از جمله معروف‌ترین آنان به شمار می‌روند. مناره تاریخی میدان کهنه یکی از جاذبه‌ های گردشگری قم است و جزو میراث فرهنگی در معرض خطر محسوب می‌شود. این مناره تاریخی به‌واسطه پخش اذان، نقش مهمی در شکل‌گیری هسته‌های اجتماعی ایفا کرده است.مناره میدان کهنه در طول تاریخ یکی از نمادهای شهر قم به‌حساب می‌آمد. متاسفانه بر اثر گذشت زمان و وقوع حوادث طبیعی، از این اثر تاریخی تنها بخش کوچکی برجای مانده و قسمت اعظم آن از بین رفته است؛ این در حالی است که تزئنیات گچبری ظریف و هنرمندانه‌ آن، با گذشت زمان بسیار، همچنان دیدنی و مثال‌زدنی هستند. منار میدان کهنه در شهر قم، یکی از آثار تاریخی ارزشمند ایران محسوب می‌شود که در آذر ماه سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسیده است.بنا بر متون تاریخی، قدمت مناره میدان کهنه به سال ۲۹۱ هجری قمری بازمی‌گردد و به نظر می‌رسد که در دوران حکومت «یحیی بن اسحق»، در مجاورت «مسجد ابولصدیم حسین اشعری»، احداث شده است. گرچه با در نظر گرفتن نوع معماری مناره‌ میدان کهنه‌ قم و مقایسه‌ آن با دیگر بناهای تاریخی، محققان مدعی هستند که باید قرن پنجم هجری قمری را به‌عنوان قدمت واقعی این اثر تاریخی در نظر گرفت؛ بنابراین ایشان قرن سوم هجری را به‌عنوان سده‌ احداث این مناره صحیح نمی‌دانند. با این همه، گروهی از محققان و باستان‌شناسان منار میدان کهنه‌ شهر قم را یکی از قدیمی‌ترین مناره‌هایی معرفی می‌کنند که در کشور وجود دارد.با توجه به کتیبه‌ سنگی مربوط به سال ۹۳۶ هجری قمری که در منار میدان کهنه قرار دارد، نام دیگر این اثر تاریخی «منار چهار سو» است. منار قدیمی میدان‌کهنه رخدادهای تاریخی متعددی را از سر گذرانده است. در این میان، می‌توان به اشغال شهر قم در طی جنگ جهانی اول توسط نیروهای خارجی اشاره کرد. در آن زمان، گلوله‌هایی از توپ به بدنه‌ مناره شلیک شد که هنگام ورود نیروهای خارجی برای ایجاد رعب و وحشت در بین مجاهدان صورت گرفت.  در طول تاریخ، مساجد بسیاری در مجاورت منار میدان کهنه ساخته شده است و به این مساجد که امروزه اثری از آنان نیست، مسجد منار گفته می‌شد. تنها مسجدی که در عصر حاضر در نزدیکی منار میدان کهنه باقی مانده، به تلاش «مرحوم آیت‌الله حاج میرزا محمد تقی فیض» و در سال ۱۳۱۰ خورشیدی احداث شده است.

منار میدان کهنه

4.1
user avatar user badge

𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂

شهریار سطح ۱۱

عکس سردر مدرسه غیاثیه (پامنار)

به گفته‌ی باستان‌شناسان و متون ثبت شده‌ی تاریخی، به نظر می‌رسد که سردر و مناره‌های مدرسه‌ غیاثیه، تنها آثار برجای مانده از یک مدرسه‌ی بسیار بزرگ است که تاریخ ساخت آن به سال ۸۳۰ هجری قمری بازمی‌گردد. هرچند از این مدرسه‌ی وسیع جز همین مناره‌ها و سردر چیزی باقی نمانده است، اما در وصف تزیینات گچی و هنر استفاده‌ی تلفیقی از آجر و کاشی در مناره‌های آن، در بسیاری از متون تاریخی سخن‌ها به میان آمده است. «شرفیه»، نام دیگری است که مولف کتاب «گنجینه‌ی آثار قم»، این مدرسه‌‌ی تاریخی را به آن خوانده، چراکه وی معتقد است مدرسه به فرمان «شرف‌الدین ابوطاهر بن علی قمی»، از وزرای پادشاه سلجوقی زمانی که برای اداره‌ی امور عراق به شهر قم عزیمت کرده بود، ساخته شده و وی تاریخ ۵۴۷ هجری قمری را که مقارن با نیمه‌ی نخست قرن ششم هجری قمری است، زمان ساخت آن عنوان کرده است.این در حالی است که طرحی از مناره‌های سردر مدرسه غیاثیه وجود دارد که بسیار قدیمی است و در واقع می‌توان آن را قدیمی‌ترین تصاویر مناره‌های سردر مدرسه‌ی غیاثیه عنوان کرد که توسط «مادام دیولافوا»، در سال ۱۸۸۱ میلادی از بخش شمال غربی ساختمان ارائه شده و به وضوح می‌توان وسعت و شکوه عمارت را در مقایسه با خانه‌های اطراف مشاهده کرد. البته مادام دیولافوا در این عکس از این مناره‌ها با عنوان «مناره‌های مسجد ویرانه‌ای در قم»، یاد کرده است.

سردر مدرسه غیاثیه (پامنار)

3.3
user avatar user badge

پسندیدی❤کن و نظرتو بگو👍

شهریار سطح ۱۱

عکس آب انبار تاریخی لب چال

آب ‌انبار لب چال قم مربوط به اواخر دوره قاجار است. در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۵۶۸ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.قدم در کوچه پس کوچه های بافت قدیمی شهر قم که بگذاری به آب انبارهایی می رسی با قفلی بزرگ بر سر در آن نگاهی که از پشت میله های سردر به داخل آب انبار بیندازی محوطه ای تاریک با پله های بسیار به چشم می خورد. آب انبارها از بناهای عام المنفعه ای بودند که توسط عوامل دولتی، خیرین محلی وحتی با همیاری مردم در مکان های مناسب ساخته می شده است. آب انبارها اغلب به وسیله آب حاصل از نزولات جوی یا هدایت آب قناتها و رود خانه های فصلی یا دایم پر می ‌شده است. در بسیاری از آب انبارها پاشیرهای متعدد (محل برداشتن آب از آب انبار) در ارتفاع های مختلف وجود داشته است. به تدریج و با کاهش آب مخزن و پائین رفتن سطح آب از شیر های مختلف استفاده می شده است. این بناها به دلیل ماهیت آنها همیشه در عمق زمین ساخته می شده است. در این سازه های آبی علاوه بر سنگ یا آجر از ملات ساروج استفاده شده است. ساروج از مهمترین ملات های آهکی علاوه بر استحکام بخشیدن به بنا خاصیت نفوذ ناپذیری نسبت به آب را هم داشته است. آهک در واقع خاصیت گندزدایی داشته است. آب را ضد عفونی می کرده که موجب پیشگیری از تعفن و مانع از رشد میکروارگانیسم ها می شده است.

آب انبار تاریخی لب چال

4.5
user avatar user badge

STM

شهریار سطح ۹

عکس آرامگاه شاه عباس دوم صفوی

از زیباترین نقاط حرم حضرت معصومه سلام الله علیها دور تا دور مرقد شاه عباس دوم سوره جمعه نوشته شده به خط محمد رضا امامی خطاط مشهور عصر صفوی

آرامگاه شاه عباس دوم صفوی

4.2
user avatar user badge

سجاد

شهریار سطح ۴

عکس ایوان آینه صحن اتابکی

السلام علیک یا بنت فاطمة و خدیجة

ایوان آینه صحن اتابکی

4.9
user avatar user badge

آرین

شهریار سطح ۱۰

عکس آرامگاه فتحعلی شاه قاجار

آرامگاهی در دل حرم حضرت معصومه. بازدید از آن در کنار بازدید از حرم حضرت معصومه خالی از لطف نیست.

آرامگاه فتحعلی شاه قاجار

4.3
user avatar user badge

𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂

شهریار سطح ۱۱

عکس گذر تاریخی باغ پنبه

گذر تاریخی باغ پنبه قم که طی سال‌های گذشته دچار بهسازی و احیا شده‌ مربوط به دوره قاجار است . در اواخر این دوره شهر قم به ۱۰ محله تقسیم شده بود. یکی از این محلات، محله باغ پنبه بود. این محله در واقع آخرین حلقه گسترش شرقی - غربی شهر قم به سوی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س)بود. گواه این مطلب توسعه بازار کهنه و بازار بزرگ در همین امتداد جغرافیایی است. ضمن این که قسمتی از همین محله به نام کوچه نو که بعدها مستقل شد در منتهی الیه خط توسعه این دلیل را تقویت می‌کند. از نظر موقعیت این محله در بین خیابان ۵۵ متری عمار یاسر و خیابان ۱۹ دی واقع شده است. آغاز آن از چهار راه بازار و پایان آن هفت متری باجک، مسجد رضویه، عمار یاسر و منطقه عربستان است.علت نامگذاری این محله به دلیل این بوده است که سالها قبل در این محل پنبه کشت می‌شده‌است بعدها در دوران ناصرالدین شاه قاجار یکی از تاجران بزرگ و خیّر قم به نام حاج علی اکبر ارباب که به القاب تاجر و پالان دوز و باغ پنبه‌ای هم موسوم بوده است، آب انبار و مسجدی در این محل می‌سازد که ساختمان قدیمی آن تا دهه شصت شمسی باقی بود که پس از تخریب، مسجد نوبنیاد کنونی جای آن ساخته می‌گردد. بازماندگان وی هنوز در این محل ساکن هستند. در کنار این مسجد، گذر کوچک محل واقع شده‌ که دارای دو مغازه که یکی از آنها که نانوایی سنگکی است و همین اینک نیز دایر است. همچنین این محل دارای دو حمام به نام حمام اولیا و شاهزاده یا شازده بوده که این دو نیز در گذر زمان تخریب شده است. کهن‌ترین مکان این محل بقعه بابامسافر است که در محل باغشاه سابق و حد فاصل محله مزبور با محله مسجد آدینه بوده‌است. در متون صفوی از این بقعه یاد شده و تکیه‌ای در جوار آن قرار داشته که گویا محل تجمع عرفا و دراویش بوده‌است.

گذر تاریخی باغ پنبه

4.3
user avatar user badge

پسندیدی❤کن و نظرتو بگو👇

شهریار سطح ۱۱

عکس گذر تاریخی حاج حسین

یکی از گذرهای مشهور و پا برجای قم گذر حاج حسین است. این گذر در خیابان قدیمی آذر کوچه ۹۸ قرار دارد. گذر در وضعیت فعلی از یک طاقی قدیمی و دو مغازه در زیر آن تشکیل شده است. یکی از مغازه‌ها قصابی است که هم اکنون کاملا فعال و متعلق به حاج رضا حاجی‌زاده است و قدمت آن طبق گفتۀ وی به شصت سال قبل بر می‌گردد. مغازه دیگر فعالیت ندارد و بر اساس اظهار آقای حاجی‌زاده خوار و بار فروشی بوده است و سابقه آن به حدود صد سال قبل بر می‌گردد. قصاب محل از عدم توجه میراث فرهنگی به گذر شکوه داشت و می‌گفت حدود سه سال است که میراث می‌خواهد آن‌جا را ایزوگام کند و خطر نم و ریزش سقف وجود دارد و من هم توانایی ندارم. ممکن است که طول گنبد یا سقف گذر از سمت شمالی بیشتر بوده است و سپس بر اثر ساخت و سازهای جدید کم شده باشد. چه این‌که ساختمان مجاور شمالی ظاهرا متعلق به دوره پهلوی دوم است. حال آنکه گذر ظاهرا قاجاری است. مسجدی هم در نزدیکی گذر به نام مسجد حاج حسن با نما و تزیین داخلی آجری گویا با قدمت پهلوی دوم وجود دارد.

مکان تاریخی مورد نظر خود را در شهر قم پیدا کنید

می‌خواهید روی نقشه قم مکان تاریخی مورد نظرتان را پیدا کنید؟ در ادامه می‌توانید همه مکان‌های تاریخی قم را به طور کامل ببینید.

مشاهده لیست مکان‌های تاریخی قم
download neshan app

دانلود اپلیکیشن نقشه و مسیر‌یاب نشان

مسیر‌یابی، کنکاش، نشان ۳۶۰، رادیو نشان و...