info
عکس گذر تاریخی باغ پنبهعکس گذر تاریخی باغ پنبهعکس گذر تاریخی باغ پنبه
category

گذر تاریخی باغ پنبه محله باغ پنبه، قم

مکان تاریخی

درباره‌ی گذر تاریخی باغ پنبه

گذر تاریخی باغ پنبه (مکان تاریخی) در محله باغ پنبه قم و خیابان عماریاسر ۱۸ - باغ پنبه واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بازار کهنه و بازار موبایل الزهرا و همچنین تکیه عربستان ، مسجد باغ پنبه، شرکت آراد برندینگ، ورودی گذر باغ پنبه و دیزی سلام قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.



نظرات کاربران در مورد گذر تاریخی باغ پنبه

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    حبیب
    دوشنبه 04 اردیبهشت ماه 1402

    علت نامگذاری این محله به دلیل این بوده است که سالها قبل در این محل پنبه کشت می‌شده‌است بعدها در دوران ناصرالدین شاه قاجار یکی از تاجران بزرگ و خیّر قم به نام حاج علی اکبر ارباب که به القاب تاجر و پالان دوز و باغ پنبه‌ای هم موسوم بوده است، آب انبار و مسجدی در این محل می‌سازد که ساختمان قدیمی آن تا دهه شصت شمسی باقی بود که پس از تخریب، مسجد نوبنیاد کنونی جای آن ساخته می‌گردد. بازماندگان وی هنوز در این محل ساکن هستند. در کنار این مسجد، گذر کوچک محل واقع شده‌ که دارای دو مغازه که یکی از آنها که نانوایی سنگکی است و همین اینک نیز دایر است. همچنین این محل دارای دو حمام به نام حمام اولیا و شاهزاده یا شازده بوده که این دو نیز در گذر زمان تخریب شده است. کهن‌ترین مکان این محل بقعه بابامسافر است که در محل باغشاه سابق و حد فاصل محله مزبور با محله مسجد آدینه بوده‌است. در متون صفوی از این بقعه یاد شده و تکیه‌ای در جوار آن قرار داشته که گویا محل تجمع عرفا و دراویش بوده‌است.بسیاری از خاندان اصیل و علما و بزرگان و پهلوانان قمی از این محله برخاسته‌اند. تاریخچه این محله را یکی از فضلای این محل سیدحسن لاجوردی به نگارش درآورده که به نظر یکی از بهترین محله نگاری‌های شهرهای کشور است. می‌توان گفت باغ پنبه به علت به وجود آمدن بناهای با ارزش، یکی از محله‌های هویتی شهر قم است که شکل گیری آن مربوط به ۲۰۰ سال قبل است. باغ‌های قشنگ این منطقه سبب شده بود افراد به ساختن خانه در آن اشتیاق پیدا کنند ونتیجه آن خانه‌های زیبای یزدان‌پناه، طباطبایی‌ها و سلامت است. همینطور این منطقه از نظر تعداد هیات‌های سوگواری شهرت پیدا کرده‌است. ۱۹۰ سال قبل به منظور سوگواری اهالی باغ پنبه ۸۰ چراغ پی‌سوزی بغدادی داشتند. خانه تاریخی لاجوردی نیز در این محل بود که متاسفانه اوایل دهه ۹۰ تخریب شد. قسمت شمالی آن کار فرزندان استاد حسن معمار قمی سازنده تیمچه بزرگ بوده‌ و همچنین این محله چندین مغازه دیگر هم از جمله بقالی و قصابی داشته که بعضی از آنها هنوزدایر است.

    5
  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    سه شنبه 18 مهر ماه 1402

    گذر تاریخی باغ پنبه قم که طی سال‌های گذشته دچار بهسازی و احیا شده‌ مربوط به دوره قاجار است . در اواخر این دوره شهر قم به ۱۰ محله تقسیم شده بود. یکی از این محلات، محله باغ پنبه بود. این محله در واقع آخرین حلقه گسترش شرقی - غربی شهر قم به سوی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س)بود. گواه این مطلب توسعه بازار کهنه و بازار بزرگ در همین امتداد جغرافیایی است. ضمن این که قسمتی از همین محله به نام کوچه نو که بعدها مستقل شد در منتهی الیه خط توسعه این دلیل را تقویت می‌کند. از نظر موقعیت این محله در بین خیابان ۵۵ متری عمار یاسر و خیابان ۱۹ دی واقع شده است. آغاز آن از چهار راه بازار و پایان آن هفت متری باجک، مسجد رضویه، عمار یاسر و منطقه عربستان است.علت نامگذاری این محله به دلیل این بوده است که سالها قبل در این محل پنبه کشت می‌شده‌است بعدها در دوران ناصرالدین شاه قاجار یکی از تاجران بزرگ و خیّر قم به نام حاج علی اکبر ارباب که به القاب تاجر و پالان دوز و باغ پنبه‌ای هم موسوم بوده است، آب انبار و مسجدی در این محل می‌سازد که ساختمان قدیمی آن تا دهه شصت شمسی باقی بود که پس از تخریب، مسجد نوبنیاد کنونی جای آن ساخته می‌گردد. بازماندگان وی هنوز در این محل ساکن هستند. در کنار این مسجد، گذر کوچک محل واقع شده‌ که دارای دو مغازه که یکی از آنها که نانوایی سنگکی است و همین اینک نیز دایر است. همچنین این محل دارای دو حمام به نام حمام اولیا و شاهزاده یا شازده بوده که این دو نیز در گذر زمان تخریب شده است. کهن‌ترین مکان این محل بقعه بابامسافر است که در محل باغشاه سابق و حد فاصل محله مزبور با محله مسجد آدینه بوده‌است. در متون صفوی از این بقعه یاد شده و تکیه‌ای در جوار آن قرار داشته که گویا محل تجمع عرفا و دراویش بوده‌است.

    3
  • avatar
    barati$
    چهارشنبه 29 اردیبهشت ماه 1400

    از محلات قدیمی قم مسیر باریکی داره و با خودرو عبور از ان به سختی ممکن است، اما بسیار قدیمی می باشد

    2
  • avatar
    علی برام
    چهارشنبه 20 دی ماه 1402

    میراث کهن

    1
  • avatar
    یشمی
    چهارشنبه 31 خرداد ماه 1402

    جذاب، دیدنی ، زیبا.

    1
  • avatar
    mohammad reza
    پنجشنبه 29 اردیبهشت ماه 1401

    یک محله قدیمی با مردمی خوب

    1
  • avatar
    نشان
    پنجشنبه 14 بهمن ماه 1400

    عالی

    1

سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده گذر تاریخی باغ پنبه واقع شده‌اند:

  • آب انبار عربستان
    (5.0)
    بلوار عمار یاسر، عماریاسر 12
  • آب انبار درخت پیر
    (3.5)
    آیت الله طالقانی، 63
  • سرای ملا حسین
    (3.5)
    آیت الله طالقانی، 73
  • کاروانسرای ملاحسین
    (3.5)
    بلوار عمار یاسر، رضویه، بین صابونی و 73
  • خانه شاکری
    (4.0)
    آیت الله طالقانی، آقاسیدحسن، طالقانی 112/4
  • آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط سرباز حاج قاسم (شهریار سطح ۹ نشان) در تاریخ سه شنبه 18 اردیبهشت ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی گذر تاریخی باغ پنبه اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: سه شنبه 18 اردیبهشت ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد گذر تاریخی باغ پنبه در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه گذر تاریخی باغ پنبه ندارد.
    neshan logo