آرامستان
گورستان یا آرامستان اِبنِ بابُوَیْه نخستین گورستانشهر ری و دومین گورستان تهران است که بسیاری از مشاهیر ایران در آن دفن هستند. نام این گورستان برگرفته از نام محمد بن بابُویه معروف بهشیخ صدوق یکی از فقها و دانشمندان شیعه است که آرامگاه او در آن جا واقع شده است. برج طغرل در شرق آرامگاه ابنبابویه در شهر ریواقع شده است و از آثار به جا مانده از دورهٔسلجوقیان میباشد. این گورستان وسعتی به میزان ۱۰ هکتار دارد. بر اساس گزارشها و مستندات تاریخی، پیش از زمان ناصرالدین شاه، گورستان ابنبابویه کشتزار و باغ بسیار وسیعی بودهاست، اما در پی کشف جسد سالم فردی در سردابی زیر آن باغ و به دست آمدن سنگی درون سرداب که آشکارا نشان میداد پیکر از آن شیخ صدوق است که بیش از ۸۰۰ سال پیش درگذشته است، بیدرنگ بقعه شیخ صدوق بر آن مزار احداث میکنند[۱] به اعتقاد برخی کارشناسان بنای نخستین گورستان ابنبابویه، به دورانسامانی برمیگردد و بعدها در اثر سیل تخریب شده است.[۱] آرامگاه ابتدایی شیخ صدوق نیز، در گذر زمان به خاطر حمله مغولان و جنگهایخوارزمشاهیان و تیموریان و همچنین به علت حوادث مختلف چندین مرتبه خراب و ویران شد بهگونهای که سرانجام - تا پیش از کشف - سالها در زیر تودههای خاک پنهان میماند.[۲] پس از برپایی بقعهٔ شیخ صدوق، افراد زیادی در اطراف آن به خاک سپرده شدند و مقبرههای بزرگ و باشکوهی هم اطراف آن احداث شد. محمدرضا شاه پهلوی و محمد مصدق نیز هر دو وصیت کرده بودند در ابنبابویه دفن شوند. وزارت کشور، طی آنچه از آن بهعنوان حفاظت و نگهداری این گورستان یاد شد، در سال ۱۳۷۳، دستور منع دفن مردگان را در این محدوده صادر کرد؛ پس از آن، طرحهای بسیاری از سوی شهرداری برای عمران این گورستان پیشنهاد شد ولی سرانجام طی اجرای طرح «احداث باغ مشاهیر»، با این استدلال که اجرای این طرح نیازمند از بین بردن مقبرهها و همسطحسازی زمین آرامگاه ابنبابویه است، در حدود ۴۰۰ (بهمعنای دقیقتر همه بجز سه تا) مقبرهٔ خصوصی و خانوادگی، با معماری زیبا که نمادی از هنر ایران را با قدمتی طولانی به تصویر درآورده بودند، بهطور کامل تخریب شدند. آرامگاه ابنبابویه بهخاطر داشتن این آرامگاههای بزرگ خصوصی و خانوادگی با عکسها،آیینهوشمعدانها و اشیای دیگری که در آنها قرار شده بود، به موزهای دیدنی از تاریخ معاصر ایران میمانست. دراویش نیز که حتی تا چند سال پس از این ویرانی، هنگام بزرگداشت عنقاء یکی از دراویش مدفون در ابنبابویه مراسم بزرگی برگزار میکردند، مدتی بعد در اجرای آن با محدودیت جدی روبرو شدند. در حال حاضر همان سه مقبرهٔ خانوادگی باقیمانده هم وضعیت مناسبی ندارند و این گورستان هماکنون تقریباً به صورت مسطح درآمده ولی از نظر رسیدگی در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
باعث تاسف
مجموعه گورستان ابن بابویه اولین گورستان شهر ری و دومین گورستان شهر تهران است. داخل این مجموعه مقبره شخص "ابن بابویه" معروف به " شیخ صدوق" و مردم عادی و بعضی از بزرگان ایران قرار گرفته است. مقبره "جهان پهلوان تختی" و دکتر فاطمی و علی اکبر دهخدا و مهوش و ... در این مکان قرار دارد. محمد ابن بابویه یکی از فقیه ها و دانشمدان شیعه بوده که گویا در 800 سال پیش فوت میکند. این مقبره در اثر سیل و حمله مغولها و جنگهای دیگر چندین بار نابود شده بود. در سال 1373 دیگر اجازه دفن کردن فرد جدیدی را در این مجموعه نمیدهند و به عنوان یک مجموعه تاریخی به حساب آورده میشود. مبلغی برای ورودیه از کسی گرفته نمیشود و البته مراقبت خاصی هم از این مکان نمی شود. در مرکز ان در حال ساخت مسجدی بنام "شیخ صدوق" بودند.
آرامستان تاریخی ابن بابویه که یکی از قدیمی ترین قبرستان های اطراف تهران می باشد که در آن افراد مشهوری چون جهان پهلوان تختی آشیخ رجبعلی حیاط و مرحوم صندوق و.... به خاک سپرده شدند که البته دسترسی به آن آسان نیست که باید هرچه زودتر برای جلوگیری از تخریب آن فکری بکنند
قبرستان افراد مشهور ایرانی. کسایی اونجا دفن بوده که اصلا فکرش رو هم نمیکردم
مکانی ارام و ساکت برای دفن مردگان بسیار نوستالژی هستش و افردا نامداری در این ارامستان به خاک سپرده شده
آرامگاه دکتر لقمان ادهم موسس بیمارستان لقمان شهر تهران در ری آرامگاه ابن بابویه
هر چقدر از ابن بایویه بگم کم گفتم. مردان بزرگی در این ارامستان خوابیده اند. شیخ صدوق ، جهان پهلوان تختی، رجبعلی خیاط ، خانواده دهخدا ، خانواده شمشیرنیا و افراد زیادی که اهل علم و فرهنگ و تمدن هستند و فیلسوف و استاد دانشگاه همه در زمان های بسیار قدیم دفن شدن. خدا همه رفتگان بیامرزه
ابنبابویه قبرستانی تاریخی در شهر تاریخی ری است که انسانهای فرهیخته بسیاری چون مشاهیر و نویسندگان، سیاسیون و مبارزان مشروطه خواه را در خود جای داده است و اکنون به موزه ای از وقایع تاریخی ایران تبدیل شده است. نام این آرامستان از نام محمدبنبابویه مفروف به شیخ صدوق گرفته شده. او از دانشمندان بزرگ شیعه است که در این محل به خاک سپرده شده است. پس از ایجاد بقعه برای او در این مکان، روند خاکسپاری طی سالیان متمادی انجام گرفت. پیش از زمان ناصرالدین شاه مکان فعلی آرامگاه تکهای از یک کشتزار بود که باغهای زیادی در آن قرار داشت. روزی در سرداب یکی از این باغها جسد سالمی پیدا میشود و تعجب همه را برمیانگیزد چرا که جسد مربوط به ۸۰۰ سال پیش بود و تکه سنگی در سرداب پیدا شده بود که آشکارا نشان میداد جسد متعلق به شیخ صدوق است. قبرستان ابنبابوبه در ۵ دی ماه ۱۳۷۵ به شماره ۱۸۱۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. در سال ۱۳۷۳ وزارت کشور دستور داد برای حفظ و نگهداری این قبرستان دیگر مردگان را در این محدوده دفن نکنند. غلامرضا تختی، پهلوان سید حسن شجاعت، علی اکبر دهخدا، محمد علی فروغی، رجبعلی خیاط، حسین بهزاد و سرهنگ محمود ایروانی اعظم، از موسسان مدرسه موسیقی در این آرامگاه به خاک سپرده شدهاند.
مقبره جهان پهلوان تختی در آرامستان ابن بابویه تهران
گورستان یا آرامستان ابن بابویه یکی دیگر از آرامستانهای شهر ری است. اسنادی وجود دارد که نشان میدهد این گورستان مربوط به دوره سامانی است. شهرت این گورستان از آن جهت است که مشاهیر بسیاری در آن به خاک سپرده شدهاند. از جمله این مشاهیر میتوان به علی اکبر دهخدا و همسر او، غلامرضا تختی، شیخ صدوق، حسین فاطمی، رحیم موذنزاده اردبیلی، محمدعلی فروغی (وزیر رضاشاه)، اشرف الملوک فخرالدوله (دختر مظفرالدین شاه) و فاطمه سیاح (از بنیانگذاران کانون بانوان در وزات فرهنگ) اشاره کرد. آدرس: تهران، شهرری۷ خیابان ابن بابویه
و همچنین عارف مشهور رجبعلی خیاط
مجموعه گورستان ابن بابویه اولین گورستان شهر ری و دومین گورستان شهر تهران است. داخل این مجموعه مقبره شخص "ابن بابویه" معروف به " شیخ صدوق" و مردم عادی و بعضی از بزرگان ایران قرار گرفته است. مقبره "جهان پهلوان تختی" و دکتر فاطمی و علی اکبر دهخدا و مهوش و ... در این مکان قرار دارد. محمد ابن بابویه یکی از فقیه ها و دانشمدان شیعه بوده که گویا در 800 سال پیش فوت میکند. این مقبره در اثر سیل و حمله مغولها و جنگهای دیگر چندین بار نابود شده بود. در سال 1373 دیگر اجازه دفن کردن فرد جدیدی را در این مجموعه نمیدهند و به عنوان یک مجموعه تاریخی به حساب آورده میشود. مبلغی برای ورودیه از کسی گرفته نمیشود و البته مراقبت خاصی هم از این مکان نمی شود. در مرکز ان در حال ساخت مسجدی بنام "شیخ صدوق" بودند.
حسین بهزاد نقاش ایرانی، رجبعلی خیاط، غلامرضا تختی، رحیم موذن زاده اردبیلی، گروه فدائیان اسلام، عباس یمینی شریف، علی اکبر دهخدا، مرشد چلویی و قبر خیلی از افراد مشهور دیگه در این قبرستان هستش.
ری تنها منطقه باستانی استان تهران است که آثار تاریخی و مکانهای دیدنی زیادی دارد. این منطقه قطب توسعه توریسم مذهبی استان تهران نیز به شمار میآید. جاذبههای تاریخی شهرری بر جاذبههای طبیعی منطقه غالب است. قدمت طولانی و سابقه کهن آن سبب شده است که آثار تاریخی بسیار قدیمی مانند باروی ری برین در این شهر وجود داشته باشد. قبرستان ابن بابویه یکی دیگر از دیدنیهای این منطقه محسوب میشود و از جاذبه های گردشگری تهران و قدیمیترین قبرستانهای ایران است. در این قبرستان مشاهیر و بزرگانی از دنیای ورزش، سیاست و ادبیات ایران دفن هستند. قبرستان ابن بابویه گورستانی ۲۰۰ ساله در دشت وسیع ری است که نزدیک به ۱۰ هکتار وسعت دارد. این قبرستان از لحاظ وسعت، دومین قبرستان بزرگ تهران محسوب میشود. بسیاری از چهرههای نامدار ایران، از جمله جهان پهلوان تختی در این محل دفن شدهاند. این قبرستان اولین منطقه شهرری است که برای دفن اموات اختصاص یافته است. آرامگاههای قدیمی و خانوادگی آن و شکل ظاهر برخی سنگ قبرها در نوع خود کم نظیر هستند. برخی مورخان قدمت این قبرستان را به دوره ساسانی نسبت دادهاند.شهرری یکی از کهنترین شهرهای ایران و جهان است که تاریخ پیدایش آن به زمان اقوام آریایی میرسد. این شهر در آن زمان از تمام شهرهای ماد بزرگتر بوده است. ری در لغت بهمعنای شهر سلطنتی است. ساکن و اهل ری را رازی مینامند. ری در دورهای پایتخت ایران نیز بوده است. این شهر در طول تاریخ به نامهای مختلفی از جمله راک، راگز، راگا، رغه، ارشکیه، رام اردشیر، امالبلاد، ری شهر، شیخ البلاد و محمدیه خوانده میشد. بنابر آنچه در اوستا آمده ری سیزدهمین شهری است که در جهان ساخته شد. این شهر باستانی نزدیک به ۹ هزار سال سابقه دارد و از بزرگترین مراکز تمدنی بشر محسوب میشود.
گر چ گورستان کهنی است، اما چشم نواز نیست
قبرستانی بسیار قدیمی که بزرگان بسیاری در اون هستن ابن بابویه شیخ صدوق شیخ رجبعلی خیاط تختی و دیگران و امام زاده هم در اون هست و نزدیک به برج طغرل و دسترسی عالی
آرامستان تاریخی ابن بابویه (قبرستان) در محله شهید غیوری ری و بزرگراه شهید کریمی، ابن بابویه واقع شده است. این مکان یکی از دو آرامستان در محله شهید غیوری ری میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند چشمه علی و پاساژ صدوق و همچنین تالار پردیس، آستان مقدس شیخ صدوق (ابن بابویه)، آرامگاه جهان پهلوان تختی، آرامگاه جناب شیخ رجبعلی خیاط (نکوگویان) و کنگره۶۰ شهر ری قرار گرفته است.