در بافت قدیمی شهر تهران کاروانسرایی کهن قرار دارد که در گذشته میزبان بازرگانان و مسافران بوده است و یکی از بزرگترین کاروانسراهای درون شهری تهران شمرده میشد. میگویند کاروانسرای خانات بیش از یک قرن پیش و در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در جنوب چهار راه مولوی و در خیابان صاحب جمع امروزی ساخته شد. جالب است بدانید که به این بنا سرای روغنیها نیز میگفتند چرا که در روزگاران قدیم محل خرید و فروش روغن بود. همچنین به حجره، خان میگفتند که این کاروانسرا با داشتن 52 حجره به کاروانسرای خانات معروف شد. در آن روزها برخی از تاجران به صورت فصلی حجرهها را اجاره میکردند، کالاهایشان را در طبقه پایین عرضه میکردند و در طبقه بالا به استراحت میپرداختند. پس از مدتی با تغییر شیوههای حملونقل، تغییر و از رونق افتادن برخی از کسبوکارها، کاروانسراها کاربری سابق خود را از دست دادند. با گذشت روزهای بسیار، امروز این کاروانسرا محل عرضه خشکبار، آجیل، حبوبات و...است و میتوانید با قدم زدن در آن گشتوگذاری کوتاه در دل تاریخ داشته باشید. همچنین به تازگی در بخشی از این کاروانسرا، رستوران و سفرهخانه سنتی بازگشایی شده است و به شما این فرصت را میدهد تا در دل یک بنای تاریخی شکمگردی را هم تجربه کنید. کاروانسرای خانات در 1 مهر 1382 با شماره ۱۰۴۱۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. در برخی منابع آمده است که در زمان ناصرالدین شاه، با توجه به قرارگیری شهر تهران در مسیر ارتباطی شهرهای مهم دیگر، تصمیم گرفته شد تا چندین کاروانسرا برای استراحت تجار و مسافران در داخل و خارج از بافت شهر احداث شود. خانات هم یکی از آن کاروانسراها بود که در آن زمان خارج از حصار شهر بنا شد؛ اما با توسعه بافت شهری، کمکم در داخل محدوده تهران قرار گرفت و لقب اولین کاروانسرای درونشهری تهران را از آن خود کرد. حالا امروز بیش از یک قرن از دوران رونق این کارونسرا میگذرد؛ روزهایی که تجار و مسافران، بارهای خود را درحیاط کاروانسرا خالی میکردند و در یکی از اتاق های آن شب را به صبح میرساندند. جالب که بدانید با وجود نامشخص بودن زمان دقیق ساخت این بنا، با توجه به نوع معماری بنا، آن را متعلق به حدود بیش از یک قرن پیش و اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار میدانند. همچنین در نقشهای که در سال 1270 هجری شمسی توسط میرزا ابوالقاسم نجمالملک (از دولتمردان دوره قاجار و پهلوی) از تهران تهیه شده است، این کاروانسرا در نزدیکی میدان امینالسلطان دیده میشود. این میدان توسط آقامحمدابراهیم ارباب، ملقب به امینالسلطان از درباریان گرجی ایران در دوران ناصرالدینشاه ساخته و به مرکز عرضه سبزیجات و ترهبار بدل شد. روزگار گذشت تا اینکه حدود 111 سال پیش، یکی از اعضای خاندان اردهالی، که از قدیمیترین تجار فرش ایران بودند، این بنا را از امینالسلطان خریداری میکند. تا سال 1381 این بنا همچنان فعال بود تا اینکه کمکم بخشهایی از آن رو به تخریب رفت. افراد خاندان اردهالی برای حفظ میراث گذشتگانشان تصمیم میگیرند تا برای حفظ این بنا اقداماتی انجام دهند. در نهایت بعد از مرمت، در سال 1388 با وجود تلاشهای خانواده ارهالی برای تبدیل این کاروانسرا به مرکز تولید و عرضه سوغات و صنایع دستی، اما به دلیل قرارگیری بنا در بورس خشکبار، در نهایت سال 1391 کاروانسرای خانات به مرکزی برای عرضه خشکبار بدل شد و با این کاربری در حال فعالیت است.
درود برشما وسپاس از اطلاعات مفیدتون عالی بود🙏😍
کاروانسرای خانات بزرگترين كاروانسراى درون شهرى تهران در شمال میدان شوش، جنوب چهارراه مولوی، خیابان صاحب جمع میدان امین السلطان واقع شدهاست. مساحت این بنا حدود ۱۰٥۰۰ متر مربع و دارای ٧٠ حجره داخل حياط و ٤ بازارچه پشت حجره ها با دربی به ارتفاع شش متر از چوب روسی و ۴۰ گل میخ ساخته شدهاست.معماری آن به شیوهٔ آجر کاری است و دارای دو بخش حیاط و راهروی ورودی است. این کاروانسرا در تاریخ ۱ مهر ۱۳۸۲ به شماره ۱۰۴۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. به علت آتشسوزی سال ۱۳۵۷ بلااستفاده بود و در نهایت در اسفند ماه سال ۱۳۸۸ جهت برپایی جشن نوروزی بازگشایی مجدد شد. ودر حال حاضر بورس خشکبار تهران میباشد ساخت کاروانسرای خانات را به اواخر دوران ناصرالدین شاه قاجار و سالهای حدود ۱۳۰۰ هجری قمری نسبت دادهاند. در نقشه تهران نیز که در سال ۱۳۰۹ هجری قمری توسط نجم الملک تهیه شده، عمارت کاروانسرا وجود دارد. کاروانسرا در جوار جاده برونشهری تهران یعنی «جاده حضرت عبدالعظیم» بنا گردید که آن زمان از خارج بافت تهران قرار داشتهاست. تا اواسط سلطنت ناصرالدین شاه تهران هنوز در حصار صفوی که در سال ۹۶۱ هجری قمری بنا گردیده بود، محصور بود و در این زمان حصار قدیمی تهران خراب و حصار جدیدی ناصری گرداگرد آن ساخته شد و بدین ترتیب ضلع جنوبی حصار از خیابان مولوی به خیابان شوش تغییر کرد و با توسعه شهر، کاروانسرای خانات داخل تهران افتاد.
مکان تاریخی دیدنی خانات متاسفانه تبدیل شده به یه مکان کثیف وبه درد نخور. فقط برای خرید تنقلات مناسبه.
جالب بود
جالب بود اما نمیشه بگی خوب بود!
واسه بازدید پیشنهاد نمیکنم، عین بقیهی بازار بود و قیمت ها هم همینطور، مقرون به صرفه نبود
بدون شک از گردش در این کانروانسرا خسته نخواهید شد . بازاری بزرگ و زیبا از خشکبار . هر نوع خشکباری که بخواید در این کاروانسار پیدا میکنید . فقط حواستون باشه که خیلی به ندرت خرده فروشی میکنن و اکثرا فروش عمده دارن . خوش باشید
یه مکان خوب و راه انداز برای تموم حبوبات فروشها و عطاری ها. مکانشم که مثل کاروانسراهای قدیم جلوه میکنه که آدمو میبره به اون زمانهای قدیم. همچیش عالیه تنها نکته ظعفش ورود بیش از اندازه وسایل نقلیه هست ای کاش برای این مورد یک راهکاری سنجیده میشد تا منظره به این قشنگی گم نشه پشت این وسایل نقلیه
جاهای تلریخی واقعا زیباست
زیبا و جذاب
باسلام به مالک کاروانسرا که تونسته کاروانسرارو سرپا نگهداشته ، خیلی مردی
عمده فروشی خشکبار بود
خیلی قشنگه
کاروانسرای خانات (مکان دیدنی) در محله شهید هرندی تهران و خیابان برادران حاتمی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان اکبر آبادی و بازار پارچه و پرده مولوی و همچنین میدان امین السلطان، آجیل و خشکبار فصیحی، مسجد مهدویه، زرشک و زعفران هدیه طلا و بازارچه خانات قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از جاهای دیدنی خوب این منطقه میباشد. با توجه به نزدیکی این مکان به ایستگاه مترو مولوی، برای دسترسی راحتتر و کمک به داشتن هوایی پاکتر، میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی برای مراجعه به آن استفاده کنید.