info
عکس کاروانسرای خاناتعکس کاروانسرای خانات
category

کاروانسرای خانات محله شهید هرندی، تهران

مکان دیدنی

درباره‌ی کاروانسرای خانات

کاروانسرای خانات در خیابان صاحب جمع، (شمال میدان شوش، جنوب چهارراه مولوی) میدان امین السلطان
بامساحت حدود ۱۰۰۰۰ متر مربع و ۵۴ حجره کوچک با دربی به ارتفاع پنج متر از چوب روسی و ۴۰ گل میخ ساخته شده‌است.
معماری آن به شیوهٔ آجر کاری است و دارای دو بخش حیاط و راهروی ورودی است. این کاروانسرا در تاریخ ۱ مهر ۱۳۸۲ به شماره ۱۰۴۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
به علت آتش‌سوزی سال ۱۳۵۷ بلااستفاده بود و در نهایت در اسفند ماه سال ۱۳۸۸ جهت برپایی جشن نوروزی بازگشایی مجدد شد.
منبع: ویکی‌پدیا

کاروانسرای خانات (مکان دیدنی) در محله شهید هرندی تهران و خیابان برادران حاتمی واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان اکبر آبادی و بازار پارچه و پرده مولوی و همچنین میدان امین السلطان، آجیل و خشکبار فصیحی، مسجد مهدویه، زرشک و زعفران هدیه طلا و ساندویچ کیوسک قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از مکان‌های دیدنی خوب این منطقه می‌باشد. با توجه به نزدیکی این مکان به ایستگاه مترو مولوی، برای دسترسی راحت‌تر و کمک به داشتن هوایی پاک‌تر، می‌توانید از وسایل حمل و نقل عمومی برای مراجعه به آن استفاده کنید.



نظرات کاربران در مورد کاروانسرای خانات

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    شیروانی پور فیل آبادی
    دوشنبه 02 اسفند ماه 1400

    در بافت قدیمی شهر تهران کاروانسرایی کهن قرار دارد که در گذشته میزبان بازرگانان و مسافران بوده است و یکی از بزرگترین کاروانسراهای درون شهری تهران شمرده می‌شد. می‌گویند کاروانسرای خانات بیش از یک قرن پیش و در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در جنوب چهار راه مولوی و در خیابان صاحب جمع امروزی ساخته شد. جالب است بدانید که به این بنا سرای روغنی‌ها نیز می‌گفتند چرا که در روزگاران قدیم محل خرید و فروش روغن بود. همچنین به حجره، خان می‌گفتند که این کاروانسرا با داشتن 52 حجره به کاروانسرای خانات معروف شد. در آن روزها برخی از تاجران به صورت فصلی حجره‌ها را اجاره می‌کردند، کالاهای‌شان را در طبقه پایین عرضه می‌کردند و در طبقه بالا به استراحت می‌پرداختند. پس از مدتی با تغییر شیوه‌های حمل‌ونقل، تغییر و از رونق افتادن برخی از کسب‌وکارها، کاروانسراها کاربری سابق خود را از دست دادند. با گذشت روزهای بسیار، امروز این کاروانسرا محل عرضه خشکبار، آجیل، حبوبات و...است و می‌توانید با قدم زدن در آن گشت‌وگذاری کوتاه در دل تاریخ داشته باشید. همچنین به تازگی در بخشی از این کاروانسرا، رستوران و سفره‌خانه سنتی بازگشایی شده ‌است و به شما این فرصت را می‌دهد تا در دل یک بنای تاریخی شکم‌گردی را هم تجربه کنید. کاروانسرای خانات در 1 مهر 1382 با شماره ۱۰۴۱۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. در برخی منابع آمده است که در زمان ناصرالدین شاه، با توجه به قرارگیری شهر تهران در مسیر ارتباطی شهرهای مهم دیگر، تصمیم گرفته شد تا چندین کاروانسرا برای استراحت تجار و مسافران در داخل و خارج از بافت شهر احداث شود. خانات هم یکی از آن کاروانسراها بود که در آن زمان خارج از حصار شهر بنا شد؛ اما با توسعه بافت شهری، کم‌کم در داخل محدوده تهران قرار گرفت و لقب اولین کاروانسرای درون‌شهری تهران را از آن خود کرد. حالا امروز بیش از یک قرن از دوران رونق این کارونسرا می‌گذرد؛ روزهایی که تجار و مسافران، بارهای خود را درحیاط کاروانسرا خالی می‌کردند و در یکی از اتاق های آن شب را به صبح می‌رساندند. جالب که بدانید با وجود نامشخص بودن زمان دقیق ساخت این بنا، با توجه به نوع معماری بنا، آن را متعلق به حدود بیش از یک قرن پیش و اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار می‌دانند. همچنین در نقشه‌ای که در سال 1270 هجری شمسی توسط میرزا ابوالقاسم نجم‌الملک (از دولت‌مردان دوره قاجار و پهلوی) از تهران تهیه شده است، این کاروانسرا در نزدیکی میدان امین‌السلطان دیده می‌شود. این میدان توسط آقامحمدابراهیم ارباب، ملقب به امین‌السلطان از درباریان گرجی ایران در دوران ناصرالدین‌شاه ساخته و به مرکز عرضه سبزیجات و تره‌بار بدل شد. روزگار گذشت تا اینکه حدود 111 سال پیش، یکی از اعضای خاندان اردهالی، که از قدیمی‌ترین تجار فرش ایران بودند، این بنا را از امین‌السلطان خریداری می‌کند. تا سال 1381 این بنا همچنان فعال بود تا اینکه کم‌کم بخش‌هایی از آن رو به تخریب رفت. افراد خاندان اردهالی برای حفظ میراث گذشتگان‌شان تصمیم می‌گیرند تا برای حفظ این بنا اقداماتی انجام دهند. در نهایت بعد از مرمت، در سال 1388 با وجود تلاش‌های خانواده ارهالی برای تبدیل این کاروانسرا به مرکز تولید و عرضه سوغات و صنایع دستی، اما به دلیل قرارگیری بنا در بورس خشکبار، در نهایت سال 1391 کاروانسرای خانات به مرکزی برای عرضه خشکبار بدل شد و با این کاربری در حال فعالیت است. 

    21
  • avatar
    کاربر نشان
    دوشنبه 14 اسفند ماه 1402

    کاروانسرای خانات تهران اگر به جنوب شهر تهران یعنی محله مولوی رفته باشید، احتمالا بنای ارزشمند کاروانسرای خانات تهران را از نزدیک مشاهده کرده‌اید، این کاروانسرا در بافت قدیمی پایتخت قرار دارد و یکی از بزرگترین کاروانسراهای ایران است که در داخل شهر بنا شده است. این کاروانسرا در گذشته میزبان بازرگانان و مسافران بسیاری بوده و نزدیک به ۲۰۰ سال قدمت دارد. کاروانسرای خانات در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در جنوب چهار راه مولوی و در خیابان صاحب جمع امروزی واقع شده است و امروزه هریک از حجره‌های آن به محل عرضه خواربار و حبوبات تبدیل شده است. این کاروانسرا از قدیم محل فروش خواربار و روغن بوده و به همین دلیل به حجره‌های این کاروانسرا خان می‌گفتند، این کاروانسرا ۵۲ خان دارد و به همین دلیل از گذشته‌های دور به این مکان کاروانسرای خانات می‌گویند. کاروانسراها قدمت و هویت ایران قدیم را نشان میدهند و فرهنگ بسیار بالای مردم ایران

    14
  • avatar
    Reza bi gham
    دوشنبه 29 اسفند ماه 1401

    کاروانسرای خانات، بزرگ‌ترین کاروانسرای درون شهری تهران کاروانسرای خانات بزرگترین کاروانسرای درون‌شهری تهران است که ۱۰۵۰۰ متر مربع مساحت و حدود ۷۰ حجره و ۴ بازارچه دارد. کاروانسرای خانات در اواخر دوره ناصرالدین شاه ساخته شد. این کاروانسرا تاکنون لوکیشن فیلم‌ها و سریال‌های مختلفی از جمله یکی از ما دو نفر، برادر و پرده‌نشین بوده است. هم‌اکنون نیز بخش‌هایی از این کاروانسرا به عنوان محلی برای فروش محصولات مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. آدرس: تهران، شمال میدان شوش، جنوب چهارراه مولوی، میدان امین السلطان، خیابان صاحب جمع

    8
  • avatar
    ali puyol
    پنجشنبه 15 دی ماه 1401

    تهران گرچه شهری کهن سال است اما همه آن را به شهر آسمان خراش ها و مغازه های رنگارنگ و شب های روشن می شناسند. شهری که زندگی مدرن آن را در برگرفته و کسی باور نمی کند همین شهر بزرگ و به ظاهر مدرن، در دل خود جاذبه ای قدیمی و تاریخی داشته باشد. البته که کاخ ها و قصرهای باشکوه آن را می شناسیم و می دانیم در کدام بخش شهر قرار دارند اما چیزی که غیر قابل باور به نظر می رسد وجود کاروانسرایی قدیمی در دل تهران است. کاروانسرای خانات که شاید کمتر نام آن را شنیده اید از دوره قاجار به یادگار مانده. کاروانسرایی که امروزه به ویژه در این ایام که فرصت و امکان تهیه بلیط هواپیما و سفربه سایر شهرها و کشورها نیست، بهانه خوبی برای ساعاتی گشت و گذار در خود تهران است.

    4
  • avatar
    parvarersh
    جمعه 08 آذر ماه 1398

    رستوران سنتی ای که داخلشه خیلی خوبه

    4
  • avatar
    حسین ۱۳۶۴
    سه شنبه 02 فروردین ماه 1401

    کاروانسرای خانات بزرگترين كاروانسراى درون شهرى تهران در شمال میدان شوش، جنوب چهارراه مولوی، خیابان صاحب جمع میدان امین السلطان واقع شده‌است. مساحت این بنا حدود ۱۰٥۰۰ متر مربع و دارای ٧٠ حجره داخل حياط و ٤ بازارچه پشت حجره ها با دربی به ارتفاع شش متر از چوب روسی و ۴۰ گل میخ ساخته شده‌است.معماری آن به شیوهٔ آجر کاری است و دارای دو بخش حیاط و راهروی ورودی است. این کاروانسرا در تاریخ ۱ مهر ۱۳۸۲ به شماره ۱۰۴۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. به علت آتش‌سوزی سال ۱۳۵۷ بلااستفاده بود و در نهایت در اسفند ماه سال ۱۳۸۸ جهت برپایی جشن نوروزی بازگشایی مجدد شد. ودر حال حاضر بورس خشکبار تهران میباشد ساخت کاروانسرای خانات را به اواخر دوران ناصرالدین شاه قاجار و سال‌های حدود ۱۳۰۰ هجری قمری نسبت داده‌اند. در نقشه تهران نیز که در سال ۱۳۰۹ هجری قمری توسط نجم الملک تهیه شده، عمارت کاروانسرا وجود دارد. کاروانسرا در جوار جاده برون‌شهری تهران یعنی «جاده حضرت عبدالعظیم» بنا گردید که آن زمان از خارج بافت تهران قرار داشته‌است. تا اواسط سلطنت ناصرالدین شاه تهران هنوز در حصار صفوی که در سال ۹۶۱ هجری قمری بنا گردیده بود، محصور بود و در این زمان حصار قدیمی تهران خراب و حصار جدیدی ناصری گرداگرد آن ساخته شد و بدین ترتیب ضلع جنوبی حصار از خیابان مولوی به خیابان شوش تغییر کرد و با توسعه شهر، کاروانسرای خانات داخل تهران افتاد.

    4
  • avatar
    دایان
    چهارشنبه 25 فروردین ماه 1400

    مکان تاریخی دیدنی خانات متاسفانه تبدیل شده به یه مکان کثیف وبه درد نخور. فقط برای خرید تنقلات مناسبه.

    4
  • avatar
    ⭐مرتضی قاسمی⭐
    سه شنبه 07 دی ماه 1400

    قبل از بازدید از این بنای تاریخی اطلاعاتی که من از جاهای مختلف جمع آوری کردم در مورد این بنا رو مطالعه کنید.. از مسیریاب نشان خیلی خیلی سپاسگزارم که این بستر را فراهم کرده تاما بتونیم خیلی راحت تر هم به اون مکان بریم و هم این که در موردش کمی اطلاعات بدونیم.. در برخی منابع آمده است که در زمان ناصرالدین شاه، با توجه به قرارگیری شهر تهران در مسیر ارتباطی شهرهای مهم دیگر، تصمیم گرفته شد تا چندین کاروانسرا برای استراحت تجار و مسافران در داخل و خارج از بافت شهر احداث شود. خانات هم یکی از آن کاروانسراها بود که در آن زمان خارج از حصار شهر بنا شد؛ اما با توسعه بافت شهری، کم‌کم در داخل محدوده تهران قرار گرفت و لقب اولین کاروانسرای درون‌شهری تهران را از آن خود کرد. حالا امروز بیش از یک قرن از دوران رونق این کارونسرا می‌گذرد؛ روزهایی که تجار و مسافران، بارهای خود را درحیاط کاروانسرا خالی می‌کردند و در یکی از اتاق های آن شب را به صبح می‌رساندند. جالب که بدانید با وجود نامشخص بودن زمان دقیق ساخت این بنا، با توجه به نوع معماری بنا، آن را متعلق به حدود بیش از یک قرن پیش و اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار می‌دانند. همچنین در نقشه‌ای که در سال 1270 هجری شمسی توسط میرزا ابوالقاسم نجم‌الملک (از دولت‌مردان دوره قاجار و پهلوی) از تهران تهیه شده است، این کاروانسرا در نزدیکی میدان امین‌السلطان دیده می‌شود. این میدان توسط آقامحمدابراهیم ارباب، ملقب به امین‌السلطان از درباریان گرجی ایران در دوران ناصرالدین‌شاه ساخته و به مرکز عرضه سبزیجات و تره‌بار بدل شد. روزگار گذشت تا اینکه حدود 111 سال پیش، یکی از اعضای خاندان اردهالی، که از قدیمی‌ترین تجار فرش ایران بودند، این بنا را از امین‌السلطان خریداری می‌کند. تا سال 1381 این بنا همچنان فعال بود تا اینکه کم‌کم بخش‌هایی از آن رو به تخریب رفت. افراد خاندان اردهالی برای حفظ میراث گذشتگان‌شان تصمیم می‌گیرند تا برای حفظ این بنا اقداماتی انجام دهند. در نهایت بعد از مرمت، در سال 1388 با وجود تلاش‌های خانواده ارهالی برای تبدیل این کاروانسرا به مرکز تولید و عرضه سوغات و صنایع دستی، اما به دلیل قرارگیری بنا در بورس خشکبار، در نهایت سال 1391 کاروانسرای خانات به مرکزی برای عرضه خشکبار بدل شد و با این کاربری در حال فعالیت است. آتش سوزی و بازسازی کاروانسرای خانات در آتش‌‎سوزی سال 1357 ورودی‌های شرقی و غربی مسدود شدند اما درب ورودی اصلی دچار آسیب نشد. پس از این آتش‌سوزی کاروانسرا به بنگاه و بعد به انبار تغییر کاربری داددر بافت قدیمی شهر تهران کاروانسرایی کهن قرار دارد که در گذشته میزبان بازرگانان و مسافران بوده است و یکی از بزرگترین کاروانسراهای درون شهری تهران شمرده می‌شد. می‌گویند کاروانسرای خانات بیش از یک قرن پیش و در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در جنوب چهار راه مولوی و در خیابان صاحب جمع امروزی ساخته شد. جالب است بدانید که به این بنا سرای روغنی‌ها نیز می‌گفتند چرا که در روزگاران قدیم محل خرید و فروش روغن بود. همچنین به حجره، خان می‌گفتند که این کاروانسرا با داشتن 52 حجره به کاروانسرای خانات معروف شد. در آن روزها برخی از تاجران به صورت فصلی حجره‌ها را اجاره می‌کردند، کالاهای‌شان را در طبقه پایین عرضه می‌کردند و در طبقه بالا به استراحت می‌پرداختند. پس از مدتی با تغییر شیوه‌های حمل‌ونقل، تغییر و از رونق افتادن برخی از کسب‌وکارها، کاروانسراها کاربری سابق خود را از دست دادند. با گذشت روزهای بسیار، امروز این کاروانسرا محل عرضه خشکبار، آجیل، حبوبات و...است و می‌توانید با قدم زدن در آن گشت‌وگذاری کوتاه در دل تاریخ داشته باشید. همچنین به تازگی در بخشی از این کاروانسرا، رستوران و سفره‌خانه سنتی بازگشایی شده ‌است و به شما این فرصت را می‌دهد تا در دل یک بنای تاریخی شکم‌گردی را هم تجربه کنید. کاروانسرای خانات در 1 مهر 1382 با شماره ۱۰۴۱۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است

    3
  • avatar
    اینترنت آسیاتک مرکزی
    شنبه 16 دی ماه 1402

    کاروانسرایی با قدمتی از اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار (حدود سال‌ ۱۲۶۱ هجری شمسی) و با مساحت حدود ۱۰,۵۰۰ متر مربع که تا سال‌های اخیر کاربری خود را حفظ کرده بود و امروزه چندین حجره‌ (عمده‌فروش‌های آجیل و خشکبار) و سفره‌خانه سنتی بخشی از این بنا را شکل می‌دهند. درب اصلی ورودی کاروانسرا از جنس چوب روسی و ۴۰ گل میخ آن، در کنار کاشی‌کاری از جذابیت‌های کاروانسرای خانات هستند. کاروانسرای خانات در نزدیکی میدان امین‌السلطان قرار دارد؛ میدانی که توسط آقامحمدابراهیم ارباب، ملقب به امین‌السلطان از درباریان گرجی ایران در دوره ناصرالدین‌شاه ساخته و به مرکز عرضه سبزیجات و تره‌بار بدل شد.

    2
  • avatar
    رضا
    پنجشنبه 29 اردیبهشت ماه 1401

    تهران در مسیر تقاطع محورهای قم، خراسان، مازندران، قزوین، گیلان و ساوه قرار داشت و به سبب مرکزیت مهم سیاسی، بازرگانی، اداری و مذهبی از قدیم مورد توجه بود. به همین دلیل در گذشته چندین کاروان‌سرا در این شهر ساخته شدند. یکی از این کاروان‌سراهای تاریخی که همچنان سرپا مانده، کاروانسرای خانات واقع در منطقه ۱۲ کنونی تهران است

    2
  • avatar
    کاربر نشان
    پنجشنبه 03 آذر ماه 1401

    برام جالبه که وسط شلوغی تهران، این جای قشنگ سرپاست

    2
  • avatar
    saeed
    شنبه 04 اردیبهشت ماه 1400

    کاروانسرای خانات یه مکان دیدنی تاریخی بسیار زیباست، در این مکان میتوان علاوه بر گردش خریدهای خوبی چون ساعت هوشمند، آجیل و خشک بار و.... داشت.

    2
  • avatar
    فرهاد
    سه شنبه 25 اردیبهشت ماه 1403

    باسلام به مالک کاروانسرا که تونسته کاروانسرارو سرپا نگه‌داشته ، خیلی مردی

    1
  • avatar
    دلدار
    شنبه 04 اردیبهشت ماه 1400

    مکانی تاریخی اما امکانات کم رفاهی خیلی شلوغ و بهم ریخته

    1
  • avatar
    DINA
    چهارشنبه 30 خرداد ماه 1403

    جاهای تلریخی واقعا زیباست

  • avatar
    دنی گیمر🕋
    یکشنبه 06 خرداد ماه 1403

    زیبا و جذاب

  • avatar
    Shahinsarbaz
    دوشنبه 17 اردیبهشت ماه 1403

    عمده فروشی خشکبار بود

  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 12 فروردین ماه 1403

    خیلی قشنگه

  • avatar
    hamid.kh
    جمعه 27 بهمن ماه 1402

    عالی و باصفا

  • avatar
    livay
    شنبه 01 بهمن ماه 1401

    جای نسبتا خوبی برای بازدید هستش

  • avatar
    فه ره
    چهارشنبه 27 مهر ماه 1401

    جای قشنگیه

  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    سه شنبه 30 خرداد ماه 1402

    در تهران آثار و بناهایی تاریخی وجود دارد که همچنان حال‌و‌هوای دلنشین و نوستالژی را برای مردم رقم می‌زند. هرچند روز‌به‌روز شاهد رشد برج‌ها و مکان‌های تفریحی مدرن هستیم؛ اما آثار تاریخی این شهر در دل محلات قدیمی آن همچنان پابرجا هستند و هر تهرانی احتمالا یکبار به آن‌ها سر زده است و خاطرات خوشی از آن‌ها در خاطر دارد. کاروانسرای خانات یکی از همان مکان‌های خاطره‌انگیز و جاهای دیدنی تهران است.پررونق‌ترین دوره احداث و مرمت کاروان‌سراها را می‌توان دوره صفویه دانست. در این دوره شاه عباس یکم تصمیم به بازسازی و احیای جاده ابریشم گرفت و یکی از الزامات این کار را احیای کاروان‌سراها می‌دانست. اهمیت، آبادانی و رونق تهران قدیم از زمان دودمان صفوی آغاز شد. در طول روزگار قاجاری نیز تهران گسترش زیادی یافت و ساخت‌و‌سازهای فراوانی در آن انجام گرفت و در دوره سلطنت فتحعلی شاه محلات تازه و ساختمان‌های چندی در تهران احداث شدند.تهران در مسیر تقاطع محورهای قم، خراسان، مازندران، قزوین، گیلان و ساوه قرار داشت و به سبب مرکزیت مهم سیاسی، بازرگانی، اداری و مذهبی از قدیم مورد توجه بود. به همین دلیل در گذشته چندین کاروان‌سرا در این شهر ساخته شدند. یکی از این کاروان‌سراهای تاریخی که همچنان سرپا مانده، کاروانسرای خانات واقع در منطقه ۱۲ کنونی تهران است.


آدرس، اطلاعات و شماره تماس و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط fereshte😎 (شهریار سطح ۱۱ نشان) در تاریخ جمعه 30 شهریور ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی کاروانسرای خانات اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

آخرین بروزرسانی: جمعه 30 شهریور ماه 1403
کاربر گرامی،
اطلاعات درج‌شده در مورد کاروانسرای خانات در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه کاروانسرای خانات ندارد.
location استان تهران، تهران، صاحب جمع، برادران حاتمی، بین محقق و کریمی
clock - مشاهده ساعات کاری

ساعت کاری کاروانسرای خانات

شنبه 08:30 تا 17:00
یک‌شنبه 08:30 تا 17:00
دوشنبه 08:30 تا 17:00
سه‌شنبه 08:30 تا 17:00
چهارشنبه 08:30 تا 17:00
پنج‌شنبه 08:30 تا 17:00
جمعه 08:30 تا 17:00
ثبت نظر و تصویر
neshan logo