info
عکس موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)عکس موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)عکس موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)عکس موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)
category

موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) مشهد

موزه

درباره‌ی موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)

موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) (موزه) در مشهد و خیابان شهید اندرزگو، اندرزگو 13 واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند شهربازی کودکان، حرم مطهر امام رضا، برج ساعت و مجتمع تجاری و اقامتی امید و همچنین هتل آپارتمان شریف، پیتزا ساندویچ حاج مشهدی، مسجد شاه، باب الجواد و بازار سرشور قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از موزه‌ها خوب این منطقه می‌باشد.



نظرات کاربران در مورد موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    کاربر نشان
    شنبه 19 اسفند ماه 1402

    حمام مهدی قلی بیک یا حمام شاه با قدمتی از دوره صفویه از زیباترین بناهای تاریخی مشهد است که در سال ۱۰۲۷ هجری قمری به دستور مهدی قلی بیک جانی قربانی ساخته شد. وی حمام را وقف حرم امام رضا (ع) کرد و یک قنات نیز برای آن ساخت؛ با این شرط که مازاد آب آن را به مسجد گوهرشاد دهند، آنچه از مسجد اضافه ماند، صرف امور خیریه کنند و اضافات آن را در زمین‌های زراعی خارج از شهر جاری سازند. بنای حمام در کنار بنای تاریخی مسجد شاه (مقبره امیر ملکشاه) و در نزدیکی حرم امام رضا (ع) قرار دارد؛ به همین دلیل، برخی ان را با نام حمام شاه یا حمام رضوی نیز می‌شناسند. حمام شاه از بزرگ‌ترین حمام‌های ایران است که از مصالح به کار رفته در آن می‌توان آجر،  آهک، ساروج، سنگ، شیشه، فلز و کاشی را نام برد. سربینه (با هشت ستون و تزییناتی چون نقاشی و کاشی‌های ریز رنگی و کاربندی سقف)، هشتی یا میاندر، گرمخانه، تون (گلخن یا آتشخانه) و چاله حوض دیگر بخش‌های حمام مهدی قلی بیک هستند. حمام شاه مشهد پس از بازسازی و مرمت به‌عنوان موزه مردم‌شناسی بازگشایی شد؛ در حال حاضر، از فضاهای موجود به‌عنوان غرفه‌های نمایش اشیا از جمله متعلقات حمام مانند ظروف سنگی، سفالینه‌ها، نبوشه های سفالی، گلجام و کاشی‌های ازاره و کف حمام، وسایل استحمام مانند بادکش حجامت، کاسه، مجمعه، سنگ پا، صابون، لنگ و قطیفه، حنا، گل سرشور و…، وسایل آرایش مانند شانه چوبی، جعبه آینه، جعبه چوبی لاکی روغنی، سرمه‌دان، عطردان و غیره، وسایل روشنایی مانند شمعدان برنجی، قندیل، فانوس دریایی، چراغ توری و غیره، سماورها، قوری‌ها، قهوه‌جوش‌ها، دوستکامی‌ها، پوشاک و منسوجات استفاده می‌شود.

    17
  • avatar
    داریوش
    سه شنبه 19 دی ماه 1402

    این بنا یکی از بزرگ‌ترین حمام‌های ایران است که ساختاری بسیار زیبا از حمام‌های قدیمی را به نمایش می‌گذارد. سازه اصلی بنا از جنس آجر بوده و آهک، ساروج، سنگ، شیشه، فلز و کاشی از دیگر مصالح به کار رفته در این حمام است. این حمام مجموعه‌ای از فضاهای متعدد بوده و بزرگ‌ترین و زیباترین بخش آن بخش بینه حمام با هشت ستون و تزیینات نقاشی است. بخش‌ها مختلف حمام مهدی قلی بیک عبارت هستند از: سربینه با تزییناتی چون نقاشی و کاشی‌های ریز رنگی مزین شده است. این قسمت دارای ساروج بری و گچ‌کاری با تعداد ۲۸ لایه بوده که از این تعداد، ۱۳ لایه دارای تزیینات نقاشی است. قدیمی‌ترین لایه مربوط به دوره صفویه و جدیدترین لایه، به اواخر دوره قاجار مربوط است. قوس‌های به کار رفته در سربینه از نوع پنج و هفت شاخ بزی از قوس‌های پرکاربرد در معماری ایرانی است.

    14
  • avatar
    LDN
    شنبه 06 خرداد ماه 1402

    حمام بسیار جذابی و کلی وسیله جالب تو موزه اش داره، یک گالری عکس تاریخی جذاب هم داره. نقاشی های سقف حمام هم خیلی قشنگن. اگر جاهای تاریخی دوست دارین میتونه براتون جذاب باشه

    13
  • avatar
    ⁦ಠ⁠‿⁠ಠ⁩
    یکشنبه 21 اسفند ماه 1401

    حمام مهدی قلی بیک در سال ۱۰۲۷ هجری قمری به دستور مهدی قلی بیک جانی قربانی ساخته شد. وی از بازماندگان خانواده امیر ارغون آقای اویرات و از امرای ترک خراسان محسوب می‌شد که به‌عنوان میرآخور (رییس اصطبل شاهی) شاه عباس اول صفوی منصوب شده بود. مهدی قلی بیک حمام را وقف ساحت مقدس امام رضا (ع) کرد. علاوه بر آن، یک قنات هم برای حمام مذکور احداث شده است؛ با این شرط که مازاد آب آن را به مسجد گوهرشاد دهند، آنچه از مسجد اضافه ماند، صرف امور خیریه کنند و اضافات آن را در زمین‌های زراعی خارج از شهر جاری سازند.ه‌علت هم‌جواری حمام با بنای تاریخی مسجد شاه (مقبره امیر ملکشاه) و نیز نزدیک بودن به حرم امام رضا (ع)، قبلا به حمام شاه و پس از انقلاب به حمام رضوی شهرت داشته است. این بنا در اردیبهشت ۱۳۵۶ به شماره ۱۳۷۴ در فهرست بناهای تاریخی کشور ثبت شد و در سال ۱۳۷۸ با دستور مقام منبع تولیت عظمای آستان قدس رضوی عملیات بازسازی آن آغاز گردید و در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی به موزه مردم‌شناسی تغییر کاربری داد.ین بنا یکی از بزرگ‌ترین حمام‌های ایران است که ساختاری بسیار زیبا از حمام‌های قدیمی را به نمایش می‌گذارد. سازه اصلی بنا از جنس آجر بوده و آهک، ساروج، سنگ، شیشه، فلز و کاشی از دیگر مصالح به کار رفته در این حمام است. این حمام مجموعه‌ای از فضاهای متعدد بوده و بزرگ‌ترین و زیباترین بخش آن بخش بینه حمام با هشت ستون و تزیینات نقاشی است. بخش‌ها مختلف حمام مهدی قلی بیک عبارت هستند از: سربینه سربینه با تزییناتی چون نقاشی و کاشی‌های ریز رنگی مزین شده است. این قسمت دارای ساروج بری و گچ‌کاری با تعداد ۲۸ لایه بوده که از این تعداد، ۱۳ لایه دارای تزیینات نقاشی است. قدیمی‌ترین لایه مربوط به دوره صفویه و جدیدترین لایه، به اواخر دوره قاجار مربوط است. قوس‌های به کار رفته در سربینه از نوع پنج و هفت شاخ بزی از قوس‌های پرکاربرد در معماری ایرانی است.کاربندی سقف سربینه نیز از دیگر تزیینات بنا به شمار می‌آید. سربینه حمام دارای چهار صّفه است که سه صّفه برای تعویض لباس و قرار دادن البسه عامه مردم و یک صّفه به‌عنوان شاه نشین، ویژه اشراف و بزرگان مورد استفاده قرار می‌گرفته است. هشتی یا میاندر بعد از سربینه، فضایی به نام هشتی یا میاندر وجود دارد که ارتباط دهنده دو فضای سربینه و گرمخانه است. در وسط هشتی، حوض کوچکی است که فرد، پای خود را پس از بیرون آمدن از گرمخانه، درون آب سرد آن شسته و سپس وارد سربینه می‌شده است. گرمخانه پس از گذشتن از هشتی وارد گرمخانه می‌شویم که محل اصلی شستشوی تن و استحمام است. فضای گرمخانه، مربع شکل و داراری چهار ستون در وسط است که پوشش گنبدی شکل سقف، مشتمل بر چندین گلجام، روی آن‌ها قرار گرفته است. در اطراف گرمخانه، سه غرفه وجود دارد که برای نشستن و استحمام مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در قسمت غربی گرمخانه، خزینه آب گرم حمام قرار داشته که سطح آن از کف گرمخانه بلندتر است. آب حمام اوایل از یک قنات و بعدها از چاه موجود در سربینه تأمین می‌شده و از طریق شبکه آبرسانی، شامل تنبوشه ها و حوضچه‌های تصفیه، به خزینه می‌رسیده است و در دیگ‌های مسی کف خزینه به نام تیان، گرم و به‌طور منظم به قسمت‌های مختلف حمام هدایت می‌شده است. در ضلع شمالی گرمخانه، فضایی کوچک به نام نظافت خانه (نوره کش خانه) وجود دارد که مکانی برای از بین بردن موهای زاید بوده است.

    6
  • avatar
    Dr. Who
    پنجشنبه 20 مرداد ماه 1401

    حمام مهدی قلی بیک در سال ۱۰۲۷ هجری قمری به دستور مهدی قلی بیک جانی قربانی ساخته شد. وی از بازماندگان خانواده امیر ارغون آقای اویرات و از امرای ترک خراسان محسوب می‌شد که به‌عنوان میرآخور (رییس اصطبل شاهی) شاه عباس اول صفوی منصوب شده بود. مهدی قلی بیک حمام را وقف ساحت مقدس امام رضا (ع) کرد. علاوه بر آن، یک قنات هم برای حمام مذکور احداث شده است؛ با این شرط که مازاد آب آن را به مسجد گوهرشاد دهند، آنچه از مسجد اضافه ماند، صرف امور خیریه کنند و اضافات آن را در زمین‌های زراعی خارج از شهر جاری سازند. به‌علت هم‌جواری حمام با بنای تاریخی مسجد شاه (مقبره امیر ملکشاه) و نیز نزدیک بودن به حرم امام رضا (ع)، قبلا به حمام شاه و پس از انقلاب به حمام رضوی شهرت داشته است. این بنا در اردیبهشت ۱۳۵۶ به شماره ۱۳۷۴ در فهرست بناهای تاریخی کشور ثبت شد و در سال ۱۳۷۸ با دستور مقام منبع تولیت عظمای آستان قدس رضوی عملیات بازسازی آن آغاز گردید و در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی به موزه مردم‌شناسی تغییر کاربری داد.

    5
  • avatar
    Vahid
    شنبه 22 بهمن ماه 1401

    تصاویر سقف گنبد زیبای حمام قلی بیک ،موزه مردم شناسی

    4
  • avatar
    تانیش
    دوشنبه 09 آبان ماه 1401

    اسم این مجموعه همان حمام بهتر است با موزه های مردم شناسی که من در بعضی شهرهای دیگر دیدم بسیار متفاوت است. در یک کلام حمام تاریخی قلی بیک البته اگر چند تا تندیس از مردم با لباس های زمان خود بنا هم در حین حمام کردن اضافه می‌شد خیلی قشنگ تر می شد ولی به هر دلیلی از جمله مجاورت با حرم بسیار ناشناخته است تابلو های مختلفی از زندگی اجتماعی آن روزگار در دیوارها دیده می‌شود راهنمای مسیر بازدید ندارد. چون ورودی آن و خروجی یک راه است شاید صلاح ندیدند که راهنمای مسیر بازدید تهیه کنند. به هر حال ارزش یکبار دیدن به عنوان حمام را دارد. شاید لازم باشد در گوشه دیگری از شهر موزه مردم شناسی ایجاد شود.

    4
  • avatar
    کاربر نشان1359
    یکشنبه 27 اسفند ماه 1402

    موزه کوچک ولی بسیار جالب یکبار حتما ارزش دیدن داره

    3
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 13 فروردین ماه 1402

    مسجد و حمام شاه مهدی قلی بیگ از آثار تاریخی محله چهارباغ محسوب می شود.

    3
  • avatar
    نوید
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    موزه مردم شناسی مشهد زیر نظر قدس رضوی حمام در چند مرحله مرمت شده از نطر تایم بازدید ضعیفه

    3
  • avatar
    توکلیان
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    چشم نواز و سنتی و زیبا مجموعه ای از اجناس قدیمی و عکس های قدیمی حمام بزرگ باستانی که ارزش دیدن داره حمامی زطبا

    3
  • avatar
    اینترنت آسیاتک مرکزی
    سه شنبه 05 دی ماه 1402

    این حمام از نخستین حمام‌های عمومی و آثار تاریخی شهر مشهد و متعلق به دوره صفویه است. حمام تاریخی از سال 1389 به موزه تبدیل شده است.

    2
  • avatar
    حاج حمید
    یکشنبه 06 فروردین ماه 1402

    قدم زدن در تاریخ گذشته مشهد

    2
  • avatar
    قاسم
    چهارشنبه 16 اسفند ماه 1402

    گرمابه مهدی قلی‌بیگ یا گرمابه شاه مربوط به دورهٔ صفوی است و در مشهد، ابتدای بازار بزرگ، جنب مسجد شاه واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۳۷۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. در شهر مشهد و در راسته بازار بزرگ و نزدیک به مسجد هفتاد و دو تن امروزی فضای حمام قدیمی مهدی قلی بیگ بنای یکی از امرای تیموری معروف به مسجد قرار دارد که به سال ۱۰۲۷ قمری ساخته شده‌است. این حمام مجموعه‌ای از فضاهای متعدد بوده و بزرگترین و زیباترین بخش آن بخش بینه حمام با هشت ستون و تزئینات نقاشی است.

    1
  • avatar
    موسسه آموزشگاه
    جمعه 24 شهریور ماه 1402

    خیلی خوبه که موزه ها هستند

    1
  • avatar
    محسن علی بابا
    یکشنبه 05 شهریور ماه 1402

    حمام شاه از جاذبه های گردشگری استان خراسان رضوی در مشهد به شمار می‌آید که در نزدیکی بازار بزرگ و نزدیک به مسجد هفتاد و دو تن امروزی واقع شده است و در نزدیکی حرم قرار دارد. برای دسترسی به این موزه باید به خروجی ضلع غربی صحن جامع رضوی بروید. متاسفانه تابلوی راهنمایی برای این مجموعه در شهر نصب شده است و تنها بالای ورودی آن، تابلوی موزه مردم‌شناسی مشهد به قرار دارد.

    1
  • avatar
    یاس
    دوشنبه 15 فروردین ماه 1401

    مکانی قدیمی

    1
  • avatar
    فوگان
    سه شنبه 11 شهریور ماه 1399

    در واقع یک حمام قدیمی بوده که بازسازی شده

    1
  • avatar
    کاربر نشان
    جمعه 13 بهمن ماه 1402

    چرا باید جمعه ها بسته باشه اخه خیلیا جمعه بیکارن چطور باید از اینجاها بازدید کنن

  • avatar
    نو کاربر
    چهارشنبه 27 دی ماه 1402

    زیبا دلربا

  • avatar
    ─═हई Ali Reza ईह═─
    چهارشنبه 12 مهر ماه 1402

    عالی

  • avatar
    ─═हई Ali Reza ईह═─
    چهارشنبه 12 مهر ماه 1402

    حمام شاهی مجموعه‌ای از فضاهای متعدد بوده و بزرگترین و زیباترین بخش آن بخش بینه حمام با هشت ستون و تزئینات نقاشی است . مکانی زیبا وقابل تامل با۲۶ لایه های بازسازی شده .

  • avatar
    Amir
    سه شنبه 13 تیر ماه 1402

    موزه باحالی بود

  • avatar
    𝑴𝒐𝒔𝒕𝒂𝒇𝒂
    یکشنبه 29 مرداد ماه 1402

    مشهد از دوران گذشته دارای حمام‌های بسیاری بوده است؛ زیرا غیر از اهالی شهر، زائران و مجاوران حرم امام رضا (ع) نیز نیازمند استحمام بودند. به همین دلیل نیز تراکم حمام‌ها در اطراف حرم از هرجایی بیشتر بود. متاسفانه اکثر این حمام‌ها در ۵۰ سال گذشته و خصوصا در جریان تخریب بزرگ محدوده اطراف حرم در سال ۱۳۵۴ از میان رفتند. در این میان یک حمام جان سالم به‌در برد: حمام مهدی قلی بیک، معروف به حمام شاه.  حمام مهدی قلی بیک (حمام شاه) از جاذبه های گردشگری مشهد به شمار می‌رود و مربوط به دوره صفویه است. این اثر در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۳۵۶ با شماره ثبت ۱۳۷۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. حمام شاه از جاذبه های گردشگری استان خراسان رضوی در مشهد به شمار می‌آید که در نزدیکی بازار بزرگ و نزدیک به مسجد هفتاد و دو تن امروزی واقع شده است و در نزدیکی حرم قرار دارد. برای دسترسی به این موزه باید به خروجی ضلع غربی صحن جامع رضوی بروید. متاسفانه تابلوی راهنمایی برای این مجموعه در شهر نصب نشده است و تنها بالای ورودی آن، تابلوی موزه مردم‌شناسی مشهد قرار دارد.حمام مهدی قلی بیک در سال ۱۰۲۷ هجری قمری به دستور مهدی قلی بیک جانی قربانی ساخته شد. وی از بازماندگان خانواده امیر ارغون آقای اویرات و از امرای ترک خراسان محسوب می‌شد که به‌عنوان میرآخور (رییس اصطبل شاهی) شاه عباس اول صفوی منصوب شده بود. مهدی قلی بیک حمام را وقف ساحت مقدس امام رضا (ع) کرد. علاوه بر آن، یک قنات هم برای حمام مذکور احداث شده است؛ با این شرط که مازاد آب آن را به مسجد گوهرشاد دهند، آنچه از مسجد اضافه ماند، صرف امور خیریه کنند و اضافات آن را در زمین‌های زراعی خارج از شهر جاری سازند.به‌علت هم‌جواری حمام با بنای تاریخی مسجد شاه (مقبره امیر ملکشاه) و نیز نزدیک بودن به حرم امام رضا (ع)، قبلا به حمام شاه و پس از انقلاب به حمام رضوی شهرت داشته است. این بنا در اردیبهشت ۱۳۵۶ به شماره ۱۳۷۴ در فهرست بناهای تاریخی کشور ثبت شد و در سال ۱۳۷۸ با دستور مقام منبع تولیت عظمای آستان قدس رضوی عملیات بازسازی آن آغاز گردید و در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی به موزه مردم‌شناسی تغییر کاربری داد.

  • avatar
    𝐴𝑏𝑜𝑙𝑓𝑎𝑧𝑙
    یکشنبه 17 اردیبهشت ماه 1402

    خوب

  • avatar
    رضا
    سه شنبه 09 اسفند ماه 1401

    خیلی جالبه مخصوصا نقاشی های قدیمی روی سقف این حمام دیدن داره

  • avatar
    کاربر نشان
    دوشنبه 20 دی ماه 1400

    خوب

  • avatar
    امیررضا
    دوشنبه 14 آذر ماه 1401

    محل نگهداری اشیای قدیمی و با ارزش

  • avatar
    Neymar
    چهارشنبه 09 آذر ماه 1401

    خوب

  • avatar
    سعیدقاصری زهان
    دوشنبه 30 آبان ماه 1401

    بسیار دیدنی


سایر موزه‌ها که در محدوده موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) واقع شده‌اند:

  • خانه موزه انقلاب اسلامی
    (5.0)
    مصباح یزدی، سرشور، سرشور 27
  • موزه گنجینه قرآن و نفایس
    (5.0)
    بلوار طبرسی جنوبی، طبرسی 7، طبرسی 1
  • موزه فرش
    (5.0)
    طبرسی، طبرسی 7، طبرسی 1
  • موزه نادری
    (4.7)
    آیت الله شیرازی (بالا خیابان)، آیت الله بهجت
  • مجموعه موزه های آستان قدس رضوی
    (4.8)
    بلوار طبرسی جنوبی، طبرسی 7، طبرسی 1
  • آدرس، اطلاعات و شماره تماس و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط سحری (شهریار سطح ۶ نشان) در تاریخ جمعه 03 فروردین ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: جمعه 03 فروردین ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک) ندارد.
    location استان خراسان رضوی، مشهد، شهید اندرزگو، اندرزگو 13
    clock - مشاهده ساعات کاری

    ساعت کاری موزه مردم شناسی مشهد (حمام مهدی قلی بیک)

    شنبه 08:00 تا 13:15
    یک‌شنبه 08:00 تا 13:15
    دوشنبه 08:00 تا 13:15
    سه‌شنبه 08:00 تا 13:15
    چهارشنبه 08:00 تا 13:15
    پنج‌شنبه تعطیل است
    جمعه تعطیل است
    ثبت نظر و تصویر
    neshan logo