مکان تاریخی
آبانبار امیر چخماق مربوط به دوره صفوی است و در یزد، خیابان امام خمینی، میدان امیرچخماق، جنب بازارچه حاجی قنبر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۸۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این آب انبار یکی از خدمات مجموعه کارهای امیر چخماق است.
آب انبار تاریخی و زیبای میدان امیر چخماق یزد
خیلی کوچک بود
امیرچخماق یزد، مجموعهای است از میدان، تکیه، بازار، آبانبار و مسجد که بسیار دیدنی است. قدمت این مجموعه به دوره تیموری (قرن نهم) برمیگردد. این مجموعه به دست جلالالدین امیرچخماق ساخته شده که در آن زمان حاکم شهر بوده است. تکیه امیرچخماق از این مجموعه، در سال ۱۳۳۰ ثبت ملی شده است. برای دسترسی به این مجموعه به خیابان امام، میدان امیر چخماق مراجعه کنید.
ماکت و توضیح کامل آب انبار
آبانبار امیر چخماق مربوط به دوره صفوی است و در یزد، خیابان امام خمینی، میدان امیرچخماق، جنب بازارچه حاجی قنبر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۸۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱] آبانبار یا برکه، حوض یا استخر سرپوشیدهای است که برای ذخیره آب معمولاً در زیرزمین ساخته میشود. در مناطق کمآب و کویری آبانبار را از آب باران یا جویبارهای فصلی پر میکنند.[۱] همانگونه که از نام آبانبار مشخص است، این سازه به منظور ذخیره آب در فصول پرآب و استفاده از آن در بقیه ایام سال ساخته میشود به دلیل خشکی آب و هوای بخش عمدهای از کشور ایران و عدم ریزش باران کافی در بیش از شش ماه از سال در اکثر نقاط و در نتیجه فصلی بودن آب رودخانهها و عدم دسترسی به آب، از دیرباز تمهیدات گوناگونی جهت تأمین آب شیرین در فصول خشک سال اندیشیده میشدهاست. احداث بند، قنات و آبانبار از این جملهاند. آبانبار یکی از عناصر شاخص در سکونتگاههای کویری از جمله مناطق یزد، کرمان، میناب، لار، کاشان و جنوب استان فارس و هرمزگان است. در استانهای مختلف ایران همچون در استان فارس در حال حاضر تعدادی از آبانبارها هنوز مورد استفاده قرار میگیرند.[۳] در سراسر راههای کویری ایران، آبانبارها قابل مشاهدهاند برخی از آنها که در شهرهای خشک و کمآب ساخته شده، اثری بسیار زیبا و از نگاه معماری شایان توجه است. آبانبارها در گذشته به منظور ذخیرهٔ آب شرب و غیرشرب در فصول خشک و کمباران مورد استفاده قرار گرفتهاست ویکی پدیا
آبانبار امیر چخماق مربوط به دوره صفوی است و در یزد، خیابان امام خمینی، میدان امیرچخماق، جنب بازارچه حاجی قنبر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۸۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این آب انبار یکی از خدمات مجموعه کارهای امیر چخماق است.
آبانبار امیرچخماق که با نام آبانبار فاطمه ستی نیز شناخته میشود، از آبانبارهای قدیمی شهر و جاهای دیدنی شهر یزد است. با قدمتی که به دوره صفویه بازمیگردد، این آبانبار دو در ورودی دارد. یکی از این درها در میدان امیر چخماق و دیگری در کوچهای مجاور آن قرار گرفته است. از ویژگیهای این آبانبار قدیمی میتوان به پنج بادگیر خشتی هشتوجهی جهت خنک کردن و مخزنی بزرگ برای نگهداری آب با تهویهای طبیعی اشاره کرد. گنبد تخممرغی بنا نیز آجری است. در حال حاضر سقفی جدید در وسط مخزن آبانبار قرار دارد كه گنبد آبانبار را از مخزن جدا میكند. این آبانبار در سال ۱۳۷۸ به زورخانه صاحب الزمان تغییر کاربری داد و امروزه میتوان در سانسهای ۴۰ دقیقهای تا یک ساعتی، در آن به تماشای ورزشهای زورخانهای پرداخت. این اثر در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵، با شمارهی ثبت ۱۷۸۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
از نظر معماری بسیار بنای باشکوهی است
بسیار جالب
این اب انبار تبدیل به زورخانه شده است
آب انبار پنج بادگیر میدان چقماق یزد بسیار زیبا و خاص و دیدنی که داخلش که میرید یه زورخانه هم داره
آب انبار بزرگ امیر چخماق (مکان تاریخی) در محله محله گازرگاه یزد و میدان امیر چخماق واقع شده است. این مکان یکی از هفت مکان تاریخی در محله محله گازرگاه یزد میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند میدان خان یزد، موزه آب خانه کلاهدوز ها و بازار خان و همچنین میدان امیر چخماق، خانه مسافر کوله پشتی، ترمه حسینی، شیرینی سرای حاج خلیفه علی رهبر و موزه خودروهای تاریخی و کلاسیک و دست ساز قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.