قبرستان شیخان قبرستانی تاریخی در نزدیکی حرم حضرت معصومه در قم است. در این قبرستان ۶ مقبره هست که در هرکدام، عالمانی در دورههای مختلف تاریخی دفن شدهاند. در اثر عملیات شهرسازی، قبرستان بزرگ بابلان از بین رفت و قسمت باقیمانده، در دوره متأخر، قبرستان شیخان نامیده شد. در حال حاضر بیش از ۶۰۰ نفر از علما و بزرگان ازجمله میرزای قمی، زکریا ابنآدم، زکریا ابنادریس، میرزا جواد ملکی تبریزی، محمدحسین فاضل تونی در این قبرستان مدفوناند. همچنین هفت نفر از شهدای حادثه هفت تیر سال ۱۳۶۰ش و دهها تن از شهدای جنگ ایران و عراق در شیخان دفن شدهاند. برخی علما و اساتید اخلاق احترام ویژهای برای این قبرستان قائل بودند و برای رفتن به شیخان و توجه به آن توصیه میکردند. اینکه از چه زمانی این قبرستان را شیخان نامیدهاند، اطلاعات دقیقی در دست نیست و در منابع قدیم چنین نامی به چشم نمیخورد. میتوان گفت بر اساس منابع، نامگذاری این قبرستان به شیخان باید چندان قدیمی نباشد. بهظاهر بر اثر گذشت زمان، قسمت عمده قبرستانِ بابلان در عملیاتهای شهرسازی و گسترش اماکن از بین رفته و آن محدودهای که مرقد دو مُحَدِّث مشهور، زکریا بن ادریس و زکریا ابن آدم بوده، در زبان مردم برای تشخیص، نام شیخان به خود گرفته است. از این قبرستان در برخی منابع به «مقبره الشیوخ» نیز یاد شده است. بر اساس گزارشهای تاریخی از شهر قم، قبرستان شیخان از زمان امامان شیعه وجود داشته است؛ چراکه چند تن از یاران ائمه در این قبرستان مدفوناند، از جمله زکریا بن آدم اشعری و زکریا بن ادریس از یاران و راویان امام جعفر صادق(ع)، امام رضا(ع) و امام جواد(ع) و آدم بن اسحاق از یاران امام هادی (ع) بر اساس گزارش میرزا عباس فیض، نخستین بار فتحعلی شاه قاجار بر مزار میرزای قمی بقعه و گنبدی با کاشیکاری بنا کرد که بعدها مرمت شد.
گورستان شیخان یا قبرستان شیخان دومین قبرستان تاریخی جهان اسلام و از قبرستانهای قدیمی شهر قم است که در نزدیکی حرم فاطمه معصومه واقع شده است. این قبرستان در حال حاضر، محل دفن برخی از عالمان شیعه همچون زکریا بن ادریس اشعری قمی، زکریا بن آدم اشعری و میرزای قمی و همچنین کشتهشدگان وقایع انقلاب اسلامی ایران (1357) و سربازان ایرانی کشتهشده در طول جنگ ایران و عراق است. هشت کشتهشده حمله تروریستیِ هفتم تیر 1360 همراه خانوادههایشان و نیز پزشک اطفال محمد قریب در این قبرستان به خاک سپرده شدهاند. همچنین میرزا جواد آقا ملکی تبریزی فقیه و عارف معروف و نیز فخرالسادات برقعی از مقتولان قتل های زنجیره ای ایران در این آرامستان مدفونند. این قبرستان از نظر وسعت بسیار بزرگتر از وسعت کنونی بوده اما به مرور زمان و به علت عمر زیاد قبور بخش های دیگر از کاربری قبرستان خارج شده و مجموعه فعلی باقی مانده است، گفتنی است که میدان امام خمینی کنونی نیز جزو قبرستان بوده است.
اینکه از چه زمانی این قبرستان را شیخان نامیدهاند، اطلاعات دقیقی در دست نیست و در منابع قدیم چنین نامی به چشم نمیخورد. میتوان گفت بر اساس منابع، نامگذاری این قبرستان به شیخان باید چندان قدیمی نباشد. بهظاهر بر اثر گذشت زمان، قسمت عمده قبرستانِ بابلان در عملیاتهای شهرسازی و گسترش اماکن از بین رفته و آن محدودهای که مرقد دو مُحَدِّث مشهور، زکریا بن ادریس و زکریا ابن آدم بوده، در زبان مردم برای تشخیص، نام شیخان به خود گرفته است. از این قبرستان در برخی منابع به «مقبره الشیوخ» نیز یاد شده است. بر اساس گزارشهای تاریخی از شهر قم، قبرستان شیخان از زمان امامان شیعه وجود داشته است؛ چراکه چند تن از یاران ائمه در این قبرستان مدفوناند، از جمله زکریا بن آدم اشعری و زکریا بن ادریس از یاران و راویان امام جعفر صادق(ع)، امام رضا(ع) و امام جواد(ع) و آدم بن اسحاق از یاران امام هادی (ع). بر اساس گزارش میرزا عباس فیض، نخستین بار فتحعلیشاه قاجار بر مزار میرزای قمی بقعه و گنبدی با کاشیکاری بنا کرد که بعدها مرمت شد. شکل فعلی قبرستان شیخان به صورت امروزی در دورههای متأخر شکل یافته و در گذشته، قبههای موجود، از مقبره بابلان محسوب میشدند. قبرستان بابلان بهدلیل توسعههای شهری از بین رفته و بخش کوچکی، مشهور به قبرستان شیخان از آن باقی مانده است. الان بیش از ۶۰۰ نفر از علما و بزرگان در این قبرستان دفن شدهاند.همه برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، بازسازی و اجتماعی در این قبرستان زیر نظر اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم است. قبرستان شیخان محل دفن بسیاری از علمای شیعه است که از قدیمیترین آن میتوان به محمد طاهر قمی از فقهای دوره صفویه و میرزا ابوالقاسم قمی معروف به میرزای قمی از بزرگترین علمای دوره فتحعلی شاه قاجار اشاره کرد. در این قبرستان در حال حاضر شش مقبره وجود دارد که ظاهرا قدیمترین مقبرهها از زکریا ابن آدم و میرزای قمی است؛ اما در اینکه کدامیک از این دو مقبره قدمت بیشتری دارد، اطلاعی در دست نیست.
اللهم اغفر للمؤمنین و المؤمنات والمسلمین والمسلمات
قبرستان شیخان، قبرستانی است کهن، که مدفن بزرگان دینی و عالمان و اساتید مهمی از جمله زکریا بن آدم، زکریا بن ادریس که از یاران و راویان امام صادق (ع) محسوب میشوند. بنابراین قدمت این مکان به دوران امامان شیعه بازمیگردد و همین امر سبب ارزشمندی این مکان است
قبرستان شیخان، قبرستانی است کهن، که مدفن بزرگان دینی و عالمان و اساتید مهمی از جمله زکریا بن آدم، زکریا بن ادریس که از یاران و راویان امام صادق (ع) محسوب میشوند. بنابراین قدمت این مکان به دوران امامان شیعه بازمیگردد و همین امر سبب ارزشمندی این مکان است.
قبرستان شیخان دومین قبرستان تاریخی جهان اسلام و از قبرستانهای قدیمی شهر قم است که در نزدیکی حرم فاطمه معصومه س واقع شدهاست. این قبرستان در حال حاضر، محل دفن برخی از عالمان شیعه همچون زکریا بن ادریس اشعری قمی، زکریا بن آدم اشعری و میرزای قمی و همچنین کشتهشدگان وقایع انقلاب ایران (۱۳۵۷) و سربازان ایرانی کشتهشده در طول جنگ ایران و عراق است. هشت تن از کشته شدگان انفجار بمب در دفتر حزب جمهوری اسلامی در هفتم تیر ۱۳۶۰ همراه خانوادههایشان و نیز پزشک اطفال محمد قریب در این قبرستان به خاک سپرده شدهاند. همچنین میرزا جواد آقا ملکی تبریزی فقیه و عارف معروف و نیز فخرالسادات برقعی از مقتولان قتلهای زنجیرهای ایران در این آرامستان مدفونند. این قبرستان از نظر وسعت بسیار بزرگتر از وسعت کنونی بوده اما به مرور زمان و به علت عمر زیاد قبور بخش های دیگر از کاربری قبرستان خارج شده و مجموعه فعلی باقی مانده است، گفتنی است که میدان امام خمینی کنونی نیز جزو قبرستان بوده است.
آرامبخش
گلزار شیخان؛ قدیمیترین مقبره شهدا گلزار شیخان از گلزارهای تاریخی شهر قم است که در گذشته قسمت عمده ای از قبرستان بابلان بوده که با تغییرات شهرنشینی از بین رفته و محدوده ای از آن باقی مانده است. در این گلزار ۶۰۰ نفر از علمای جلیل القدری مانند اصحاب خاص امام رضا(ع) و امام هادی(ع)، میرزا جواد ملکی تبریزی، محمد حسین فاضل تون، میرزای قمی، آیت الله صانعی و اشخاص معروفی چون دکتر قریب مدفون هستند. تاریخچه این گلزاربه دوران امامان برمیگردد اما ۴۵۰ نفر از شهدای دفاع مقدس در این گلزار به خاک سپرده شده اند که غالبا متعلق به سال های ۵۹ و ۶۰ هستند.
قبرستان خوبه
عالیه
مرقد تعدادی از بزرگان شیعه از راویان حدیث اهل بیت تا علمای قرون بعدی
قبرستان شیخان قبرستان عارفان و. بزرگان و محدثان شیعه
قبرستان شیخان یا مقبره شیخان از جاهای دیدنی قم به شمار میرود و از زمان امامان شیعه وجود داشته است؛ به این دلیل که چند تن از اصحاب ائمه از جمله زکریا ابن آدم و زکریا ابن ادریس، از اصحاب و راویان امام جعفر صادق (ع)، امام رضا (ع) و امام جواد (ع) در آن مدفونند.قبرستان شیخان در بخش شرقی حرم حضرت معصومه (س)، در مرکز شهر قم قرار دارد. این قبرستان محل دفن بسیاری از علمای شیعه است که از آن بهعنوان دومین قبرستان تاریخی جهان اسلام یاد میکنند.قدمت قبرستان شیخان به بیش از ۱,۱۰۰ سال پیش بازمیگردد. گفته میشود که در گذشته، این قبرستان بسیار وسیعتر از اکنون بود؛ با این حال، بهمرور زمان و بهعلت عمر زیاد قبور، بخشهای دیگر تغییر کاربری دادند و فقط مجموعه فعلی باقی ماند؛ تا جایی که میدان امام خمینی کنونی نیز پیش از این، جزو اراضی قبرستان بوده است.
مزار مقدس شیخان (آرامگاه) در محله ارم قم و خیابان امیرکبیر، پل بازار، آستانه واقع شده است. این بنا یکی از بیست و دو آرامگاه در محله ارم قم میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند شهربازی بام الغدیر، حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه، موزه آستان مقدس حضرت معصومه و بازار بزرگ قم و همچنین پارکینگ طبقاتی زائر، بازار بزرگ شمسه، املت و دیزی علی آقا ، هتل بین المللی قم و گلزار شهدا باغ ملی قم قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این بنا یکی از آرامگاههای خوب این منطقه میباشد.