مسجد عتیق شیراز از همان اول به پایگاهی برای کارهای اجتماعی مسلمانان تبدیل شد. جایی برای تحریر قرآن، مطالعه و تفسیرش، جاییکه اعجوبههایی مثل حافظ را به دنیای علم و هنر معرفی کرد. مسجد عتیق فقط برای نمازخواندن و عبادت هم نبود، وگرنه کسی مثل حافظ باتوجه به شواهد تاریخی در آن رشد نمیکرد. درواقع این مسجد اولین پایگاه اجتماعی – مذهبی شیراز بود. همه در آن جمع میشدند تا نتیجهای بگیرند، درباره چیزی مشورت کنند یا به گفتوگو بپردازند. همین مسئله باعث شد که معماران برای درهای ورودی مسجد 6 محل در ضلعهای مختلف درنظر بگیرند.مهمترین جنبشی که به گواهی تاریخ در این مسجد شکل گرفته است، کتابت قرآن با همکاری حافظان و خطاطهای بزرگ زمان خود بود. آنها در مکانی به نام دارالمصحف جمع میشدند و با تلاوت و نوشتن آیات قرآن روی پوستینهای مختلف مرجع آسمانی مسلمانها را به کتابی در دسترس تبدیل کردند.خب طبیعتا ساختما یا ابنیه تاریخی نیز مثل هر چیز دیگری در گذر زمان به سمت فرسایش و نابودی میروند. مسجد عتیق نیز از این قاعده مستثنا نبوده. این مسجد از همان زمان ساخت یعنی سال 281 هجری قمری تا الآن بارها توسعه یافته و ترمیم شده است. بخشهایی اضافه و قسمتهایی هم مرمت شدهاند. برای مثال سال 1031 هجری قمری یعنی در دوره صفویه بخشهایی از ایوان شمالی مسجد مرمت شد. این قسمتها شامل درب شمالی و کتیبههای سردرش بودند که به زیبایی و با بهرگیری از استادان و معماران به نام آن زمان ترمیم شدند.تاریخ بعدی که برای مرمت این بنا ثبت شده سال 1348 است. در این سال ضلع جنوبی مسجد که از طاق نمایی بسیار بلند و دو شبستان قدیمی تشکیل میشود، مرمت شدند. باید این مسئله را مد نظر داشت که چنین آثاری همیشه نیاز به رسیدگی و مراقبت دارند. گاهی این مرمت باید از طرف متولیان مجموعه انجام شود و خیلی از مواقع نیز مردم باید مراقب نمادهای خود باشند که البته درباره مسجد عتیق خِیل کثیری از بازدیدکنندگان و اهالی شیراز به خوبی رعایتش میکنند.
بعد از شاه چراغ قشنگ ترین مکان مذهبی شیرازه
مسجد جامع عتیق یک مسجد خیلی خاصه خارق العاده است .داخل شاهچراغ خیلی جالب نیست
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شیراز مسجد عتیق این شهر است. ساختمانی برآمده از دل تاریخ که در هر دوره تاریخی جماعت حاکم بر زمانه آنجا را به نام خود مصادره کرده است. مسجد عتیق یکی از مهمترین بناهای تاریخی شیراز است. ساختمانی قدیمی و دیدنی که تاریخ ساختش به دوره عمرو لیث صفاری برمیگردد. اگر اهل داستان سرایی و اسطورهشناسی باشید این مسجد تاریخچه عظیم و سرگذشت قریبی دارد که ارزش مطالعه کردن را دارد. پیشنهاد میکنم حتما سری به مسجد جامع عتیق بزنید که واقعا یکی از دیدنی های شیراز است
در تمامی شهرهای ایران، یک مسجد جامع تاریخی وجود دارد که مورد بازدید گردشگران قرار میگیرد. مسجد جامع عتیق شیراز علاوه بر این که جزو مقاصد گردشگری شهر به حساب میآید، بلکه قدیمیترین و اولین مسجد شیراز است. ساخت مسجد جامع عتیق شیراز به دوره صفویه مربوط است و طبق بررسیهای متخصصان بین سالهای ۲۶۵ و ۲۸۷ هجری قمری بنا نهاده شده است. در سال ۱۳۱۰ مسجد جامع عتیق شیراز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و بین مردم محلی شیراز اهمیت بسیار زیادی به دست آورد. مردم شیراز وظیفه خود میدانند تا هر هفته روزهای جمعه به مسجد جامع عتیق بروند و قرآن بخوانند. از این رو، مسجد جامع عتیق شیراز «مسجد آدینه» یا «مسجد جمعه» نیز نامیده میشود.
مسجد جامع عتیق کهنترین مسجد شیراز میباشد که مسجد جمعه یا آدینه نیز نامیده میشود بنای اولیه این مسجد در سال ۲۸۱ هجری قمری در زمان عمرو لیث صفاری ساخته شدهاست. بعدها شاه اسحق اینجو در سال ۷۵۲ هجری قمری ساختمانی در میان مسجد بنا کرد که آن را خدایخانه یا دارالمصحف مینامند و مکان نگهداری قرآن مجید و مکان تلاوت آن بوده کتیبه سنگی آن از نمونههای ارزنده هنر خطاطی بهشمار میرود این کتیبه به خط یحیی الجمالی الصوفی خطاط نامدار زمان شاه اسحق نوشته شده و حاوی جملاتی در شان قرآن مجید است این مسجد اولین هسته مذهبی در شهر شیراز است که جدا از عملکرد مذهبی نقش اجتماعی-سیاسی نیز داشتهاست و به همین دلیل دارای ۶ ورودی در اضلاع مختلف میباشد که مهمترین آن ورودی ضلع شمالی است که در دوره صفویه بازسازی گردیده در سمت جنوب این مسجد دیواری قرار گرفته که به دیوار ندبه مشهور است برای تمایز این دیوار با سایر دیوارها علامت تک پیک یا سرو به صورت کاشی کاری آبی رنگی مشخص شدهاست. گفته میشود این دیوار محلی بوده که براق در هنگام عروج پیامبر از این محل حرکت کردهاست. مردم شیراز بر این باور هستند که در زیر خدایخانه اژدهای خفته (عصای موسی) وجود داشتهاست .(عام) بر این باور هستند که قبله قبل از تغییر به این سمت بوده و به این مسجد مسجدالاقصی نیز میگویند .(خاص) این مسجد تغییر کاربری داده شده و ابتدا آتشخانه بودهاست .(خاص) عیسی در این مسجد به همراه میکائیل و اسرافیل نزول کردهاست. (خاص)
یکی از قدیمیترین مساجد شیراز با نماهای ایرانی اصیل و سنتی
مسجد جامع عتیق شیراز قدیمیترین مسجد این شهر است که به آن مسجد جمعه یا مسجد آدینه نیز میگویند. گفته میشود بنای این مسجد روی عبادتگاهی ساخته شده است، اما اینکه این عبادتگاه متعلق به کدام دوران است، معلوم نیست. در سال ۲۸۱ هجری قمری و در دوران عمرولیث صفاری بنای اولیهی مسجد ساخته شد. بعد از آن در سال ۷۵۲ هجری قمری شاه اسحق اینجو ساختمانی میان مسجد ساخت که به آن «دارالمصحف» میگویند که مکان نگهداری و تلاوت قرآن کریم بود. کتیبهای نیز به خط «یحیی الجمالی الصوفی» وجود دارد که یکی از خطاطان مشهور دوران شاه اسحق بود. در این کتیبه جملاتی در شان قرآن مجید نوشته شده است. این مسجد ۶ در ورودی دارد. مسجد عتیق شیراز در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ با شمارهی ۷۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
مسجد جامع عتیق شیراز قدیمیترین مسجد این شهر است که به آن مسجد جمعه یا مسجد آدینه نیز میگویند. گفته میشود بنای این مسجد روی عبادتگاهی ساخته شده است، اما اینکه این عبادتگاه متعلق به کدام دوران است، معلوم نیست. در سال ۲۸۱ هجری قمری و در دوران عمرولیث صفاری بنای اولیهی مسجد ساخته شد. بعد از آن در سال ۷۵۲ هجری قمری شاه اسحق اینجو ساختمانی میان مسجد ساخت که به آن «دارالمصحف» میگویند که مکان نگهداری و تلاوت قرآن کریم بود. کتیبهای نیز به خط «یحیی الجمالی الصوفی» وجود دارد که یکی از خطاطان مشهور دوران شاه اسحق بود. در این کتیبه جملاتی در شان قرآن مجید نوشته شده است. این مسجد ۶ در ورودی دارد. مسجد عتیق شیراز در ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ با شمارهی ۷۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد جامع عتیق در شرق حرم شاهچراغ قرار دارد. برای دسترسی به این مکان میتوانید از خودروی شخصی یا وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه مترو شیراز، ایستگاه زندیه است؛ اما از ایستگاه چند کیلومتر تا مسجد فاصله است و باید از اتوبوس یا تاکسی برای رسیدن به آن استفاده کنید. همچنین اتوبوسهایی که از خیابان لطفعلی خان زند عبور میکنند، گزینهای دیگر برای دسترسی به این مقصد است. برای این کار باید بین بلوار زینبیه و چهارراه مشیر پیاده شوید.
دم در مسجد نوشته بود که هر روز بجز جمعه ها یک ساعت قبل از اذان درب های مسجد باز میشه. البته فک میکنم منظورش فقط جمعه ها ظهر بخاطر نمازجمعه بود.
مسجد جامع عتیق کهنترین مسجد شیراز میباشد که مسجد جمعه یا آدینه نیز نامیده میشود. بنای اولیه این مسجد در سال ۲۸۱ هجری قمری در زمان عمرو لیث صفاری ساخته شدهاست. بعدها شاه اسحق اینجو در سال ۷۵۲ هجری قمری ساختمانی در میان مسجد بنا کرد که آن را خدایخانه یا دارالمصحف مینامند و مکان نگهداری قرآن مجید و مکان تلاوت آن بودهاست. کتیبه سنگی آن از نمونههای ارزنده هنر خطاطی بهشمار میرود. این کتیبه به خط یحیی الجمالی الصوفی خطاط نامدار زمان شاه اسحق نوشته شده و حاوی جملاتی در شان قرآن مجید است.
نقل شده که مسجد قبلا شش راه ورود و خروج داشته و برای این که نمازگزارها پاهاشونم بشورن دالان هایی از سنگ مرمر توی صحن مسجد بوده که وسطشون آبراه هایی وجود داشته. می گن این مسجد هسته اولیه تشکیل شهر شیرازه. کتیبه سنگی آن از نمونه های ارزنده هنر خطاطی بشمار می ره. این کتیبه به خط یحیی الجمالی الصوفی خطاط نامدار زمان شاه اسحق نوشته شده و حاوی جملاتی در شان قرآن مجیده. خدایخانه اتاق مکعب گونه ایست که دور تا دور آن را ایوانی به پهنای دو متر فرا گرفته. در چهار گوشه بیرونی آن چهار ستون گرد و مناره مانند قرار گرفته . سقف ایوان های شرقی و غربی آن هر یک به وسیله چهار ستون و سقف ایوان های شمالی و جنوبی آن به وسیله دو ستون سنگی پابرجا شدن. ابعاد این ساختمان همراه با ایوان هایش از بیرون ۱۰×۱۲ متر و ابعاد اتاق میانی ۶×۸ متره. در میانه این ضلع تاق نمای بلندی قرار داره که آن را تاق مروارید می گن. این تاق دو گلدسته بلند و زیبا داره و سقف آن به وسیله آجر، مقرنس کاری شده
مسجد جامع عتیق (مسجد) در محله شاهچراغ - آستانه شیراز و بلوار سیبویه، حضرتی، حضرتی 21، بین منصوریه و حضرتی 23 واقع شده است. این مکان یکی از یازده مسجد در محله شاهچراغ - آستانه شیراز میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند شهربازی و خانه بازی ایران پارک، حرم احمد بن موسی (شاهچراغ)، مدرسه خان، موزه شاهچراغ و بازار حاجی و همچنین امامزاده سید میر محمد، رستوران ضیافت حرمین، سقاخانه شاهچراغ، بازار بزرگ شاهچراغ (ع) و تالار ولایت حرم مطهر شاهچراغ قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از مسجدهای خوب این منطقه میباشد.