انگورستان ملک التجار یکی از زیباترین و مظلومترین آثار تاریخی اصفهان است. از مظلومیت این کاخ همین بس که بسیاری از ما یا نام آن را نشنیده بودیم و یا نمیدانستیم که چنین کاخی در اصفهان وجود دارد! حال اینکه چرا واژهی انگورستان که معنی باغ انگور دارد، تنها یک کاخ است و نه یک باغ هم ماجرایی دیگر دارد. در طول زمان حدود 3000متر این باغ 7000 متری از بین رفت و نهایتاً با قُبحِ ختام گستردهتر کردن خیابان ملک در سال 1333 هویت باغ بودن خود را از دست داد و به عمارتی و حیاطی محدود شد برخی میگویند حاج ملک، جد استاد الهی قمشهای صاحب این باغ بوده و سپس آن را وقف کرده است. و برخی نیز عقیده دارند که انگورستان ملک باغی بزرگ وسط شهر بوده که در زمان نادرشاه افشار از مردم به عنوان مالیات گرفته میشود. و دستهی سوم کسانی هستند که هر دوی این اتفاقات را در دو زمان متفاوت درست میدانند. حاج محمدابراهیم خان معروف به ملکالتجار فرزند مسئول امور مالی حاکم اصفهان دستور ساخت بنای این باغ را برای مراسمهای عزاداری و تعزیه داد. محمد ابراهیم ملک در دورهی ناصرالدین شاه قاجار زندگی میکرده و پنج شاه قاجار را در طول زندگی خود دیده است. طبق شواهدی این مکان برای برای برگزاری مراسم ازدواج خانوادههای کمبضاعت هم کاربرد داشته و طبق وصیت ملکالتجار میبایست بعد از مرگش هم این کار انجام شود که بعد از انقلاب این جریان متوقف شد و این مکان برای عزاداریهای مختلف در اختیار مردم قرار میگیرد هرچند که در دوران گذشته، معماران به خاطر خضوع و خشوع از ذکر نام خود در آثار دوری میکردند و همچنین مورخان هم از دانستن نام سازندگان آثار محروم میماندند، گفته میشود معمار سازندهی این بنا استاد حسین چی است. و متأسفانه اطلاعات خاصی از این هنرمند در دست نیست حیاط بیرونی، حیاط اندرونی، سفره خانه، اتاق آرامگاه، زیرزمین، اتاق زهرا خانم، شاهنشین تابستانه و زمستانه، حوضخانه، اتاقهای اطراف حیاط و … قسمتهایی از این بنا هستند. عموم این فضاها تزئینات فراوان گچبری، آینه کاری و کاشیکاری دارند. ستونهای فضای سفره خانه و حیاط از پایین دارای تزئینات مختلفاند و همچنین در جاهایی روکش چوبی دارند. قسمتی از حیاط بود که وسط آن حوضی زیبا و باغچهای داشته که به خوب شدن هوای خانه کمک میکرده. درختان این باغچهها معمولاً برگهای پهنی داشته. درختهایی مثل چنار و توت که در تابستان از سایهاش استفاده کنند و در زمستان برگهایش بریزد و آفتاب بیشتری بگیرند. این حیاط که بعدها توسط ملکالتجار مسقف شد و حوض و باغچهی آن برداشته شد تا ضمن آنکه برای برگزاری تعزیه استفاده میشود، بانوان بتوانند در زمان مراسم به راحتی در آنجا بنشینند. طبقهی بالا خانمها مینشستند و طبقهی پایین آقایان. به طبقهی بالا از نظر معماری غلام گَرده یا مهتابی میگقتند. سقف این مکان چوبی است. و تزئیناتی دارد که به آن لمبه کوبی گفته میشود. بیشتر ثروتمندان خانههای خود را به این صورت مسقف میکردند. در حالی که میتوانستند به راحتی آن را گچ بگیرند. دورتادور این این بخش اشعاری از محتشم کاشانی نوشته شده است. (باز این چه شورش است…) این شعر را برای نشان دادن آن که این بخش حسینیه است نوشته شده. شرق و غرب حیاط اتاقهای سه دری وجود دارد.
تشکر
انگورستان ملک التجار از دیدنی های شناخته نشده ی اصفهانه، فضایی رنگارنگ و خاص داره و پرسنلش بسیارخوب توضیح میدن و راهنمایی میکنن
بسیار مکان جذاب و دیدنی ، راهنمای بسیار خوش برخورد،دارای یک چای خانه کوچک و جمع و جور خوب و بر عکس نظری که شخص دیگری در اینجا فرمودند عکاسی با گوشی و دوربین بدون فلاش کاملا آزاد است.حیاط خانه بدلیل تبدیل به حسینیه توسط خود ملک التجار قابل دیدن نیست.
صفحه ای از دفترچه حساب و کتاب ملک التجار در انگورستان ملک
از خانه های سنتی و بسیار زیبای اصفهان امیدوارم با بهبود وضعیت توریست وارد چرخه گردشگری اصفهان بشه
انگورستان ملک التجار خیلی قشنگ بود😍فقط حیف تو حیاطش نمیزارن بریم،ولی خیلی قشنگ بود و خیلی فضا واس عکاسی داره
انگورستان ملک التجار یکی از بناهای تاریخی دوران قاجار میباشد که به حاجی محمدابراهیم صدر معروف به ملکالتجار تعلق دارد، بر اساس یکی از نظرات یکی از تاکستانهای بزرگ شهر اصفهان بوده است که به دلیل گسترشات و اصلاحات شهری تنها بخش مسکونی آن باقیمانده است.
فکر کنم قشنگ باشه.
شاه نشین انگورستان ملک
فوق العاده زیبا...حتما برید ارزش دیدن داره... یه چای خونه زیبا هم داره ... رسیدگی و توضیحات خیلی خوب و کافی بود لذت بردم
خیلی قشنگه 👌👌
تصویر ملک التجار بر سر مزارش که در داخل منزلش در اصفهان دفن شدند. یکی از خانه های بسیار زیبای اصفهان
عالی فقط همین حتما بروید
انگورستان ملک التجار (مکان تاریخی) در محله قلعه طبره اصفهان و خیابان ملک واقع شده است. این مکان یکی از دو مکان تاریخی در محله قلعه طبره اصفهان میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی بازارچه حاج آقا شجاع و همچنین خانه ملا باشی (معتمدی)، بوتیک هتل جویبار، طراحی، تولید و عرضه انواع صنایع دستی، دوغ و لبنیات عباس 1001 و شیرینی پونک قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه میباشد.