info
عکس مناره چهل دخترانعکس مناره چهل دخترانعکس مناره چهل دختران
category

مناره چهل دختران اصفهان

مکان تاریخی

درباره‌ی مناره چهل دختران

مناره چهل دختران که با نام گارلند نیز شناخته می‌شود، مربوط به سدهٔ ۶ ه.ق است و در اصفهان، میدان قدس (طوقچی)، خیابان سروش، منار چهل دختران واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شمارهٔ ثبت ۲۳۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در سال ۱۳۹۰ شهرداری اصفهان یک خیابان فرعی بین خیابان کمال و خیابان سروش مقابل مسجدالغفور احداث کرد به نام خیابان صاحب الزمان، این خیابان از کنار این منار رد شده است. سال تاسیس: ۵۰۱ هجری(دوره پادشاهی سلطان محمد بن ملکشاه سلجوقی) تزئینات این مناره آجری است و به سه کتیبه مزین است که دو تای آن به خط کوفی و یکی به خط نسخ است، مناره چهل دختران در محله جوباره قرار گرفته و از نظر قدمت دومین مناره تاریخ داری است که در ایران شناخته شده است.
این مناره رفیع که از آجر ساخته شده میله ای مدور به ارتفاع ۲۴ متر است که با پایه جمعاً ۲۹ متر ارتفاع دارد. اولین کتیبه که به خط کوفی است شامل آیات ۲، ۳ و ۴ از سوره طه است. کتیبه دیگر که به خط نسخ است، شامل عبارات مذهبی است که قسمت هائی از آن محو شده است. سومین قسمت که به خط کوفی است تاریخ ۵۰۱ هجری را برخود دارد. اکثر پژوهشگران ارزش اصلی کتیبه‌های این‌مناره را در خط نسخ آن می دانند چرا که این ویژگی منار چهل دختران را منحصر بفرد کرده است.
در پژوهش های دیگر به نظر می‌رسد که کتیبه خط نسخ نیست و خط ثلث ابتدایی میباشد
منبع: ویکی‌پدیا

مناره چهل دختران (مکان تاریخی) در اصفهان و خیابان سنجری واقع شده است. و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی پاساژ کمال و همچنین مسجد الغفور، فروشگاه لوازم موتور سیکلت طاوسی، بنیاد مهدویت و آینده پژوهی، همبرگر خانگی عالی و آریل سیکلت اصفهان قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.



نظرات کاربران در مورد مناره چهل دختران

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    کاربر حذف شده
    جمعه 24 شهریور ماه 1402

    مادربزرگ برج میلاد

    14
  • avatar
    کاربر نشان
    یکشنبه 13 اسفند ماه 1402

    مناره چهل دختران یکی از آثار چالب دوره سلجوقی در اصفهان، مناره چهل دختران است که با تزیینات آجری و کتیبه های کوفی آراسته شده است. مناره چهل دختران را “ابوالفتح نُحوجی” در سال ۵۰۱ هجری قمری بنا کرده است. نهوج از توابع اردستان و سال ۵۰۱ مقارن با سومین سال پادشاهی سلطان محمد بن ملکشاه سلجوقی است که در آن زمان، اصفهان پایتخت سلسله سلجوقی بوده است. مناره چهل دختران که به اعتقاد برخی مورخین، پنجمین مناره قدیمی ایران است، در منطقه کلیمیان اصفهان واقع شده است. همچنین این مناره در محله جوبار اصفهان قرار دارد. مناره چهل دختران رفیع که از آجر ساخته شده میله ای مدور به ارتفاع ۲۴ متر است که با پایه جمعاً ۲۹ متر ارتفاع دارد. اولین کتیبه که به خط کوفی است شامل آیات ۲، ۳ و ۴ از سوره طه است. کتیبه دیگر که به خط نسخ است،‌ شامل عبارات مذهبی است که قسمت هائی از آن محو شده است. سومین قسمت که به خط کوفی است تاریخ ۵۰۱ هجری را برخود دارد. اکثر پژوهشگران ارزش اصلی کتیبه‌های این‌مناره‌ را در خط نسخ آن‌ می دانند چرا که این ویژگی منار چهل دختران را منحصر بفرد کرده است. منار چهل دختران اصفهان که به منار گارلند نیز معروف است ایمن و استوار ایستاده است، آسمان خراشی قدیمی که هنوز هم نفس می‌کشد در محله جویباره، محله‌ای که زمانی در راس حکومت سلجوقیان بوده نیز از آوازه خوبی برخوردار است

    11
  • avatar
    شیروانی پور فیل آبادی
    یکشنبه 17 بهمن ماه 1400

    مناره چهل دختران که در محله کهن جویباره اصفهان قرار دارد یکی از پنج مناره قدیمی ایران است. این بنا در دوره پادشاهی سلطان محمد بن ملکشاه سلجوقی ساخته شد. مناره چهل دختران هویت‌دارترین مناره و تنها منار کتیبه ‌دار منفرد اصفهان شناخته می ‌شود که در برگیرنده ارزش ‌های‌ هنری و تاریخی است. به گزارش خبرنگار ایمنا، مناره چهل دختران، به شماره ۲۳۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت است. این مناره آجری است و به سه کتیبه مزین شده که دو تا به خط کوفی و یکی به خط نسخ نگاشته شده است. این مناره میله ای مدور به ارتفاع ۲۴ متر است که با پایه جمعاً ۲۹ متر ارتفاع دارد. اولین کتیبه که به خط کوفی است شامل آیات دو، سه و چهار سوره طه است. کتیبه دیگر که به خط نسخ است شامل عبارات مذهبی است که قسمت هایی از آن محو شده است. سومین قسمت که به خط کوفی است تاریخ ۵۰۱ هجری را برخود دارد. اکثر پژوهشگران ارزش اصلی کتیبه‌ های این‌ مناره‌ را در خط نسخ آن‌ می دانند چرا که این ویژگی مناره چهل دختران را منحصر به فرد کرده است. در کتیبه نام واقف آن ابی الفتح نهوجی است و سال ساخت آن نیز ۵۰۱ هجری قمری است. این کتیبه به خط عربی و در شش سطر است. این مناره از دارایی سپهسالار ابی الفتح نهوجی به دلیل نزدیکی به در گاه خدا بنا شده است. علت نامگذاری این مناره به «چهل دختران» به طور کامل روشن نیست اما می دانیم که در برخی دیگر از شهرهای ایران همچون قم، تهران، سمنان، شاهرود، یزد، نایین و دامغان در دوره‌ های مختلف تاریخی این نام را بر شماری از بناهای آرامگاهی یا زیارتگاهی نهاده‌ اند. همچنین در اصفهان قدیم دست‌ کم چهار مکان دیگر به این نام خوانده می‌ شدند که همگی در گورستان‌ ها و یا در نزدیکی آنها بوده‌ اند. همچنین روشن است که این نام، ترکیبی از عدد «چهل» به نشانه تقدس یا تکثر و «دختر» به عنوان نماد زنانگی است. بنابراین بعید نیست که نام چهل دختران را به واسطه نزدیکی این مناره با آرامگاه یا بقعه‌ ای ستوده به همین نام بر مناره نهاده باشند که به احتمال زیاد آرامگاه یا زیارتگاهی زنانه بوده است. شماری از بناهای آرامگاهی در ایران که نام چهل دختران بر خود دارند یا با نام های دیگری همچون بی‌بی، خاتون، بانو، دختر و مادر شناخته می‌ شوند در شمار زیارتگاه های زنان بوده‌ اند که به نظر می‌ رسد ارادت به این بناها ریشه در باورهای ایران باستان و اعتقاد به ایزدبانو آناهیتا یا «ناهید» دارد. برخلاف سایر مناره‌های تاریخی موجود در اصفهان که اطلاعات دقیقی از سازندگان و سال ساخت آنها در دسترس نیست نام سازنده و سال ساخت مناره چهل دختران به روشنی بر روی آن ثبت شده است از اینرو در شهر مناره‌های تاریخی، مناره چهل دختران با هویت‌ ترین مناره و تنها مناره کتیبه‌ دار منفرد شناخته می‌ شود که دربرگیرنده ارزش‌ های‌ هنری و تاریخی است

    8
  • avatar
    مسافر
    چهارشنبه 09 فروردین ماه 1402

    مناره چهل دختران اصفهان یکی از پنج مناره قدیمی و تاریخی ایران محسوب می‌شود و به نوعی با هویت‌ترین مناره کتیبه‌دار منفرد اصفهان شناخته می‌شود. تاریخ احداث این بنای تاریخی با توجه به آجر نوشته‌های روی مناره به سال 501 هجری قمری بر‌می‌گردد که مقارن با دوره پادشاهی سلطان محمدبن‌ ملکشاه سلجوقی است.  این مناره تاریخی و کهن در سومین سال پادشاهی سلطان محمد‌‌بن ‌ملکشاه در منطقه کلیمیان استان  اصفهان احداث شد که در آن روزگاران اصفهان به عنوان پایتخت سلسله سلجوقیان محسوب می‌شده است. مناره تاریخی چهل دختران در تاریخ 15 آذر 1314 هجری شمسی با شماره ثبت 231 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.بسیاری از سراسر ایران و حتی دنیا برای دیدن تنها مناره کتیبه‌دار منفرد اصفهان به استان اصفهان سفر می‌کنند. مناره چهل دختران اصفهان در شهرستان اصفهان و منطقه کلیمیان واقع شده است که این محله قدیمی، جویباره نام دارد. اگر قصد دارید به بازدید از مناره تاریخی و قدیمی چهل دختران اصفهان بروید باید ابتدا به میدان قدس(طوقچی) رفته و با عبور از خیابان سروش به این بنای تاریخی برسید.

    4
  • avatar
    ایران شگفت انگیز
    جمعه 03 تیر ماه 1401

    برج چهل دختران در فاصله کمی از برج ساربان قرار گرفته است.در منطقه مسکونی قرار دارد و هزینه ای برای بازدید ندارد. برج کاملا آجری است و در بدنه برج اشکال هندسی زیادی را میبینید. گفته اند که در قدیم دختران در اطراف برج جمع میشدند و برای پیدا کردن شوهر خرما یا چیزهای خوراکی نذر میکردند و به رهگذران می دادند.

    4
  • avatar
    سیروس
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    مناره چهل دختران مکان تاریخی و یکی از جاذبه های شهر اصفهان که متاسفانه رسیدگی نمی شود

    3
  • avatar
    امیر
    پنجشنبه 07 دی ماه 1402

    مناره چهل دختران که با نام گارلند نیز شناخته می‌شود، مربوط به سدهٔ ۶ ه‍.ق است و در اصفهان، میدان قدس (طوقچی)، خیابان سروش، منار چهل دختران واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شمارهٔ ثبت ۲۳۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است

    2
  • avatar
    محسن
    پنجشنبه 12 اسفند ماه 1400

    در منطقه‌ی جویباره اصفهان مناره‌ای با ارتفاع ۴۰ متر توجه هر مسافر و رهگذری را به خود جلب می‌کند. کتیبه‌ی ثبت‌شده روی این مناره خبر از سال ۱۱۱۲ می‌دهد و این مناره را متعلق به سده‌ی ششم ه.ق می‌داند. این پنجمین مناره قدیمی کتیبه‌دار در ایران است. اصلی‌ترین ویژگی‌ که مناره چهل دختران اصفهان را از دیگر مناره‌های شناخته شده در این شهر جدا می‌کند، پنجره‌ی بزرگی است که روی این مناره کار شده و جهت آن رو به قبله است.ارتفاع مناره در زمان‌های گذشته بیشتر از ۴۰ متر بود اما با گذشت زمان از ارتفاع آن کاسته شد.هنوز دلیل و اثباتی برای اسم انتخاب شده‌ی این منار به دست نیامده است اما فرضیه‌ها می‌گویند شاید زمانی مشخص در کنار این منار ساختمانی وجود داشته که منحصراً مربوط به زنان بوده و امروز دیگر وجود ندارد. به همین دلیل این منار نام خود را از آن وام گرفته.داستان جالب دیگری که در مورد این منار گفته می‌شود مربوط به بخت‌گشایی دختران جوان است. اهالی قدیمی اصفهان اعتقاد داشتند که این منار، بخت‌گشای دختران دم‌بخت است. اگر نذر خود را پای این منار ادا کنند و گردو و کشمش به عابران در حال گذر، نذری بدهند، بخت‌ آنها باز می‌شود.مردم محله جویباره این مناره را با نام گارلند هم می‌شناسند. گارلند فردی انگلیسی از مبلغین دین مسیحیت بود که در اوایل قرن بیستم به ایران آمد و در نزدیکی مناره سکونت داشت.

    2
  • avatar
    مهدی رستمی
    سه شنبه 19 مهر ماه 1401

    خیلی عجیب و دیدنیه،این معماری در دوره خودش با اون امکانات واقعاً حیرت آوره،پای اون که وایسی میفهمی چی میگم

    1
  • avatar
    khaleghi33
    شنبه 25 بهمن ماه 1399

    مکان تاریخی و زیبایی در میان یک محله مسکونی که ورودیش رایگانه و بسیار خلوت بخاطر ناشناخته بودن

    1
  • avatar
    snapp
    دوشنبه 20 اردیبهشت ماه 1400

    مناره چهل دختران یا منار گارلند مکان تاریخی مربوط به دوره ی سلطنت سلجوقیان در اصفهان با سبک معماری ایرانی اسلامی

    1
  • avatar
    ی بنده خدا
    چهارشنبه 28 تیر ماه 1402

    زیبا

  • avatar
    ⭐مرتضی قاسمی⭐
    پنجشنبه 11 فروردین ماه 1401

    قبل از بازدید از این مکان پیشنهاد میکنم اطلاعاتی رو که از منابع مختلف جمع آوری کردم رو مطالعه بفرمایید از برنامه نشان سپاسگزارم که این بستر رو فراهم کرد تا بتونیم نظراتمون روبه اشتراک بگذاریم و به راحتی به اون مکان سفر کنیم..این مناره تاریخی و کهن در سومین سال پادشاهی سلطان محمد‌‌بن ‌ملکشاه در منطقه کلیمیان استان اصفهان احداث شد که در آن روزگاران اصفهان به عنوان پایتخت سلسله سلجوقیان محسوب می‌شده است. مناره تاریخی چهل دختران در تاریخ 15 آذر 1314 هجری شمسی با شماره ثبت 231 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.پنجمین مناره کهن و قدیمی ایران دارای 3 کتیبه است که یکی از کتیبه‌ها با خط نسخ و 2 تا از آن‌ها با خط کوفی حکاکی شده است. مناره آجری چهل دختران که جز مکانها و جاهای دیدنی اصفهان است، در محله جویباره اصفهان قرار دارد و به صورت میله‌ای مدور به ارتفاع حدودا 30 متری بنا شده است. اولین کتیبه این مناره رفیع آجری به خط کوفی با آیات ۲، ۳ و ۴ از سوره طه مزین شده است و کتیبه دیگر این مناره شامل عبارات مذهبی به خط نسخ است که تحت تاثیر شرایط بیرونی قسمت‌هایی از این عبارات از بین رفته است. کتیبه سوم هم به خط کوفی تاریخ 501 هجری قمری را نمایش می‌دهد. بسیاری از باستان‌شناسان و پژوهشگران ارزش اصلی کتیبه‌های مناره چهل دختران را معطوف به خط نسخ آن می‌دانند. بسیاری از افراد ساکن اطراف این مناره به آن گارلند هم می‌گویند. حال سوالی که پیش می‌آید این است که چرا گارلند؟! در پاسخ به این سوال باید گفت در اوایل قرن بیستم یک فرد مسیحی به نام گارلند در یکی از خانه‌های نزدیک مناره چهل دختران اصفهان سکونت داشته است و به عنوان مبلغ انگلیسی پروتستان مذهب محسوب می‌شده است. گارلند کاملا به زبان فارسی تسلط داشت و زمان زیادی در این منطقه و در کنار مناره زندگی می‌کرده است. او به تبلیغ آئین مسیحیت برای یهودیان اصفهان مشغول بوده است و در این راستا افراد زیادی از یهودیان اصفهان به مسیحیت روی آوردند. گارلند پس از مرگ در آرامگاه مربوط به ارامنه به خاک سپرده شد و عمارت محل سکونت او به عمارت گارلند شهرت یافت. مناره زیبا و تاریخی چهل دختران در سال 501 هجری قمری توسط ابوالفتح نُحوجی از ساکنین توابع اردستان احداث شد. این مناره آجری در محله جویباره اصفهان شامل برج، گنبد و مناره است و از مناره‌های سلجوقی ایران و یکی از عناصر اصلی معماری اسلامی در کنار دیگر مناره‌های تاریخی ایران محسوب می‌شود. این مناره قدیمی که به مناره بخت گشای اصفهان معروف است از لحاظ فرم معماری، فرم سازه‌ای، طرح و ساخت و تزیینات از شاهکارهای معماری ایران در دوران سلجوقیان به‌شمار می‌آید. مناره چهل دختران اصفهان به دلیل سبک معماری و مصالح مورد استفاده از میراث نیاکان ایران محسوب می‌شود و به عنوان یک جاذبه تاریخی و گردشگری مورد توجه بسیاری از افراد در ایران و جهان قرار گرفته است. کتیبه‌های آجری مزین به خطوط کوفی و نسخ به ارزش معماری این بنای تاریخی افزوده .از تزیینات معماری این مناره باید به کتیبه‌های این بنای آجری اشاره کرد که 3 کتیبه با خطوط کوفی و نسخ تزیین شده‌اند. یک کتیبه با خط نسخ و 2 کتیبه با خط کوفی مزین شده‌اند که آیات قرآنی، عبارات مذهبی و دیرینگی ساخت بنا را به بازدیدگنندگان نشان می‌دهند. قسمت دوم و بالای مناره دیدنی و تاریخی چهل دختران اصفهان پنجره بزرگی به سمت جنوب قرار داده شده و به شکل مربع مستطیل است. جنس قسمت‌های بالایی این پنجره از چوب بوده و نیمی از ستون‌های گرد و کوچک طرفین آن در داخل دیوار مناره قرار گرفته‌اند. بسیاری از پژوهشگران تزیینات خط نسخ روی کتیبه مناره را ارزشمند توصیف کرده‌اند و به عقیده آن‌ها این خطوط نسخ سبب ویژگی‌های خاص و منحصر‌به‌فرد مناره چهل دختران شده است.

  • avatar
    momandez
    شنبه 13 فروردین ماه 1401

    نورپردازی در شب نمای جالبی به مناره چهل دختران میده.

  • avatar
    ابوالفضل
    دوشنبه 05 دی ماه 1401

    بسیار دیدنی و جالب هست

  • avatar
    رضا
    دوشنبه 12 اردیبهشت ماه 1401

    مناره چهل دختران که در محله کهن جویباره اصفهان قرار دارد یکی از پنج مناره قدیمی ایران است که تاریخ ساخت آن بنا به آجر نوشته های روی آن به سال ۵۰۱ هجری قمری بر می گرد. این بنا در دوره پادشاهی سلطان محمد بن ملكشاه سلجوقی ساخته شده است که ارتفاع آن نزدیک به ۳۰ متر می باشد. منار چهل دختران با هویت ‌ترین منار و تنها منار کتیبه ‌دار منفرد اصفهان شناخته می ‌شود که در برگیرنده ارزش ‌های‌ هنری و تاریخی است. منار چهل دختران، به شماره 231 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده  است


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده مناره چهل دختران واقع شده‌اند:

  • کاروانسرای تاریخی نی
    ولی عصر، آیت الله زند کرمانی
  • بازارچه تاریخی حاج سلیمان
    ولی عصر، شهید مصطفی توتونی، بین سادات و قنادی ها
  • منار باغ قوشخانه
    (5.0)
    اوحدی، علی ابن سهل
  • مقبره بابا قاسم
    (5.0)
    علامه مجلسی، کیمیاگری، امام جمعه
  • مناره های دارالضیافه
    (4.9)
    کمال، دارالضیافه
  • آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط شیما (شهریار سطح ۶ نشان) در تاریخ چهارشنبه 01 فروردین ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی مناره چهل دختران اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: چهارشنبه 01 فروردین ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد مناره چهل دختران در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه مناره چهل دختران ندارد.
    neshan logo