info
عکس صفه درویشعکس صفه درویشعکس صفه درویش
category

صفه درویش محله شهشهان، اصفهان

مکان تاریخی

درباره‌ی صفه درویش

صفه درویش (مکان تاریخی) در محله شهشهان اصفهان و خیابان علامه مجلسی، 5، کمر زرین، کمرزرین (3) واقع شده است. این مکان یکی از نوزده مکان تاریخی در محله شهشهان اصفهان می‌باشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند میدان عتیق امام علی (سبزه میدان)، خانه قزوینی ها و مجتمع تجاری جعفری و همچنین مقبره علامه مجلسی (ره)، اقامتگاه بومگردی حوضک، مسجد جامع اصفهان (مسجد عتیق)، پارکینگ حرم مجلسی و کتابفروشی علامه مجلسی (سجاد) قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان داده‌اند می‌توان گفت این مکان یکی از اماکن دیدنی و تاریخی خوب این منطقه می‌باشد.



نظرات کاربران در مورد صفه درویش

به این مکان نظر و امتیاز دهید

  • avatar
    ﷽🇵🇸🇮🇷 یا علی 🇮🇷🇵🇸
    پنجشنبه 22 دی ماه 1401

    در ایوان شمالی مسجد جامع که ایوان درویش نام دارد، سنگابی از جنس سنگ پارسی قرار گرفته‌ است. این سنگاب ابتدا در مجاورت مقبره علامه مجلسی قرار داشت و بعد به محل کنونی منتقل شد. سنگاب قطر دهانه‌ای برابر با ۱۱۵ سانتی‌متر دارد؛ ولی نیمی از آن به‌علت شکستگی از بین رفته ‌است. کتیبه بدنه این سنگاب به زبان‌های فارسی و عربی و به خط ثلث است.

    4
  • avatar
    پارسا نشان
    دوشنبه 18 اردیبهشت ماه 1402

    صفهٔ درویش پیش از سال ۵۱۵ ه‍.ق به عنوان آخرین ایوان در دورهٔ سلجوقی در ضلع شمالی این مسجد به صورتی متفاوت ایجاد شد. ابعاد آن ۲۱/۶۰×۹ متر است و کم‌عرض‌ترین و عمیق‌ترین ایوان این مسجد است. یکی از وجوه تسمیهٔ این ایوان که به دوران صفوی بازمی‌گردد، فردی است به نام درویش محمد که جد مادری علامه مجلسی بود و در روزهای تابستان در این ایوان حدیث تدریس می‌کرد. داخل بنا تزئینات آجری و گچی دارد، اما خارج آن ساده است. ایوان مزبور بزرگ‌تر از دیگر ایوان‌های این بنا است. طاق آن را با نام «طاق آهنگ» می‌شناسند که به صورت کشیده و عمیق است. این سقف دارای گهواره است و هیچ مقرنسی در آن کار نشده‌است؛ ایوانی مستطیل‌شکل دارد و می‌توان گفت تنها ایوانی است که دارای شالودهٔ عمیق است. صفهٔ درویش در آغاز درگاه‌هایی داشته، اما امروزه به‌وسیلهٔ آجر مسدود شده‌است. در قرون هشتم، نهم و دهم ه‍.ق این قسمت از مسجد تغییرات اندکی به خود دید و جرزهای آن به شکلی که امروزه است، درآمد. با این حال بخش بزرگی از دیواره‌های این بنا، محدود به دیوار خشتی قدیمی مسجد است و سالن انتهایی آن احتمالاً راهرویی تشریفاتی بوده‌است. کتیبه‌های گچ‌بری شده به خط کوفی و بر زمینهٔ قرمز، عناصر تزئینی این قسمت است. این ایوان از پنج جهت با شبستان‌های دیگر مرتبط است و چون فاقد دیوارهای مسطح است، جایی برای تزئین ندارد. در انتهای این ایوان، شاه‌نشینی با پنجره‌های مشبک مرمری وجود دارد که قسمت فوقانی آن به وسیلهٔ گچ مقرنس‌کاری شده‌است. کتیبه‌ای هشت‌ضلعی به وسیلهٔ همین گچ‌ها و به صورت برجسته ساخته شده که آیات ۳۶ یا ۳۸ سورهٔ نور بر آن حک شده و به وسیلهٔ گُل و بوته هم تزئین شده‌است. ستون‌های ایوان‌ها به وسیلهٔ خط کوفیَ بنایی و آجر تزئین شده‌اند، اما به خاطر بافت یک‌دستی که دارند، قرائت آنچه بر آن حک شده، دشوار است. کتیبه‌هایی که در این صفه یافت می‌شود، به آداب شرعی، اخلاقی و فضیلت‌های نماز اشاره می‌کنند. این ایوان به خاطر استفادهٔ نمازگزاران و عوامل دیگر دچار نم‌زدگی شده بود و پس از خارج‌سازی خاک‌ها، نصب هواکش در اطراف ایوان و کف‌سازی، مرمت آن به پایان رسید. در قسمت انتهایی ایوان هم دهانهٔ تورفته‌ای وجود داشت که شبیه بالکن بود و به شدت تخریب شده بود. به همین جهت با استفاده از پایه‌های چوبی و شمع‌گذاری در زیر گچ‌ها، از ریزش بیشتر مواد جلوگیری شد.[

    1
  • avatar
    رضا
    شنبه 17 اردیبهشت ماه 1401

    پس از عبور از صفه درويش و با ورود به شبستان اصلي مسجد، ستون هاي آجري اولين چيزهايي هستند كه خودنمايي مي كنند و تابش رشته هايي از اشعه آفتاب به داخل فضا را به سوي معنويت سوق مي دهند. آجركاري هاي به كار رفته در ستون و سقف، بسيار زيباست و يادگاري از عصر سلجوقيان و سبك معماري رازي ست. براي تماشاي زيبايي ها بايد بيشتر جلو برويم؛ گنبدي با ارزش هاي هنري بالا، كه حدود 5/19 متر ارتفاع دارد و قطر آن 5/10 متر است. تزئينات آجركاري زير گنبد كه با گچ كاري تركيب شده، اين گنبد را بسيار با شكوه جلوه مي دهد.

  • avatar
    کلانتری
    شنبه 28 فروردین ماه 1400

    دیدنش خالی از لطف نیست

  • avatar
    naderi
    سه شنبه 03 فروردین ماه 1400

    مکان زیبا و خوش آب و هوا است و منظره طبیعی خوبی دارد و فضای جذابی دارد

  • avatar
    داوود
    جمعه 24 اردیبهشت ماه 1400

    بنای تاریخی زیبا و چشم نوازی داره به علاقه مندان پیشنهاد میشه


سایر اماکن دیدنی و تاریخی که در محدوده صفه درویش واقع شده‌اند:

  • بازارچه تاریخی حاج سلیمان
    ولی عصر، شهید مصطفی توتونی، بین سادات و قنادی ها
  • خانه تاریخی حیدر میرزا
    (5.0)
    هاتف، نواب حیدر میرزا، گلبهار، شقایق 4
  • کاروانسرای تاریخی نی
    (5.0)
    ولی عصر، آیت الله زند کرمانی
  • صفه استاد
    (4.5)
    عبدالرزاق، بازار سنگ تراش ها
  • قصر
    (4.5)
    عبدالرزاق، شهید بنی لوحی، قصر
  • آدرس، اطلاعات و موقعیت مکانی این مکان آخرین بار توسط نامدار (شهریار سطح ۵ نشان) در تاریخ چهارشنبه 12 اردیبهشت ماه 1403 در اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بررسی و به‌روز شده‌اند. (چنانچه در اطلاعات ثبت‌شده یا موقعیت جغرافیایی صفه درویش اشکالی مشاهده کردید می‌توانید از طریق اپلیکیشن نشان نسبت به گزارش این اشکال اقدام کنید تا پس از بررسی نسبت به اصلاح آن اقدام شود)

    آخرین بروزرسانی: چهارشنبه 12 اردیبهشت ماه 1403
    کاربر گرامی،
    اطلاعات درج‌شده در مورد صفه درویش در این صفحه براساس اطلاعات موجود در نقشه و مسیریاب نشان می‌باشد. لطفاً برای تماس با مالک یا دست‌اندرکاران مجموعه فوق از اطلاعات تماس مندرج در اطلاعات بالا استفاده کنید. اطلاعات تماسی که در انتهای این صفحه آورده شده‌اند مربوط به اپلیکیشن نقشه و مسیریاب نشان بوده و ارتباطی با مجموعه صفه درویش ندارد.
    neshan logo