کاخ موزه گلستان با قدمتی بالغ بر ۴۴۰ سال، یکی از منحصر به فردترین مجموعههای تاریخی ایران میباشد. اطلاق نام گلستان به این مجموعه، ریشه در بنیان تالاری به نام «گلستان» که از بناهای عهد آقا محمد خان قاجار بوده و در سال ۱۲۱۶ ه.ق و در عهد فتحعلی شاه قاجار به پایان رسید، دارد کاخ گلستان از عهد صفویه تا دوران معاصر دستخوش تغییراتی گردیدهاست. هر چند که بنیان کاخ گلستان به دوران شاه عباس صفوی و به سال ۹۹۸ ه.ق و با احداث چهار باغی در داخل حصار شاه طهماسب و بعدها و در زمان شاه سلیمان صفوی (۱۱۰۹ – ۱۰۷۸ ه.ق) با ساخت دیوان خانهای در همان محدوده چنارستان شاه عباسی شکل میگیرد، ولی امروزه از آن بنیانها اثری در میان نیست و داشتههای موجود کاخ گلستان از لحاظ دیرینگی محدود به بخشی از آثار و ابنیه از دوران زندیه بوده و فراتر از آن نمیرود. کاخ گلستان در دوم تیرماه ۱۳۹۲ خورشیدی و در سی و هفتمین اجلاس سالانه کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو در پنوم پن، پایتخت کامبوج به عنوان میراث بشری از جانب یونسکو به ثبت رسید
چه عالی
گر چه تاريخچه كاخ گلستان به زمان شاه عباس صفوي( 988 ه.ق ) بر مي گردد و بخشي از سفرنامه پيترو دلاواله(در سال 1028 ه.ق كه شهر تهران را با چنارستاني كه قصر سلطنتي را احاطه كرده بوده، توصيف نموده است/ سر آغازي بر ارگ سلطنتي) خود مويد اين نكته است، و در سلسله هاي بعد كم يا بيش نيز مورد توجه واقع شده تا اينكه در عهد كريمخان زند ما بين سالهاي 1173 تا 1180 ه.ق نيز اين مجموعه با ساخت ديوانخانه اي دچار تغييرات اساسي گرديده، ولي اهميت واقعي ارگ را مي توان به دوران آقا محمدخان قاجار نسبت داد. وي در اواخر دوران زنديه و پس از مرگ كريمخان( 1193 ه.ق ) از بحران داخلي ايران استفاده نموده، ايلات قاجار را از دشت گرگان كه مركز سكونت آنان بود به دامنه هاي جنوبي البرز يعني ولايات تهران و دامغان سوق داد و سعي كرد كه بتدريج راه خود را به طرف فارس يعني مركز حكومت و قدرت زنديه باز كند.( هر چند كه لرد كرزن در كتاب ايران و قضيه ايران، درباره انتخاب تهران به پايتختي توسط آغامحمد خان و ايجاد مقر سلطنتي در اين شهر نزديكي به املاك و مقر طايفه خويش در گرگان و نزديكي به روس ها و تحت مراقبت داشتن آنها را جزء عوامل اين انتخاب مي شمارد.) آقا محمد خان بعد از غلبه بر لطفعلي خان زند در شعبان 1209 ه.ق به تهران برگشته و در نوروز 1210 ه.ق به نام پادشاه ايران تاجگذاري مي كند.کاخ گلستان نامی است که در میان جاذبه های تهران می درخشد و در فهرست میراث فرهنگی یونسکو نیز جای دارد. بیشتر مردم این مجموعه را اثری از دوره قاجار می دانند؛ اما تاریخ آن به سال های بسیار دورتر باز می گردد. کاخ گلستان با قدمتی بیش از ۴۴۰ سال یکی از منحصر به فردترین مجموعههای تاریخی ایران به شمار می رود و با زیبایی هایش دل از هر بیننده ای می برد. ناصر نجمی در کتاب «طهران در عهد ناصری» می نویسد که به دلیل قرار گرفتن این مجموعه در باغ یا گلستان و وجود باغچه ها و خیابان های دراز با درختان چنار و سرو نامش را گلستان گذاشته اند. البته این تنها یک حدس است و هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد. برخی نام این مجموعه را به تالار گلستان در یکی از عمارت های باغ که امروزه از بین رفته است نسبت می دهند؛ عمارتی به نام عمارت خروجی که در ادامه درباره اش سخن خواهیم گفت. مجموعه گلستان سال ها میزبان شاهان بوده و آقا محمدخان قاجار، فتحعلی شاه، محمد شاه قاجار، ناصرالدین شاه قاجار، مظفرالدین شاه قاجار، محمدعلی شاه قاجار و احمدشاه قاجار در آن سکونت داشته اند. امروزه کاخ گلستان با وسعتی برابر با 5/4 هکتار که تنها یک دهم وسعت اولیه آن است در گوشه ای از شهر تهران زیر گرد و غبار فراموشی کمر خم کرده است و روزگار می گذراند. از آن همه شکوه فقط چند ساختمان باقی مانده که در میان ساخت و سازهای جدید گم شده اند. این مجموعه ساختمان های متعددی را در خود دارد که بررسی هر یک شما را با دنیایی تازه آشنا می کند. این مطلب تنها به معرفی اجمالی هر یک از این آثار می پردازد تا بدانید در این مجموعه چه چیزهایی انتظارتان را می کشند و چه ویژگی هایی دارند. در آینده و به مرور توصیف مفصلی از هر یک از بناهای این مجموعه را در مطالب جداگانه خواهید خواند.
بر اساس اسناد و مدارک و همین طور سفرنامه پيترو دلاواله، تاريخچه كاخ گلستان را به دوران شاه عباس صفوی نسبت میدهند؛ هرچند مهمترین دوره تاریخی این کاخ به عصر آقا محمد خان قاجار مربوط میشود. وی پس از غلبه بر لطفعلی خان زند، در سال ۱۲۱۰ هجری قمری تاجگذاری و تهران را بهعنوان پایتخت انتخاب کرد که همین موضوع اهمیتی دوچندان به ارگ سلطنتی گلستان داد. ناصرالدین شاه قاجار نیز در این کاخ تاجگذاری کرد و اولین پادشاه ایران بود که سفری به اروپا داشت. همین امر باعث شد کاخ گلستان تحتتاثیر معماری اروپایی دستخوش تغییرات زیادی شود و شکل متفاوتی به خود بگیرد. در زمان قاجار، این مجموعه بهعنوان محلی برای حکمرانی و اقامتگاه سلطنتی و همین طور تعلیم هنرمندان و معماران بود و از همین رو کاخ یادشده در قرن ۱۹ مرکز مهمی برای تولید هنر محسوب میشد. در زمان حکومت مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و احمد شاه قاجار هیچ تغییر خاصی در این ارگ سلطنتی اتفاق نیفتاد؛ اما اهمیت این دوره بهدلیل رخدادهای تاریخی مهمی همچون انقلاب مشروطه و تاثیرات آن است. کاخ گلستان در عصر پهلوی اول و پهلوی دوم نیز تغییراتی را به خود دید. با این اوصاف میتوان قدمت کاخ گلستان را بیش از چهار قرن دانست که هنوز هم از مجموعههای تاریخی منحصربهفرد ایران به شمار میرود و بهدلیل وقوع اتفاقات مهم در آن، سندی باارزش از مهمترین بخش تاریخ ایران است. این كاخ در حال حاضر همانند عضوی نامتجانس در معماری از هم گسيخته شهر تهران است که اطرافش را ساختوسازهای بیهویت و جديد احاطه کردهاند.
موزه ای خاص و جذاب بر خلاف تصوراتم خیلی بزرگ بود و برای کاوش کل موزه باید حداقل ۳ ساعتی وقت بذارید
امسال در تعطیلات از کاخ گلستان دیدن کردم. فضای کاخ با تزئینات عید و هوای بهاری بسیار دلنشین بود، اما متأسفانه عدم رسیدگی کافی به برخی بخشهای آن کاملاً مشهود بود. در بعضی قسمتها، نشانههای تخریب و فرسودگی دیده میشد که جای نگرانی دارد. با توجه به ارزش تاریخی این مجموعه، انتظار میرود مسئولان محترم توجه بیشتری به حفظ و مرمت این بنای باشکوه داشته باشند تا آیندگان هم بتوانند از آن لذت ببرند. البته معماری خیرهکننده و فضای منحصربهفرد کاخ، همچنان دیدنی است، اما شلوغی تعطیلات و صفهای طولانی، بازدید را کمی دشوار کرده بود. امیدوارم با برنامهریزی بهتر، هم از شلوغی کاسته شود و هم اقدامات جدیتری برای نگهداری این گنجینهی ملی انجام گیرد.
بسیار زیبا و خاطره انگیز. دعوت میکنم که حتما دیدن کنید
کاخی فراموش شده
جاهای دیدنی و جذابی داره تجربه خوبی شد برام
کاخ موزه گلستان، یکی از مجموعه کاخهای سلسلههای مختلف حکومتی در شهر تهرانه. تاریخچه تاسیس این محل به دوره کریم خان زند برمیگرده، اما نخستین بار در دوره قاجار به عنوان محل اصلی زندگی پادشاه و کاخ حکومتی انتخاب شد. این کاخ در اوایل دوره حکومت پهلوی هم استفاده می شد. امروزه به عنوان موزه از این محل استفاده میشه. محوطه این کاخ در شلوغی قلب تهران، فضایی آرام و دنج و بیسر و صدا رو به مخاطبان و بازدیدکنندگان تقدیم میکنه. برای بازدید از کاخ موزه گلستان، نیازه که بلیت تهیه بشه. برای هر بخش و موزه باید بلیت جداگانه تهیه بشه و مجموعا حدود ۲۵۰ هزار تومان هزینه بلیت بازدید از موزه های مختلف این کاخ میشه. حتما از این مجموعه بازدید کنید.
😐
مکانی بسیار زیبا و جالب پیشنهاد میدم اگر هر کسی توانست حتما یکبار رو بره خاطره ی خوبی میشه
موزه مردم شناسی کاخ گلستان
کاخ گلستان یادگاری از سه حکومت زندیه و صفویه و قاجاریه
کاخ موزه گلستان (موزه) در محله ارگ - پامنار تهران و ناصرخسرو، 15 خرداد، میدان 15 خرداد واقع شده است. این مکان یکی از سیزده موزه در محله ارگ - پامنار تهران میباشد و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بیمارستان سیدالشهدا، تالار الماس، شمس العماره و بازار بزرگ دلگشا و همچنین عمارت کاخ گلستان، عمارت بادگیر، سازمان امور مالیاتی کشور، ساختمان شماره 2 قوه قضاییه و بانک ملی شعبه ارگ قرار گرفته است. همچنین با توجه به نظراتی که کاربران در اپلیکیشن نشان به این مکان دادهاند میتوان گفت این مکان یکی از موزههای خوب این منطقه میباشد. با توجه به نزدیکی این مکان به ایستگاه مترو پانزده خرداد، برای دسترسی راحتتر و کمک به داشتن هوایی پاکتر، میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی برای مراجعه به آن استفاده کنید.